Żądam aby cały kraj był obstawiony i w wypadku gdy jakaś babcia z kuponem! idzie wysłać lotto! była natychmiastowo ściągana przez snipera z hazardem trzeba walczyć.. chce czuć się bezpiecznie na ulicach.
Jak stoicie w tej chwili ze sprawą turnieju w Szczecinie? Dostałem dzisiaj wezwanie do stawienia się u celników, a przesłuchiwany raz już byłem na miejscu... Odebrałem wezwanie dziś, według którego stawić się miałem wczoraj
Dostał ktoś z Was też wezwanie nowe jakieś?
u mnie na razie cisza od pierwszego przesłuchania, na którym odmówiłem składania zeznań.
Może chcą od Ciebie jakiś dodaktowych wyjaśnien or sth
http://www.wykop.pl/ramka/1057855/zarzuty-za-pokera/
Uczestnicy najsłynniejszego turnieju pokera na głównej.
Sam mam się jutro stawić w urzędzie celnym w roli podejrzanego o popełnienie przestępstwa z kodeksu karno- skarbowego art 109- uczestnictwo w nielegalnie zorganizowanej grze...
Z tego co wiem, dostanę do wyboru poddanie się karze ( 650zł) albo sprawa zostanie skierowana do sądu. I tutaj się właśnie zastanawiam, czy nie powalczyć. Bo jaki sąd uzna mój czyn za szkodliwy społecznie w myśl art 1 w/w kodeksu:
§ 2. Nie jest przestępstwem skarbowym lub wykroczeniem skarbowym czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma.
Ponadto, wiele wskazuje na to, że sama ustawa jest niezgodna z konstytucją i prawem unijnym, czyli kolejna linia obrony.
Jest może ktoś, kto zna się nieco na rzeczy, ma do czynienia z prawem na co dzień i może doradzić? Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam
Nie wiem czy stawić się masz w sprawie turnieju w Szczecinie, czy gdzieś indziej byłeś na pokerze. Jeśli chodzi o Szczecin to kilka informacji ode mnie - ostatnio byłem drugi raz na przesłuchaniu. Po pierwsze to namawiają do samo ukarania, czyli tej grzywny 'po dobroci', namawiają, że nie będziesz karany, a tak to że jak coś masz w papierach. Po drugie większość osób raczej odmawia zeznań z tego co wiem i czeka na rozwój wydarzeń, bo raczej nic im z tej sprawy nie wyjdzie. Oni za to przekunują, że poddają się karzę... Sama główna baba prowadzące śledztwo (tak mi sie wydało) mówi, że sprawa będzie ciągnęła się latami zanim cokolwiek wyjdzie i co najważniejsze to w każdej chwili możesz tam pójść i zmienić zeznania/przyznać się/odwołać przyznanie się/odwołać zeznania. Kolejna sprawa - mimo że prawo nie działa wstecz to zapewniają, że jeżeli coś się zmieni w kwestii prawa hazardowego to oni odstąpią w ogóle od tego postępowania. To by było chyba na tyle... Jeżeli grałeś gdzie indziej to prawdopodobnie niektóre rzeczy tyczą się też Ciebie.
Pozdrawiam
Odezwij sie na priv Ikcero, moze podam Ci jakas przydatna informacje w tej sprawie.
Ja byłem przesłuchiwany i odmówiłem składania zeznań, co uważam za najlepsze rozwiązanie w tej sytuacji. W razie czego zostaje mi apelacja w sądzie, gdyż imo nie są w stanie mi udowodnić, że grałem za pieniądze. A jak jakiś celnik teraz to czyta, to niech się dyma, na torta wpadłem.
Nie jestem prawnikiem, ale według mnie uważajcie na porozumiewanie się na pubicznym forum... jest jeszcze coś takiego jak "mataczenie", z tym, że nie znam tego konsekwencji... ale szkoda się pakować w sidła dobrowolnie...
Nasza rozmówczyni dodaje, że większość z przesłuchanych przyznała się do winy i poddała się dobrowolnej karze.
- Jest to kara grzywny, która wraz z kosztami procesu wyniesie każdą z tych osób około 1 tys. zł - dodaje Monika Woźniak Lewandowska. - Nie znajdą się w rejestrze skazanych, nie będzie też wobec nich prowadzonych procesów sądowych. To nie bez znaczenia, ponieważ większość z uczestników pokerowego turnieju, to ludzie młodzi.
Więc to uniewinnienie kosztuje 1k zł. Niemało.
gg mazak, nie rozpruwaj się na przesłuchaniach. radca prawny którego znam zawsze mówi żeby do niczego się nie przyznawać. a jakby co to wyślę ci za mury paczkę z kiełbasą i orzeszkami :fdrink
Napisane przez Qsypal
Sam mam się jutro stawić w urzędzie celnym w roli podejrzanego o popełnienie przestępstwa z kodeksu karno- skarbowego art 109- uczestnictwo w nielegalnie zorganizowanej grze...
Z tego co wiem, dostanę do wyboru poddanie się karze ( 650zł) albo sprawa zostanie skierowana do sądu. I tutaj się właśnie zastanawiam, czy nie powalczyć. Bo jaki sąd uzna mój czyn za szkodliwy społecznie w myśl art 1 w/w kodeksu:
§ 2. Nie jest przestępstwem skarbowym lub wykroczeniem skarbowym czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma.
Ponadto, wiele wskazuje na to, że sama ustawa jest niezgodna z konstytucją i prawem unijnym, czyli kolejna linia obrony.
Jest może ktoś, kto zna się nieco na rzeczy, ma do czynienia z prawem na co dzień i może doradzić? Będę wdzięczny za opinie.Pozdrawiam
Jeżeli ktoś się przyznał i poddał karze to masz lipę bo i tak cię w to wrobią.Ale mam dla ciebie pocieszenie,za to grozi tylko grzywna
i pani Monika gada głupoty o wpisie w rejestrze skazanych!A co do tego artykułu,nasze sądy bardzo rzadko go stosują,a to jakby nie było jest sprawa medialna.
Napisane przez waletpik
Napisane przez Qsypal
Jest może ktoś, kto zna się nieco na rzeczy, ma do czynienia z prawem na co dzień i może doradzić? Będę wdzięczny za opinie.Pozdrawiam
Jeżeli ktoś się przyznał i poddał karze to masz lipę bo i tak cię w to wrobią.Ale mam dla ciebie pocieszenie,za to grozi tylko grzywna
i pani Monika gada głupoty o wpisie w rejestrze skazanych!A co do tego artykułu,nasze sądy bardzo rzadko go stosują,a to jakby nie było jest sprawa medialna.
to ze ktos inny sie przyznal i poddal karze akurat nie ma w jego sytuacji znaczenia
a to, ze sady nie biora pod uwage zasady spolecznej szkodliwosci to jakas prowokacja? przeciez to sie sklada na definicje przestepstwa/wykroczenia
koło gospodyń wiejskich i ich loterie pierogową uniewinniono i zwrócono im kary, które mieli zapłacić
miejcie ich w dupie, dajcieim się po raz kolejny zbłaźnić.
Straszą młodych ludzi ,że ich powpisują do rejestru . Ot szantażyści i ich niepodważalne argumenty
.
Ja jestem stary i wiem jakie to państwo potrafi być chamskie w stosunku do zwykłego obywatela . Choć bardziej tutaj pasuje słowo bandyckie niż chamskie ... bo jak inaczej nazwać niszczenie bogu winnych ludzi przez skarbówkę , prokuraturę tudzież innych z wyliczanki .
Dlatego mowy nie ma abym będąc na Waszym miejscu dobrowolnie poddał się karze . Przypieprzają się o nic i człowiek ma od razu zginać kark ? A paszli won .
Napisane przez Spiracle
Napisane przez waletpik
Napisane przez Qsypal
to ze ktos inny sie przyznal i poddal karze akurat nie ma w jego sytuacji znaczenia
a to, ze sady nie biora pod uwage zasady spolecznej szkodliwosci to jakas prowokacja? przeciez to sie sklada na definicje przestepstwa/wykroczenia![]()
I tutaj kolego się mylisz,jeżeli ktoś się przyznał i poddał dobrowolnie karze,to daje jasne przesłanie dla sądu,że takie zdarzenie miało miejsce!!! Chyba filmów się naoglądałeś jeżeli myślisz że jest inaczej.Może oczywiście iść w proces i sprawa będzie trwała długo,ale wtedy dostanie grzywną plus koszta procesu,raczej bym nie liczył na umorzenie,bo wtedy ośmieszyłby się US i SC,no i pan Tusk przy okazji hehe!!!
Napisane przez waletpik
Napisane przez Spiracle
Napisane przez waletpik
Napisane przez Qsypal
a to, ze sady nie biora pod uwage zasady spolecznej szkodliwosci to jakas prowokacja? przeciez to sie sklada na definicje przestepstwa/wykroczenia![]()
I tutaj kolego się mylisz,jeżeli ktoś się przyznał i poddał dobrowolnie karze,to daje jasne przesłanie dla sądu,że takie zdarzenie miało miejsce!!! Chyba filmów się naoglądałeś jeżeli myślisz że jest inaczej.Może oczywiście iść w proces i sprawa będzie trwała długo,ale wtedy dostanie grzywną plus koszta procesu,raczej bym nie liczył na umorzenie,bo wtedy ośmieszyłby się US i SC,no i pan Tusk przy okazji hehe!!!
Przecież sądy są niezawisłe?
Na dzisiejszym przesłuchaniu jasno mi dano do zrozumienia, że jeżeli w czasie trwania procesu zmienią się przepisy, to postępowanie najprawdopodobniej zostanie umorzone...
Napisane przez kubieniec
Jeżeli ktoś się przyznał to może zeznać kto jeszcze grał
Ale to nie o to chodzi. To, że grałem to nie podlega dyskusji, bo mają to na taśmie. Chodzi w głównej mierze o to, że ja nie miałem pojęcia, biorąc udział w tym turnieju, że popełniam przestępstwo. Do tego w moim odczuciu szkodliwość społeczna tego czynu jest znikoma, no może jedynie tracą podatnicy, bo przez nas musiała być zorganizowana akcja, a ktoś za to musi zapłacić, skoro ja dobrowolnie nie chciałem... Nieuzasadniona jest też dla mnie możliwość grania w jedną odmianę gry karcianej, podczas gdy inna jest zabroniona, przecież losowość w pokerze polega na rozdaniu kart, a czy w innych grach się kart nie rozdaje?