Przejdź do forum
fml... czyli celnic...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

fml... czyli celnicy atakują...

657 Posty
232 Użytkownicy
0 Reakcje
110.4 K Wyświetlenia
TheNaturat
PokerStrategist

1) Nieznajomość prawa szkodzi - to że nie wiedziałeś nie jest niestety żadnym argumentem
2) Zgadzam się że prawo jest złe, ale nadal jest obowiązującym prawem. Możesz próbować dochodzić swoich praw przed europejskimi trybunałami itd., acz jestem przekonany że firmy typu PokerStars mają w tym o wiele większy interes, i dokładnie przeanalizowały już sytuację - gdyby załatwienie uchylenia tej ustawy było tak proste to dlaczego jeszcze tego nikt nie załatwił?

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Qsypal

Napisane przez waletpik

Napisane przez Spiracle

Napisane przez waletpik

Napisane przez Qsypal
Sam mam się jutro stawić w urzędzie celnym w roli podejrzanego o popełnienie przestępstwa z kodeksu karno- skarbowego art 109- uczestnictwo w nielegalnie zorganizowanej grze...
Z tego co wiem, dostanę do wyboru poddanie się karze ( 650zł) albo sprawa zostanie skierowana do sądu. I tutaj się właśnie zastanawiam, czy nie powalczyć. Bo jaki sąd uzna mój czyn za szkodliwy społecznie w myśl art 1 w/w kodeksu:
§ 2. Nie jest przestępstwem skarbowym lub wykroczeniem skarbowym czyn zabroniony, którego społeczna szkodliwość jest znikoma.
Ponadto, wiele wskazuje na to, że sama ustawa jest niezgodna z konstytucją i prawem unijnym, czyli kolejna linia obrony.
Jest może ktoś, kto zna się nieco na rzeczy, ma do czynienia z prawem na co dzień i może doradzić? Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam

Jeżeli ktoś się przyznał i poddał karze to masz lipę bo i tak cię w to wrobią.Ale mam dla ciebie pocieszenie,za to grozi tylko grzywna :facepalm: i pani Monika gada głupoty o wpisie w rejestrze skazanych!A co do tego artykułu,nasze sądy bardzo rzadko go stosują,a to jakby nie było jest sprawa medialna.

to ze ktos inny sie przyznal i poddal karze akurat nie ma w jego sytuacji znaczenia
a to, ze sady nie biora pod uwage zasady spolecznej szkodliwosci to jakas prowokacja? przeciez to sie sklada na definicje przestepstwa/wykroczenia :f_mad:

I tutaj kolego się mylisz,jeżeli ktoś się przyznał i poddał dobrowolnie karze,to daje jasne przesłanie dla sądu,że takie zdarzenie miało miejsce!!! Chyba filmów się naoglądałeś jeżeli myślisz że jest inaczej.Może oczywiście iść w proces i sprawa będzie trwała długo,ale wtedy dostanie grzywną plus koszta procesu,raczej bym nie liczył na umorzenie,bo wtedy ośmieszyłby się US i SC,no i pan Tusk przy okazji hehe!!!

Przecież sądy są niezawisłe?

Na dzisiejszym przesłuchaniu jasno mi dano do zrozumienia, że jeżeli w czasie trwania procesu zmienią się przepisy, to postępowanie najprawdopodobniej zostanie umorzone...

Sorry za multicytat ale odniosę się do tego wszystkiego. Weźcie pod uwagę, że przyznanie się do winy nie świadczy o Waszej winie :) Jeżeli nie popełniliście przestępstwa/wykroczenia to takie przyznanie się jest bezzasadne. Byłem oskarżony w sprawie o podobnym charakterze (sprawa medialna o dużo większej skali, bo na kilkaset osób) z czego część osób się przyznała. Obecnie (po kilku latach) Sąd powoli umarza wszystkim zarzuty, nawet tym co się przyznali bo: "nie można się przyznać od czegoś, czego się nie zrobiło". Nie wiem czy Wasz proces miałby charakter grupowy czy każdy osobno, jeśli opcja nr jeden to imo albo wszyscy winni albo nikt.

Z tym mataczeniem to też nie przesadzajcie, to nie jest sprawa tego kalibru, jakby się obawiali, że będziecie mataczyć, to by Was aresztowali :D

+ mimo wszystko uważam, że Sądy w Polsce są w miarę ok. Za to Prokuratura to największe gówno i polityczna zabawka, to co oni wypisują w aktach oskarżenia to są czasami jaja, są kompletnie oderwani od rzeczywistości i mam wrażenie, że pracują jak Straż Miejska - byle wyrobić określone normy. Tak jak powiedziałem moja sprawa była dużo bardziej medialna i istotna dla Tuska i jego bandy, mimo to Sąd obśmiał po kolei argumenty Prokuratury, więc nie srajcie że "wyrok już zapadł".

Odpowiedz
Cytat
lukich1908
PokerStrategist

Napisane przez sqr1916
Byłem oskarżony w sprawie o podobnym charakterze (sprawa medialna o dużo większej skali, bo na kilkaset osób)

Nie dość, że pokerzysta, to jeszcze "kibol"? :fdrink

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez lukich1908

Napisane przez sqr1916
Byłem oskarżony w sprawie o podobnym charakterze (sprawa medialna o dużo większej skali, bo na kilkaset osób)

Nie dość, że pokerzysta, to jeszcze "kibol"? :fdrink

szybka rozkminka :f_thumbsup: :fdrink

Odpowiedz
Cytat
waletpik
PokerStrategist

Niestety zależne jest to w jakim regionie kraju,prowadzone jest postępowanie.Ciebie może uniewinnili,ale u nas 100 osób skazali,gdzie dowody opierały się na zeznaniach wąsów i dla sądu małe znaczenie miało,że ktoś był wtedy za granicą i miał dowody wypłat z tego okresu!!!
Chłopaki dostali wyroki + zakazy,gdzie co dziwne wszystko odbywało się na stacji,a nie na stadionie.A prokuratura i sąd w naszym regionie to jedna mafia,może u ciebie jest inaczej!!!

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa
Elite Grinder

Bogu dzięki, że podczas tego turnieju Służba Celna nie znalazła żadnego widelca... :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist
FedericoRivero
PokerStrategist

Napisane przez mazaq
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120302/TURYSTYCZNEPERLYPOMORZA1103/202850922

dzwonie do celników.

Papier nożyce kamień nie zależą w szczególności od przypadku. Nic nie jest losowane, uczestnicy sami wybierają co pokażą i mają 100% wpływ na przebieg gry.

Odpowiedz
Cytat
Drus92
Oldschool Grinder

Napisane przez FedericoRivero

Napisane przez mazaq
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120302/TURYSTYCZNEPERLYPOMORZA1103/202850922

dzwonie do celników.

Papier nożyce kamień nie zależą w szczególności od przypadku. Nic nie jest losowane, uczestnicy sami wybierają co pokażą i mają 100% wpływ na przebieg gry.

:nh

Dokładnie, co się czepiacie gier umysłowych...

Odpowiedz
Cytat
szimon
PokerStrategist
BleakAmaranth
BlackMember

Napisane przez szimon
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-bedzie-gigantyczna-grzywna-za-turniej-pokera-w-szczecinie,nId,593768

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist

chyba ich posrało.
wnioskuję, że 70 osób poddało się dobrowolnie karze, przez co rozumiem 'przyznanie się' do winy. Ciekawe, co z resztą.

Odpowiedz
Cytat
WandererPL
PokerStrategist

O wiele surowsze konsekwencje czekają mężczyznę, który zorganizował turniej. Urząd Celny przygotowuje akt oskarżenia. Ireneuszowi G. grożą 3 lata więzienia i 720 tak zwanych stawek dziennego wynagrodzenia, czyli kilkadziesiąt tysięcy złotych.

:facepalm:

Odpowiedz
Cytat
kumiszcz
PokerStrategist

Odwiedź najlepszą szkołę pokera na świecie! :f_ugly:

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Srubka

Napisane przez WandererPL

O wiele surowsze konsekwencje czekają mężczyznę, który zorganizował turniej. Urząd Celny przygotowuje akt oskarżenia. Ireneuszowi G. grożą 3 lata więzienia i 720 tak zwanych stawek dziennego wynagrodzenia, czyli kilkadziesiąt tysięcy złotych.

:-O

To nie dopuszczalne!

Pier**li mnie to pseudo prawo w tym chorym kraju. To niedopuszczalne, żeby za takie "przewinienia" groziły tak surowe kary. Nie będę przytaczała przykładów, ale każdy z nas może przywołać w pamięci jak to za prawdziwe zbrodnie skazywali na np. rok w zawieszeniu etc.

Nie pieprz głupot, jeżeli ci się w Polsce nie podoba to cała Europa czeka, nikt tu płakał za tobą nie będzie.

Prawo należy egzekwować bezwzględnie więc nie rozumiem czemu niedopuszczalne. Przytocz przykłady tych "zbrodni" z chęcią bym poczytał jeżeli ci chodzi o jakieś pobicie czy coś to jeżeli ktoś nie jest recydywa to czemu niby miał by dostać wyrok ? chyba że na tle rabunkowym czy coś takiego.

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist
BUBU1x
Oldschool Grinder

@WeakTight27
Mi się w Polsce nie podoba i uważam, że wiele jeszcze trzeba zmienić, a nie być ruchanym i jeszcze mówić, że mu się to podoba. No chyba, że byłbym osobą ruchającą to wtedy mógłbym wykazywać taką postawę jak ty.
Niedawno była sprawa o posterunkowym który gwałcił kobiety na komendzie i groziło mu bodajże 3 lata a tyle samo możesz dostać ja przyłapią cię ze skrętem. Więc nie pier..l mi tutaj o prawie.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez WeakTight27

Napisane przez Srubka

Napisane przez WandererPL

:-O

To nie dopuszczalne!

Pier**li mnie to pseudo prawo w tym chorym kraju. To niedopuszczalne, żeby za takie "przewinienia" groziły tak surowe kary. Nie będę przytaczała przykładów, ale każdy z nas może przywołać w pamięci jak to za prawdziwe zbrodnie skazywali na np. rok w zawieszeniu etc.

Nie pieprz głupot, jeżeli ci się w Polsce nie podoba to cała Europa czeka, nikt tu płakał za tobą nie będzie.

Prawo należy egzekwować bezwzględnie więc nie rozumiem czemu niedopuszczalne. Przytocz przykłady tych "zbrodni" z chęcią bym poczytał jeżeli ci chodzi o jakieś pobicie czy coś to jeżeli ktoś nie jest recydywa to czemu niby miał by dostać wyrok ? chyba że na tle rabunkowym czy coś takiego.

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/trojmiasto/wyrok-w-zawieszeniu-dla-ksiedza-za-molestowanie-15,1,4964405,wiadomosc.html

Odpowiedz
Cytat
Mocnym
Oldschool Grinder

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/wyrok-ws-slaskiej-mafii-paliwowej,1,5067274,region-wiadomosc.html

Jak robić wały, to na 500 milionów :D

Odpowiedz
Cytat

... i bardzo dobrze. Przynajmniej na jakiś czas zniknie z ekranów mr. ciemne okularki. Teraz tylko czekać na uprawomocnienie się wyroku.

Odpowiedz
Cytat