usd/pln
troche cie ponioslo z ta luka ...
bo ja zadnej luki nie widze:p
no co kontyrnuacja trendu idzie kolejna fala uderzeniowa na rynki...
Czy rzeczywiscie euro moze upasc? co w takim razie stanie sie z moim rolem ktory mam wlasnie w euro? Nie wiem czy nie przewalutowac czesci rola w $, bo rozumiem ze euro bedzie systematycznie tracic na wartosci?
Napisane przez A1varo
trzymać GBP czy sprzedawać?
dla ciebie specjalnie niebieskim
sprzedawac funta ?/
co masz na mysli
wstosunku do czego
przeciez jakbys sie wykazal choc troche mysleniem i korelacjami o ktorych pisales...zobacz na wykres i bedziesz wiedzial
to jak masz funta wymieniac na zlotowki to nie sprzedawac tylko 3mac
polska jest zaliczana do emergin markets(krajow wschodzacych)
co za tym idzie jest duzo kapitalu spekulacyjnego zainwestowanego
(inwestorzy licza na szybszy wzrost i dochodowosc inwestycji bo szybciej sie rozwijamy jak kraje juz rozwiniete)
wiec jak tylko sie pogarsza sentyment na rynkach czyli gieldy down...
to jest odplywa kapitalu w tym wypadku z naszego kraju wiec nasza waluta automatycznie sie oslabia wiec crosy walutowe takie jak euro funt dolar beda sie umacnialy wstosunku do zlotowki wiec jak posiada sie takie waluty to sie na nich bedzie zyskiwalo ...
inaczej wyglada sprawa jesli sa to crosy major market czyli glownych par walutowych ...
reasumujac
jak masz rolla w danej walucie euro czy dolar czy funt to oplaca ci sie 3mac to jak siedzisz na tym roomie i wybierasz w danej walucie na zlotowki
jesli masz rolla w euro i myslisz o przejsciu na rolla w dolarach to zrob to najszybciej...
jestes na tyle leniwy ze nie chce ci sie czytac to co pisalem wczesniej...
Napisane przez lekarz20
zenderr jestem pod wrazeniem wiedzy i tym że dzielisz się nią na forum![]()
po to jest forum zeby wymieniac poglady i prowadzic dyskusje...
choc duza ilosc ludzi z tego forum twierdzi ze sie na tym zna a wie tyle o tym co ja o pokerze
czesc ludzi jak im zadajesz pytanie na to co pisza odpowiada ci cyninicznie...ala profesor
przyklad andyfoe...
pisze o inflacji a zaraz po tym ze idzie spowolnienie
a jedno zaprzecza drugiemu ...
gdzie logika gdzie racjonalizm..
drugi as A1varo
biega niczym troll po kazdym watku i czepia sie ze kolor mu sie nie podoba ..a wedlug mnie latwiej rozroznic i tyle...
problem polega zawsze na jednym czytanie blogow i gazet tego co pisza anale lub jak ktos woli kolnierzyki czyli ludzie z korporacji ktorzy tak naprawde nie maja swojego toku myslenia i racjonalnego odbioru a co za tym idzie pisza glupoty i robia niepotrzebny szum szczegolnie dla nowych ludzi ktorzy dopiero zaczynaja przygode z akcjami walutami itp...
dlatego wiekszosc traci zamiast zarabiac...
w moim wypadku poki co to wyglada tak na pokerze...
tez uwazam ze ogladanie filmikow czytanie artykulow itp co pomaga ale bez przesady kazdy musi sobie wyrobic wlasny styl i tyle...
brak wiedzy nieupowaznia do wprowadzaniainnych ludzi wblad a tak to bywalo na tym watku...
tak czy siak
lubie to co robie niewidze problemu dzielic sie ze swoja wiedza i z kazdym chetnie podyskutuje metorycznie...na ile bede mogl pomoc to pomoge..
be brave take risk nothing can substitute experience
Napisane przez zenderr
Napisane przez kunaguero5
@zenderrto co mowisz zeby trzymac dolca?
![]()
bo pazdziernik nie byl zbyt optymistyczny![]()
moglbys podac jakies strony ciekawe z ktorych czerpiesz informacje nt rynku gieldowego, walut bo widze ze jestes obeznany w temacie? ja jestem laikiem poki co ale zaczyna mnie to interesowac coraz bardziejskup sie na poczatek na analizie technicznej
z ksiazek analiza techniczna rynkow terminowych murphego ....
niby pisza ze to biblia analizy technicznej ....
choc bez przesady...
poszukac to bez problemu ebooka znajdziesz na hostingach wujek google ci pomoze...tutaj masz linka dopolskiego forum
http://www.forex.nawigator.biz/analiza-techniczna.phpanlizie trendu odwrocenia trendu kontunuacji....
formacjach sa bardzo pomocnicze przy podejmowaniu decyzji i maja duza skutecznosc
na koniec dodaj teorie fall elliota ale to na koniec
to bardziej skomplikowanejak to wszytko przerobisz
zajmiesz sie analiza fundamentalna...jak juz przerobisz analize teczhniczna to sie odezwij to zajmiesz sie fundametami korelacjami i co wplywa jak na co ...
gieldy narazie ci odradzam chyba ze fjutki na shorty bo niestety nie bedzie kolorowa narazie w 2 polowie przyszlego roku mozesz zaczac myslec o inwestowaniu na gieldzie w akcje na dluszy termin ...
ale tam tez bedziesz sie musial zdecydowac i podzielic sobie spolki na sektory poki c mozesz sobie przeanalizowac ktore sektory najbardziej i najszybciej odbijaly po duzych spadkach...
to takie zadanie domowe bedziesz mial ktore ci zaprocentuje...
ale tak jak mowilem skup sie na poczatek na analizie technicznej...fundamentalna bedzie dla ciebie trudniejsza...wiec ja zostaw na drugi etap...
jak cos to pisz co bede wiedzial to ci odpisze...
Witajcie!
DOstałem ostatnio na jakimś tam maklerskim roomie bonus 75$ bez depozytu. Jednak jestem całkowicie zielony w tych sprawach i muszę tam jakieś punkty wyrobic żeby wypłacic
i tutaj pytanie w jakie waluty inwestowac żeby przy okazji coś tam skubnąc ( jakieś groszę bo nie wierzę że z rolla 75 zielonych mogę zarobic kokosy, chodzi o to żeby nie stracic :D)
Z góry dziękuję za rady
Zenderr napisz jakąś świeżą prognozę, plis
. Interesuje mnie głównie eur/usd - euro trochę odbiję czy nie ma sensu czekać i lepiej się już pozbywać?
eur/usd sprzedawac opor masz 1.3650
progoza na krotki termin zjazd do 1.3150 jesli obroni podwojny dolek na tym poziomie to lap L maxymalny zasieg odreagowania bedzie 1.35 w miedzyczasie jeszcze mozesz zobaczyc obrone 1.3350 i odregowanie do 1.353x kierunek znasz decyzja nalezy do ciebie pamietaj ze czas nie dziala na twoja korzysc ...
usd/pln
fala b powinna teraz doleciec na 3.4x pozniej bedzie korekta do 3.15 max i z tego poziomu lecimy na 3.5x -3.6
Napisane przez Macias09
Czy rzeczywiscie euro moze upasc? co w takim razie stanie sie z moim rolem ktory mam wlasnie w euro? Nie wiem czy nie przewalutowac czesci rola w $, bo rozumiem ze euro bedzie systematycznie tracic na wartosci?
nikt nie mowil o upadku euro ...
jedynie wartosci tej waluty ...
choc sa teorie o nowej walucie jaka bedzie neuro dla polnocnych krajow EU
a euro pozostalo by dla poludniowych krajow
o tym ze anglia wyjdzie z unii
i do nich dolaczy irlandia stwarzajac krolestwo angli
tak samo jak kraje skandynawskie ...
wiele teorii i wizji jest prorokowanych jak bedzie to sie przekonamy...
Dzięki zenderr. Lubię konkretność Twoich analiz
. Wiem, że nie jesteś jasnowidzem, ale zawsze to lepiej opierać decyzje na opiniach kogoś kumatego niż swoim chciejstwie, że "jeszcze poczekam i pójdzie w górę"
Na szczęście tych euro miałem niezbyt dużą kwotę i dziś już większość zamieniłem na GBP po 0.86 z groszem
. I od razu w związku z tym pytanie: co sądzisz o funcie? Na moje "chłopskie" oko wydaje mi się, że to solidna waluta.
Jeśli chodzi o mnie to po prostu zdecydowaną większość rolla trzymam w $$$, ale jakieś pół roku temu wymyśliłem, że fajnie byłoby sobie zdywersyfikować bankroll. Wtedy był strach przed bankructwem USA to postanowiłem trochę euro ciułać, teraz widzimy w jakim kierunku zmierza UE i euro, więc trzeba z tego uciekać. Dlatego mimo bdb perspektyw dla $ (3.50
) cześć rolla (10-20%) chcę trzymać w innych walutach, a na PokerStars wybór "marny", bo tylko $$$, €€€, £££ i dolce kandyjskie (mam symboliczną ilość). Stąd pomysł na funty
. Dobry pomysł czy obecnie radziłbyś tylko $$$?