Wysłane:)
Dante04 napisał
Prosze bardzo, świeży link z tabelka
Yersh___BSS_FR_NL10_Polska_wersja_by_Barteklo.pdf
W niektórych miejcach w tej tabeli jest CALL a w innych CALL15 co znaczy CALL15? czym sie rózni od CALL?
Dzieki.
Sprawdzasz wtedy, kiedy Ty i Twój przeciwnik macie w stacku co najmniej 15 krotność podbicia jakie musisz sprawdzić.
bebek napisał
Sprawdzasz wtedy, kiedy Ty i Twój przeciwnik macie w stacku co najmniej 15 krotność podbicia jakie musisz sprawdzić.
Dziękuję.
ja gram od ponad 2 tygodni ta tabelka yersh'a i daje skutek chyba ze mam upswinga ponad 20k rozdan. zdazaja sie przegrane ale w 2 tygodnie podwoilem BM wiec polecam
zdziwilo mnie w tej tabelce jedno, mianowicie granie par 77-22. z wczesnej pozycji gramy limp, a ze sredniej to juz fold
moze mi ktos to wyjasnic? (btw ja wszystkie pary z kazdej pozycji podbijam, nie za bardzo loose?)
Yersh to motywuje tym , że z tych pozycji mamy małe implied odssy( najgorsze są na MP3).Pól stołu już spasowało i jest mniejsze prawdopodobieństwo , że ktoś z silną ręka podbije i większe , że wszyscy spasują(nikt nawet nie zlimpuje) i wylądujemy w Hu z BB.A w takim wypadku najczęściej przyjdzie nam z niska parą spasować albo jeśli trafimy seta to wygramy zbyt mało.Natomiast limpując z wczesnej jest większa szansa zarówno na to , ze do gry wejdzie przez limp więcej osób jak i na to , że będzie podbicie( przy okazji ktoś je może dodatkowo sprawdzić ).Podsumowując limp dla set value z wczesnej jest bardziej opłacalny niż z środkowej.Pozdrawiam
Ja uzależniam to od tego kto siedzi za mną. Jeśli są to nity i SSS'y to lepiej podbić więcej kart niż spasować. Przeciwko nitom na halfstackach i SSS'om jak podbijasz to nie ma pytania czy jak masz 54s czy 22 to za słabo, bo może poczekać na 99, czy AJ? Jak nie masz co najmniej AK/QQ+ to i tak jest do widzenia, więc jedna cholera.
Witam
Odbiegnę troszkę od tematu i nie będę wchodził na szczegóły strategii. ALe chodzi mi mianowicie o to, że chcę się zacząć uczyć BSS. To znaczy zaczynam sobie czytać artykuły... A na początku wątku napisaliście, że nie warto się trzymać tabelek... I nie wiem co myśleć... No wiadomo, że poker to gra dla ludzi myślących. Ale mnie zastanawia czy ludzie na niskich limitach myślą, i samą grą z tabelki da się przejść na wyższy limit ?? Czy na serio trzeba zwracać uwagę na statystyki graczy , aż taką uwagę ?? Bo w sumie to dla mnie nie najlepsza sytuacja , bo nie mam jeszcze nawet licencji elephanta... I ta wypowiedź mnie troszkę zaniepokoiła
A jak tak jest to co warto poczytać, obejrzeć zanim zacznę grać BSS ?? Wszystkie arty z bronze czy coś może jeszcze z silver jest dobre do nauki. Ale chyba w silver arty są o sh.
Dzięki z góry za pomoc
Obejrzyj sobie filmy szkoleniowe z sekcji angielskiej. Bardzo polecam hasenbratena, który dokladnie analizuje kazda reke. Mowi dlaczego mamy zagrac tak, a nie inaczej w takich czy innych sytuacjach.
On jest Niemcem wiec nie uzywa nie wiadomo jakich zwrotow angielskich. Mowi skladnie, uzywa prostych slow wiec nie powinno byc porblemow ze zrozumieniem. No chyba, ze w ogole nie ogarniasz angielskiego.
Video i ocena rak to najlepsza metoda nauki, wg mnie. Poczytaj sobie rece wrzucane przez innych uzytkownikow, ich argumentacje, takze argumentacje trenerow czy bardziej doswiadczonych graczy.
Oczywiscie utrwal artykuly. Odds, outs, pot odds, implied odds i mysle, ze tyle narazie wystarczy.
Pzdr.
odświeżam wątek. chcę zabrać się za BSS na zawrotnie wysokin NL2. teraz pytanie. =są 2 shc: jedna z PS gduga od rosyjskiego trenera o której jest mowa w tym temacie. Z której korzystać? na pierwszy rzut oka ta rosyjska jest bardziej złożona. czy to aby nie przesada grać wg niej na tym limicie? czy po prostu zacząć już teraz uczyć się dobrych nawyków?
i oczywiście - żadna tabelka nie jest w 100% poprawna, dobra, skuteczna, trzeba myśleś itd, tyle że dla osoby która się uczy nowej strategii może być/jest dobrą bazą do dalszej nauki. od czegoś trzeba zacząć
Napisane przez tjall77
odświeżam wątek. chcę zabrać się za BSS na zawrotnie wysokin NL2. teraz pytanie. =są 2 shc: jedna z PS gduga od rosyjskiego trenera o której jest mowa w tym temacie. Z której korzystać? na pierwszy rzut oka ta rosyjska jest bardziej złożona. czy to aby nie przesada grać wg niej na tym limicie? czy po prostu zacząć już teraz uczyć się dobrych nawyków?i oczywiście - żadna tabelka nie jest w 100% poprawna, dobra, skuteczna, trzeba myśleś itd, tyle że dla osoby która się uczy nowej strategii może być/jest dobrą bazą do dalszej nauki. od czegoś trzeba zacząć
Polecam to, w miarę proste do ogarnięcia.
Napisane przez salyk
Polecam to, w miarę proste do ogarnięcia.
IMO, za luźna jak na nl2.
Jak gralem na nl2, to akurat gralem wg tej tabeli ;). Imo lepsza od bardziej tight tabeli SHC. Zawsze mozna wywalic kilka rak, jak dla kogos jest zbyt luzno, ale dla mnie to jest dobra podstawa do nauki.
Podobne do tego co ja gram Choć QJs utg to za luźno. I czasem jakieś SC z MP zagram lub KJ, Axs z late. Ale IMO lepsze to niż PS tabelka.
To nie jest przesada ją grać(Yersh).Nie jest taka złożona, raczej prosto pokazuje pewne standardowe sytuacje, w których opłaca się grać.Natomiast jeśli na tym Nl2 ludzie lubią i chętnie wchodzą w rozdania to granie niskich pocketów limpem na middle wcale nie musi być złe.Można tez je i podbijać.Pozdrawiam
Czemu według tej tabelki mozemy sprawdzać podbicie z PP call15? W artykułach Pokerstrategy jest napisane ze minimum to jest call20 bo jeżeli w stackach jest mniej niż 20 krotnosć podbicia to to nie jest opłacalne?