NL10
- EP - 88+ / AQs+ / 50% KQs(utg3 100%) / 50% AJs(utg3 100%)
- mid1 : 77+, ATs+ , AJo+, KQs
- mid2: 22+, ATo+, ATs+, KQs, KQo, KJs, QJs, JTs + 50% SC
- mid3 + CO: 22+, Axs+, SC, 1-gappers, JTo+
- BU: 22+, Axs+, SC, 2-gappers, JTo+, T7s+
-Blindy - 22+, Axs+, SC, 2-gappers, JTo+, T7s+
Ta tabelka nie jest optymalna - sa duze przeskoki pomiedzy poszczegolnymi pozycjami i nie ma plynnosci(nie wyciagamy max value grajac tym zakresem), ALE na nl10 warto grac jak najwiecej pozycja, dlatego podbijamy dosc luzno na pozniejszych pozycjach stolika(najczesciej gramy wtedy albo z blindami, albo z wczesniejszymi graczami, tu i tu mamy przewage pozycji i dobry wglad na sytuacje)
Wszystkie karty typu JTs podbijamy tylko, jezeli jest to openraise bez limperow wczesniej. Zebyscie nie grali tak: utg1 limp, utg2 limp, fold, fold, fold, hero - mid3 - JTs raise 6bb. Mam nadzieje, ze wiecie o co chodzi
a)Przed nami był raise i gramy 3bet z QQ, KK, AA, AK jako podstawowy zakres. JJ i TT polecam grac glownie pod seta. Mozna 3-betowac jako resteal czy w BW (ale tutaj najwazniejsze sa statystyki, bo czasami call jest lepszy).
b) callujemy z 22-JJ reszte albo pasujemy albo gramy 3-bet. Nie gramy call np z AJ jak chciales, bo to gra w ciemno i najwiekszy blad poczatkujacych. (Poleci A przeciwnik bedzie agresywny i co ? Jak najtaniej do SD ? A co jak poleci J jako najwyzsza karta? )
Patrzymy na gracza: Z jakiej pozycji podbija, vipip/pfr/fold to 3-bet albo call 3bet i na ich podstawie decydujemy sie na light 3bet albo fold. Podstawowy zakres do light 3-beta : TT, JJ, AJs+, AQo, KQs i polecam go nie rozszerzac bardziej na poczatku.
Po przebiciu naszego przebicia gramy 4bet z jako podstawowy zakres KK, AA.
b) po przebiciu naszego przebicia: Powiedz mi jaki sens ma callowanie AK(szansa ze trafimy A albo K na flopie wynosi okolo 30%). Jak trafimy to jeszcze mozemy dostac po dupie od np. AA czy seta J czy Q.
Przeciwnik szybko zrzuci np. QQ na boardzie K T 7. A co w 70% przypadkow? Nic nie trafiamy, nie mamy pozycji: gramy check/fold do cbeta, mam pozycje gramy fold do cbeta. Bezsensu :). Gramy JJ call pod seta jezeli nam sie w miare oplaca (call 15+) inaczej fold. Z QQ rowniez mozna na dosc tight gracza zagrac call jezeli nam sie to w miare oplaca - lub na luznego gracza gramy po prostu 4-bet. Z AK gramy tylko 4-bet albo fold - Nie ma co sobie utrudniac zycia