Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] My way to mid stakes !!

166 Posty
48 Użytkownicy
0 Reakcje
11 K Wyświetlenia
toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Świąteczna gierka

Jestem w rodzinnym domku na świętach i używam teraz lapka siostry więc przy przekątnej 15.6 multitablingu nie będzie. Dlatego postanowiłem zagrać w satelicie do satelity do PCA :D Niestety cała zabawa zakończyła się dosyć szybko. Na początku trochę się nabudowałem, ale potem nie dostawałem żadnych grywalnych kart i spadłem przy wyższych blindach na koniec stawki. Z mniej niż 10bb stealowałem z BTN z K9o i zostałem sprawdzony przez KJ. Żadnych lucky river i Bahamy się oddalają z horyzontu :)

Przy okazji włączyłem sobie jeden stolik .75/1.5€ na boss medii. Chciałem wypróbować kilka nowych zagrań których do tej pory nie stosowałem i od początku zacząć z planem gry, a także zwracać maksymalną uwagę na moich przeciwników i zdobyć na nich ready najszybciej jak to możliwe.

Niestety większość z tego się nie udała bo grałem bardzo krótko - w sumie 2 stoliki, oba rozpadły się po kilkunastu/ kilkudziesięciu rozdaniach. Plus jest taki że zrobiłem w tym czasie około 4BI na tych stawkach. 600 € to całkiem miła sumka na ~godzinę gry.

Ogólnie to nie było zbyt wielu ciekawych rozdań, w większości po prostu coś trafiałem, a przy okazji grałem ultra luźno i agresywnie więc przeciwnicy wypłacali się z różnymi rękami (na bossie jest ten minus, że nie można sprawdzić co przeciwnik miał na SD więc nie do końca wiem jakie ręce stakowałem :) ).

Na starsach pograłem jeszcze chwilę w Badugi. Jest to odmiana która nawet mi się podoba, ale nie mam nigdy wystarczająco dużo czasu/ chęci żeby się tego uczyć na poważnie dlatego tylko od czasu do czasu wejdę sobie na jakiś stolik i zwykle oddam kilkanaście dolarów ;)

toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Z dzisiejszej sesji. Oba stoły w GBP.
Kiedy zastanawiałem się nad tym callem

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$1/$2 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]SB$146.15:///////;BB(Hero)$413.55:///////;MP3$204.35:///////;CO$40.00:///////;BU$338.30:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with Q:s, A:s.
3 folds, SB calls $1.00, Hero raises to $8.00, SB calls $6.00.

Flop: ($16) 5:s, 4:d, 9:d (2 players)
SB checks, Hero bets $8.00, SB calls $8.00.

Turn: ($32) 3:c (2 players)
SB checks, Hero checks.

River: ($32) 9:c (2 players)
SB bets $12.00, Hero calls $12.00.

Final Pot: $56.
Results follow:

Hero shows a pair of nines(Q:s A:s).
SB shows a pair of nines(K:h J:h).

Hero wins with a pair of nines(Q:s A:s).

przeoczyłem rękę na innym stole:

Graj rękę

Known players:
[tg]CO$420.15:///////;BU$65.57:///////;SB$230.40:///////;BB(Hero)$277.14:///////;MP3$356.86:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 4:h, 4:c.
MP3 raises to $7.00, CO calls $7.00, 3 folds.

Flop: ($17) 4:s, 2:s, 2:d (2 players)
MP3 bets $14.00, CO calls $14.00.

Turn: ($45) 5:s (2 players)
MP3 bets $34.00, CO calls $34.00.

River: ($113) Q:h (2 players)
MP3 bets $78.00, CO folds, MP3 gets uncalled bet back.

Final Pot: $113.

Teraz jeżeli ktoś wie to powiedzcie mi czy na iPokerze karty są rozdawane niezależnie od tego co zrobią gracze (tak jak w grach live) czy jest to bazowane na jakiś ruchach myszką czy czymś w tym stylu ? Bo nie wiem czy ma mi być bardzo przykro że nie zdążyłem kliknąć 'call' :D

I jeszcze wrzuce dwie największe pule z ostatniej sesji bo były to dosyć ciekawe rozdania:

CO to pasywny gracz 45/6/1.3

SB to w moich oczach słaby reg który wygra z fishami ale z dobrym graczem na tym limicie raczej by sobie nie poradził (ale nie grałem z nim super dużo)
25/19/2.6 po 20k rozdan

Graj rękę

$1/$2 No-Limit Hold'em (4 handed)

Known players:
[tg]BB(Hero)$225.75:///////;CO$449.78:///////;BU$40.00:///////;SB$230.70:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with J:h, Q:c.
CO calls $2.00, BU folds, SB calls $1.00, Hero raises to $12.00, CO calls $10.00, SB calls $10.00.

Flop: ($36) K:s, Q:d, J:s (3 players)
SB checks, Hero bets $30.00, CO folds, SB raises to $126.00, Hero raises to $213.75, SB calls $87.75.

Turn: ($463.5) 8:c (2 players)

River: ($463.5) K:d (2 players)

Final Pot: $463.5.

SB agresywny regulars , z tego co sie orientuje to całkiem spory winner na tych stawkach.

25/21/2.5/ 3-bet: 8 (z sb też 8)/ c-bet 67

Mój image agresywny, ale bez żadnych głupot w tej sesji ;)

Graj rękę

$1/$2 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]BB$200.00:///////;MP2$127.20:///////;MP3$310.89:///////;CO$200.00:///////;BU(Hero)$208.00:///////;SB$238.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with 9:d, A:d.
3 folds, Hero raises to $5.00, SB raises to $18.00, BB folds, Hero calls $13.00.

Flop: ($38) T:d, 9:h, 2:d (2 players)
SB bets $20.00, Hero raises to $61.00, SB raises to $220.00, Hero calls $129.00(All-In).

Turn: ($448) 9:s (2 players)

River: ($448) 2:h (2 players)

Final Pot: $448.

Jak się wam chce to napiszcie analizy do tych rąk, potem ja napisze co myślałem i wrzuce wyniki.

Rozdanie z QJ na KQJ:
Nie wiem jak oceniasz bluffing range przeciwnika w tym wypadku, ale imo jesteś w bardzo nieciekawej sytuacji bo jedyne co bijesz to blef, z semi blefami flipujesz, z jego value raise range jestes daleko w plecy.

Board: Ks Js Qd
Dead:

equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 21.918% 20.76% 01.16% 6781 379.50 { QcJh }
Hand 1: 78.082% 76.92% 01.16% 25130 379.50 { AsQs, ATs, KTs+, QTs+, T9s, ATo, KJo }

Według mnie on za często tam JJ+ mieć nie będzie chyba, że jest tricky, bo wie, że Ty izolujesz szeroko. KQo według mnie jednak zwykle 3 betuje preflop.

A9 - para + nut FD:
Dla mnie totalnie standard jeśli on ma tak szeroki zasięg 3 beta to po pierwsze nie trafia tak często, po drugie pewnie sie zestackuje z 2 overs + gutshot/OESD skoro dajesz mu FE. Poza tym masz wysokie equity przeciwko wszystkiemu oprócz setów/AA.

toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Dziś nie mam już za wiele czasu więc jutro odpiszę na temat tych rąk.

Teraz chciałem jeszcze dać wam jedną poradę dzięki której możecie zrobić dużo $$ a nawet troche €€.

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$200.00:///////;SB$220.20:///////;BB(Hero)$200.00:///////;MP3$231.00:///////;CO$98.11:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 2:d, 4:d.
CO posts deadblind, MP3 folds, CO checks, BU raises to $10.00, SB folds, Hero raises to $30.00, 2 folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $14.

Często jakiś gracz obstawi big blinda czy dead blinda. Wtedy zwykle znajdzie się ktoś kto go będzie bardzo luźno izolował. Jest to świetny moment żeby zagrać 3-bet blef prawie z any2.

Poster jeżeli nie podbił to zwykle ma bardzo słabe ręce, a agresor na pre flopie tak jak pisałem izoluje bardzo luźno w większości wypadków. U mnie na Nl 200 takie zagranie działa prawie za każdym razem.

Jeżeli nikt nie podbił i akcja jest do nas to powinniśmy z super luźnym zasięgiem izolować - poster zwykle spasuje, a inni gracze nie będą nas 3-betować wystarczająco często aby nasz raise nie przyniósł dochodu.

simon1989
BlackMember

Zapowiada się ciekawie :)

Witamy ponownie.

Napisane przez simon1989
Zapowiada się ciekawie :)

Zgadzam sie, mało kto się dzieli podobnymi nawet bardzo prostymi rozważaniami o grze.

tezapl
Oldschool Grinder

wszystko ladnie ale 30$ na 4bet blef to za duzo
zly betsizing masz

EDIT
SORKI TOONY, myslalem ze to nl100
donk ze mnie

Napisane przez tezapl
wszystko ladnie ale 30$ na 4bet blef to za duzo
zly betsizing masz

To był 3 bet

toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Napisane przez wafflecop
Rozdanie z QJ na KQJ:
Nie wiem jak oceniasz bluffing range przeciwnika w tym wypadku, ale imo jesteś w bardzo nieciekawej sytuacji bo jedyne co bijesz to blef, z semi blefami flipujesz, z jego value raise range jestes daleko w plecy.

Board: Ks Js Qd
Dead:

equity win tie pots won pots tied
Hand 0: 21.918% 20.76% 01.16% 6781 379.50 { QcJh }
Hand 1: 78.082% 76.92% 01.16% 25130 379.50 { AsQs, ATs, KTs+, QTs+, T9s, ATo, KJo }

Według mnie on za często tam JJ+ mieć nie będzie chyba, że jest tricky, bo wie, że Ty izolujesz szeroko. KQo według mnie jednak zwykle 3 betuje preflop.

A9 - para + nut FD:
Dla mnie totalnie standard jeśli on ma tak szeroki zasięg 3 beta to po pierwsze nie trafia tak często, po drugie pewnie sie zestackuje z 2 overs + gutshot/OESD skoro dajesz mu FE. Poza tym masz wysokie equity przeciwko wszystkiemu oprócz setów/AA.

W tym rozdaniu z QJ o moim shove zadecydowały dwie rzeczy. Po pierwsze SB zagrał complete/call. To jest oznaka bardzo słabej rangi. Myślę, że ze wszystkimi broadwayami, AXs, dobrymi suited connectorami grałby raise żeby wyizolować fisha. Dlatego jego check/ raise na flopie oznacza praktycznie tylko T9 z monsterów.

Dodatkowo dochodzi bet sizing. On zrobił super duży raise co w moich oczach wyglądało na draw z którym chce być 'price in' jeżeli ja zagrałbym shove.

Gdyby akcja na pre flopie wyglądała inaczej np. fish limps, Hero raise, he calls to wtedy w jego rangu byłoby o wiele więcej rąk które mnie biją i byłby to dla mnie fold.

Przeciwnik pokazał 7 :spade: 8 :spade:

Z A9s tak jak piszesz standard. Warto zwrócić uwagę tylko na dwie rzeczy. Pre flop - obrona z A9s jest według mnie ok jeżeli wiemy coś o przeciwniku, te małe podbicia z BTN wyindukują wiele 3-betów i nie możemy bronić tylko z monsterami. Ważne jest żeby rozgrywać ostrożnie A-high flopy bo on będzie miał sporo rąk które mnie dominują.

Na flopie mogłem zrobić nawet mniejszy raise żeby dać mu możliwość zagrania all-ina z jego (semi) blefami, ale 61$ myślę, że jest ok.

On tutaj zrobił shove z bodajże K :diamond: J :heart:

@tezapl
Co do wielkości tego 3-beta to myślę, że jest w sam raz. Przeciwnik podbił do 10$ więc jakikolwiek mniejszy byłby za mały. Swoją drogą na Nl 200 standardowym rozmiarem 4-betów jest 45-60$ więc gdyby to był 4-bet to byłby super mały, a nie za duży.

Jeszcze wkleję cool rękę z dzisiejszej sesji.

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$276.34:///////;SB$265.40:///////;BB(Hero)$200.00:///////;MP3$244.40:///////;CO$53.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 7:h, 9:h.
2 folds, BU raises to $6.00, SB folds, Hero raises to $22.00, BU calls $16.00.

Flop: ($45) A:h, K:c, 3:d (2 players)
Hero bets $25.00, BU raises to $66.00, Hero calls $41.00.

Turn: ($177) K:s (2 players)
Hero checks, BU checks.

River: ($177) Q:s (2 players)
Hero bets $112.00, BU folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $177.

Na przeciwnika miałem trochę readów. Wiedziałem, że będzie luźno bronił do tego 3-beta, że jest zdolny do różnych blefów i co najważniejsze, że na takim flopie praktycznie nigdy nie zagra raise z monsterem bo to po prostu nie ma sensu.

Ja grając bet/call flop reprezentuje bardzo silną rękę. Zagrałbym tak praktycznie z całym moim rangem który chce tutaj kontynuować, a będzie to AA,KK, AK, AQ, AJ, AT (gorszych asów raczej nie 3-betuje) i pratkycznie nic więcej o ile nie zdecyduje się na jakiś crazy re-bluff jak w tym wypadku.

Mój plan to shove river jeżeli turn przejdzie ch/ch. Po pierwsze ten gracz nie będzie praktycznie nigdy blefował turna bo moja ranga jest za mocna, a jeżeli on sam jakimś cudem ma monstera to raczej wrzuci all-ina na turnie, a nie zagra raise flop, check back turn.

To by było na tyle jeżeli chodzi o pokera w tym roku :)
Życzę wszystkim udanego sylwestra i samych sukcesów w nowym roku ! :f_cool:

Tutaj macie jeszcze piosenkę na jutro

toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Postanowienia noworoczne

W zdecydowanej większości wypadków z takich postanowień nic nie wychodzi, ale i tak warto spróbować.

1. Zagrać przynajmniej 25k rozdań każdego miesiąca.
2. Poświęcić więcej czasu na analizę swojej gry.
3. Chodzić na siłownię min. 2 razy w tygodniu, najlepiej 3.
4. Nie rzucić kolejnych studiów.
5. Prowadzić w miarę dokładne zapiski moich dochodów i wydatków - za dużo kasy rozchodzi mi się nie wiadomo na co _ugly:
6...

Na razie wystarczy, jak sobie jeszcze coś wymyślę to dopiszę.

Tak sobie policzyłem, że jeżeli grałbym te 25k rozdań to z samego rakebacku mógłbym się utrzymać i to na całkiem dobrym poziomie, a cały winrate przeznaczyć na rozbudowę rolla, w planach są shoty na Nl400 już niedługo, docelowo Nl 600 w tym roku, jak dobrze pójdzie to Nl 1k.

Być może spróbuję się tak zorganizować żeby móc grać więcej niż te 25k, ale ja jestem super leniwy więc nawet mi się grać za dużo nie chce :D

Napisane przez toony122
W tym rozdaniu z QJ o moim shove zadecydowały dwie rzeczy. Po pierwsze SB zagrał complete/call. To jest oznaka bardzo słabej rangi. Myślę, że ze wszystkimi broadwayami, AXs, dobrymi suited connectorami grałby raise żeby wyizolować fisha. Dlatego jego check/ raise na flopie oznacza praktycznie tylko T9 z monsterów.

Przeoczyłem to, masz racje z takim rozumowaniem. Taki detal a zmienia zupełnie analize range'u. Swoją drogą skoro coachujesz u Grindcore'a to pewnie też czytasz DC - tam napisał, że jeśli regulars overlimpuje za fiszem to jest to praktycznie zawsze SC :)

Co do postanowień - :D ile studiów już rzuciłeś? :D

toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Napisane przez wafflecop
Co do postanowień - :D ile studiów już rzuciłeś? :D

Na razie tylko jedne :D

toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Tiltlessness

Upragniony stan każdego pokerzysty gdzie ciągle gramy swoją A-game niezależnie od rozdań jakie mieliśmy dotychczas czy innych czynników które mogą nas rozpraszać.

Od jakiegoś czasu tak jak pisałem na początku bloga pracuję bardzo nad swoją psychiką tak aby pozbyć się tego tiltu (głównie za pomocą filmików Tommyego Angelo z DC, a już niedługo z jego książką).

Dziś miałem fajna sytuację na stolikach gdzie zobaczyłem bardzo wymierne efekty tego opanowania. Grałem sesję na 7-9 stołach Nl 200 6-max z czego część była w GBP więc swingi jeszcze większe. W pewnym momencie byłem prawie 5 BI do tyłu. Mógłbym wymieniać rozdania w jakich przegrałem, ale jest to bezsensowny pomysł - nie prowadzi on do niczego dobrego. Dawniej po takich przegranych pewnie grałbym znacznie gorzej i przegrał kilka kolejnych BI albo po prostu odszedł od stolika. Dziś ciąglę grałem swoją grę i w kilkanaście minut odrobiłem straty, a jeszcze wyszedłem na dużym plusie.

W tym jest naprawdę dużo value - kiedy przegramy kilka dużych pul na stole mamy zazwyczaj 'zły' image i przeciwnicy nie dadzą nam kredytu na przyszłość stawiając nas na tiltowe zagrania - jeżeli ciągle trzeźwo myślimy to można to bardzo fajnie wykorzystać.

Jeszcze długa droga żeby wyeliminować tilt z mojej gry, ale takie postępy cieszą i dają motywację do dalszej pracy nad sobą.

Quadzilla atakuje ! :D

Graj rękę

$1/$2 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]MP2$82.70:///////;MP3$305.20:///////;CO(Hero)$365.35:///////;BU$279.79:///////;SB$366.52:///////;BB$200.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with 2:c, 2:h.
2 folds, Hero raises to $8.00, BU folds, SB calls $7.00, BB calls $6.00.

Flop: ($24) 2:s, 2:d, A:h (3 players)
SB bets $24.00, BB folds, Hero calls $24.00.

Turn: ($72) 5:s (2 players)
SB bets $72.00, Hero calls $72.00.

River: ($216) 3:d (2 players)
SB bets $216.00, Hero raises to $261.35(All-In), SB calls $45.35.

Final Pot: $738.7.
Results follow:

Hero shows four of a kind, twos(2:c 2:h).
SB shows two pairs, aces and fives(5:h A:d).

Hero wins with four of a kind, twos(2:c 2:h).

Wymarzone rozdanie jak ktoś Ci tak sam kase pcha prawie 200 bb deep :D

Koleś zagrał fantastycznie :P

SamRadziwill
Elite Grinder

Też ostatnio staram się wprowadzać w życie nauki Tommy'ego i przynosi to coraz lepsze efekty :)

Napisane przez toony122
Tiltlessness
Od jakiegoś czasu tak jak pisałem na początku bloga pracuję bardzo nad swoją psychiką tak aby pozbyć się tego tiltu (głównie za pomocą filmików Tommyego Angelo z DC, a już niedługo z jego książką).

Nie wiem czy już zamówiłeś. Ale jak przejrzysz spis treści to zakres tematów się pokrywa dokładnie z jego serią. Dlatego nie wiem czy jest sens brać.

Other than that: Tommy FTW ;)

toony122 Autor wątku
toony122
Oldschool Grinder

Jak na razie styczeń idzie mi całkiem dobrze, ale bez szaleństw. Ot takie solidne grindowanie. Jak dotąd zagrałem prawie 20k rozdań wiec jest całkiem dobrze. W najbliższym czasie trzeba będzie poświęcić trochę czasu na studia, ale myślę, że 30k powinienem zrobić w tym miesiącu.

Soft mnie bardzo nie rozpieszcza (8 BI pod kreską EV, sporo coolerów), ale bardzo się tym nie martwię. Cieszy mnie to, że przez większość czasu gram całkiem dobrą grę i nie mam problemów z ogrywaniem większości regularsów na moim limicie. Co tych którzy mnie ogrywają - staram się analizować ich grę i coś z tego dla siebie wyciągnąć.

W piątek zaczynam kolejną sesję coachingów z Grindcore. Mam nadzieję, że przygotuje mnie to do wejścia na Nl 400 kiedy jeszcze trochę podbuduję bankrolla. Teraz mam wystarczająco kasy na jakieś shooty od czasu do czasu, ale za mało, żeby czuć się komfortowo przy kilku BI swingach.

Mógłbyś więcej napisać o coachingu u Grindcore? Ewentualnie Cie zaczepie na skype, bo sie zastanawiam czy brac u niego wkrotce coaching czy u Improva

trebeter
PokerStrategist

"Często jakiś gracz obstawi big blinda czy dead blinda. Wtedy zwykle znajdzie się ktoś kto go będzie bardzo luźno izolował. Jest to świetny moment żeby zagrać 3-bet blef prawie z any2."

Dlatego ja , gdy izoluje gościa od dead blinda jestem gotowy zawsze na 4 bet bluff :)

Ninjai
BlackMember

Napisane przez trebeter
"Często jakiś gracz obstawi big blinda czy dead blinda. Wtedy zwykle znajdzie się ktoś kto go będzie bardzo luźno izolował. Jest to świetny moment żeby zagrać 3-bet blef prawie z any2."

Dlatego ja , gdy izoluje gościa od dead blinda jestem gotowy zawsze na 4 bet bluff :)

I dlatego ja 5bet-bluff-shoveuje w takich sytuacjach czesto, bo jednak FE jest po mojej stronie a prawdopodobienstwo, ze masz mocna reke jest nikome. Mozesz tak samo wtedy pushowac np any PP, AT+, any SC, bo czy pushujesz 22 czy 88 nie robi roznicy, jak villain sprawdzi i tak tylko z TT+(99) oraz AQ np. A takie SC wtedy dobrze sobie radza na jego range.

Pytanie ktore idzie za tym jest jedynie, czy IP nie lepiej callowac wiekszosc tego zakresu, po akcja na preflopie nie da ci tyle value jak wykorzystywanie slabego range'u od rega na postflopie, zwlaszcza, jak on za duzo barreluje.