Przejdź do forum
kurs dolara , bankr...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

kurs dolara , bankructwo USA

379 Posty
119 Użytkownicy
1 Reakcje
58.9 K Wyświetlenia
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez MrMojito100
Witaj zenderr,

znasz może jakieś dobre książki traktujące o analizie fundamentalnej na FX? Może być po polsku/angielsku, im więcej tym lepiej - będą mi potrzebne do licencjatu + edukacji własnej. Na forexie raczkuję, ale terminologię makro i mikro znam - studia ekonomiczne.

Dzięki z góry i pozdro

czesc mrmojito
mile skojarzenia mam z twoim nickiem :)

co do analizy fundamentalnej na fx to ciezko mi ci cos doradzic
po pierwsze:
ja analizy fundamentalnej uczylem sie na studiach i po nich jeszcze z rok
studia konczylem 2004r wiec sporo ksiazek pozaminalem i glownie sie uczylem do gieldy a nie fx na fx to glownie tylko analiza techniczna sie liczy fundamenty sa juz jak dla mnie oczywiste dlatego je pomijam...
napewno duzo pozycji do analizy fundamentalej mial jajuga...
zreszta jak pojdzies do bibioteki to sporo tego znajdziesz
metody ilosciowe jakosciowe...
metody wyceny przedsiebiorstw....
analiza raportow
no dla usprawnienia obowiazkowo jakas pozycja z kreatywnej ksiegowsci
da ci ona obraz jak firmy moga manipulowac raportami...
ale te wszystkie pozycje to do rynku kapitalowego byly a nie walutowego...

zreszta wydaje mi sie ze fx to glownie analiza techniczna...
z googluj moze fundamental analis for fx market lub cos podobnego....
ale sam nie wiem po co ci analiza fundamentalna do rynku walutowego..
przeciez masz odczyty danych i latwo je na szybko przeanlizowac...

pozdro

Odpowiedz
Cytat
illithid
Oldschool Grinder

Siema,

też mam miłe skojarzenia ze swym nickiem ;d

Masz rację - chciałem na początku zostawić sobie techniczną na magisterkę a licencjat zrobić z czegoś z fundamentów, ale jak patrzę to to nie ma sensu zbytniego na FX.

W takim razie zmieniam pytanie - teraz proszę o literaturę z analizy technicznej - tutaj wybór jest ogromny i się gubię. To będzie licencjat, więc praca poglądowa; chodzi mi więc o pozycje bardziej ogólne - takie biblie początkującego ;d

Pozdrawiam i dzięki za odzew

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

mrmojito...

leniu !!!

wroc na 10 strone watku tam masz cos na poczatek o analizie technicznej ....
bo bylo juz takie pytanie....

Odpowiedz
Cytat
kunaguero5
PokerStrategist

jak tam macie jakies przypuszczenia odnosnie kursu usd/pln ?
w ciagu najblizszych 2 miesiecy bede pewnie przewalutowywal z usd->pln i zaloze lokate, oplaca sie juz teraz to zrobic czy dolar dalej bedzie szybowal w gore? :P

Odpowiedz
Cytat
andyfoe69
PokerStrategist

Podbijam ;)

Kurs EUR/USD
http://stooq.pl/q/?s=eurusd&c=5y&t=c&a=lg&b=1

Kurs USDPLN
http://stooq.pl/q/?s=usdpln

Kurs EURPLN
http://stooq.pl/q/?s=eurpln

Kurs GBPPLN
http://stooq.pl/q/?s=gbppln&c=5y&t=l&a=lg&b=1

Zbiorczo z XXXPLN
http://stooq.pl/q/?s=gbppln&d=20120113&c=3y&t=l&a=lg&b=1&r=eurpln+usdpln

Piątek 13, obcięcie ratingów przez S&P
Może zapoczątkować chaos na rynkach...
od poniedziałku może się zacząć dziać :) A USDPLN wrócić do wzrostów.. chociaż mamy w poniedziałek święto w USA...

29.01 będzie szczyt unijny, który może też coś namieszać, po drodze dużo publikacji danych z USA.. ten miesiąc i następny będą chyba kluczowe :)

http://www.macronext.com/makro-w-16-1-2012-NXwxfDI_

Zastanawiam się kiedy ta chińska bańka oficjalnie pęknie...

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

hmm

kurs usd/pln powinien tteraz spasc przez najblizsze tygodnie powinnien dolar chwilowo sie oslabic poziomem wsparcia poki co jest dla nie niego 3.4 choc 3.3 powinno byc zaliczone nawet moze ciut nizej ...

w perspektywie dlugiego terminu dolar up nie ma poki co zadnych przeslanek na zmiane trendu ...

ratingi zostaly obnizone ale to juz w cenie rynek dawno o tym wiedzial ze z pkt technicznego rating juz zabrali 2 miesiace temu frnacji ale oficlanie nikt nie chcial tego powiedziec zeby nie pograzac tego ...

na eur/usd spadki powinni ci zatrzymac w okolicach 1.24-25 tam sei powinna zatrzymac fala i pozniej jakies wieksze odreagowanie takie z 600 pips ...
wiec adekwatnie zlotowka chwilowo sie moze oslabic ale przez pare tygodni powinna odrabiac straty a pozniej dalej kontunuacja trendu ...

nie jest tez wykluczone ze fala sie nie zatrzyma na eur/usd na tym poziomie co pisalem ...
ale widac stosunkowo sile indeksu sp500 wiec mimo zlych obaw w europie i negatynwych informacji jakos sp500 nie spada wiec w mysl zasady nie chce spadac bedzie roslo :)

komkluzja
odreagowanie silnych spadkow eur/usd
obrona poziomu 1.24xx -25 zapozatkuje kilku tygodniowe wieksze odreagowanie na tej walucie poziom 600 pips calkiem realny ...
i pozniej kontynuacja trendu spadkowego ....
poprawaiajacy sei sentyment chwilowo na rynkach zapoczatkuje umacnianie sie naszej waluty wiec pewnei test bedzie nas czekal na usd/pln 3.3
pozniej kontynuacja trendu...

co do chinskiej banki juz powoli peka...:D

ostatnio obnizyli stope% to po ostatnim miseiacu widac odrazu ze im infacja znowu zaczela rosnoc...
wiec tutaj pojawia sieproblem jak maja walczyc z inflacja ...
znowu beda musieli podniesc % wiec znow pieniadz bedzie drozszy
wiec wyglada mi to na stuczne przedluzanie agoni i kupowania sobie tylko czasu..
jedyna opcja to mocny dolar bo surowiec tanszy wiec i koszta tansze...
poki co to sie udaje ale na jak dlugo to nie wiem ale wkoncu to peknie...
ciagle nie beda mogli zamaiatac wszytkiego pod stol ...
wiec koniec 1q lub poczatek 2q kontunuacja globalnej paniki :)

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

a tutaj stary wykres jeszcze z listopada w ukladzie dziennym eur/usd

jasno z niego wynika ze po zatrzymaniu tej fali na tym poziomie
powinnismy testowac... poziom 1.31 moze nawet

/

pozdro

mocny sygnalem na up bedzie obrona tych poziomow i wyjscie powyzej 1.2630

Odpowiedz
Cytat
sircoen
Oldschool Grinder

Witaj zender, obecne gwałtowne umocnienie złotówki to coś czym trzeba się przejmować czy tylko głębsza korekta?

Do jakiego poziomu przewidujesz spadek wartości USD i Euro względem PLN.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan
Elite Grinder

No też mnie to strasznie interesuje... początkowo mówiono, że dolar ma doskoczyć do poziomu 3,6zł... i przeczekałem moment w którym był po 3,54... :facepalm:

Panie zenderr czy można liczyć że w najbliższym czasie dolar wróci jeszcze do podobnego kursu? ^^

Odpowiedz
Cytat

Zlotowka jest mocna bo tak wynika z kursu Euro/dolar. Obecnie jest 1,31 a powino byc nawet troche wiecej. Problem w tym ze to tylko korekta w trendzie, wiec za 2 miechy poziom euro/dolar bedzie znow kolo 1,26. A wtedy zlotowka znow straci na wartosci.

Odpowiedz
Cytat
kNoq001
PokerStrategist

a wystarczy przeczytac poprzednie dwa posty zenderra...

Odpowiedz
Cytat
sircoen
Oldschool Grinder

Zapomniałem sprecyzować, że mnie jako laika interesuje krótkoterminowa prognoza :] i najlepszy moment na wymianę pln > euro. Znajomy musi kupić większą kwotę i zastanawiam się do ilu może spaść kurs Euro

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

heh ...

po primo nie jestem specjalista od par zlotowkowych ..

kurs euro przetetowal 1.32 tak sie tego spodziewalem ten tydien pokaze
czy dalej chca pchac wozek do gory czy nie ?
hipotetycznie kolejne wyjscie po spadku i obrona 1.32 bedzie sugerowala checi podjazdu do 1.35
czy tak sie stanie to nie wiem czas pokaze ....
jesli taki scenariusz sie zrealizuje
to eur/pln 4.0x zl
usd/pln 3.0x zl

jesli nie to odregowanie poprzendiej fali zaczione i kontynuacja trendu z tego poziomu ...
jesli nie to kontynuacja trendu z wyzszych poziomow...

caly syf globalny nie jest wstanie zniknoc w pare miesiecy ...
kontynuacja trendu nie unikniona kwesta z jakiego poziomu ...
ciezko mi ci jest na dzin dzisiejszy odpowiedziec ....
mocnym sygnalem na przyspieszenie korekty bedziesz mial zejssie ponizej 1.3160 do powiedzmy 1.31.. pozniej odreagwanie nizej maxymalnie 1.3160 i kolejny mawrot ...
w mysl zasady traduj co widzisz nie co myslisz...

aktualne kursy zarowno dolara jak i euro sa interesujace ...na kupno
czy zlecimy jeden poziom nizej nie wiem nie odemnie to zalezy ...
obserwuj i tyle ...
jesli mialbym myslec sredni termin pol roku to smialo moglbym juz kupic polowe euro a druga polowe jakby spadlo nizej usrednisz soie wtedy cene..
to odnosnie pytania euro...

co do fundamentow..
wiadomo ze problemy ktore sie nazbieraly w europie nie zostana szybko rozwiazane ...wiec nie oszukujmy sie ze idzie zmiana trendu ...
moga troche wyzej podciagnac kurs jedynie dla zmylki ale glownego tredu nie oszukuja...
pozatym ostatnio prezez ecb stwierdzil ze nie ma potrzeby drukowania pieniedzy w europie dla mnie to sygnal ostrzegawczy bo jak ktos mowi ze nie ma potrzeby to na ogol chce uspokoic sytuacje nie zawsze zgodnie z prawda...

ostatni odczyt z usa pkb na poziomie 2.8 choc rynek ocziwal 3 %

to tylko koretka nie zmiana trendu ...
odnosnie pytania czy dolar bedzie po 3.6
tak bedzie ...
kolejan fala uderzy niebawem na rynki nie wiem czy to bedzie mialo miejsce w lutym czy marcu moze juz nawet w tym tygodiu sie zacznie nawrotka ...
to jest fx market tutaj wszytko jest mozliwe lubia robic cienie na swieczkach ...wiec ciezko miodpowiedziec dokladnie na pytanie czy to dobry poziom czy nie ...
kazdy dzien w tym tygodniu bedzie ci dawal sygnaly
sam oceniaj co ci napisalem zejscie ponizej 1.3160 pozniej odreagowanie i nie przejscie tegopoziomu sugeruje ci kontynuacje trendu ...
wyjscie ponownew 1.32 i obrona tego poziomu daje ci zakres kolejny 1.35

masz mozg uzywaj go i sam analizuj ...
wydaje mi sie ze jasniej sie nie da tego wytlumaczyc ..

pozdro

Odpowiedz
Cytat
kunaguero5
PokerStrategist

jak myslicie, dobry moment na wyplate czesci rolla?

Odpowiedz
Cytat
LudwikXIV
PokerStrategist

bump,

kurs 3,35 dobry moment na wypłatę bankrolla? Jak myślicie?

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez LudwikXIV
bump,

kurs 3,35 dobry moment na wypłatę bankrolla? Jak myślicie?

nie znam sie ale jakos znaczaco lepiej niz teraz na razie raczej nie bedzie :]

Odpowiedz
Cytat
kNoq001
PokerStrategist

imo bedzie szlo wciaz do gory, Grecja bankrut?

Odpowiedz
Cytat
kunaguero5
PokerStrategist

USD/PLN

Kurs dolara względem złotego jest bardzo mocno skorelowany z eurodolarem. Po spadku z poziomu 3.54 do 3.04 PLN o zasięgu aż 51 groszy pod koniec lutego rozpoczęła się korekta. Do początku maja odbicie było dosyć słabe. Ostatnie silne spadki na eurodolarze doprowadziły do mocnego ruchu w górę, z poziomu 3.14 PLN do 3.2940 PLN (wykres 6). W krótkim terminie można byłoby oczekiwać korekty, jednak sytuacja na eurodolarze wskazuje, że należy być przygotowanym na dalsze wzrosty.

Wykres 6. Dolar USA w relacji do złotego

Spoiler

W drugiej połowie maja eurodolar może osiągnąć styczniowe minimum, to może doprowadzić do wzrostu kursu dolara w rejon 3.40-3.45 PLN. Potem gdy dojdzie do obrony styczniowego dna na eurodolarze i silnego zwrotu na północ powinien na tym skorzystać złoty (wykres 6). Możliwy jest powrót i niewielkie pogłębienie dna z tego roku (3.04 PLN).

Niestety po zakończeniu dużej korekty A-B-C na eurodolarze należy oczekiwać na kolejną silną falę spadków. To doprowadzi do zakończenia kilkumiesięcznej fali spadków na wykresie USD/PLN i na EUR/PLN. Po kolejnych kilku miesiącach dolar może powrócić na długoterminowy szczyt w rejonie 3.54 PLN.

źrodlo: globtrex.com

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

kanaguero nie dokonca sie zgodze z ta analiza
skoro jestesmy na 3.4 to napewno beda chcieli potestowac szczyty z maja 2010 i grudnia zeszlego roku z doswiadczenia wiem ze beda chceili znalesc jakis opor a ten poziom 3.4 to zaden opor

zawsze kurs szuka gdzies oporu lub wsparcia a poziom 3.4 to zaden dla mnei opor ...

pozdro

wiec bardziej mi sie tutaj widzi wyjscie powyzej szczytow czyli 3.6 poziom a pozniej korekta i od sierpnia wrzesnia kolejna fala umocnienia dolara... i pewnie nowy szczyt

pozdro

zrszeta nic nowego nei napisalem :D

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr
PokerStrategist

W tym temacie bardziej bym się bał o posiadaczy/grających w euro. Grecja prawdopodobnie na dniach oficjalnie zbankrutuje i opuści strefę euro. Może być niezłe zamieszanie.

Odpowiedz
Cytat