Przejdź do forum
Inwestowanie na gie...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Inwestowanie na giełdzie.

5 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
991 Wyświetlenia
krzyziu1

Siemka wszystkim.

Planuje zacząć inwestować na giełdzie w niedalekiej przyszłości i pomyślałem, że zapytam na forum o parę rzeczy, może znajdzie się ktoś kto już inwestuje i udzieli odpowiedzi albo podzieli się swoją historią inwestora.

Kończę właśnie studia inżynieryjne (czekam na termin obrony), przede mną jeszcze 1,5roku mgr’a i przez ten czas chce zobaczyć czy gra na giełdzie da jakieś efekty.

Doświadczenie w inwestowaniu mam małe tzn. od 3lat wrzucam kasę miesięcznie na AEGONa gdzie mam 3 fundusze i tyle w praktyce. Jeżeli chodzi o teorie to przeczytałem (dość dawno wiec będę odświeżał) Zawód inwestor giełdowy Eldera, Bezpieczne strategie inwestycyjne, Analiza fundamentalna Ritchiego (obie nie w całości więc znów powtórka przede mną) i arty na WWW banku ochrony środowiska.

Teraz pytania:

1. Doradźcie jakie pozycje jeszcze przeczytać bo jest tego mnóstwo a nie chce tracić czasu na coś co mi się nie przyda (oczywiście później będę czytał i te mniej polecane).
2. Które biuro maklerskie wybrać?
3. Jest sens zapisać się na szkolenie o GPW organizowane przez szkołę giełdową?
4. Jakie stronki internetowe polecacie do informacji giełdowych?

Wszystkie inne informacje którymi możecie się podzielić a o które z racji mojego małego doświadczenia nie zapytałem będą mile widziane.

4 odpowiedzi
smolak

Po pierwsze musisz się zdecydować w co chcesz inwestować. Akcje, kontrakty, waluty, opcje?? W zależności co wybierzesz będziesz musiał posiąść inną wiedzę specjalistyczną. Jeśli chcesz odnieść sukces na giełdzie własną pracą to musisz czytać wszystko dotyczące tego w co chcesz inwestować. Oczywiście jest kilka podstawowych książek, które każdy powinien znać. To analiza techniczna Murphy'ego, Sztuka Spekulacji - Komara i wiele wiele innych.

Takie szkolenie giełdowe prawie ci nic nie da. Wszystkiego możesz nauczyć się z różnych książek i ebooków. Chociażby z "Szczegółowe Zasady Obrotu Giełdowego".

Aha no i musisz sobie zadać pytanie na jak długo chcesz inwestować, czy krótkoterminowo czy też długo.

Nasza GPW jest stosunkowo młoda i podąża za trendami, które wyznaczają giełdy zachodnie. Dlatego to one są wskazówką, w która stronę idzie rynek.

kaarols

Napisane przez krzyziu1
Teraz pytania:

1. Doradźcie jakie pozycje jeszcze przeczytać bo jest tego mnóstwo a nie chce tracić czasu na coś co mi się nie przyda (oczywiście później będę czytał i te mniej polecane).
2. Które biuro maklerskie wybrać?
3. Jest sens zapisać się na szkolenie o GPW organizowane przez szkołę giełdową?
4. Jakie stronki internetowe polecacie do informacji giełdowych?

1. Analiza Techniczna rynkow terminowych - Shwager lub AT Murphy'ego, polecam tez swietna ksiazke Trading in the Zone - M. Douglas
2. BOŚ jest ok
3. imo strata czasu i pieniedzy, rzeczy które sa tam omawiane pewnie juz znasz, a jesli nie to w jeden wieczor mozesz sobie doczytac :)
4. http://spekulant.blox.pl/html :f_thumbsup:

Witam, trochę jestem w temacie GPW.

Przeczytaj sobie analize techniczną Murphy John J.

Strona to pb.pl i bankier.pl z forum

Ja polecam ing dom maklerski, zależy jaki kapitał będziesz miał, ponieważ na niektorych domach maklerski są minimalne opłaty od zrealizowanego zlecenia.

Na gpw cieżko zarobić ostatnimi czasami, bo sytuacja niepewna, ale jeśli dobre decyzje będziesz podejmował, to myślę że na pewno swój bankroll podbudujesz :)

Fundusze to nie jest super sprawa... Lepsze już GPW, chodź ostatnimi czasami po kryzysie poszły dużo do góry.

Pozdro i powodzenia ;)

mik1984

Mi bardzo podobala się książka:

http://www.maklerska.pl/zawod-inwestor-gieldowy-psychologia-rynkow-taktyka-inwestycyjna-zarzadzanie-portfelem-p-79.html