Przejdź do forum
fml... czyli celnic...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

fml... czyli celnicy atakują...

657 Posty
232 Użytkownicy
0 Reakcje
110.4 K Wyświetlenia
Modger
Poker Player

Greg

Sędziowie egzekwują prawo i trzymają się jego litery(nie zawsze), ale prawo nie jest spisane kazuistycznie i daje pewną swobodę w podejmowaniu decyzji.
(Przykład za zabójstwo można dostać 8,15,25 lat "więzienia" albo "dożywocie")

Tak w tym przypadku dużo zależy od sędziego.

Odpowiedz
Cytat

@Modger

To że kradzież o wartości mniejszej niż 250zł nie jest przestępstwem nie oznacza, że nie jest karalna. Odpowiedzialność występuje na podstawie kodeksu wykroczeń. Jest tylko niższa kwalifikacja czynu.

To czy w mojej ocenie 150 zł to mało czy dużo nie mam tutaj znaczenia. Twierdzę tylko, że turniej z wpisowym 150 zł nie zostanie uznany za znikomo szkodliwy społecznie. Bo wtedy na podstawie analogii żaden z uczestników turniejów o niższym wpisowym nie będzie karany (poza organizatorem), i wtedy ustawa była bezcelowa a gracze bezkarni.

Wydaje mi się, że trochę przeceniacie instytucję znikomej szkodliwości społecznej czynu. Sąd stosuje ją naprawdę wyjątkowo i jest wyłomem od generalnej zasady penalizacji czynów zabronionych. Przykład koła gospodyń wiejskich, które zorganizowały loterię pierogową, a zgromadzony zysk miał być przeznaczony na remont, mógłby być uznany za znikomy szkodliwie społecznie, albo turniej pokerowy którego zysk w całości miałby być przeznaczony na cele charytatywne, społeczne, ale nie taki gdzie uczestnicy grają dla zysku, a organizator pobiera rake.

Co do dobrowolnego przyznania się do winy i poddania się karze to oczywiście zdarzają się przypadki, że nieprzyznający się do winy otrzymuje wyrok niższy od tych którzy poddali się karze dobrowolnie, ale pamiętajcie, że są to tylko generalnie wyjątki od zasady.

Też mogę napisać o pewnej sytuacji opisującej coś zgoła odmiennego od waszych przykładów. Kolega ma praktyki w sądzie i opowiadał mi o rozprawie, która miała miejsce jakieś 3 tyg temu. Trzech młodych osiedlowych dilerków, każdy około 18 lat. Złapali ich z towarem, nie wiem dokładnie ile. Dowody pewne. Obrońcy z urzędu doradzili im dobrowolnie poddać się karze, wyroki miały być po 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszenia na 3 lata, czy generalnie dolna półka. Wszystko niby dogadane, sędzie się ich pyta, mieli się tylko przyznać, a oni odwołują wszystko i chcą rozprawy. Obrońcy chwytają się za głowy, sędzia się ich pyta chyba z 5 razy czy są tego pewni, a oni dalej w zaparte. Po 6 godzinach rozprawy każdy z nich dostał po 2 lata pozbawienia wolności ( bez zawieszenia).

Odpowiedz
Cytat
Modger
Poker Player

Regina

Właściwie to masz w 100% racje. Uważam jednak, że warto zobaczyć jaka będzie praktyka sądowa, więc dobrze, że mazaq się poświęcił. Najgorzej jak mu dowalą, to wtedy będziemy mniej spokojni przy cash out`ach.

Edit :

Na wolnympokerze napisali, że Sąd Rejonowy umorzył postępowanie jak chodzi o panie z pierogami, a miały zapłacić 1k zł mandatu
link

http://www.wolnypoker.org/aktualnosci/nawet-ma%C5%82a-loteria-to-hazard

Odpowiedz
Cytat
ctrl82
PokerStrategist

Brryyy

Przywitam się żeby nie było że wchodzę z butami ))

Serwus ^^ ewentualnie Zdravo Zdravo ^^ Zvezda ))

Sorki ale śmiać mi się chce z was..jeden z drugim wypowiada się o sprawach co nie ma pojęcia coś gdzieś przeczyta i powiela..zdeka rozumu ludziska..

Mazaq bier papuge i za uja się nie przyznawaj )) Bez papugi jesteś nikim i Cię zjedzą na śniadanie )) Polskie prawo ?? To nie jest Polskie prawo..jak się sedziemu widzi taki da wyrok..a że jest nagonka od górna to dostaniesz po dupie ))

Dam wam proste przykłady :

1 - ziomus wracał z dziewczyna z knajpy wstapili do nocnego szlugi i winko na nocke )) ale nie fartownie się znaleźli..dwój najebańców ich zaskoczyło przyjebali sie o uja .. i "zdeka" go sklepali..niefortunnie upadł głową na murek i jaka sekcja ? Wylew pajączkowy..połamane 3 kręgi i żebra..uciekli ..później policja ich znalazła i co?? Jeden 48h na dołku drugi 72h i tylko jeden okarzony o "umyślne pobicie z nieumyślnym spowodowaniem śmierci" gdzie grozi do 12 lat..uj z tego ze "nie udzieli pomocy" w koncu juz nawet nie było jak ..skoro się skakało po żebrach..po 3,5 latach sprawy zapadł wyrok.......... 2,5 roku yhy )) buahahha i co?? zero odsiadki..rodzina etc i odwołanie..zmiana czynu etc ..paranoja..papuga robi swoje ))

2 - koleś jest winien "zdeka" i to nie w tys czy setkach ale w mln i to $$$ bo miał firme transportowa i wiadomo leasingi..trasy Europa etc..kto się zna to wie, że np. za niedostarczenie awizowanego towaru na Niemcy jest zdeka kara )) zwłaszcza, że się ściemnia i podrabia się podpisy i pieczątki ...i co?? Lata jak tralala przyszedł dwa razy komrnik i..panie mam 100 zł dziecko dostało od dziadków na ksiązki )) i poszedł w uja ^^

3 - ktoś jest mi wienien "zdeka" ..papiery ..pieczatki ..podpisy wszystko oke i myślałem, że to będzie tylko czysta formalność na wokandzie..i nawet papugi nie brałem bo myślałem po uja)) ale tak dwie iwki na mnie naskoczyły że to niby moja wina że jej "były mąż tylko na papierze: nie ma z czego oddać sosu..przepisane wszystko na "byłą żonę" ..tylko zaliczył wtope..wyzbywanie się majątku wg polskiego prawa jest ścigane z urzędu ew. można złożyć "skargę pualiańska" ^^..i 2 sprawy już mam wygrane..ale dzięki papudze ^^ następne w toku (( a komornik z wyrokiem nie potrafił nawet "zająć auta" buahahhaha proste im to zwisa zarówno komornikom jak i prokuratorom ..no chyba, że jest sprawa medialna i mają nakaz od górny wtedy może ruszą swe tłuste dupska^^

4 - Mazaq bier papugę i udawaj cicho ciemnego ))

5 - Dzięki moderatorom za "możliwość zmiany nicku" buahahha jeśli uważacie, że oni was chronią to jesteście w błędzie..dlatego nigdy nic nie pisałem dopóki dopty nie zmieniłem pewnych rzeczych na innych forach )) a po przeczytaniu waszych "mądrości" już nie mogłem wytrzymać z waszego idiotyzmu ^^ że mam kontakt z takimi a nie innymi osobami to już inna kwestia ^^ chłopaki nawet z UC was czytają ))

Pozdrowienia ze Stolicy Zagłębia ^^

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Napisane przez ctrl82

Tylko gorol może wejść z butami, wyzywać od idiotów pisząc tak nie gramatycznie i wszystkich pouczać :) ale cwany w jednym ma rację, bez papugi nawet nie będziesz w stanie napisać prostego odwołania czy prośby o przesłanie jakichkolwiek dokumentów i guzik będziesz nawet wiedział o samej sprawie.

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist

ile kosztuje pomoc prawnika ?(

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Napisane przez mazaq
ile kosztuje pomoc prawnika ?(

Podejrzewam że od kilkuset zł się zacznie, może od 1k. Na dłuższą przeprawę z wymiarem sprawiedliwości pewnie kilka koła.

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist

a to mnie nie stać :f_confused:

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

Napisane przez mazaq

jak Cię nie stać to bierz z urzędu :f_cool:

http://pomoc-prawna.wieszjak.pl/nieodplatna-pomoc/200029,Adwokat-z-urzedu-w-postepowaniu-karnym.html

Odpowiedz
Cytat
ctrl82
PokerStrategist

Napisane przez GregWawelski

Napisane przez ctrl82

Tylko gorol może wejść z butami, wyzywać od idiotów pisząc tak nie gramatycznie i wszystkich pouczać :) ale cwany w jednym ma rację, bez papugi nawet nie będziesz w stanie napisać prostego odwołania czy prośby o przesłanie jakichkolwiek dokumentów i guzik będziesz nawet wiedział o samej sprawie.

Jakbyś nie widział to się przywitałem :D Może gramatyka nie była na najwyższym poziomie ale byłem "zmęczony" :P
Czy wyzywałem Was od idiotów hmm nie dosłownie ale w przenośni tak..dlaczego ? Proste chłopak potrzebuje konkretnej informacji a Wy tylko hejtujecie i "ktoś gdzieś przeczytał/usłyszał" jak nie mieliście styczności z polskimi sądami i co tam się dzieje to po co się wypowiadacie :facepalm:

@mazaq ceny prawników są cholernie zróżnicowane, zależy od kancelarii, sprawy, od papugi jakie ma doświadczenie z jednej strony taniej jest wziąć młodziaka, który ma małe doświadczenie i będzie chciał się wybić na Twojej sprawie..druga strona medalu, że prokurator może zjeść go na wejście :rolleyes: :rolleyes: Zabójstwa są najbardziej kosztowne w 1 przykładzie na konto papugi wleciał przelew 30k w mojej 7k,ale to było uzależnione od kwoty jaką "ktoś" mi jest krewien :tongue: Ty zapewne będziesz musiał zapłacić "trochę" więcej niż 1k bo za taką "jałmużne" nawet mu się do sądu nie będzie chciało jechać, ale pomyśl o innej kwestii.. w końcu nie tylko Ty będziesz na wokandzie może zebralibyście się w kilka osób i wzięli dobrego "przedmówce" :P ewentualnie możesz spróbować zrobić zrzutkę na forum _biggrin:

Szia

Odpowiedz
Cytat
Dreadman7
Oldschool Grinder

Napisane przez mazaq

Wystaw Staking na rozprawę sądową :D

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa
Elite Grinder

Zbierz innych uczestników turnieju którzy nie poddali się karze i zrzuta na adwokata, albo zgłoście się do kogoś z lobby pro-pokerowego (wolnypoker, pokertoniehazard, federacja?), może jest tam jakiś prawnik obeznany w temacie który by Wam pomógł.

Przecież sprawa jest medialna, na pewno przy okazji można było by nagłośnić parę absurdów które zafundowalł nam ustawodawca tworząc Ustawę Hazardową...

Odpowiedz
Cytat
Ikcero
Oldschool Grinder

Siema, pytanie do osob, ktore tak jak ja braly udzial w turnieju w Szczecinie, czyli tez do mazaqa. Ma ktos jakies info o sprawie? Tez sie jeszcze nie przyznalem i od czasu przesluchan cisza... Zastanawiam sie od jakiegos czasu nad przyznaniem bo mozna w kazdej chwili, ale z drugiej strony jakas baba, ktora pracuje w UC i prowadzi nasza sprawe powiedziala mi cos ciekawego - mimo, ze prawo nie dziala wstecz, to w razie zmiany przepisow oni odpuszcza sprawe... UE cos tam kombinuje w sprawie Polski, to moze przed koncem sprawy cos sie zmieni.

Odpowiedz
Cytat
Strider444
PokerStrategist

KE coś ma robić ale to ma potrwać ze 2 lata

Odpowiedz
Cytat
Perwers
Elite Grinder

Po roku ciszy otrzymałem dzisiaj list z urzędu:

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
Ikcero
Oldschool Grinder

Daamn, to pewnie też na dniach dostane :facepalm: Nie wiem czy chce mi się z tym babrać, czy po prostu się nie przyznam jak będzie można...

Odpowiedz
Cytat