Przejdź do forum
Komorowski prezyden...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Komorowski prezydentem?

54 Posty
24 Użytkownicy
0 Reakcje
3,443 Wyświetlenia

Napisane przez CronTheFish

Napisane przez perfectto

Napisane przez matelusz

Napisane przez kozak567

Napisane przez Yarpengeralt
Nie wyobrażam sobie reelekcji L. Kaczyńskiego.

a bylaby git :P

I wcale nie jest ona taka nierealna.

+1.

Komorowski wg mnie ma małe szanse, nie jest to osoba, którą widzi się na stanowisku prezydenta, niezależnie od partii. Imo, jeśli Tusk, choć idiota, nie wkroczy to PO na prezydenturę ma małe szanse.

+1

-1

Kaczor to byl polski fail wszechczasow jak chodzi o prezydenture i nie chodzi mi tutaj tylko o to ze byl prezydentem jednej partii, ale o sama prezencje i zachowania. Mysle ze pozostaje mu elektorat radiomaryjny o ile w ogole..

timeislife

Nie mam nic do Komorowskiego, jednak bardzo kibicowałem Sikorskiemu. Moim zdaniem lepiej nadawałby się do roli tak reprezentacyjnej jak prezydent. Komorowskiego widziałbym bardziej jako premiera niż prezydenta. Moim zdaniem takie posunięcie PO (poparcie Komorowskiego) nie jest korzystne dla Polski.

Napisane przez timeislife
Nie mam nic do Komorowskiego, jednak bardzo kibicowałem Sikorskiemu. Moim zdaniem lepiej nadawałby się do roli tak reprezentacyjnej jak prezydent. Komorowskiego widziałbym bardziej jako premiera niż prezydenta. Moim zdaniem takie posunięcie PO (poparcie Komorowskiego) nie jest korzystne dla Polski.

A z tym sie zgodze.

Fitas

Napisane przez Urbi23
Nanana, propagujemy tu liberalizm, a mamy zmuszać ludzi do głosowania? ;)

do posiadania dowodu osobistego tez zmuszamy.
nie pasuje Ci nikt, to oddaj pusty głos, ale poswiec ojczyznie pół godziny raz na 1/1,5 roku.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_
kozak567

Oczywiście, to co powiem uderza niejako w ludzi popierających PiS, ale nie trzeba być zbyt rozgarniętym by zauważyć, że im bardziej wykształceni ludzie, tym częściej głosują na PO. Uogólniając ludzie z wykształceniem podstawowym głosują na Prawo i Sprawiedliwość, a Ci ze średnim i wyższym na Platformę. Oczywiście jest to uogólnienie. Wykształceni ludzie po prostu widzą, że spośród tych dwóch partii Platforma jest mniejszym złem. A że poziom wykształcenia naszych obywateli stale rośnie, nie sądzę, by kandydat PiSu miał jakiekolwiek szanse w wyborach prezydenckich.

to chyba glosowales na PiS :D :D :D

Oczywiście, to co powiem uderza niejako w ludzi popierających PiS, ale nie trzeba być zbyt rozgarniętym by zauważyć, że im bardziej wykształceni ludzie, tym częściej głosują na PO. Uogólniając ludzie z wykształceniem podstawowym głosują na Prawo i Sprawiedliwość, a Ci ze średnim i wyższym na Platformę. Oczywiście jest to uogólnienie. Wykształceni ludzie po prostu widzą, że spośród tych dwóch partii Platforma jest mniejszym złem. A że poziom wykształcenia naszych obywateli stale rośnie, nie sądzę, by kandydat PiSu miał jakiekolwiek szanse w wyborach prezydenckich.

No coz, troche zbyt uogolnione, ale statystyki odnosnie tego na kogo glosowali ludzie z wyzszym wyksztalceniem a na kogo z podstawowym chyba mowia same za siebie ;) A takie statystyki nie raz byly robione i tendencja byla niezmienna.

A ja uważam, że mamy zbytnią równowagę mierzy rządem, parlamentem i prezydentem, co prowadzi do wielu konfliktów. IMHO dobrze byłoby wzmocnić pozycje rządu w stosunku do parlamentu i zmarginalizować role prezydenta.

A co do Korwina, to facet sam robi wszystko aby nie wygrać żadnych wyborów.

JKM FTW ! :D

matelusz

Napisane przez timeislife

:facepalm:
Komorowski wygrał prawdopodobnie zgodnie z planem PO. Sikorski na prezydenta nie nadaje się w ogóle, ma zbyt wiele rzeczy w życiorysie, do których można się przyczepić. Nie pasuje na stonowanego i poważnego "niby męża stanu", a takich ludzi u nas widzi się najlepiej. A Komorowskiegi jako premier to chyba jeszcze gorszy pomysł.

Napisane przez korniszon
W internecie wszedzie liberalowie. Szkoda, ze na reszte spoleczenstwa sie te proporcje nie przekladaja :P

+16. Inna sprawa, że wielu internetowych "liberałów" to też farbowani socjaliści. U nas cały czas pokutuje myślenie, że coś się nam od państwa należy. Inna sprawa - dopóki system zabiera nam tyle pieniędzy, myślenie takie jest zupełnie logiczne.

Pozwolę sobie nie zgodzić się. W Polsce jest coraz więcej ludzi z wyższym wykształceniem, którzy o polityce i sprawach państwa nie mają pojęcia. Głosują na PO dlatego, że mówi się im: "wykształceni ludzie głosują na PO", a to jedna z największych i najbardziej skutecznych manipulacji PO - zamknąć w swoim elektoracie ludzi wykształconych. Większość ludzi czerpie wiedzę o polityce w najlepszym wypadku z "Wiadomości" albo "Faktów". Część nie ma o niej pojęcia i głosuje na zasadzie: "nie wybiorę Kaczora, bo jest mały i głupi". Nie oszukujmy się - nadal jesteśmy społeczeństwem kochającym populizm. Głosujemy na PO, bo to jest fajne i można się tym (w niektórych kręgach) pochwalić. Mało kto ocenia racjonalnie działania polityków - większość patrzy na to, czy ładnie wyglądają i czy wydają się nowocześni.

matelusz

Napisane przez perfectto

TRU :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

kalachpl

Komorowski +1

AceBestini

IMO wykształcenie i ogólny poziom dojrzałości politycznej objawia się w niezawężaniu pola widzenia do dwóch partii i negatywnym spojrzeniu na sondaż jako czynnik kształtujący poglądy polityczne. Ograniczanie się do bipolarności i stanowisko "głosuję na tego, kto ma szansę wygrać" (mimo, że mam inne poglądy) nie świadczy dobrze o świadomości politycznej Polaka. W ten sposób dokładamy tylko cegiełkę podnoszącą podest sceniczny PO I PiSu. Szkoda, że pozycja mediów w kreowaniu politycznych wizerunków jest tak potężna.

Druga kwestia to traktowanie kandydatów jako stuprocentowych reprezentantów danej opcji. Owszem, kandydują z ramienia partii, ale w pierwszej kolejności należy pamiętać, że głos oddajemy na człowieka.

galer

Napisane przez matelusz
Część nie ma o niej pojęcia i głosuje na zasadzie: "nie wybiorę Kaczora, bo jest mały i głupi". Nie oszukujmy się - nadal jesteśmy społeczeństwem kochającym populizm. Głosujemy na PO, bo to jest fajne i można się tym (w niektórych kręgach) pochwalić. Mało kto ocenia racjonalnie działania polityków - większość patrzy na to, czy ładnie wyglądają i czy wydają się nowocześni.

O! To to too... _thumbsup: