Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Siema!

23 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
2,126 Wyświetlenia

Cześć jestem Michał, i jestem anonimowym amatorem pokera:) Zawsze czułem pociąg do gier, nie ważne jakich ale ta gra, gra o banalnych zasadach a genialnych rozwiązaniach, zawładnęła moim wolnym czasem:)
Pozdrawiam wszystkich amatorów którzy wchodzą w świat pokera:)

Odpowiedz
Cytat
22 odpowiedzi

Witam Cię serdecznie Crash096 w naszej społeczności!

Jako, że jesteś anonimowym amatorem pokera, proszę - usiądź z nami w kółeczku i opowiedz nam Twoją historię :sdrink

W pokerze najważniejsza jest...

Spoiler

Poker to cudowna gra, gdzie tak na prawdę w głównej mierze gramy rywalami. Nie jestem trenerem, ale kiedyś słyszałem takie słowa, więc powtarzam! ; )

Z chęcią podpowiem Ci jakąś alternatywną ścieżkę rozwoju, takie must read/watch dla początkującego gracza : )

Pociągają Cię bardziej zmagania turniejowe, gdzie każdy nierozsądny ruch sprawia, że nasze szanse na wygraną topnieją, ale gdy wszystko pójdzie dobrze - zgarniesz sporą wygraną?
A może wolisz gry stolikowe, gdzie chciałbyś wejść na taki stolik, pozbawić innych środków do gry i wstając od stołu rzucić wymowne...

Spoiler

Jeśli masz jakieś pytania - pisz śmiało, postaramy się odpowiedzieć.

:sdrink

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Tak jak mówiłem zawsze lubiłem wszelkiego rodzaju gry. Mam znajomych którzy wkręcili się w pokera tak mocno, ze zaczeli na nim zarabiać. Zacząłem trenować w maju 2012 i tak ciągnie się to do dziś. Gra mnie wciągneła maxymalnie, dlatego potrafię usiąść o 15 i skończyc o 2 w nocy. Niestety rzadko kiedy mam tyle czasu (studia, praca). Praktycznie gram tylko na wirtualne pieniądze których poziom ciągle rośnie, czyli progres jest. Prawdziwych pieniędzy straciłem tylko 100zł, bo naiwnie myślalem ze będe nowym Danielem Negreanu'o, niestety ta gra wymaga ciągłego treningu i gry:). Przygodę zacząłem od przeczytania książki POKER VADEMECUM GRACZA, pokazała mi świat poker zupełnie innego puktu widzenia, takiego którego nie znałem do tej pory, potem byłby treningi na wirtualne pieniadze-cash, filmy fabularne, dokumentalne i WSOP (obejrzałem chyba wszystkie od 2008 roku) również wiele storn artykułów online, t.j. [Treść wyedytowana] itd...., z czasem zauważyłem ze wolę grać w turniejach, gdzie trzeba dobrze rozłożyć swoje siły, wiedzieć kiedy sie wstrzymać np na bubble a kiedy zaatakować:) Teraz rozgrywek typu cash nie gram praktycznie w ogóle, moje ulubione to SnG jedno,dwu i trzy stolikowe. Także utknąłem chyba w punkcie gdzie muszę jak najwięcej grać i uczyć tego czego jeszcze nie wiem, zanim znowu zainwestuje kase:)
Dziki za sympatyczne przywitanie, Pozdrawiam wszystkich:)

//nie możemy postować tutaj linków i nazw konkurencyjnych serisów - jeneral86

Odpowiedz
Cytat

Chciałbym Cię przestrzec przed graniem za wirtualne pieniądze, bo to trochę inna gra. Niektórzy mówią nawet, że z pokerem ma to tylko wspólnego co... zasady są podobne ; )

I to jest święta prawda. Inaczej gra się, inaczej podejmuje się decyzje, inny stres towarzyszy graczom, gdy przed nimi leżą ich własne pieniądze, a inaczej, gdy są to wirtualne żetony, którymi możemy co najwyżej kupić bezpłatne ulotki z reala czy tesco :P

Ale też czasem grywam, dla funu, więc nie jestem krwiożerczym inkwizytorem, po prostu chciałbym Cię przestrzec przed tym, abyś nie przenosił nawyków z jednej gry do drugiej.

To samo ma się w kontekście oglądania turniejów high stakes, WCOOP - należy na to patrzeć zupełnie inaczej. Na pewno nie jako poradnik do gry dla początkujących. Tamci gracze opierają swoją grę często o wieloletnią obserwację gry tych samych rywali. Znają ich sztuczki, znają skłonności. No i inaczej się analizują. Na stawkach mikro nie ma sensu zanadto analizować graczy, bo większość z nich... nie myśli, a jak można analizować sposób myślenia kogoś... kto nie myśli? :D

Podejdź na spokojnie do tego wszystkiego, na wejście polecam Ci świetną serię na temat turniejów SnG dla początkujących:

tmfinger - SnG dla początkujących - część 1
tmfinger - SnG dla początkujących - część 2
tmfinger - SnG dla początkujących - część 3

To taki must watch u nas (sam też grywam SnG). Uderz w artykuły S'n'G / Turnieje, uczęszczaj na treningi na 20:00 we czwartki, które prowadzi MarioAK, a jak uzyskasz status srebrny, to i we środy o 20:00 będziesz mógł przystąpić do treningów Wombata.

I... baw się dobrze, bo to najważniejsze : )

Do zobaczenia na forum. Mam nadzieję, że zadomowisz się u nas i miło oraz owocnie spędzisz tu czas.

Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Cytat
pawelksg13

To samo ma się w kontekście oglądania turniejów high stakes, WCOOP - należy na to patrzeć zupełnie inaczej. Na pewno nie jako poradnik do gry dla początkujących. Tamci gracze opierają swoją grę często o wieloletnią obserwację gry tych samych rywali. Znają ich sztuczki, znają skłonności. No i inaczej się analizują. Na stawkach mikro nie ma sensu zanadto analizować graczy, bo większość z nich... nie myśli, a jak można analizować sposób myślenia kogoś... kto nie myśli? :D

dobra konkluzja :D

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

ok dzięki za porady:) na pewno się do nich zastosuje, gorzej tylko z przejściem z wirtualnych na real money,bo się obawiam ze znowu je stracę, ale czekam własnie na 10$ na poker 770 i zobaczymy co z tego wyniknie:) a co z programami typu poker tracker, poker manager, poker office? używałem ich ale szczerze mówiąc dużo mi nie pomogły, nie potrafię wyciągnąć z nich tego co najlepsze prawdopodobnie. Polecacie początkującym???
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Cytat
Mooris

Hej

Oczywiście oprogramowanie takie jak Holdem Manager czy Poker Tracker jest bardzo istotne. Co prawda na początku kariery nie jest to "must have", jednak im wcześniej się z nimi zaznajomisz, tym dużo łatwiej Ci będzie później.

Jeśli chodzi o problemy związane z ich użytkowaniem, to zapraszam na nasze forum narzędzi pokerowych, gdzie nasi eksperci z pewnością udzielą Ci porady:

-> Forum narzędzi pokerowych i pomocy technicznej

Wyszukałem dla Ciebie również kilka filmów, które pomogą Ci w początkach: kliknij tutaj.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
ELENDOR

Z własnego doświadczenia powiem Ci, że lepiej od początku zamotać się w Trackery. Ja tego nie zrobiłem, a żałuje. :f_cool:
Ale z tego co wiem też już z własnego doświadczenia, to próbuj znaleźć swoją ulubioną odmiane, turnieje ( mtt, sng ) albo cash. Osobiście doradzam Ci zacząć od NL2 w cashówkach. Poziom na poker770 na NL2 jest wręcz śmieszny w porównaniu do większych softów, więc powinieneś sobie poradzić grając jak TAG. :challenge
( ja dla próby zainstalowałem tego softa 2 tyg. temu korzystając z bonusu 7,7$ i NL2 smginąłem w 3 dni ) Więc cóż mogę więcej powiedzieć, jakbyś miał jakieś pytania, chętnie odpowiem i pomoge, wiem jak to jest ciężko na początku. Good luck and more have fun :sdrink

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzieki za pomocną dłoń, zawsze dobrze usłyszeć jakies istotne porady od tych co weszli na kolejne etapy:) Co do trackerów to cały czas z nimi kombinuje, niestety raz nie są one łatwe w obsłudze, dwa nie są tanie. Tracker 4 chodzi mi jak marzenie, niestety gdy kończył się trial sciągnałem 3 która nie działa, manager również nie działa. Nie wiem jeszcze dlaczego ale z czasem może uda mi się to rozwikłać. Próbowałem wymazać z rejestru 4 żeby móc odpalić ją ponownie,niestety bez rezultatu. Zostało mi odpalić Poker Office, lub naprawić błedy, no ale będę oczywiście kombinował. Spróbuję NL2 na P770 tak jak mowisz, ale i tak zakochałem się w rozgrywkach typu SNG, będę próbować co się da:) Mam takie troche zachłanne pytanie...,ponieważ mimo ze gram od maja i wiem ze wiedza moja jest skromna na temat pokera, po części dlatego że ni byłem w stanie poświęcić całych dni na kształcenie się, to moje pytanie brzmi: kiedy u was wystąpił pierwszy znaczący progres? Po paru miesiącach? roku? latach?Tak z ciekawości tylko:)
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
guciu87

Napisane przez Crash096
kiedy u was wystąpił pierwszy znaczący progres? Po paru miesiącach? roku? latach?Tak z ciekawości tylko:)
Pozdrawiam

Progres wraz z pochłanianą wiedzą.. :f_biggrin: chyba że progres definujesz jako wynik... wtedy to zależy od runa;)

GL

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

miałem na myśli np: wpłaciłem 10$na PS, miałem 15$ i wtopiłem wszystko, kolejny raz, znowu 10$, było z 17$ chyba, później znowu zero:D, czy to jest normalne ze trzeba przegrać kilka zł? czy puki co nie wpłacać kasy dopóki nie będę gotowy:)może dziwne pytanie, ale adekwatne do mojego poziomu:)

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Crash096
ok dzięki za porady:) na pewno się do nich zastosuje, gorzej tylko z przejściem z wirtualnych na real money,bo się obawiam ze znowu je stracę, ale czekam własnie na 10$ na poker 770 i zobaczymy co z tego wyniknie:) a co z programami typu poker tracker, poker manager, poker office? używałem ich ale szczerze mówiąc dużo mi nie pomogły, nie potrafię wyciągnąć z nich tego co najlepsze prawdopodobnie. Polecacie początkującym???

Odpowiem w ten sposób:

Nie śpiesz się. Wybierz swoją odmianę, dorzuć do BankRolla, abyś mógł grać według BankRoll Managment.

Ustaw sobie hud z 2-5 wartościami, abyś na starcie był w stanie je rozumieć, a nie analizować ; )

VPIP, Preflop raise + hands (czasem już po ~20 rękach jesteś w stanie określić typ gracza)

A z czasem dołóż sobie: Steal, 3bet, Flop CB, Fold to flop CB, aby pełniej eksploatować dany typ gracza.

Napisane przez Crash096
miałem na myśli np: wpłaciłem 10$na PS, miałem 15$ i wtopiłem wszystko, kolejny raz, znowu 10$, było z 17$ chyba, później znowu zero:D, czy to jest normalne ze trzeba przegrać kilka zł? czy puki co nie wpłacać kasy dopóki nie będę gotowy:)może dziwne pytanie, ale adekwatne do mojego poziomu:)

Tak jak napisał Ci guciu87 ( :sdrink ), nie możesz podchodzić do pokera tylko przez pryzmat $. To może oznaczać sporą pułapkę, w którą wpada wiele graczy.

Wygrywanie w krótkim okresie czasu, nie oznacza, że graliśmy dobrze. To może być tylko run, który kiedyś się skończy i skończymy z pustym rollem.

Dlatego baw się i staraj poprawiać swoją grę, m.in. poprzez zabawę z programami:

- ICM Trainer
- ICM Trainer Light
- PokerStrategy.com Equilab
- SideKick

Dzięki dwóm pierwszym potrenujesz grę w późnej fazie turniejów, gdzie masz już do wyboru tylko dwie opcje push/fold.

Dzięki trzeciemu programowi policzysz swoje equity, poćwiczysz zakresy, będziesz w stanie poznać moc danej ręki itp.

Za pomocą SideKicka będziesz w stanie wrzucać ręce do SnG - oceny rozdań, ale i brać udział w naszych SideKickowych promocjach.

Powodzenia przy stołach!

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok dzieki wielkie:) wasze słowa dodały mi otuchy:) jak będę miał pytania nie będę bał się zapytać:)
Pozdrawiam i moc jest ze mną:)gorzej z czasem;p

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov

Widzę zaczynasz tak samo jak ja, ja Ci powiem tyle gram w pokera na real $ od listopada :) mam limit przeznaczony miesięczny na PS-a wpłacam na początku miesiąca 15$ i gram .. cóż listopad był śmieszny bo przegrałem wszystko chyba po 2 dniach :P i skończyło się zaś wróciłem do play money :P, trzeba było czekać na grudzień grudzień to samo 15$ szybko uleciało i zaś nie pograłem wkurzyłem się postanowiłem coś zrobić naogladałem się pełno filmików podstawowe założenie na styczeń było takie znaleźć swoją grę i w nią cisnąc ile wlezie, padło na s&G fifty fifty uznałem ze na początek będzie w miarę ok bo 5 miejsc płatnych co daje duże szanse że się w tym znajdę i nie myliłem się w styczniu wpłaciłem 15$ i do końca stycznia cieszyłem się grą bez utraty kasy pod koniec stycznia poczułem się troszkę zbyt pewny siebie co poskutkowało utrata całej kasy bezsensownie i głupio bo chciałem zachować stan 15$ na kolejny miesiąc cóż w tym miesiącu się to nie udało mam nadzieję że w następnym się uda ;)

Tak więc polecam jak najbardziej s&G na początek ... i polecam wszystkie produkcje tmfingera na początek lub innych na pokerstrategy :) do obejrzenia wiele dają wiele pomagają i otwierają oczy na świat i specyfike tych gier ...

Odpowiedz
Cytat

Cześć Kozaczov!

Tak na szybko, Tobie osobiście polecam dwie rzeczy:

1. BRM! Grasz widocznie turnieje ze zbyt dużym wpisowym jak na swój BR.
I nie wpłacaj co miesiąc małych kwot, lepiej uzbieraj sobie np 50 $ i wpłać je, abyś miał komfort gry, gdzie nad głową będzie Ci wisiało widmo torby.

2. Zacznij od STT, czyli gry w SnG jednostolikowych. To pozwoli trochę zmniejszyć wariancję, oraz pozwoli Ci w miarę sensownie piąć się w górę - przy okazji fifty fifty spory rake może zgubić początkujących.

Powodzenia przy stołach Chłopaki! ; )

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov

Grałem cały miesiąc Sng 1.5$ ale po dobrych wynikach spr. swoich sił na 3.5$ gdzie szybko przekonałem się że to jeszcze bezsensu ... co do poczekania na więcej kasy nie mam problemu by wpłacić więcej kasy na raz ale po prostu nie chce, poker za mocno wciąga gdy nie będę się trzymać swoich limitów oraz wytycznych szybko przepadnę i mogą stać się bardzo nie dobre rzeczy dlatego 15$ wpłacam co miesiąc i staram się ugrać i nie stracić ich to taka moja granica której nie chce przekraczać by nie popaść w długi <lol>,

póki co fifty fifty mi najbardziej podchodzą zobaczymy w lutym może zacznę mixować jedne z drugimi.

Tak czy siak dzięki i do zobaczenia kiedyś przy stole ;)

Odpowiedz
Cytat

Ok, zatem nie wpadnij w inną pułapkę - comiesięczne wpłacanie 15 $ się sumuje, ale w naszej świadomości utrwalamy, że "to tylko 15 $".

Polecam przebrnąć przez statusy i zajrzeć do działu Mindset, aby poćwiczyć samego siebie - ćwiczenie silnej woli przydaje się nie tylko przy stołach ; )

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

tez mi się podobają fiftyfifty:) największe prawdopodobieństwo wygranej, 50%;p, ale jednej rzeczy nadal nie czaję. skoro poker(szczególnie online) gdzieś od 5 lat staje się coraz to popularniejszy, powstają portale szkoleniowe typu ten, jest coraz więcej graczy z każdym dniem, i z każdym dniem podnosi się poziom graczy którzy już graja, to w takim razie kto przegrywa? pewnie osoby takie jak ja, czyli jestem skazany na porażkę;p, ponieważ nie dorównam poziomowi innych w chwili obecnej. Ale z drugiej strony załóżmy ze jest rozgrywka typu SnG za wpisowe rzędu 200$ jednostolikowy. Moim zdaniem osoba grająca za 200$ jest dobrze wyszkolona, od dawna gra w pokera i jest pewna swoich umiejętności. To dlaczego przegrywa? Inni gracze byli lepsi? Ta osoba miała pecha (mówiąc pech chodzi mi na przykład o sytuacje typu 3 asów z dobrej pozycji przeciwko stritowi). Tak wiem zagmatwałem, ale weźmy na celownik film Rounders, gdzie Matt Damon mówi że trzeba znaleźć przy stole frajera w ciągu godziny inaczej sam jesteś frajerem. W moim przykładowym rozdaniu SnG gra 10 graczy za 200$miejsca płatne zajmuje 3, i tam nie ma frajerów, poziom ich jest bardzo wyrównany, Tak wiec to czego nie rozumiem jest ten czynnik wywyższający jednego pokerzystę od drugiego,mimo że są na takim samym poziomie:D
Czy ktokolwiek mnie zrozumiał:D:D:D? Jeżeli nie to szkoda, ale miałem taką chwilową myśl i musiałem ją opisać:D

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

obrazowo mowiąc, czemu Daniel Negreanu odpadł przed strefą płatną na WSOP 2012 a wygrał Greg Merson ( gość z przećpanym łbem, bez urazy dla gościa) gdzie w finałowej trójce był koleś typu Jake Balsiger , gość którego nikt się nie spodziewał że w ogóle wejdze w faze płatnych miejsc:D

Odpowiedz
Cytat
Kozaczov

bo poker to gra umiejętności matematyki ale i przedewszystkim z fartem nie wygrasz :D możesz mieć wiedzę ale jak Ci szczęście nie dopisuje również to samą matematyką nic nie zdziałasz :D to mój pogląd póki co na etapie mocnego :f_biggrin: :f_biggrin: :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat