Przejdź do forum
poczatkujacy - SSS ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] poczatkujacy - SSS szukanie stolików

5 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
512 Wyświetlenia

Zacząłem grać NL10 tak żeby, w 100% przestrzegać zasad SSS (na tyle na ile na początku je rozumiem). Od razu natknąłem się na poważny problem.
Nie wiem na czym ma polegać przestrzeganie zasady, że przy stoliku może być maksymalnie 2 shortów.

Rozumiem to tak:
Zakładam że SSS dałoby się sprowadzić do jakiegoś skomplikowanego modelu matematycznego, który przy odpowiednich założeniach, przy nieskończonej liczbie rozdań, dałby na każde 100rąk ileśtam zarobku.

Żeby to wszystko działało w ten sposób MUSZĄ być spełnione pewne założenia, a jednym z nich jest niewielka liczba shortów.
Tylko o co w tym naprawdę chodzi?
Gram na Titan Poker i na wszystkich stołach wychodzi, że około połowa przeciwników ma około 20BB. Czasami ciężko jest tak od razu znaleźć wolny stół, nie mówiąc już o przebieraniu. Poza tym przeciwnicy często się zmieniają.

Po pierwsze: kogo traktować jako shorta? Podejrzewam, że jak gościu ma tylko 7BB to na pewno powinienem, ale jeżeli ma 17BB i gra luźno to co wtedy? A jak ma 30 BB? Albo jeżeli gra jak short, uzbiera 30 BB i nie odchodzi od stołu?

Po drugie: po co to założenie jest? Czy chodzi o to, że on musi mieć stacka co najmniej takiego jak ja, żeby pokryć mojego all-ina (więc na przykład liczyć wszystkich z mniej niż 15BB)? Czy raczej musi po prostu być bardziej loose niż ja? Czy troche to i to?

Po trzecie: może to nie jest aż takie ważne i lepiej się nie rozpraszać skakaniem po stolikach?

Po czwarte: Może uprościć poszukiwania stołów, np patrząc tylko jaka jest liczba wejść na flopa, średnia pula i może jeszcze nawet suma stacków graczy?

Sorry, że się tak rozpisałem. Po prostu chcę uniknąć sytuacji, w której będę się zastanawiał dlaczego mi nie idzie, a tu się okaże, że po prostu nie gram zgodnie ze strategią. Będę bardzo wdzięczny za jakieś sesnowne rozpracowanie tematu.

Ale dałem. Nie zauważyłem że kawałek niżej jest dokładnie taki sam temat. Chyba muszę iść spać.

4 odpowiedzi
ebenemal
PokerStrategist

Mam ten sam problem na PP, nawet jak znajdzie się dobry stół to za chwilę zlatuje się tam 3-4 shortów. Ja gram przy stołach z max 3 shortami gdy wchodzę, a później jak się dosiądzie więcej nie wstaję chyba, że jest 6 graczy z Rosji lub Niemiec ze stakami 20bb.

Jeżeli ma mniej niż 15BB lub więcej niż 30BB możesz go uznać jako fisha, który sprawdzi Twoje AK z AJ/AT. Także grając w 100%sss takie pseudo szorty to dla Ciebie dobry zarobek.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

po przeczytaniu jeszcze raz mojego posta chciałem podsumować:

1) Jak wytłumaczyć teoretycznie to ograniczenie o shortach
2) czy można regularnie wygrywać zupełnie nie zwracając uwagi na to ograniczenie?
3) czy mogę olać zupełnie to ograniczenie, bo inni którze grają dobrze SSS, zauważą że jestem shortem i odejdą pierwsi?

tezapl
Oldschool Grinder

po krotce
zalozenie jest takie ze gramy te 7% najlepszych rak i chcemy aby gracze z duzymi stackami sprawdzali ze slabsza akrta aby sie wyplacili bo sobie mowia mam top pare to sprawdze te pare groszy shorta a my wygrywamy lepszym kickerem wtedy
co do shortow, skoro siedzi 4 shortow przy stole to nie zarobimy na nich jak na graczach z duzymi stackami bo graja podobnie jak my

3)na nl10 nie ma dobrych graczy sss, sa tylko pseudo shorty takze nie odejda