Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Teoria stakingu

132 Posty
81 Użytkownicy
0 Reakcje
37.8 K Wyświetlenia
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Nilmar
Napisałeś na początku tematu porównanie osób wystawiających oferty do oszusta finansowego, człowieka zajmującego się wyłudzeniami, przestępcy, które to porównanie jest oczywiście nieprawdziwe. Ja osobiście jako że 3 lub 4 oferty wystawiłem poczułem, że mnie obrażasz. Więc jak to się ma do tego całego "nie hejtujemy ani kupujących ani wystawiających" o czym cały czas piszecie?

Bez tego w ogóle nie zabierałbym tu głosu.

Wątek sam w sobie jest spoko, jak ktoś chce dyskutować, liczyć, uświadamiać innych to niech to robi, chociaż moim zdaniem sprawa jest dosyć oczywista. Kto chce kupuje, kto nie chce nie. MU 1.30 = oferta będzie profitowa jak gość będzie miał ponad 30% ROI. Każdy ma własną głowe i dysponuje swoimi pieniędzmi, może wybierać oferty profitowe a może stejkować na chybił-trafił.

A powiedz mi jedno, co sądzisz o osobach, które maja udokumentowany ROI w long runie powiedzmy na 20%, a wystawiają oferty, które dla inwestorów są opłacalne dopiero przy osiągnięciu ROI 25% ?

Uważasz, że to jest fair ?
statystyka, matematyka i wszystko w co wierzymy grając w pokera mówi, że na takiej ofercie inwestor może tylko stracić. Wystawiający o tym wie, ale takie oferty ciągle się pojawiają.
Uważasz, że to tylko sprawa tych co wykupują daną oferte ?
Uważasz, że wystawianie takiego czegoś jest w porządku ?

Odpowiedz
Cytat
imfar
Oldschool Grinder

Wystawianie takich ofert jest równie (nie) etyczne jak sama gra w pokera.

Bazujesz na swojej przewadze. Liczysz na czyjąś niewiedzę, brak doświadczenia, czy nawet naiwność. W ten sposób nie łamiąc ustalonych zasad, wyciągasz od innych pieniądze.

Jedyna różnica jest taka, że w stakingu tutaj robisz na kasę jedynie (a może głównie) Polaków z PokerStrategia. Jedyną osoba mogącą uznać pokera za grę "fair" a wspomniane oferty za "nie fair" byłby ktoś schodzący ze stolików jak tylko pojawi się przy nich Polak nad którym ma przewagę. Chociaż to i tak byłaby dziwna forma uczciwości.

Niestety łatwiej jest dopatrywać się działań "nie w porządku" u innych niż u siebie.

Odpowiedz
Cytat
jerry2008
PokerStrategist

Jakieś podsumowanie tematu i propozycje zmian?

Ja nigdy nikogo nie stakowałem i w przyszłości nie zamierzam stakować , bo po prostu mnie to mało interesuje. Sam tez wole grać za swoje pieniądze . Co do osób stakujących niestety to w ich interesie leży sprawdzanie sobie oferty i wszelkie ryzyko związane z samym stakingiem.

Odpowiedz
Cytat
sz3sz
Elite Grinder

to przykre i zle o mnie swiadczy
ale ten watek i toczona tu dyskusja wzbudza we mnie podobne uczucie politowania
co pare lat temu zajecia z etyki biznesu na jednej z wyzszych uczelni

i zanim N1lmar odpowie - tak, to jest fair, wszystko jest fair dopoki ktos nie sfabrykuje wykresu, nie ucieknie z pieniedzmi czy w jakikolwiek inny sposob nie wprowadzi w blad inwestorow odnosnie swojej osoby

jest fair, bo jest dobrowolne i to inwestor przez pryzmat swojego postrzegania oferty, gracza i oplacalnosci calej inwestycji dokonuje wlasnej decyzji

a jesli z punktu widzenia matematyki popelnia blad - coz, kupowanie iphona z punktu widzenia relacji cena/uzytecznosc jest bledem

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Sopran23

Tak.

Odpowiedz
Cytat
d4gger
PokerStrategist

Wszystko rozbija się o to, co kto rozumie przez staking: dla jednego to będzie inna forma zarabiania kasy , a dla drugiego forma poszukiwania możliwości gry na wyższych stawkach pomimo braku dostatecznie dużego rolla i stąd poszukiwanie inwestorów.

I tak samo z punktu widzenia stakujących: dla jednych to będzie forma totolotka ( a nóż widelec właśnie teraz wyjdzie złoty strzał i się uda zarobić zamiast się męczyć i grindować sammeu), dla innych forma longrunowego inwestowania (i tu już przydadzą się na pewno wielu osobom wyliczenia opłacalności) ,a jeszcze inni chcą pomóc innym graczom się rozwijać i grać wyżej.

Nie bardzo rozumiem tylko dlaczego jedni naskakują na drugich zarzucając im diabli wiedzą jak bardzo złe intencje.

Odpowiedz
Cytat

jeśli dla kogoś dawanie -EV oferty jest zwykłym biznesem, to psucie komuś innemu biznesu, jeśli jest to dla niego +EV, też powinno być OK. Rajt? :pokerface:

Z takich ofert korzystają fisze - skoro nie potrafią policzyć, że są ostro w plecy, to przy stołach też prawdopodobnie oddają żetony. Skoro są w plecy na stakingu, mają mniej żetonów do przegamblowania = w interesie graczy, którzy nie są stakowani, jest rozwalenie tego biznesu. Easy game. :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
GuZZZ85
PokerStrategist

Jeden z lepszych cwaniaków po pojawieniu się tego tematu , przestał dopierdalać zawyżone MU teraz dopierdala dobry cut + jeszcze progi od wygranych powyżej iluś tam $$, także sumarycznie jeszcze lepiej wychodzi na tym niż przedtem , no i nie ma morderczego MU, które jest tak krytykowane na forum :D

Kwestia szybkiego dostosowania się :D

Odpowiedz
Cytat
irobson
Oldschool Grinder

sz3sz dzieki ze jestes :sdrink

Odpowiedz
Cytat

wow powoli mi rece opadaja jak czytam niektore posty...
jakbysmy na szybko przyspieszyli przyklady w jaki sposob mozna bazowac na czyjejs glupocie czy lenistwie czy przeoczeniu to mozna i rzucic pytanie:
- czy jezeli znajdziesz na ulicy telefon / portfel to go oddasz czy przywlaszczysz sobie?
a co ... tez bazuje na tym ze ktos "zapomnial sie" ...
ew.
- czy jezeli pozyczyles pieniadze od kolegi a on zdaje sie nie pamietac to musisz oddawac?
why not, w koncu forum spolecznosci - z zewnatrz ludzie nie traca na tych ofertach tylko jest szukanie glupcow wsrod swoich

bah, a moze nawet inwestorom stakujacym nie trzeba funduszy oddawac jezeli sie nie przypomna sami?
bo skoro samo stworzenie oferty ktora jest dla inwestora niekorzystna jest ok, to czemu by nie isc krok dalej... kto wie, moze juz ktos ten krok zrobil a przyzwolenie na wczesniejszy krok pozwolilo mu z tym ujsc na sucho...

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez GuZZZ85
Jeden z lepszych cwaniaków po pojawieniu się tego tematu , przestał dopierdalać zawyżone MU teraz dopierdala dobry cut + jeszcze progi od wygranych powyżej iluś tam $$, także sumarycznie jeszcze lepiej wychodzi na tym niż przedtem , no i nie ma morderczego MU, które jest tak krytykowane na forum :D

Kwestia szybkiego dostosowania się :D

mozesz podac linka, albo ncik stakera bo za dzuo jest tych ofert i nie chce mi sie przegladac wszystkiego

Odpowiedz
Cytat
piotereczek
Oldschool Grinder

ale temat bez sensu , widać że keszowiec :rage: :rage: :rage: :rage:
Najwięcej ofert jest z pobieranym % profitem i stekebakiem , więc tym się zajmę.
ROI w emtetete wykręcają szipy co ileś sesji , czyli mamy kilkanaście sesji z minusowym roi/ be , a potem jedna z miliardowym , po sumowaniu wychodzi te ~20% , jeśli ktoś pobiera te x% z sesji , to przy sesji z minusowym roi i tak pokrywa wszystko stejkbak i % się nie liczą z be tak samo , więc gdyby pobierał mniej procent wychodziło by na to samo w większości sesji. Więc liczą się sesje z szipami . Oczywiście są też długoterminowe stejki , ale nadal one się zawierają w szortrunie .
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

Problem w tym, że część ludzi wrzucała dane bodajże z poker pro labs które nie zliczają rebuy'ow i add-onów a to już jawne oszukiwanie i żerowanie na ludziach bo nie oszukujmy się że sporo ludzi o tym nie wiedziało ( przy tym nie jestem pewien czy to jest akurat poker pro labs). Podobnie wykresy z HM-a ten sam problem (nie wiem czy to się zmieniło bo nie gram w MTT/SnG).

Nie rozumiem tutaj wszystkich tych haterów; ja rozumiem że macie interes w "dymaniu" inwestorów ale przecież post Soprano miał na celu tylko uświadomienie ludziom jak to działa i jakie są zagrożenia. Jeśli ktoś pisze post w którym edukuje inwestorów i pojawia się całe grono oferujących staking ktorzy go gnoją to jak to świadczy o was i o waszych ofertach??? Co jest złego w świadomym inwestowaniu?

Idea stakingu jest bardzo prosta, oferujesz ludziom część profitu i masz dzięki temu variance free profit. Dla uczciwych ludzi oferujących staking przecież nic się nie zmieni dalej będą robić profit.

Zamiast tego nasze forum stakingowe to w dużej mierze żerowanie na naiwności ludzi. Efekty są takie że inwestor bierze na siebie całą variancję i do tego jego long runowy winrate jest ujemny.... Przecież to jest zaprzeczenie całej idei stakingu.

Odpowiedz
Cytat
thefoe
Oldschool Grinder

wykresy z sharkscope'a v. starsy tez mogą wprowadzać w gruby błąd inwestorów. Gry za FPP sa uwzglednione w wykresie (nie wiem czy sa doliczane do ROI) co oznacza, ze gracz musi byc tylko b/e z gry za $ by jego wykres pial sie w ostro w górę. Mozna wiec latwo i bez ryzyka boostnąć wykresik kumuljac FPP i zagrac je tuz przed wystawieniem oferty. Przegrane turki za FPP daja linie poziomą na wykresie a skaszowane oczywiscie himalaje. Tylko, jesli w ofercie do profitu nie liczy sie RB, taki wykres jest wprowadzaniem w blad. mam y tu półprawde, gracz jest wygrywajacy jak to pokazuje wykres na SS, tyle, ze nie wliczajac RB do profitu, ROI bedzie nawet ujemny i uczicwy markup powinien byc poniżej 1.0

Odpowiedz
Cytat
adasko99
Oldschool Grinder

czyli to wszystko znaczy, ze moja oferta stakingu live bez MU, w której inwestujac 10% w event live dostajesz pelne 10% , a mój ROI to 279% jest + EV :pokerface: :fuckyeah :D :]

Odpowiedz
Cytat
HTAndrzej5
Elite Grinder

Napisane przez franeczek
Nie rozumiem tutaj wszystkich tych haterów; ja rozumiem że macie interes w "dymaniu" inwestorów ale przecież post Soprano miał na celu tylko uświadomienie ludziom jak to działa i jakie są zagrożenia. Jeśli ktoś pisze post w którym edukuje inwestorów i pojawia się całe grono oferujących staking ktorzy go gnoją to jak to świadczy o was i o waszych ofertach??? Co jest złego w świadomym inwestowaniu?

Może dlatego, że ten wątek to ~ 5% edukowania inwestorów, a ~ 80% dyskusja nt tego czy osoby wystawiające oferty są oszustami. Nawet Soprano raz pisze że chodzi mu tylko o edukowanie graczy i nikogo nie nazywa oszustami, potem porównuje wystawiających oferty do plichty i zarzuca im świadome żerowanie na frajerach. Z kolei w samych wyliczeniach większość dotyczy nie meritum, czyli tego jak policzyć opłacalność od strony inwestora i tego na co powinien zwracać uwagę, a na wyliczanie profitu od strony wystawiającego ofertę, sugerując że oferty ev+ dla wystawiających oferty są ev- dla inwestorów, co jest oczywistą nieprawdą.
Swoją drogą rozbawił mnie przykład Soprano (z konkurencyjnego forum), gdzie Soprano pisał chyba właśnie o opłacalności ofert, gdzie pisał o swapowaniu udziałów w turniejach i o tym jakie to było dla niego ev+. No skoro było dla Soprano ev+ to siłą rzeczy dla osoby z którą się swapował było ev-, tu nie ma innej możliwości, swap nie może być ev+ dla obu stron, więc wychodzi na to, że sam świadomie żerował na frajerach jak to sam określa, a teraz zgrywa świętoszka ;)

Proponuję przenieść ciężar tego wątku z rozważań filozoficznych nt moralności idei biznesu i wolnego rynku oraz o tym czy staking to organizacja charytatywna czy właśnie biznes (dla obu stron), na rzeczywiste edukowanie inwestorów.

Odpowiedz
Cytat

a Soprano czemu już nie gra w pokera? Żona mu nie pozwala czy coś w tym stylu bo widać, że tematem się interesuje, skoro takie dyskusje prowadzi/

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez HTAndrzej5

Napisane przez franeczek

Może dlatego, że ten wątek to ~ 5% edukowania inwestorów, a ~ 80% dyskusja nt tego czy osoby wystawiające oferty są oszustami. Nawet Soprano raz pisze że chodzi mu tylko o edukowanie graczy i nikogo nie nazywa oszustami, potem porównuje wystawiających oferty do plichty i zarzuca im świadome żerowanie na frajerach. Z kolei w samych wyliczeniach większość dotyczy nie meritum, czyli tego jak policzyć opłacalność od strony inwestora i tego na co powinien zwracać uwagę, a na wyliczanie profitu od strony wystawiającego ofertę, sugerując że oferty ev+ dla wystawiających oferty są ev- dla inwestorów, co jest oczywistą nieprawdą.
Swoją drogą rozbawił mnie przykład Soprano (z konkurencyjnego forum), gdzie Soprano pisał chyba właśnie o opłacalności ofert, gdzie pisał o swapowaniu udziałów w turniejach i o tym jakie to było dla niego ev+. No skoro było dla Soprano ev+ to siłą rzeczy dla osoby z którą się swapował było ev-, tu nie ma innej możliwości, swap nie może być ev+ dla obu stron, więc wychodzi na to, że sam świadomie żerował na frajerach jak to sam określa, a teraz zgrywa świętoszka ;)

Proponuję przenieść ciężar tego wątku z rozważań filozoficznych nt moralności idei biznesu i wolnego rynku oraz o tym czy staking to organizacja charytatywna czy właśnie biznes (dla obu stron), na rzeczywiste edukowanie inwestorów.

Tylko dlaczego cytujesz mój post a potem odnosisz to do postu Soprano?? Fakt faktem że ludzie którzy wrzucają wykresy gdzie nie ma rebu-ow i add-onow (poker pro labs i hm o ile mi się dobrze wydaje) to zwykli naciągacze bo praktycznie zawsze ich RoI jest dużo mniejsze niż podawane na tej stronce. Czy to jest uczciwe?? Jakas stronka źle zlicza Roi a oferujący staking to wykorzystują żeby wcisnąc ludziom -Ev oferty bazując na ich niewiedzy (bo to zresztą nie jest taka oczywista wiedza i sam przez długi czas o tym nie wiedziałem). Twoim zdaniem to nie jest oszustwo??

Oczywiście że post Soprano nie jest najlepszy ale proba dyskredytowania dyskusji za pomocą argumentów bo Soprano to i tamto jest żenujące. Odnośmy się do meritum dyskusji a nie do poszczegolnych osób darujmy sobie argumenty ad personam
Ja rozumiem że większośc oferujących staking nie chce żeby ta dyskusja dalej się toczyla bo to jest w waszym interesie tylko że bądźcie przynajmniej przy tym szczerzy.
Pokażcie że macie lepsze argumenty a nie próbujesz dyskredytowac jakąs tam osobę.

Odpowiedz
Cytat
Cichosza
PokerStrategist

Napisane przez Sopran23

Napisane przez Nilmar
Napisałeś na początku tematu porównanie osób wystawiających oferty do oszusta finansowego, człowieka zajmującego się wyłudzeniami, przestępcy, które to porównanie jest oczywiście nieprawdziwe. Ja osobiście jako że 3 lub 4 oferty wystawiłem poczułem, że mnie obrażasz. Więc jak to się ma do tego całego "nie hejtujemy ani kupujących ani wystawiających" o czym cały czas piszecie?

Bez tego w ogóle nie zabierałbym tu głosu.

Wątek sam w sobie jest spoko, jak ktoś chce dyskutować, liczyć, uświadamiać innych to niech to robi, chociaż moim zdaniem sprawa jest dosyć oczywista. Kto chce kupuje, kto nie chce nie. MU 1.30 = oferta będzie profitowa jak gość będzie miał ponad 30% ROI. Każdy ma własną głowe i dysponuje swoimi pieniędzmi, może wybierać oferty profitowe a może stejkować na chybił-trafił.

A powiedz mi jedno, co sądzisz o osobach, które maja udokumentowany ROI w long runie powiedzmy na 20%, a wystawiają oferty, które dla inwestorów są opłacalne dopiero przy osiągnięciu ROI 25% ?

Uważasz, że to jest fair ?
statystyka, matematyka i wszystko w co wierzymy grając w pokera mówi, że na takiej ofercie inwestor może tylko stracić. Wystawiający o tym wie, ale takie oferty ciągle się pojawiają.

Tak, rzeczywiście ma sens ogromny, postrzeganie ROI Kowalskeigo po 12k gier, jako jedną uśredniona liczbę, gdzie pierwsze powiedzmy 2k uczył sie grać w karty, a potem niedzielnie grał mikro mtt na 15k ludzi a potem dopiero zaczął być wygrywający i stopniowo zwiększał swój roi, przewage nad opponentami i stawki. I teraz uśredniłeś na przestrzeni jego kariery ROI z gry i chcesz ocenić wartość oczekiwaną wystawionej przez niego dziś oferty xD haha
To co rozwijający i dobry gracz jest w stanie dziś osiągnąć, ma sie nijak do uśrednionego roi z całej jego kariery i wszystkich granych gier.

To tak jakbyś twierdził ze poprawną odpowiedzią na pytanie ile zarabia pan Kulczyk, jest zsumowanie wszystkich jego miesięcznych zarobków od czasów gdy jako 15sto latek pucował lampy na światłach, po dzień dzisiejszy gdy jest najbgoatszym gościem w kraju i wyciągnięcie z tego średniej. Wiadomo ze w pokerze dochodzi do tego wariancja i nie mozna poprostu spojrzec na zarobki z ostatniego miesiąca, ale twój sposób postrzegania też jest błędny.
Chaotycznie ale mam nadzieje logicznie.
Pozdrawiam wszystkich ludzi.

Odpowiedz
Cytat
HTAndrzej5
Elite Grinder

Napisane przez franeczek
Tylko dlaczego cytujesz mój post a potem odnosisz to do postu Soprano?? Fakt faktem że ludzie którzy wrzucają wykresy gdzie nie ma rebu-ow i add-onow (poker pro labs i hm o ile mi się dobrze wydaje) to zwykli naciągacze bo praktycznie zawsze ich RoI jest dużo mniejsze niż podawane na tej stronce. Czy to jest uczciwe?? Jakas stronka źle zlicza Roi a oferujący staking to wykorzystują żeby wcisnąc ludziom -Ev oferty bazując na ich niewiedzy (bo to zresztą nie jest taka oczywista wiedza i sam przez długi czas o tym nie wiedziałem). Twoim zdaniem to nie jest oszustwo??

Oczywiście że post Soprano nie jest najlepszy ale proba dyskredytowania dyskusji za pomocą argumentów bo Soprano to i tamto jest żenujące. Odnośmy się do meritum dyskusji a nie do poszczegolnych osób darujmy sobie argumenty ad personam
Ja rozumiem że większośc oferujących staking nie chce żeby ta dyskusja dalej się toczyla bo to jest w waszym interesie tylko że bądźcie przynajmniej przy tym szczerzy.
Pokażcie że macie lepsze argumenty a nie próbujesz dyskredytowac jakąs tam osobę.

Pytałeś czemu tylu hejterów, ano dlatego, że już pierwszy post to sprowokował, a że ludzie z natury wolą pierdolić trzy po trzy niż nawiązać do merytorycznej części postu, no to wyszło jak wyszło.

Fałszowanie wyników, czy świadome wprowadzanie ludzi w błąd to jest oszustwo. Wystawianie, świadomie lub nie, nieprofitowej oferty gdzie wszystkie dane zawarte w ofercie są prawdziwe nie jest oszustwem. Nie rozumiem czemu to nadal dla ludzi jest niejasne.

Ja nic do Soprano nie mam, po prostu uważam że źle się za to zabrał i tyle, jestem pewien że chęci miał dobre.

Odpowiedz
Cytat