Przejdź do forum
BSS FR ręce startow...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] BSS FR ręce startowe

65 Posty
35 Użytkownicy
0 Reakcje
9,032 Wyświetlenia
AltairZiom

Jako że dopiero zaczynam grać BSS FR to szybko przekonałem się że SHC podana w artach nie jak ma się do prawdziwej gry ;p Chciałem przedstawić wam propozycje moich rąk startowych i chcę prosić was doświadczonych kolegów o poradę co zmienić co jest ok itp ;]

A więc :

A]

a)OPEN RAISE 4bb + xbb za limperów

-EP - TT+ / AK

-MP - 77+ / AJ+, KQ+

-LP - 22+ / JT+, QT+, KT+, AT+ / Axs / 45s-T9s

-Blindy - 22+ / JT+, QT+, KT+, AT+ / Axs

B]

a)Przed nami był raise i gramy 3bet z

- TT+ / AK

b) callujemy z

- 22+ / AJ+, KQ+

C]

a)Po przebiciu naszego przebicia gramy 4bet z

- KK+

b) po przebiciu naszego przebicia gramy call z

- JJ+ / AK
--------------------------------------------------------------------------------

Myślę że o każdej sytuacji PF napisałem. Wiadomo że to wszystko trzeba też odnieść do sytuacji na stole. Np gość z UTG wali bet 4-6bb to go nie sprawdzę z 22 czy nie przebije z TT. Co wy o tym sądzicie jakie są wasze orientacyjne SHC. Chętnie poznam wasze opinie bo uważam że pomoże mi to rozjaśnić w głowie mniej więcej z jakimi rękoma warto inwestować kase.

64 odpowiedzi

Dlaczego nie sprawdzisz normalnego podbicia gracza UTG mając na ręce 22? Dla mnie to jest easy check i easy money w przypadku seta na flopie (check 20).

bebek

Nie można stosować się do różnych tabelek...

Wszystko zależy od przeciwnika, twojego image, pozycji przy stole, czy masz po swojej prawej lub lewej gracze agresywnego, szorta , maniaca, nita, squeezera,
calling station itp. itd.
Powinieneś mixować grę a nie trzymać się tabelek. Jednego przeciwnika sprawdzisz z 22 a innego przebijesz.

bebek napisał
Nie można stosować się do różnych tabelek...

Wszystko zależy od przeciwnika, twojego image, pozycji przy stole, czy masz po swojej prawej lub lewej gracze agresywnego, szorta , maniaca, nita, squeezera,
calling station itp. itd.
Powinieneś mixować grę a nie trzymać się tabelek. Jednego przeciwnika sprawdzisz z 22 a innego przebijesz.

+1

zapomnij o jakiejkolwiek mechanicznej grze.
Poker to jest gra dla ludzi myslacych a nie automatow!!

szok38

AJ call na Fr?Tylko na gamonia albo dla blefu.Jeśli ta karta nie jest w kolorze to nigdy nie wygra całego stacka normalnego przeciwnika.Idealnie nadaje się do tego abyśmy sporą pulę przegrali.Z JJ nie gramy przebicia naszej akcji bez readow.Dla blefu z JJ nigdy nie gramy bo zamieniamy ta kartę w nic.Ciebie interesuje gra.Koledzy powiedzieli o image.Oki .Na niskich lilitach nie patrz na to.Nikt Ciebie nie obserwuje.Sprawdzaj konektory w wieloosobowych potach i zawsze pary.O ile nie masz doczynienia z idiotą(musisz mieć wiedze na jego temat) to z TPTK nie graj o stack.Nie trzeba ameryki wymyślać aby grac dobrze preflop FR.Podbicie z wczesnej pozycji konektorów czy małej pary raz na jakiś czas nie jest błedem.Pozdrawiam

hellYeahEnT

Zla ta tabelka, masz bledne wyobrazenie gdzieniegdzie jezeli chodzi o zakres rak przeciwnika - tam gdzie powinienes grac pasywniej grasz zbyt agresywnie a tam gdzie mozna agresywniej grasz pasywnie.

Napisz jaki limit chcesz grac to Ci poprawie ta tabelke pod ten limit(jak natkne sie jeszcze na ten temat :) ) [Pewnie nl5 albo 10, no ale 5 czy 10 ?]

AltairZiom Autor wątku
AltairZiom

NL4 dopiero się uczę wiem że i tak wszystko zależy od sytuacji ale łatwiej wszystko sobie wyobrazić jak masz chociaż jakiś delikatny punkt odniesienia w postaci takiej tabelki.

EnT jak możesz to NL4 i NL10 mógłbyś pyknąć najlepiej by było na maila :P

baksozordon@gmail.com

Z góry dzięki.

kopoland

taka tabelka chyba wszystkim by sie przydala wiec Ent do dzieła !

fessnic

Ludzie! Nie ma czegos takiego jak tabelka do NL. Tu sie gra do przeciwnika i w zaleznosci od pozycji. Karty sa mniej wazne o ile przecinik potrafi grac. Jedyne co mozna wciagnac pod jakis szablon to np. sprawdzenia z pocketami (o ile stack przeciwnika na to pozwala), czy granie suited connector'ow przy dobrych oddsach i z pozycja. Ale to przeciez jest w artykulach.

Pozdrawiam

p.s. zamiast tabel warto zaznajomic sie z wartosciami equity poszczegolnych rak startowych i grac ze statystykami

MarioAK

hellYeahEnT napisał
Zla ta tabelka, masz bledne wyobrazenie gdzieniegdzie jezeli chodzi o zakres rak przeciwnika - tam gdzie powinienes grac pasywniej grasz zbyt agresywnie a tam gdzie mozna agresywniej grasz pasywnie.

Napisz jaki limit chcesz grac to Ci poprawie ta tabelke pod ten limit(jak natkne sie jeszcze na ten temat :) ) [Pewnie nl5 albo 10, no ale 5 czy 10 ?]

Ja się podpisuję pod tabelką na NL10. Mam zamiar zacząć grać BSS bo SSS niczego nie uczy:)

MarioAK napisał

hellYeahEnT napisał

Ja się podpisuję pod tabelką na NL10. Mam zamiar zacząć grać BSS bo SSS niczego nie uczy:)

Tabelka też :)

hellYeahEnT

NL10

- EP - 88+ / AQs+ / 50% KQs(utg3 100%) / 50% AJs(utg3 100%)

- mid1 : 77+, ATs+ , AJo+, KQs
- mid2: 22+, ATo+, ATs+, KQs, KQo, KJs, QJs, JTs + 50% SC
- mid3 + CO: 22+, Axs+, SC, 1-gappers, JTo+

- BU: 22+, Axs+, SC, 2-gappers, JTo+, T7s+

-Blindy - 22+, Axs+, SC, 2-gappers, JTo+, T7s+

Ta tabelka nie jest optymalna - sa duze przeskoki pomiedzy poszczegolnymi pozycjami i nie ma plynnosci(nie wyciagamy max value grajac tym zakresem), ALE na nl10 warto grac jak najwiecej pozycja, dlatego podbijamy dosc luzno na pozniejszych pozycjach stolika(najczesciej gramy wtedy albo z blindami, albo z wczesniejszymi graczami, tu i tu mamy przewage pozycji i dobry wglad na sytuacje)

Wszystkie karty typu JTs podbijamy tylko, jezeli jest to openraise bez limperow wczesniej. Zebyscie nie grali tak: utg1 limp, utg2 limp, fold, fold, fold, hero - mid3 - JTs raise 6bb. Mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi :)

a)Przed nami był raise i gramy 3bet z QQ, KK, AA, AK jako podstawowy zakres. JJ i TT polecam grac glownie pod seta. Mozna 3-betowac jako resteal czy w BW (ale tutaj najwazniejsze sa statystyki, bo czasami call jest lepszy).

b) callujemy z 22-JJ reszte albo pasujemy albo gramy 3-bet. Nie gramy call np z AJ jak chciales, bo to gra w ciemno i najwiekszy blad poczatkujacych. (Poleci A przeciwnik bedzie agresywny i co ? Jak najtaniej do SD ? A co jak poleci J jako najwyzsza karta? )
Patrzymy na gracza: Z jakiej pozycji podbija, vipip/pfr/fold to 3-bet albo call 3bet i na ich podstawie decydujemy sie na light 3bet albo fold. Podstawowy zakres do light 3-beta : TT, JJ, AJs+, AQo, KQs i polecam go nie rozszerzac bardziej na poczatku.

Po przebiciu naszego przebicia gramy 4bet z jako podstawowy zakres KK, AA.

b) po przebiciu naszego przebicia: Powiedz mi jaki sens ma callowanie AK(szansa ze trafimy A albo K na flopie wynosi okolo 30%). Jak trafimy to jeszcze mozemy dostac po dupie od np. AA czy seta J czy Q.
Przeciwnik szybko zrzuci np. QQ na boardzie K T 7. A co w 70% przypadkow? Nic nie trafiamy, nie mamy pozycji: gramy check/fold do cbeta, mam pozycje gramy fold do cbeta. Bezsensu :). Gramy JJ call pod seta jezeli nam sie w miare oplaca (call 15+) inaczej fold. Z QQ rowniez mozna na dosc tight gracza zagrac call jezeli nam sie to w miare oplaca - lub na luznego gracza gramy po prostu 4-bet. Z AK gramy tylko 4-bet albo fold - Nie ma co sobie utrudniac zycia ;)

AltairZiom Autor wątku
AltairZiom

Dzięki ;] rozjaśniłeś mi w bani. Mniej więcej będę wiedział co jak grać i dlaczego.
Ale wydaje mi się że AK i QQ na takim limicie pf na stacki to dobra ręka.

SKAMONE

kkkaaamil napisał
Dlaczego nie sprawdzisz normalnego podbicia gracza UTG mając na ręce 22? Dla mnie to jest easy check i easy money w przypadku seta na flopie (check 20).

a nie easy call czasami... iii call 20 :)

hellYeahEnT

AltairZiom napisał
Dzięki ;] rozjaśniłeś mi w bani. Mniej więcej będę wiedział co jak grać i dlaczego.
Ale wydaje mi się że AK i QQ na takim limicie pf na stacki to dobra ręka.

Na Nl4 ogranicz jeszcze rozgrywane uklady do jeszcze mocniejszych.

"Ale wydaje mi się że AK i QQ na takim limicie pf na stacki to dobra ręka." <- Najlepiej zerknac na staty, bo zdazaja sie czasami dobrzy gracze nawet na nl4 (Np. tacy jak Ty), ale masz racje dosc czesto powinienes na tym limicie grac 4-bet/call all ina lub samemu dawac all ina w odpoweidzni na 4bet

Sebas2

zazwyczaj na nl4 gracze o vpip rzedu 6-15 3-betuja glownie AA i KK,takze AK odpada na call\re-raise.AK mozna isc na staki,z doswiadczenia wiem,z ludzmi o vip okolo 35+,oni graja bardzo luzno,a jak czesto sie podbija na pf to sie strasznie moga zdenerwowac i dac all in z dowolna reka,lub glownie z niskim pocketem na reku,ale oczywiscie wszystko zalezy od sytuacji

SKAMONE napisał

kkkaaamil napisał

a nie easy call czasami... iii call 20 :)

Całkiem możliwe, mi się to zawsze miesza. Ważne, że wiecie o co kaman ;P

plusEVqba

podoba mi sie ta tabelka ent'a ja mam tylko problem z 1 2 gaperkami bo jak otworze raisem to czesto jestem w d*** na flopie a jak mnie sprawdzilo 2 lub 3 to zaden cbet nie wchodzi w gre.
Jak wy takie karty rozgrywacie ?

szok38

http://webfile.ru/3315591 SHC według trenera z rosyjskiej strony PS.Pozdrawiam

Gomez224

Ja tego nie rozumie to co pisze cyrylicą. Kto to umie przetłumaczyc ??