@Modger
To że kradzież o wartości mniejszej niż 250zł nie jest przestępstwem nie oznacza, że nie jest karalna. Odpowiedzialność występuje na podstawie kodeksu wykroczeń. Jest tylko niższa kwalifikacja czynu.
To czy w mojej ocenie 150 zł to mało czy dużo nie mam tutaj znaczenia. Twierdzę tylko, że turniej z wpisowym 150 zł nie zostanie uznany za znikomo szkodliwy społecznie. Bo wtedy na podstawie analogii żaden z uczestników turniejów o niższym wpisowym nie będzie karany (poza organizatorem), i wtedy ustawa była bezcelowa a gracze bezkarni.
Wydaje mi się, że trochę przeceniacie instytucję znikomej szkodliwości społecznej czynu. Sąd stosuje ją naprawdę wyjątkowo i jest wyłomem od generalnej zasady penalizacji czynów zabronionych. Przykład koła gospodyń wiejskich, które zorganizowały loterię pierogową, a zgromadzony zysk miał być przeznaczony na remont, mógłby być uznany za znikomy szkodliwie społecznie, albo turniej pokerowy którego zysk w całości miałby być przeznaczony na cele charytatywne, społeczne, ale nie taki gdzie uczestnicy grają dla zysku, a organizator pobiera rake.
Co do dobrowolnego przyznania się do winy i poddania się karze to oczywiście zdarzają się przypadki, że nieprzyznający się do winy otrzymuje wyrok niższy od tych którzy poddali się karze dobrowolnie, ale pamiętajcie, że są to tylko generalnie wyjątki od zasady.
Też mogę napisać o pewnej sytuacji opisującej coś zgoła odmiennego od waszych przykładów. Kolega ma praktyki w sądzie i opowiadał mi o rozprawie, która miała miejsce jakieś 3 tyg temu. Trzech młodych osiedlowych dilerków, każdy około 18 lat. Złapali ich z towarem, nie wiem dokładnie ile. Dowody pewne. Obrońcy z urzędu doradzili im dobrowolnie poddać się karze, wyroki miały być po 6 miesięcy pozbawienia wolności w zawieszenia na 3 lata, czy generalnie dolna półka. Wszystko niby dogadane, sędzie się ich pyta, mieli się tylko przyznać, a oni odwołują wszystko i chcą rozprawy. Obrońcy chwytają się za głowy, sędzia się ich pyta chyba z 5 razy czy są tego pewni, a oni dalej w zaparte. Po 6 godzinach rozprawy każdy z nich dostał po 2 lata pozbawienia wolności ( bez zawieszenia).