Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
89 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
5,616 Wyświetlenia
kevONEin

na wstepie - znawca nie jestem.

pomimo tego co napisalem powyzej, moge mysle napisac ze jest niepraktyczny.

po 1 - musisz to nosic na plecach.
po 2 - musisz to skladac i rozkladac przy kazdej zmianie miejsca, polozenia, lokacji.
po 3 - celnosc i skutecznosc - slaba i niska?
po 4 - jak chcesz konkurowac z kims kto ma replike elektryczna o zasiegu 50m, ktora strzela 15bb/s?

dla mnie - tak jak napisalem we wczesniejszym poscie - jest to tylko zabawka na zloty itp, bez zastosowania na zwyklych strzelankach.

nie wiem jaki to ma zasieg oraz jak wysoko leci, nie widzialem na oczy nigdy czegos podobnego, ale mysle ze zeby stwierdzic to co napisalem wyzej, wystarczy troche pobiegac na strzelankach.

hmm miotacze ognia? w sensie zeby miotaly kulkami? lol. nie bardzo wiem jak mialo by to dzialac, nawet sobie tego wyobrazic nie potrafie ;).

ze tak spytam - pytasz o to wszytko z czystej ciekawosci, czy po prostu masz zamilowanie do tego typu "rodzynkow" aka udziwnien aka zabawek? ;)
polecam ze zwyklymi replikami, ew granatnikami polatac na poczatek - gwarantuje ze fun bedzie _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Rantrave

Ja zakładam, że z moździerzem nie bawisz się 50 metrów przed facetem z elektrykiem, tylko rozkładasz się 1 km przed celem i razisz przeciwnika pociskami jak Twoi koledzy "wiążą" przeciwników "walką". Tak jak normalny moździerz z bezpiecznej odległości i strzelasz do przeciwników którzy chowają się w okopach czy coś takiego. Chyba sobie nie wyobrażałeś, że 50 metrów przed kolesiami ? Po drugie takie coś w 2-3 osoby się przenosi. Albo jak podczas wwII wrzucasz na pojazd i przemieszczasz się halftrackiem czy jakimś pojazdem, gdzie można taki moździerz przyczepić. Tak z ciekawości moździerzem się interesuję, bo byłbym skłonny czymś takim się pobawić :D

Jak czytałem gdzieś opis w innym filmiku to to zżera 200BB/s, więc trzeba torbę kulek mieć na plecach, żeby chociaż tym się pobawić trochę.
:rage: :rage: :rage: :rage: :rage:

Odpowiedz
Cytat
Rantrave

Jeszcze czegoś takiego brakuje na rynku ASG, podoba mi się realizacja i sam pomysł tych ludzi co to robili, ale nie podoba mi się zmniejszona skala.

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

1km? heh. watpie zeby taki mozdzierz dolecial na 200m...

inna, rownie wazna kwestia - celnosc...

zeby na 200m wyrzucic "pocisk" potrzebne jest tez odpowiednie zasilanie - i to wydaje mi sie byc kolejnym problemem...

jedynym rozwiazaniem jakie przychodzi mi do glowy, jest po prostu wyrzutnia granatow, ktore po prostu lecialyby na duzo wieksza odleglosc niz z zwyklych granatnikach... bo jak inaczej chcesz poslac wazace 0,25-0,5 gramowe kulki na odleglosc 150m? jak czesto masz zupelnie bezwietrzna pogode?

kolejna rzecz jaka przyszla mi do glowy - pole rozgrywki... musialbys miec je dosyc spore, zeby zastosowanie mozdzierza mialo jakikolwiek sens... a drzewa i ich korony, czyli potencjalne przeszkody od ktorych moze sie odbic pocisk/kulki?

no jak dla mnie to jest po prostu nierealne... :)

Odpowiedz
Cytat
Rantrave

Dobra sprawdziłem, jaki ma zasięg taki moździerz, wychodzi, że jakieś 700m miały te z ww1/ww2. Może z tym 1 km przesadziłem, nie znam się na parametrach współczesnej techniki wojskowej.

Ale taki moździerz musiałby strzelać przynajmniej na 500m i nie kulkami, ja sobie to bardziej wyobrażam jakiś pocisk z proszkiem czy czymś takim co po upadku "wybuchnie" i rozniesie proszek czy coś w taki deseń w pewnym okręgu. Ważne żeby to było łatwe do wyczyszczenia typu przetrzeć szmatką/szczotką/ręką. Nie jestem konstruktorem, takie rzeczy zostawię firmom i konstruktorom, ale po prostu chciałbym mieć na dyspozycji do strzelanek jeden moździerz :D

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Problem z moździerzami ASG jest taki, że to nie jest moździerz ;). Tak samo jak granatnik nie jest granatnikiem. Już tłumaczę... Granat który jest do niego włożony nie jest wystrzeliwany. Służy on tylko jako zasobnik na BB i GG. To co się dzieje po naciśnięciu spustu doskonale obrazuje pierwszy, w tym temacie, wklejony przeze mnie filmik (3:13).

Dokładnie tak samo jest z moździerzem. Wystrzeliwuje on tylko chmurę kulek i nic poza tym. Dobre granaty (do granatników), które można ładować CO2 pozwalają uzyskać zasięg do 30m. Na chwilę obecną nic więcej się nie da zrobić. Stąd tak niskie zainteresowanie granatnikami i prawie zerowe moździerzami ;).

Airsoft musi być bezpieczny i dlatego można sobie darować marzenia o sprzęcie mogącym wystrzelić cokolwiek na taka odległość. Nie liczyłem, ale mocno bym się zdziwił gdybyśmy się zmieścili w granicy 17J, a za nią do czynienia mamy już z bronią.

Jak już pisałem, producenci granatów Tornado firma Airsoft Innovations pracowała nas granatami, które miałyby być wystrzeliwane a dopiero potem wyrzucać z siebie kulki. Szczerze powiedziawszy wątpię, żeby się to komukolwiek udało, przynajmniej tym chcącym zachować normy bezpieczeństwa.

Odpowiedz
Cytat
mko101

Bardzo interesujacy jest ten airsoft.

Kilka pytan. Czy ma on zalety nad paintballem? Jak zaczac jesli jestes totalnym laikiem, ktory dopiero przeczytal co to jest airsoft? Pola do gry znajduja sie tylko w duzych miastach?

Pozdrawiam i dzieki!

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Z painballem styczność miałem tylko raz, więc porównując go z airsoftem mogę nie być zbyt dokładny.

:spade: Zasięg - Z tego co pamiętam to w paintballu był on paręnaście metrów mniejszy niż w airsofcie.
:spade: Wygląd - W airsofcie do czynienia mamy z replikami. Dla mnie jest to wielki plus, że biegam z czymś wyglądającym jak broń a nie jak... sam nie wiem co z lejkiem ;)
:spade: Cena kulek - Za 2k paintballowych płacimy ~150 PLN, a za tyle samo airsoftowych ~20PLN
:spade: Zasilanie - W airsofcie nie musimy się troszczyć o kupowanie CO2 do zasilania. Wystarczy naładować baterię.
:spade: Czystość - To co jest plusem paintballa jest też jego minusem. Nie zawsze i wszędzie można sobie pozwolić na pomalowanie ścian czy drzew.

Żeby się strzelać trzeba przede wszystkim mieć z kim. Pogadaj z kumplami lub poszukaj jakiejś ekipy w okolicy. Na http://www.wmasg.pl/ znajdziesz maniaków z Polski i nie tylko. Jak już będziesz wiedział z kim możesz się postrzelać będziesz musiał kupić jakiś sprzęt, dobre okulary i dawaj _cool:.

Zdecydowana większość ludzi strzela się nie w dużych miastach a poza nimi. Grunt to znaleźć jakieś nieuczęszczane tereny.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
mko101

Super! Dzieki wielkie za odpowiedzi.

Zawsze chcialem byc "zolnierzem". Ale nie jechac na wojne :D wiec super, strzelanie z replik, taktyki i granaty. Brzmi jak meeega zabawa!

Teraz trzeba zebrac ekipe i przygrindowac na sprzet :D

imfar, z jakich okolic jestes?

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Tak, to jest mega zabawa :D

Ja tam żołnierzem nigdy nie chciałem być ;). Na komisji poborowej powiedziałem nawet, że mój stosunek do służby wojskowej jest skrajnie negatywny :D.

Ja jestem z Krakowa.

A wracając do kamizelek i tym podobnych, to paso-szelki do dobry wybór. Zdecydowanie mniej się człowiek w tym grzeje niż w kamizelce. Jedyny minus to taki, że jak za dużo poupychasz na wysokości pasa zaczyna się robić niewygodnie w trakcie biegu. Może to być też wina mojego zestawu, wszak ma już on swoje lata - M67 ;)

Jak mi rzygnie większą kasą to chciałbym kupić STABO datowane na '60s.

Póki co zostaje to jednak w strefie życzeń, podobnie jak tysiące innych airsoftowo-militarnych zachcianek :).

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Napisane przez imfar
Jak mi rzygnie większą kasą to chciałbym kupić STABO datowane na '60s.

Spoiler

Póki co zostaje to jednak w strefie życzeń, podobnie jak tysiące innych airsoftowo-militarnych zachcianek :).

Srednio wyglada imo ten chest rig :P

A odnosnie strefy zyczen to std :). No chyba ze sie ma jakiegos sponsora/nieograniczony budzet :f_thumbsup:

Tutaj cos dla kolegi lubujacego sie w tych wszystkich "udziwnieniach" ;)

Odpowiedz
Cytat
Rantrave

Czemu udziwnienia?

Już to widzę, jak mając możliwość pojeździć i postrzelać takim czołgiem mówicie "nie, nie chcę, dziękuję za propozycję."

Pewnie większość was by z uśmiechem na twarzy zaczęło rozjeżdżać wszystko co popadnie :D

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Nawet nie wiem czy to można chest rigiem nazwać... to jest bardziej uprząż. Nie spodziewałem się że zrobi to wrażenie na kimkolwiek innym maniaku jednostek specjalnych z okresu wojny Wietnamie ;). Mało kto miałby ochotę wydać na coś takiego powyżej 1k PLN.

Podobnie zresztą jest z mundurami. Widziałem swego czasu wystawiony oryginalny tiger stripe z Namu za ponad 8k € _o:.

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Wybiera sie ktos moze w niedziele do Zabrza? :)

Bitwa pod Chafdzi

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Wybrałbym się, ale słabiutko stoję z czasem w tym momencie. Jakbyście jednak szaleli coś w okolicach Krakowa chętnie bym się wybrał, bo wśród moich znajomków zainteresowanie airsoftem coś podupada :f_cry:

Odpowiedz
Cytat
GuZZZ85

Jutro o 18.00 w Krakowie na F50 startujemy ( tesco prokocim ). Pierwszy raz byłem w tą niedzielę i polecam gorąco - trzy godziny mega zabawy !!!!

Zapraszam!!

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Ty też się strzelasz :f_eek: ?? Jakbym tylko miał transport to bym wpadł, spróbuję, może się uda coś załatwić.

Nigdy tam nie byłem. Jaki tam mają limit fps? Spoko ludzie ?

Odpowiedz
Cytat
GuZZZ85

350 fps, żeby można było biegać tunelami. Byłem raz więc o ludziach ciężko coś więcej powiedzieć, ale ok.

Polecam bo jest zajebiście.

WPADAJ :)

Odpowiedz
Cytat
k4m1l0z

delete

Odpowiedz
Cytat
szpadystaniu

Elo

nie wiem jak mógł mi umknac ten temat :) Ale Pastor na posterunku mnie przywołał.

Na razie widzę dyskusja toczy się z zakresu "niedzielnych jebanek"

Ale prawdziwa zabawa to dopiero milsim. Jak co to zapraszam na

www.sforateam.pl
www.paintwars.pl

Odpowiedz
Cytat