Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Airsoft

89 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
5,617 Wyświetlenia
imfar Autor wątku
imfar

GuZZZ85

350fps :rage: :rage: :rage: Mam 400fps w jednej replice a w drugiej może z 200. Ten limit trochę mi nie w smak, dobrze jednak, że takie limity są. Zbyt wiele młodych gniewnych, nieuważnych chwyta za mocne repliki ;). Postaram się być jutro.

szpadystaniu

Napisz coś więcej o milsimie. Nidy nie miałem okazji uczestniczyć, a interesuje mnie ten temat. Trochę czytałem, ale dalej nie wiem jak to dokładnie wygląda. Jak to jest z tymi kartami trafień i jakie jeszcze odwzorowania rzeczywistości się wprowadza? Masz niepowtarzalną okazję zareklamować milsimy ;).

Odpowiedz
Cytat
szpadystaniu

Milsim - to zaawansowane symulacje militarne. Grane najczęściej 24h/48h.
W milsimie strzelanie jest środkiem a nie wymogiem. Byłem na kilku na których nie wywaliłem ani jednej kuli i się świetnie bawiłem.

Moja ekipa organizuje (SFORA) organizuje milsim ogólnopolski - UNIT.

Co do systemu trafień i kart to : http://www.milsim.pl/viewtopic.php?f=26&t=307

Nie jestem specjalnie tego ale jest.

W milsimie dużo ważniejsze są inne umiejętności niż czyste strzelanie. Bo możesz być najlepszy/najszybszy/najcelniejszy/mieć milion fps. Ale jak nie potrafisz trafić na punkt w lesie, przejść wielu km, albo przenocować pod chmurką itp itd to możesz swoją lufę schować w buty ;)

Wcześniej była dyskusja o sprzęcie. Panowie krakmani mają tylko repliki. Nigdy nie kupujcie w takich "sklepach" oporządzenia. Oporządzenie kupuje się w miwo/specopsie itp itd. (jeżeli myślicie o porządnych zakupach)

ps. Mam do sprzedania swoją MP5SD6 cm.049 z blowbackiem. Prv jak co ;)

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Wygląda całkiem ciekawie. Sam nawet nieświadome, że to mislim, próbowałem wprowadzać jego elementy do prostych strzelanek. Może kiedyś się wybiorę jak będzie okazja.

Z tego co zrozumiałem, to karty trafień mi się nie podobają. Wyobraźmy sobie, że siedzisz akurat w okopie i dostajesz kulkę w głowę czy klatkę. Otwierasz i jesteś lekko ranny w nogę. Albo Jesteś gdzieś dobrze schowany i zostajesz trafiony w stopę. Otwierasz kartę i jesteś wyłączony z walki. Dobrze to rozumiem?

No offence, staram się zrozumieć milsim.

Z krakmanami, oporządzeniem i replikami jest, moim zdaniem tak, że co słabe i tanie jest słabe i tanie ;). Nie ważne gdzie to kupimy i czy to jest sklep z bardziej z replikami czy jakikolwiek inny. Jasne, oporządzenie mają słabe, ale to samo można by powiedzieć o wielu replikach z ich oferty.

Dla Ciebie, skoro piszesz, że przez 24/48h możesz kulki nie wywalić, na pewno ważniejsze jest oporządzenie i pewnie wiele spraw, o których nawet bym nie pomyślał a dopiero potem jakość repliki. Ja natomiast wolę chodzić w niewygodnej i rozpruwającej się kamizelce niż polegać na źle wypodkładkowanej replice, w której zaraz przepalą się styki.

Odpowiedz
Cytat
GuZZZ85

Iwo idziesz dzisiaj ?

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Ładuję baterię :D Jak pogoda się nie rozwali to będę przed 18.00 pod Tesco i byśmy się jakoś zgadali... OK?

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Dzis bylem na f50. Masakra jak tam duszno i parno bylo! Tego sie nawet opisac nie da. Generalnie z kazdego sie lalo :P. Ludzie mieli okulary/gogle nawet nie zaparowane, a zalane :D.

Strasznie nam fort zarosl, pare tygodni temu, nie bylo chyba nawet polowy z tych krzaczorow. Dla jednych to zaleta, dla mnie tak srednio na jeza. Moze dlatego ze jeszcze za slabo sie skradam... Inna sprawa ze 185cm wzrostu tez robi swoje :P.

Zabawna mini-scesja z "malarzami" byla - to chyba glowna atrakcja dzisiejszego dnia ;).

Pare slow odnosnie strzelania na f50. Mozna by rzecz ze sa w zasadzie 2 glowne "spolecznosci" ASG w Krakowie (nie wiem czy to moge w ten sposob nazwac, ale co tam _biggrin: ): "ASG Krakow" i "ASG Sport" --> nazwy od adresow for ;). Nie wchodzac w szczegoly, chodzi o to ze sie "dzielimy" fortem. Tzn sport (czyli miedzy innymi ja) strzelamy w soboty (z reguly od 9.30 do 13.00-13.30), a ASG Krakow w niedziele. "Sporty" maja chyba tez mniej ludzi (co widac miedzy innymi po ruchu na forach). Co kto lubie ogolnie :)

A odnosnie limitow fps, to 350 obowiazuje (glownie umownie) tylko w budynkach, na otwartej przestrzeni obowiazuje glownie zdrowy rozsadek, czyli to co kazdy airsoftowiec musi posiadac :f_thumbsup: .

Zainteresowanych sobotnimi strzelankami zapraszam na: http://www.forum.asgsport.pl/ .

Co do milsimow, to tez jeszcze nie bylem niestety. Nie czuje sie na silach, no i raczej nie mam jeszcze wystarczajacego zaplecza, w sensie sprzetu, zeby poradzic sobie 24h bez przerwy w terenie. Dlatego miedzy innymi nie pojade pewnie na Swiatlo Ksiezyca, o ktorym duzo fajnych rzeczy slyszalem i na ktore wybiera sie paru znajomych...

A co do systemu trafien i kart, to chyba wiekszosc srodowiska jest jednak przeciwna tego typu rozwiazaniu... Ja sie nie znam, wiec sie wypowiadac nie bede ;). Czytalem tez co nieco o systemie "Red". Ideologicznie nawet mi sie spodobal, zwlaszcza te takie nawiazania troche larpowo-rpgowe ;). No ale ogolnie, troche zbyt skomplikowane to wszystko jest i jednak malo "realne", na co przeciez wiekszosc airsoftowcow kladzie tak duzy nacisk...

No ale i tak wszystko sie sprowadza do tego, jakie zasady sobie dany org wymysli ;)

Odpowiedz
Cytat
Szwejk

W warszawie jacyś forumowicze są zaangażowani w zabawę? Chętnie bym się w to wkręcił.

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Faktycznie f50 jest mało "przewiewny" ;). Jak byłem tam w środę to okulary, które mi trochę parowały pokryły się mgłą w momencie :f_mad:. Zmieniłem je na Bolle X500 i ku mojemu zdziwieniu one też zaparowały. Pierwszy raz w życiu im się to zdarzyło (sic!). GuZZZ85 też szybko tracił ostrość ;).

Nie wiem czemu mamy tyle społeczności krakowsko - airsoftowych i czemu są skonfliktowane ?(. Poza tymi dwoma jest chyba jeszcze jedna - gromadząca się wokół wmasg. Nie wiem czym oni wszyscy się różnią wiem natomiast co mają wspólnego - nadają na na pozostałych.

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

No w tym okresie nie jest w ogole przewiewny :D

Hmm ciekawe czy jak sie "zakrece" kolo czolowego trenera PS i moda, to bede z tego czerpac jakies korzysci pokerowe _thumbsup:.

Nieladnie ze wraz z "wrogim obozem" strzelacie ;).

Hmm nie wiem czy ta z wmasgu mozna nazwac spolecznoscia. No z tego co cos tam kiedys slyszalem, to to jakies "historyczne" wydarzenia sprawily ze srednio za soba te srodowiska przepadaja. Jednak wydaje mi sie ze tragedii jakiejs nie ma i ciaglego nadawania na siebie. Ja sie poki co jeszcze raczej z tym nie spotkalem. Jakies tam plotki do mnie dotarly, ze cos tam cos tam, kogos tam gdzies tam i takie tam ;). Nie obchodzi mnie to za bardzo jak mam byc szczery :f_cool:

Guzz (nie bede pisal GuZZZ85 przeciez :ayfkm: ) zaczyna dopiero rozumiem i jestes jego "przewodnikiem"? ;)

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Napisane przez kevONEin
Hmm ciekawe czy jak sie "zakrece" kolo czolowego trenera PS i moda, to bede z tego czerpac jakies korzysci pokerowe _thumbsup:.

Najbliższe trzy flipy są Twoje ;).

Chętnie bym poznał właśnie tą historię konfliktu w krakowskim światku asg. Ja słyszałem, że jedni nie lubili drugich, bo tamci mieli markowe repliki i wypasione oporządzenie :facepalm: oraz, że jedni nie strzelali się z drugimi bo mieli inne limity fps :facepalm:. Tylko nie wiem, które było o których :D Też chciałbym napisać, że mnie to nie obchodzi, ale niestety tak nie jest. Lubie znać takie ciekawostki ;).

Tak, to jest pierwszy sezon GuZZZa, ale nie jestem jego przewodnikiem. Sam sobie świetnie radzi :P.

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Mnie to naprawde nie obchodzi :P. Teoretycznie skoro strzelam sie ze "sportami", to powinienem palac nienawiscia do ASG Krakow, ale tak raczej nie jest ;).

Hmm jesli bardzo Cie to interesuje, to moge wypytac o to dokladniej kumpla/znajomych, z ktorymi sie strzelam. Swoj staz w krakowskim swiatku asg juz maja, wiec na pewno wiedza co i jak... ;).

Odnosnie tych markowych replik, to ja z kolei slyszalem cos takiego ze Water (nazwijmy go jednym z liderow ASG Krakow, jakkolwiek dziwnie to nie brzmi ;) ), swego czasu zachecal nowych graczy poprzez finansowanie ich poczatkow z airsoftem... A to czesc oporzadzenia, a to mundur, a to replika... Przez co latwiej im bylo wybrac "strone"... Ile prawdy w tym jest - nie wiem, powtarzam tylko co mi sie kiedys obilo o uszy.

Strzelaliscie sie dzisiaj?

Ja niedawno wrocilem od kumpla, u ktorego serwisalismy mojego "gutka" (niedawno sie dowiedzialem ze ta nazwa jest uzywana zamiennie z "gieta" lub "gienia" dla mojego G36 :P ).
Problemem byla gumka, a wlasciwie to dystanser, ktory za mocno dociskal gumke. Rezultatem bylo za duze podkrecanie kulek juz w pozycji "0", co niestety mocno objawialo sie w pogarszaniu celnosci, zeby nie powiedziec jej braku...

Prawdopodobnie we wtorek wpadne o 18 na f50, bo cos tam ktos chce strzelac wtedy.

A apropo swietnego radzenia sobie Guzza, to widzialem - w zamian za pomoc oferowal pol litra :D

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Ja w niedziele się z domu nie ruszałem. Za to może dzisiaj się zbierzemy. Zobaczymy.

O tym dystanserze to chyba chyba Ci nawet pisałem na Twoim blogu. Typowa przypadłość giety z JG. Innym problemem na który możesz na trafić to zębatka osi silnika. Niestety w JG stosunkowo często zostaje ona zmielona X(. Nie przejmuj się jednak tym. Zaczniesz słyszeć, że coś się z nią dzieje. Jak przestanie strzelać - to już jest źle :evil: :D.

Ten gość co na forum oferował 0,5 to nie Guzzz tylko jakiś random ;).

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Sie ktos wybiera sie na tego przyszloweekendowego Syndicate'a 24h? :)

Strasznie sie na niego zajawilem. Nie mam kasy (50zl to troche jest...), nie mam za bardzo sprzetu (24h non toper to jednak nie strzelanka-jebanka, gdzie wystarczy replika, magi i kulki :P ), mase rzeczy do roboty (magisterka, praca), ale chce tam byc! :D

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Mam już plany na sobotę, gdyby nie one wybrałbym się. Przejrzałem zdjęcia z poprzedniego Syndicatea i jestem pod wrażeniem. Chętnie wybrałbym się na coś dłuższego, ze scenariuszem. Może następnym razem się uda.

Ja bym na Twoim miejscu jechał. Judzie by tam nie jeździli, jakby było źle.

Odpowiedz
Cytat
szpadystaniu

Jak szukacie czegoś na dłużej to 48h. Ja osobiście będę, nawet mojej ekipie przypadł zaszczyt (?) dowodzić jedną ze stron konfliktu. Więc nie będzie lipy :)

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

Nie o to mi chodziło :). Dla mnie dłużej to > 4h ;) Lądując na niedzielnych strzelankach zastanawiałem się jakby to było mieć jakiś scenariusz, coś więcej niż "my tam, wy tu". Tak to przeważnie wygląda, czasem bywały flagi czy bomba, ale brak w tym wszystkim jakieś intrygi ;).

Nigdy nie byłem na takich operacjach, ale obawiam się, że 48h to dla mnie za dużo.

Jak tylko będę mieć czas to się wybiorę na następną operację :evil:, więc jak będziecie o czyś wiedzieć dajcie znać, bo częściej zaglądam na PokerStrategy niż wmasg ;).

Odpowiedz
Cytat
kevONEin

Napisane przez szpadystaniu
Jak szukacie czegoś na dłużej to 48h. Ja osobiście będę, nawet mojej ekipie przypadł zaszczyt (?) dowodzić jedną ze stron konfliktu. Więc nie będzie lipy :)

48h to juz imo hardkor. Na chwile obecna - definitywnie odpada. W przyszlosci jak najbardziej :).

Foka czy Colonel? ;)

Btw wydaje mi sie ze jakos wyjatkowo malo ludzi jest zgloszonych... 6-7 ekip (lacznie z "moja").

Scenariusze sa _thumbsup: . Chociaz bardzo krotko jestem w temacie, to zaryzykuje stwierdzenie, ze to wlasnie manewry (o milsimach nic nie pisze, bo po prostu nie bylem jeszcze na zadnym) sa forma airsoftu w jaka chcialbym sie najczesciej bawic :). Lancuch dowodzenia, pododdzialy, planowanie itp. Bylem na SW Prologu, OW w Bochni i 2 tygodnie temu w Zabrzu na Bitwie o Chafdzi. Chociaz to ostatnie okazalo sie w zasadzie byc jebanka raczej ;). Poligon na Pasterniku i Pogwizdow (Bochnia) sa zajebistymi miejscowkami i to pewnie w duzej mierze ich rozmiary i urozmaicenie sprawiaja, ze z reguly imprezy na tych terenach sa udane. No i z racji tego ze sa tak rozlegle, to w zasadzie tylko sie nadaja na wieksze imprezy.

Odpowiedz
Cytat
kevONEin
szpadystaniu

już widzę jak rzuca tym o ziemię po 20km marszu, ba po 5km ;)

Odpowiedz
Cytat
imfar Autor wątku
imfar

I jak tam Panowie syndicate? Opowiedzcie coś.

Odpowiedz
Cytat