Przejdź do forum
kurs dolara , bankr...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

kurs dolara , bankructwo USA

379 Posty
119 Użytkownicy
1 Reakcje
58.9 K Wyświetlenia
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez ygrek3
A co sądzisz o akcjach KGHM?

bedzie taniej duzo taniej ...

fakty:

podam ci najprosciejszy przyklad analizy fundamentalnej
najproszczy wskaznik p/e cena zysk
jak to sie je
a wiec tak dzielisz zysk przez akcje
najlepszy rok dla kgh byl 2007 pod wzgledem zysku ponad 4mld ...

liczac ostatnio srednio 3mld podzielisz to przez ilosc akcj czyli 200mln
otrzymasz 15zl czyli zysk na akcje

aktualna cena 130/15 - ponad 8 przy cenie 200 bylo to juz ponad 13 so sick
co ci ta liczba mowi ano to po ilu latach ci sie inwestycja zwroci ...

czy to dobra inwestycja dla mnie nie ale wielu moze stwierdzic ze dobra...

z sytuacji gospodarczej i ogolnego zapotrzebowania na miedz musisz wiedziec ze to glowny zysk dla nich
i prognoza na 2012 rok globalnego zuzycia jest na pozimie 2.7 ten rok
dla porownania bylo 3.7

wiec konsumpcja na najblizszy rok bedzie spadala ...
niekoniecznie cena musi spadac miedzi bo nie bezie zbyt duzej podazy bo kopalnie nie wyrabiaja i np w chile wzrosly koszty wydobycia miedzi w poprzednim roku o 20% a to gracz nr 1 na globalnym rynku jesli chodzi o wydobycie ...do tego masz strajk w indiach 8k zwiazkowcow strjkuje do 15 grudnia wiec ceny wydobycia niestety nie beda spadaly wiec to moze troche 3mac cene miedzi...kwestia tylko na jakich poziomach ...

dla przykladu gospodarka uni zwalnia tempo na ten rok prgonozuje sie na poziomie 1.1 dla porownania w tym roku 1.6 a ona jest konsumetnem 19% globalnego zyzucia ...
europejska produckja przemyslowa spadla najabrdziej od 2,5 roku od kryzysu...
europejski indeks zaufania konsumentow spadl najnizej od 2 lat a okolo 8 % miedzi stosuje sie w produktach konsumenckich w EU

tym optymistycznych akcentem zakoncze swoje wywodu i sam ocen co ci fakty mowia !!

wedlug mnie cena kghm spadnie 60 zl to bedzie dobry poziom na kupno :D

choc jak zaczna sypac akcjami to moze zobaczysz i 30 zl nawet juz raz taka cene widzialem 21 i bylo to dla mnie fundamentalisty nierealne jak jest panika to i jest okazja...kwestia terminu inwestycji i mocnych nerwow...

byc moze cena tam nie doleci bo kghm zapowiedzial skup akcji wlasnych zamiast wyplaty dywidendy( choc znajac azernosc na pieniadze naszego rzadu to beda za wyplata dywidenty niz inwestycja w firme)...wiec to moze jakos zatrzymac spadki mocniejsze przy 60 zl... czas pokaze nie kupuj teraz jak bedziesz cierpliwy 2 kwartal nastepnego roku to bedziesz mial sporo okazji ...

oceniaj liczy i wskazniki one ciebie nigdy nie oszukaja...

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez kingsajz86
Dzięki zenderr. Lubię konkretność Twoich analiz :f_biggrin: . Wiem, że nie jesteś jasnowidzem, ale zawsze to lepiej opierać decyzje na opiniach kogoś kumatego niż swoim chciejstwie, że "jeszcze poczekam i pójdzie w górę" :D

trend sredniterminowy i dlugoterminowy to nies jest problem przewidziec bo fundamentow nie oszukasz to zadna filozofia

Na szczęście tych euro miałem niezbyt dużą kwotę i dziś już większość zamieniłem na GBP po 0.86 z groszem :) . I od razu w związku z tym pytanie: co sądzisz o funcie? Na moje "chłopskie" oko wydaje mi się, że to solidna waluta.

ciezko mi ocenic funta czy jest mocny raczej nie dobrze sie dzieje na grudzien BoA ma przewiedziec skup aktywow (czyli drukowanie pieniedzy )wiec pozycji to funta nie umocni :pokerface: kwestia co masz na mysli jak wyplacasz w zlotowkach to duzy problem dla ciebie nie bedzie ...

Jeśli chodzi o mnie to po prostu zdecydowaną większość rolla trzymam w $$$, ale jakieś pół roku temu wymyśliłem, że fajnie byłoby sobie zdywersyfikować bankroll. Wtedy był strach przed bankructwem USA to postanowiłem trochę euro ciułać, teraz widzimy w jakim kierunku zmierza UE i euro, więc trzeba z tego uciekać. Dlatego mimo bdb perspektyw dla $ (3.50 :heart: ) cześć rolla (10-20%) chcę trzymać w innych walutach, a na PokerStars wybór "marny", bo tylko $$$, €€€, £££ i dolce kandyjskie (mam symboliczną ilość). Stąd pomysł na funty :) . Dobry pomysł czy obecnie radziłbyś tylko $$$?

dolar nigdy nie upadnie albo upadnie na samym koncu wiec zawsze to i tak najlepiej to trzymac ...wedlug mnie najbardziej bedzie zyskiwal % z tych walut co wyminiles kiedy pojawia sie panika i obawa przed kryzysem to wszystko ucieka w dolara...:)a jak wymieniasz na zl to az tak bardzo tegonie odczujesz no chyba ze masz rolla na highstakes :D

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez zenderr

Napisane przez kingsajz86
Dzięki zenderr. Lubię konkretność Twoich analiz :f_biggrin: . Wiem, że nie jesteś jasnowidzem, ale zawsze to lepiej opierać decyzje na opiniach kogoś kumatego niż swoim chciejstwie, że "jeszcze poczekam i pójdzie w górę" :D

trend sredniterminowy i dlugoterminowy to nies jest problem przewidziec bo fundamentow nie oszukasz to zadna filozofia

Na szczęście tych euro miałem niezbyt dużą kwotę i dziś już większość zamieniłem na GBP po 0.86 z groszem :) . I od razu w związku z tym pytanie: co sądzisz o funcie? Na moje "chłopskie" oko wydaje mi się, że to solidna waluta.

ciezko mi ocenic funta czy jest mocny raczej nie dobrze sie dzieje na grudzien BoA ma przewiedziec skup aktywow (czyli drukowanie pieniedzy )wiec pozycji to funta nie umocni :pokerface: kwestia co masz na mysli jak wyplacasz w zlotowkach to duzy problem dla ciebie nie bedzie ...

Jeśli chodzi o mnie to po prostu zdecydowaną większość rolla trzymam w $$$, ale jakieś pół roku temu wymyśliłem, że fajnie byłoby sobie zdywersyfikować bankroll. Wtedy był strach przed bankructwem USA to postanowiłem trochę euro ciułać, teraz widzimy w jakim kierunku zmierza UE i euro, więc trzeba z tego uciekać. Dlatego mimo bdb perspektyw dla $ (3.50 :heart: ) cześć rolla (10-20%) chcę trzymać w innych walutach, a na PokerStars wybór "marny", bo tylko $$$, €€€, £££ i dolce kandyjskie (mam symboliczną ilość). Stąd pomysł na funty :) . Dobry pomysł czy obecnie radziłbyś tylko $$$?

dolar nigdy nie upadnie albo upadnie na samym koncu wiec zawsze to i tak najlepiej to trzymac ...wedlug mnie najbardziej bedzie zyskiwal % z tych walut co wyminiles kiedy pojawia sie panika i obawa przed kryzysem to wszystko ucieka w dolara...:)a jak wymieniasz na zl to az tak bardzo tegonie odczujesz no chyba ze masz rolla na highstakes :D

dla przykladu zobacz na euro cena 4.46 do ostatniego szczytu masz jakies 11%
usd/pln 3.3 do ostatniego szczytu masz 20% gdzie wiekszy potencjal ...

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

kingsajz tutaj masz graficzny wykres jak jestes wzrokowcem...

Odpowiedz
Cytat
ygrek3
PokerStrategist

Zenderr sądzisz, że dobrym posunięciem była by sprzedaż wszystkich dolarów które mam w ten weekend, przeczekanie korekty do około 3.2 i ponowne kupienie z lekką dźwignią na jakiejś platformie forexowej?

Może widzisz jakieś lepsze rozwiązanie niż usd -> usd

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

1)tak

2)nie roumie co masz na mysli

Odpowiedz
Cytat
3eakY
PokerStrategist

chodzi pewnie o to czy inne waluty zachowają się tak samo jak usd i na nich też ewentualnie możnaby zarobić.

Odpowiedz
Cytat
ygrek3
PokerStrategist

Napisane przez 3eakY
chodzi pewnie o to czy inne waluty zachowają się tak samo jak usd i na nich też ewentualnie możnaby zarobić.

Dokładnie tak

Odpowiedz
Cytat
galer
Oldschool Grinder

Ten temat już jakiś czas temu zamienił się w ogólną dyskusje o walutach więc pozwole sobie zadać pytanie nie związane z dolarsami:
zenderr jeśli rzeczywiście strefa euro się zacznie walić, to jakie to będzie miało przełożenie na kurs euro właśnie? co się może stać i dlaczego?

Odpowiedz
Cytat
SeBiX7
PokerStrategist
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez ygrek3

Napisane przez 3eakY

Dokładnie tak

odpowiedz brzmi tak ...

otworz wykresy crossy roznych walut i bedziesz wiedzial ze tak bo korelacje sa podobne

wysztkie crossy pisalem juz o tym wczesniej wstosunku do zlotowki beda sie umacnialy .. jak euro dolar funt....
pisalem juz o tym wczesniej wiec nierozumie dokoknca czemu pytasz :)
znow te same crosy jak funt euro beda sie oslabialy wstosunku do dolara..

moze tez chodzi ci ktora inwestycja da ci najwiecej zarobic...
sam nie wiem o co tak naprawde pytasz...
bo nie sprecyzowalem dokladnie pytania...

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez SeBiX7
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706205,760642-Bliski-koniec-euro.html

nie wiem co za artykul ale przeciez ecb skupowalo obligacje w piatek...
wiec czasem az dziw bierze ze ludzi pisza taki belkot

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez galer
Ten temat już jakiś czas temu zamienił się w ogólną dyskusje o walutach więc pozwole sobie zadać pytanie nie związane z dolarsami:
zenderr jeśli rzeczywiście strefa euro się zacznie walić, to jakie to będzie miało przełożenie na kurs euro właśnie? co się może stać i dlaczego?

wklejalem wczesniej wykres galer wiec tez jestes troche leniwy prognoze na sredni termin i jasno masz ze euro leci na nowe minima ponizej 1.18

fala powinna zatrzymac sie w okolicach 1.1 +- 200pips

to odnosnie kursu ..

a kolejnego pytania niestety nierozumie czy sie tyczylo kursu czy....

Odpowiedz
Cytat
galer
Oldschool Grinder

Nie jestem leniwy, a ten wykres mi nic nie daje. Nie zrozumiałeś mnie (możliwe, że niejasno zapytałem) :)

Na wykresie przedstawiona jest prognoza kursu euro, jednak to (chyba) analiza techniczna prawda? Analizujesz wykres i na jego podstawie przewidujesz kurs.
Mi chodzi bardziej o analizę fundamentalną.

Jeśli zdarzyło by się to, czym straszą media od jakiegoś czasu i strefa euro zaczęła by się sypać, to prognozy kursu euro na podstawie wykresu na wiele się nie zdadzą.

Mi chodzi właśnie o sytuacje gdyby całe euro szlag trafił. Kraje wracają do swoich walut, ogólne zamieszanie itp.
Obojętnie jak teoretyczna i niemożliwa jest ta sytuacja.

Jak w takim wypadku może pójść kurs euro i dlaczego?

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez galer
Nie jestem leniwy, a ten wykres mi nic nie daje. Nie zrozumiałeś mnie (możliwe, że niejasno zapytałem) :)

Na wykresie przedstawiona jest prognoza kursu euro, jednak to (chyba) analiza techniczna prawda? Analizujesz wykres i na jego podstawie przewidujesz kurs.
Mi chodzi bardziej o analizę fundamentalną.

analiza techniczna duzo daje ...
analiza fundamentalna jest tak jakby motorem ruchu (trendu ) a analiza techniczna pomaga przy wejsciach i wyjsciach w zaleznosci od poziomow i stylu jakiego preferujesz(scalp pozyjne granie , intraday)....

Jeśli zdarzyło by się to, czym straszą media od jakiegoś czasu i strefa euro zaczęła by się sypać, to prognozy kursu euro na podstawie wykresu na wiele się nie zdadzą.

nie zgodze sie z ta opinia...
widzisz ja jestem po ekonomi pierwsze 5 lat ze swoich 10 lat na rynkach jakie do tej pory spedzilem dzialalem glownie na akcjach i glownie opieralem sie na analizie fundamentalnej przy podejmowaniu decyzji ale im bardziej sie zaglebialem w analize techniczna tym bardziej zauwazalem pewne zaleznosci...
i moge smialo stwierdzic ze rynki poruszaja sie falami
wiec wykres duzo ci powie i jestes w stanie przewidziec pewne ruchy
masz przyklad nawet jak przygladniesz sie moim postom na forum ...
przy kursie 1.33xx pisalem o odreagowaniu do 1.42xx
to byla wlasnei analiza techniczna na podstawie fal elliota...
podobnie bylo na dolarze...
mimo ze fundamenty ci mowia o glownym trendzie ale teoria fall elliota pomaga ci zeby podejmowac wiecej lepszych decyzji...

jesli bedziesz mial chwile i bedziesz chcial sie dowiedziec wiecej o analize technicznej to proponuje ci zaglebic sie w teorie fal elliota...
zmienisz wtedy troche tok myslenia jetem 100% pewien

Mi chodzi właśnie o sytuacje gdyby całe euro szlag trafił. Kraje wracają do swoich walut, ogólne zamieszanie itp.
Obojętnie jak teoretyczna i niemożliwa jest ta sytuacja.

Jak w takim wypadku może pójść kurs euro i dlaczego?

kurs euro bedzie na poziomie 1.1 czy tam sie zatrzyma to nie wiem wszytko zalezy jak rynki odbiora sytuacje plynace z unii..
euro szlak nie trafi...
jedynie moga podzielic lub wprowadzic nowa walute ale jakby tak zrobili to przeciez bedzie jakis parytet i tyle, wiec problem az taki nie bedzie..

osobiscie nie wierze zeby unia sie rozpadla
pamietam jak dolar byl po prawie 2 zl to pismaki pisali o nowej walucie dla usd wiec pewnie tak samo teraz robia..

powinni dac upasc jednemu krajowi i tyle jako przestroga dla innych ze nie mozna ciagle zyc na kredyt w nieskonczonnosc i miec to w dupie...
czy tak zrobia nie wiem ..
ale poki co nie chcieli dac upasc grecji i wcale mnie to nie zdziwilo wiedzialem ze tak bedzie nawet jasno stwierdzalem w rozmowie z adnyfoe ze tak nie bedzie..
gospodarka uni zwalnia i tak to sie bedzie przekladalo ze euro bedzie sie oslabialo o dziwo usa jakos szybciej sie z tego podniosla, przynajmiej dane tak mowia...
mysle ze oslabienie euro pomoze troche exportowi unii i pomoze im napedzic troche popyt wewnetrzny tak samo jak to mialo miejsce w usa ...

pozatym jak bedzie zle w unii to zawsze im zostaje mozliwosc drukowania pieniedzy uspokoja wtedy sytuacje ale oslabi to wartosc waluty ...

przyszly rok to nie dobry okres dla unii ale poki co upadek unii to cos malo realnego ...

nie wiem czy jasno ci odpowiezialem na twoje pytanie ostatnie ale ciezko mi sie do niego ustosunkowac bo nie wierze w upadek nnawet hipotetyczny unii...:)

Odpowiedz
Cytat
3eakY
PokerStrategist

zenderr, zapodasz jakiś komentarz do usd/pln i eur/pln na chwilę obecną?

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

nie jestem specjalista od par zlotowkowych :)

ja sie specjalizuje glownie w edzie ...

na chwile obecna mamy tutaj wazny pkt na eur/usd
czy go obroni i na jaki czas to nie wiem lada dzien sie okaze...

poprzedni wykres na eur/usd masz tutaj koniec fali screena co wklejallem wczesniej

poki co widac slabosc i brak wiary w ozywienie
do tego problemy w chinach produkcja im zwalnia

w usa sie epekuluje ze dane o bezrobociu sa manipulowane przez rzad przez tymczasowe miejsca pracy..

wiec eur i pln dalej up jak nie obroni poziomu edek teraz to kolejny przystanek na usd to okolice 3.6
jesli teraz obroni to wsparcie masz na dolarze na poziomie 3.3

fed rozczarowal rynki po ostatnim posiedzeniu nie wspominajac nic o loozowaniu polityki monetarnej ..

wiec scenariusz znasz dalej sie 3mam teorii cel 1.18 z maxymalnym zasiegiem fali na poziomie 1.1 -+200 pips..
wiec adekwatne to jest do tego co pisalem wczesneij
wzrost awersji do ryzyka
ucieczka kapitalu z emergin markets
oslabnienie zlotowki
nowe maxima na usd
euro pewnei to samo...

poki co nie ma zadnych przeslanek na zmiane mojego toku myslenia bo fundaentow nie oszukasz...

jesli w styczniu fed nie zmieni nastawienia i polityki co do loozowania to wszytko pozostaje bez zmian...

Odpowiedz
Cytat
andyfoe69
PokerStrategist

Napisane przez 3eakY

Są 'plotki' o kursie rzędu 4,70-4,90... za euro
Są 'plotki' o kursie 3.9 za dolara...
Euro spadło w ostatnich tygodniach z 1.4 do 1.29.

Taki kurs złotego na pewno nie będzie akceptowany przez NBP ["powód - inflacja"] i MF[budzet - 55% dług] Na końcu roku może być interwencja w związku z przeliczaniem polskiego długu...
a później... niech się dzieje co chce... :rage:

Gold zwaliło się wczoraj - akurat byłem w szortach ;)

Moim zdaniem - patrząc na indeks dolarowy - dolar nam jeszcze się zdecydowanie umocni do innych walut.

Odpowiedz
Cytat
illithid
Oldschool Grinder

Witaj zenderr,

znasz może jakieś dobre książki traktujące o analizie fundamentalnej na FX? Może być po polsku/angielsku, im więcej tym lepiej - będą mi potrzebne do licencjatu + edukacji własnej. Na forexie raczkuję, ale terminologię makro i mikro znam - studia ekonomiczne.

Dzięki z góry i pozdro

Odpowiedz
Cytat
zenderr
PokerStrategist

Napisane przez andyfoe69

Napisane przez 3eakY

Są 'plotki' o kursie rzędu 4,70-4,90... za euro
Są 'plotki' o kursie 3.9 za dolara...
Euro spadło w ostatnich tygodniach z 1.4 do 1.29.

nie wiem co masz na mysli plotki bo to nie sa plotki tylko to jest oczywsite
i dawno twierdzilem ze idziemy na nowe szczyty z postojami po drodze...
wiec te plotki sa smieszne bobeda nowe szczyty przygladnij sie wykresom sp500 ktore wkleilem nizej i bedziesz wiedzial ze czekaja nasz nowe minima na gieldach... wiec napewno zrobia nowe szczyty zeby posciagac stop lossy..

jesli ci chodzi o sredni termin to wparcie masz na dolarze aktualnie na 3.3

Taki kurs złotego na pewno nie będzie akceptowany przez NBP ["powód - inflacja"] i MF[budzet - 55% dług] Na końcu roku może być interwencja w związku z przeliczaniem polskiego długu...
a później... niech się dzieje co chce... :rage:

hm...
widzisz znowu blednie myslisz
znowu ci przypomne
linia kredytowa z MFW to 30mld usd
rezerwy polskie to okolo 100mld usd
wiec co oni moga :D

twoj tok myslenia jest bledny

idzie korekta na rynkach beda wzrosty teraz
fakt jest taki ze to IV kwartal window dressing..
i znowu wszczyscy beda czekali na kolejne posiedzenie fedu w styczniu czy bedzie dodruk czy nie taka zmylka no i zeby pismaki mieli cos do pisania ...
niestety dane ktore otrzymujemy jasno daja do zrozumienia ze tak nie bedzie bo fed moze drukowac jakby mial ku temu podstawy a poki co nie ma co widac po danych ciagle lepsze ...
wiec podciagna ile sie da indeksy i kolejna zwala ....
i jeszcze jeden wazny argument
fed obiecal do polowy 2012 roku stopy pozostawiac na niskim poziomie wiec raczej na horyzoncie podwyzka stop procentowych niz obnizka

tutaj ogladnij sobie wykres dla sp500
timeframe 1h
/
timeframe 1day
/
timeframe weekly
/

jasno z niego wynika ze idzie kolejne odreagowanie ale to co nieuniknione zacznie sie niebawem pewne po fedzie i znow beda pisali o kolejnych rozczarowaniach itp...

a jak juz wczesniej pisalem o korelacjach gieldy up dolar down
emergin markets waluty up
wiec nie bedzie to zwiazane z interwencja a jak podazaja rynki... :facepalm:

Gold zwaliło się wczoraj - akurat byłem w szortach ;)

Moim zdaniem - patrząc na indeks dolarowy - dolar nam jeszcze się zdecydowanie umocni do innych walut.

gratuluje trafnej decyzji tutaj masz wykres dla golda jak ci cos pomoze
timeframe 4h
/
timeframe1day
/
timeframe weekly
/

co do indexu dolara to nowy szczyt na nim idzie ...
wykresik
/

pozdro

Odpowiedz
Cytat