Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Teoria stakingu

132 Posty
81 Użytkownicy
0 Reakcje
37.8 K Wyświetlenia
fenekzgavry
Elite Grinder

Napisane przez HTAndrzej5
Ja nic do Soprano nie mam, po prostu uważam że źle się za to zabrał i tyle, jestem pewien że chęci miał dobre.

Nie ma.

Odpowiedz
Cytat

To poprostu kolejna piramida finansowa, i w ogole caly ten hazard. Czuc nielegalny interes na kilometr. Zeby sie nie skaczylo jak z amber ^^

Odpowiedz
Cytat
arthmax
Oldschool Grinder

Ja mam w dupie ten cały stacking i intencje Soprano ale najciekawsza jest dla mnie reakcja co niektórych.
Tak się zastanawiam jak ja bym wystawiał normalne, uczciwe oferty to jakbym zareagował na taki post?

Myślę ze bym przyklasnął, no bo w czym on mi zaszkodzi.

Przynajmniej dzięki niemu wiadomo jaka jest filozofia i podejście co niektórych w kwestii pieniędzy i zarabiania. Ale każdy ma swój rozum i sam decyduje czy sprawdza kupowany towar czy woli od cygana na parkingu.

Odpowiedz
Cytat
dark1one
PokerStrategist

Postanowiłem w końcu przebrnąć przez ten temat. Moje odczucia i wnioski:
- Dobry pomysł na wątek, jednak zaśmiecanie tematu postami o tym, co myślę o tych, którzy wystawiają "moim zdaniem" zbyt duży MU, CUT to już 90% tematu, wlicząjąc to hejty i wyzwiska.
Spróbuję podsumować dotychczasowe sensowne wypowiedzi:
- Staking w założeniu jest oddaniem części profitu w zamian za zmniejszenie wariancji. Wystawiający w swoim interesie powinien wystawić najwyższy profit, który się sprzeda, a inwestujący wybrać oferty, które są +EV.
- Niektóre strony mogą nie zliczać rebuy i addonów( O tym nie wiedziałem,choć coś mi się obiło o uszy, mógłby ktoś napisać jakieś konkrety?)
- analiza TheNaturata: na próbce ok. 100 ofert mniej więcej 65% ofert uzyskało ocenę "EV-", a 25% "+EV, ale za mały zysk w stosunku do wariancji"
- post piwcuka,(strona 4) - Nie każdy staking +EV jest warty wzięcia go, gdy ma się ograniczoną ilość pieniędzy, bo możliwości na inwestowanie jest zawsze więcej niż środków i trzeba też umieć wybierać nie tylko pomiędzy +EV i -EV, a także pomiędzy +EV a bardziej +EV.

Od siebie dodam
- Inwestując poważnie należy pamiętać o swojego rodzaju BM, a najlepiej mieć oddzielne środki. Wśród ofert są zarówno te wariancyjne, jak i te z mniejszą wariancją( najczęściej long termy).
-dywersyfikacja, nawet jak znajdziemy jakąś ofertę meeeega +EV, to pchanie tam całego kapitału nie jest najlepszym pomysłem.
- ocenienie ryzyka scamu i wliczenie go do EV
- na innych forach tak samo znajdą się oferty słabe, jak i dobre. Fakt, jest troche ofert z większym EV. Jednak tutaj czytelność i bezpieczeństwo ofert jest moim zdaniem sporo większe.(Inwestuję tu i tu, przejrzenie oferty na pokerstrategy zajmuje 2,3 razy mniej czasu)

Naprawdę, nie zaśmiecajmy wątku wyzwiskami( topic raczej nie był tworzony z myślą " MU tego i tamtego to po prostu amber gold" i trochę mniej o "moralności stakingu" :)

Odpowiedz
Cytat
hempin
PokerStrategist

czesc,

ciekawy watek jako ze sam bawie sie w stejking od niedawna
mam nadzieje, ze watek bedzie merytoryczny

jezeli chodzi o mnie jako inwestora

zasady
1. bankroll management (u mnie maks 3% mojego kapitalu w jedna oferte z tym, ze musi sie skladac z wielu turniejow - min 20, parze tez aby jeden turniej w sesji nie stanowil np. 50% wartosci)
2. stejkowanie graczy posiadajacych umiejetnosci i wyniki (jak zauwazone powyzej nie zawsze latwe do oceny ale trzeba probowac)
- warto spojrzec poza wynikami srednie ROI etc na to gdzie grach shipowal a co wystawia
3. ciagla analiza stakingow czy na pewno mamy dobrych graczy - jak z inwestycjami na gieldzie czy gdziekolwiek
4. nie biore MU > 1.25 lub CUT < 20% (optymalnie), zalezne rowniez od ROI i ostatich wynikow - tutaj nie ma prostej recepty ale takich zasad staram sie trzymac
5. analiza oferty - czy gracz gra wszystko za stejk, czy tez najbardziej profitowe gra sam a wystawia barziej wariancyjne mniej profitowe oferty...

problemy
1. ktos sie zwinie z kasa - patrz punkt 1
2. wariancja - znacznie zredukowana dzieki punkt 1

zalety
1. kapital zamrozony < kapital zainwstowany lacznie

czyli np. bankroll 1000$, inwestujac maks 30$ w jedna sesje potrzebuje 30 sesji aby obrocic jeden raz. majac kilku graczy jestem w stanie to zrobic w ciagu powiedzmy 2 tygodni. idac tym krokiem rozumowania, moje 1.000$ w ciagu roku zamienia sie w 1.000$ * 2tyg * 12msc = 24.000$ dolarow lacznie zainwestowanych.

jesi osiagne nawet 5% ROI to mam 5% z 24.000$ = 1200$ rocznie z zainwestowanego kapitalu 1000$ wiec ponad 100% (nawet Amber tyle nie dawal:)
maksymalny drop down kapitalu mialem na -20%

2. fun - fajnie sie patrzy na gracza, u ktorego masz 5% walczacego o FT majorsa lub na nim grajacego :)

so far wyniki na probce ok 80 stakingow to ROI 5% z obrotu i 20% z zainwestowanego kapitalu

probka w miare miarodajna 80 stakingow srednio po 30 turkow to 2400 turkow, w ktore bylem zaangazowany
wynik zawiera na pewno bledy, ktore popelnilem i nadal pewnie popelniam ale jeszcze o nich nie wiem :) wiec jest opcja na wiecej

pozdrawiam i zachecam do merytorycznej dyskusji

Odpowiedz
Cytat
snite
Oldschool Grinder

20 moderatorow na forum tylko czeka, zeby edytowac jakas nazwe dotyczacej chociazby posredniej konkurencji (bo jeszcze sie biedni pokerzysci przez przypadek czegos naucza od kogos innego), a ten temat od tylu dni wisi na 'pytaniach poczatkujacych' zamiast byc przeniesiony gdzies, gdzie zostanie zauwazony :)

#PokerStrategy.com

Odpowiedz
Cytat
mat2000
PokerStrategist

Napisane przez arthmax
Ja mam w dupie ten cały stacking i intencje Soprano ale najciekawsza jest dla mnie reakcja co niektórych.
Tak się zastanawiam jak ja bym wystawiał normalne, uczciwe oferty to jakbym zareagował na taki post?

Myślę ze bym przyklasnął, no bo w czym on mi zaszkodzi.

Przynajmniej dzięki niemu wiadomo jaka jest filozofia i podejście co niektórych w kwestii pieniędzy i zarabiania. Ale każdy ma swój rozum i sam decyduje czy sprawdza kupowany towar czy woli od cygana na parkingu.

Dokładnie to.
Po wypowiedziach kilku wystawiających stakingi widać komu zależało na obustronnym zysku, a kto chciał dymać swoich niedoinformowanych inwestorów.

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Napisane przez snite
20 moderatorow na forum tylko czeka, zeby edytowac jakas nazwe dotyczacej chociazby posredniej konkurencji (bo jeszcze sie biedni pokerzysci przez przypadek czegos naucza od kogos innego), a ten temat od tylu dni wisi na 'pytaniach poczatkujacych' zamiast byc przeniesiony gdzies, gdzie zostanie zauwazony :)

Był przeniesiony, ale potem wrócił do "pytań początkujących" bo autor tematu, który jest basiciem nie ma dostępu do innych działów i nie mógł się wypowiadać.

Odpowiedz
Cytat
marinero36
Elite Grinder

Haha, jak dzisiaj zobaczyłem jakichś randomów wystawiających oferte na WCOOP ME z Mark-Upem, to złapałem się za głowę, masakra :D :D:D Najśmieszniejsze jest to, że to się sprzedaję! Panowie, dzisiaj kumulacja w dużym lotku, idźcie szybko po kupony!

Odpowiedz
Cytat
N4kai
BlackMember

Napisane przez marinero36
Haha, jak dzisiaj zobaczyłem jakichś randomów wystawiających oferte na WCOOP ME z Mark-Upem, to złapałem się za głowę, masakra :D :D:D Najśmieszniejsze jest to, że to się sprzedaję! Panowie, dzisiaj kumulacja w dużym lotku, idźcie szybko po kupony!

Widzę ofertę Grekzorba i Siewas, który z nich to random ?

Odpowiedz
Cytat
hempin
PokerStrategist

dzisiaj to Lotek nawet EV+ jest

Odpowiedz
Cytat
snite
Oldschool Grinder

Napisane przez spinek

Napisane przez snite

Był przeniesiony, ale potem wrócił do "pytań początkujących" bo autor tematu, który jest basiciem nie ma dostępu do innych działów i nie mógł się wypowiadać.

Ok, sry w takim razie.
Szkoda, bo ja np. dzisiaj dopiero ogarnalem caly temat.

Odpowiedz
Cytat
grooby
PokerStrategist

Napisane przez N4kai

skoro napisał w liczbie mnogiej to pewnie miał na myśli obu :P

Odpowiedz
Cytat
marinero36
Elite Grinder

Napisane przez N4kai

Nie piszę tylko o naszym forum.

Ale np. Siewas, osoba która ma 150k profitu co jest równe 30BI, wystawia oferte z jednym turniejem w którym wariancja jest nieprawdopodobna z markupem? Oczywiście w odpowiednim czasie ją zmienił. Nie znam go i osobiscie nic do niego nie mam, może również nie znam się tak dobrze, bo jestem keszowcem, ale coś tutaj wydaje mi się nie tak?

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Po jakimś czasie znów tu zajrzałem i chciałem tylko pare rzeczy skomentować

Swoją drogą rozbawił mnie przykład Soprano (z konkurencyjnego forum), gdzie Soprano pisał chyba właśnie o opłacalności ofert, gdzie pisał o swapowaniu udziałów w turniejach i o tym jakie to było dla niego ev+. No skoro było dla Soprano ev+ to siłą rzeczy dla osoby z którą się swapował było ev-, tu nie ma innej możliwości, swap nie może być ev+ dla obu stron, więc wychodzi na to, że sam świadomie żerował na frajerach jak to sam określa, a teraz zgrywa świętoszka ;)

pewnie odnosisz sie do tego co napisałem o swapie z Zapolkiem.
Widze, ze nie wyczules sensu tamtego postu, to byl wyraz uznania dla skilla jaki ma Zapolek i jakim szacunkiem go darze.

Napisane przez fenekzgavry

Ja nic do Soprano nie mam, po prostu uważam że źle się za to zabrał i tyle, jestem pewien że chęci miał dobre.

Nie ma.

dziekuje za opinie
mógłbyś wyjaśnić dlaczego tak uważasz ?

Odpowiedz
Cytat
Madziunka
PokerStrategist

dobry temat.

daje krope

Odpowiedz
Cytat
jerry2008
PokerStrategist

Ogólnie ten cały wątek jest bardzo dobry. Zastanawia mnie jedno , że PS nie wyciąga wniosków z takich tematów. Spoko dajecie możliwość wstawiania ofert przez użytkowników , jednak jesteście szkoła pokera , więc i po winniście troszkę ich wyedukować odnośnie samego stakingu .
PS powinno też wyciągać jakieś konsekwencje , jeżeli na forum pojawią się jakieś trefne oferty lub ktoś zrobi jakiś wałek . Feedback , feedbackiem ale za tym powinna też iść reakcja z waszej strony.

Odpowiedz
Cytat
musashi87
Oldschool Grinder

Napisane przez jerry2008
Ogólnie ten cały wątek jest bardzo dobry. Zastanawia mnie jedno , że PS nie wyciąga wniosków z takich tematów. Spoko dajecie możliwość wstawiania ofert przez użytkowników , jednak jesteście szkoła pokera , więc i po winniście troszkę ich wyedukować odnośnie samego stakingu .
PS powinno też wyciągać jakieś konsekwencje , jeżeli na forum pojawią się jakieś trefne oferty lub ktoś zrobi jakiś wałek . Feedback , feedbackiem ale za tym powinna też iść reakcja z waszej strony.

IMO nie!

Albo PS bierze opowiedzialnosć za staking albo nie i tyle w temacie. Jeśli nie bierze odpowiedzialności to nie moze też wyciągać konsekwencji.

Odpowiedz
Cytat
jerry2008
PokerStrategist

napisane przez musashi87
Albo PS bierze opowiedzialnosć za staking albo nie i tyle w temacie. Jeśli nie bierze odpowiedzialności to nie moze też wyciągać konsekwencji.

Skoro PS tak skrupulatnie filtruje każdy temat i apeluje o przestrzeganie swojego regulaminu to dlaczego nie ma to się tyczyć forum stakingu .
Jedno jest pewne skoro PS jest szkoła pokera , a staking to częsc pokera to i PS powino zapewnić swoim użytkownika dostęp do wiedzy na ten temat.

Odpowiedz
Cytat
jociasija
Oldschool Grinder

jak ktoś nie umie liczyc, niech nie inwestuje i tyle

Odpowiedz
Cytat