A ja wtedy luzno calluje.
Napisane przez Ninjai
Napisane przez trebeter
"Często jakiś gracz obstawi big blinda czy dead blinda. Wtedy zwykle znajdzie się ktoś kto go będzie bardzo luźno izolował. Jest to świetny moment żeby zagrać 3-bet blef prawie z any2."Dlatego ja , gdy izoluje gościa od dead blinda jestem gotowy zawsze na 4 bet bluff
![]()
I dlatego ja 5bet-bluff-shoveuje w takich sytuacjach czesto, bo jednak FE jest po mojej stronie a prawdopodobienstwo, ze masz mocna reke jest nikome. Mozesz tak samo wtedy pushowac np any PP, AT+, any SC, bo czy pushujesz 22 czy 88 nie robi roznicy, jak villain sprawdzi i tak tylko z TT+(99) oraz AQ np. A takie SC wtedy dobrze sobie radza na jego range.
Pytanie ktore idzie za tym jest jedynie, czy IP nie lepiej callowac wiekszosc tego zakresu, po akcja na preflopie nie da ci tyle value jak wykorzystywanie slabego range'u od rega na postflopie, zwlaszcza, jak on za duzo barreluje.
No tak, ale w tym wypadku 3 betujemy junk czyli np Kxs / Qxs / Axo - więc to nie jest nasz calling range. Ja wtedy dosyc często flatuje monstery (JJ+) bo vs range izolacyjny i tak mam super equity a nie chce zakończyć akcji preflop. Dodatkowym plusem jest to, że pozostałe regi dostają świetną sytuacje do squeeza.
Ale tutaj any2-5bet-bluff-shove preflop bedzie +EV, bo calling-range villaina sie nie rozszerzy w porownaniu do jego open-raising/isolation-range. Wiec z tych 3% ktore sie z nami stackuja normalnie jeszcze raz wyciagam edge.
A co do callowania to wiadomo, ale nie o tym mowa w koncu chyba.
Ninjai
Może wyżej jest tak ,że all in w tym przypadku jest normą , ale z tego co zauważyłem to na NL50 ,raczej mało ludzi gra 3bet mego beta pf , na NL100 częściej grają ,ale na 4beta większość wymięka.
Fajna dyskusja się tutaj rozwinęła. Pewne różnice mogą wynikać ze stawek na jakich gramy. Ninjai na Nl 400/ 600 ma mocniejszych przeciwników i oni nie dadzą nam kraść takich puli bez walki. Natomiast na Nl 200 (więc niżej też) większość graczy nie potrafi się do tego dostosować i nie rozszerzają swojego zasięgu 4-betów (lub bardzo nieznacznie). Oczywiście są jednostki wybitne które zwracają uwagę na takie szczegóły, ale nie jest to duży % graczy.
Wafflecop - trening jest na pierwszej stronie opisany, jak chcesz jeszcze jakieś szczególy to skype
Właśnie zagrałem sobie prawie 2 godzinną sesję na 9 stolikach. Zaczeło się nieciekawie, trochę do tyłu, potem przez chwilkę takie stanie w w miejscu, ale w pewnym momencie przyszło to rozdanie:
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$1/$2 No-Limit Hold'em (6 handed)
Known players:
[tg]SB$505.55:///////;BB$208.23:///////;MP2$250.50:///////;MP3$236.17:///////;CO$200.00:///////;BU(Hero)$200.00:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BU with 4:c, 6:c.
MP2 folds, MP3 calls $2.00, CO folds, Hero raises to $9.00, 2 folds, MP3 calls $7.00.
Flop: ($21) 2:d, 5:c, 7:c (2 players)
MP3 checks, Hero bets $16.00, MP3 calls $16.00.
Turn: ($53) 3:c (2 players)
MP3 bets $10.00, Hero raises to $35.00, MP3 raises to $60.00, Hero calls $25.00.
River: ($173) 9:s (2 players)
MP3 bets $151.17, Hero calls $115.00(All-In).
Final Pot: $439.17.
Results follow:
Hero shows a straight flush, seven high(4:c 6:c).
MP3 shows a flush, ace high(A:c T:c).
Hero wins with a straight flush, seven high(4:c 6:c).
Po którym wszystko się odwróciło i sesja skończona kolo 5BI na plusie
(chociaż z tego jak rozegrałem straight flusha nie do konca jestem zadowolony, ale byłem tak podniecony patrzeniem na te pięć kart w kolorze i pod rząd, że nie myślałem o rozdaniu
)
Z czego jestem zadowolony:
- całkiem dobrze ogarniam 9 stołow, jestem w stanie robić notatki, zwracać uwagę na rozdania w których nieuczestniczę (chociaż wiadomo, że nie tak jak przy graniu mniejszej ilości stolików)
- zrobiłem 2 bardzo marginalne blefy w sytuacjach gdzie normalnie nie miałoby to większego sensu bazując na timing tells - w obu zadziałało
- przegrane na początku sesji nie spowodowały zejścia z mojej A-game
- wygrywałem flipy, a nawet zrobiłem jakieś suckouty na shortstacki - to cieszy najbardziej
Nad czym trzeba popracować:
- thin value bety - opuściłem kilka betów na river gdzie byłem prawie pewien, że jestem do przodu, musze przejrzeć te rozdania
- cały czas sprawdzam cashiera/ holdem manager i patrze na swoje wyniki, niby nie wpływa to bardzo na moją grę bo nawet będąc do tyłu jest ok, ale gdybym przestał o tym całkiem myśleć podczas sesji to na pewno byłoby jeszcze lepiej
- zrobiłem jeden bardzo głupi call na river gdzie byłem praktycznie pewien, że jestem do tyłu, a nie mogłem zrzucić overparki.
Wczoraj i dziś zrobiłem shoty na wyższe limity, wczoraj 2/4$ zakończyło się całkiem fajnie bo prawie BI do przodu.
Dziś włączyłem funkcje 'search buddy' i zobaczyłem, że jeden z moich ulubionych graczy siedzi przy stoliku NL 2/5£. Trochę stawki wysokie, szczególnie przez walutę, ale na tego gościa miałem świetne ready (graliśmy na 1/2 wcześniej) i wiedziałem, że gra z nim będzie bardzo +EV dla mnie.
Jedno z pierwszych rozdań:
$2/$5 No-Limit Hold'em (4 handed)
Known players:
[tg]CO$466.32:///////;BU(Hero)$500.00:///////;SB$502.00:///////;BB$596.55:///////;[/tg]
Preflop: Hero is BU with 6:d, A:h.
CO calls $5.00, Hero raises to $22.00, 2 folds, CO calls $17.00.
Flop: ($51) 6:c, 3:d, 4:h (2 players)
CO bets $20.00, Hero calls $20.00.
Turn: ($91) K:h (2 players)
CO bets $40.00, Hero calls $40.00.
River: ($171) 2:c (2 players)
CO bets $60.00, Hero calls $60.00.
Final Pot: $291.
Results follow:
Hero shows a pair of sixs(6:d A:h).
CO shows high card king(T:s 8:c).
Hero wins with a pair of sixs(6:d A:h).
zaraz potem:
$2/$5 No-Limit Hold'em (5 handed)
Known players:
[tg]MP3$324.32:///////;CO(Hero)$647.00:///////;BU$500.00:///////;SB$591.55:///////;BB$200.00:///////;[/tg]
Preflop: Hero is CO with J:d, Q:h.
MP3 calls $5.00, Hero raises to $22.00, 2 folds, BB calls $17.00, MP3 calls $17.00.
Flop: ($68) 5:h, J:s, 5:c (3 players)
BB checks, MP3 checks, Hero bets $32.00, BB folds, MP3 raises to $100.00, Hero calls $68.00.
Turn: ($268) 6:h (2 players)
MP3 checks, Hero checks.
River: ($268) 3:d (2 players)
MP3 bets $140.00, Hero calls $140.00.
Final Pot: $548.
Results follow:
Hero shows two pairs, jacks and fives(J:d Q:h).
MP3 shows a pair of fives(T:h 9:s).
Hero wins with two pairs, jacks and fives(J:d Q:h).
Na tym limicie zagrałem w sumie 12 rozdań
po tej ręce on oddał resztę stacka w kolejnym rozdaniu, a większość pozostałych graczy na stole wyglądała w miarę solidnie więc nie chciałem tam grać dalej.
I jeszcze z 1/2€, też dobry gracz
$1/$2 No-Limit Hold'em (6 handed)
Known players:
[tg]MP2$200.90:///////;MP3$327.05:///////;CO$241.25:///////;BU$641.80:///////;SB(Hero)$211.70:///////;BB$232.15:///////;[/tg]
Preflop: Hero is SB with J:c, J:h.
MP2 calls $2.00, 3 folds, Hero raises to $10.00, BB folds, MP2 calls $8.00.
Flop: ($22) 5:c, 2:d, 3:c (2 players)
Hero bets $16.00, MP2 calls $16.00.
Turn: ($54) 9:c (2 players)
Hero bets $36.00, MP2 calls $36.00.
River: ($126) A:c (2 players)
Hero bets $149.70, MP2 calls $138.90(All-In).
Final Pot: $414.6.
Results follow:
Hero shows a flush, ace high(J:c J:h).
MP2 shows a pair of aces(A:d J:d).
Hero wins with a flush, ace high(J:c J:h).
Napisane przez kNoq001
czesto mozna zlapac takie "kwiatki" na tych limitach :>
Jest sporo fishów, jeśli się stosuje jakieś table selection i szuka tych słabszych graczy to nie ma problemu mieć na każdym stole jednego lub kilku graczy którzy oddają pieniądze chętniej niż inni
To mówie o 1/2.
Na 2/4, 2/5 zagrałem kilka rąk więc na razie o tym limicie się nie wypowiadam.
W nocy mały sukcesik w MTT. Co prawda pozostaje niedosyt bo było naprawdę blisko stołu finałowego, ale i tak jestem zadowolony. Za 11 miejsce wpadło troszkę ponad 3k$.
Później zrobię wpis podsumowujący moją grę w styczniu - trochę sie działo

Podsumowanie stycznia
Styczeń to jeden z lepszych miesięcy w mojej karierze pokerowej, gdyby nie jedna sesja na 2/5 pod koniec bylby idealny.
Pierwsze z czego jestem zadowolony to liczba rozegranych rąk. Założenie to było 25k - jest lekko ponad 30k. Na luty plan minimum to znowu 25k, potem co miesiąc będę zwiększał o 5k aż do ~50k/ miesiąc.
Ogólnie większość czasu grałem swoją a-game. Jedynie ta sesja na końcu gdzie jest spory spadek - na początku przegrałem jakieś 150 bb ( co daje 750gbp/ $ - w tych walutach grałem tą sesje) na dwóch coolerach przeciwko dużemu fishowi, ale potem nie grałem najlepiej i niepotrzebnie oddałem kolejne 150bb.
Powinienem odejść od tych stolików wcześniej, a nie grać swojej c-game. To jest coś z czego nie jestem zadowolony, ale mam nadzieję, że wyciągnę nauczkę na przyszłość.
Luty to dalej grindowanie 1/2, jak dobrze pójdzie to też 2/4. Mam nadzieję, że pod koniec tego miesiąca będe już regularsem na tych stawkach.
Nice graph, sir
To wszystko z Bossa? Mogę zapytać o Twój winrate na poszczególnych stawkach?
Napisane przez SamRadziwill
Nice graph, sir![]()
To wszystko z Bossa? Mogę zapytać o Twój winrate na poszczególnych stawkach?
Jakieś 95% to jest iPoker, reszta boss (głównie HU) i FTP.
Co do winrate to nie mam za dużych próbek bo gdzieś w połowie listopada sformatowałem sobie niechcący dysk z bazą danych, ale od tego czasu po niecałych 45k rozdań mam 10.4bb/ 100 ( w styczniu prawie 12).
Na wyższych stawkach zagrałem jeszcze za mało rozdań żeby podawać winrate, może pod koniec lutego będzie jakaś większa próbka
Dawno nic tutaj nie pisałem, pasuje odświeżyć bloga.
W lutym i marcu grałem bardzo mało więc nie było o czym pisać, było to spowodowane kilkoma czynnikami: egzaminy na studiach, troche chorowałem, a do tego internet zaczął działać bardzo słabo i często na kilka minut przerywał działanie - strata kilku większych puli po takich akcjach mocno zniechęca.
Dziś mam już nowego neta, więc wracam do gry. W marcu mam zamiar znowu przyzwyczaić się do grindowania po pare h dziennie i potem w kwietniu grać jak najwięcej.
Jeszcze jedna rączka z dzisiejszej sesji, wygląda cool
$1/$2 No-Limit Hold'em (2 handed)
Known players:
[tg]BB$857.55:///////;SB (Hero)$615.00:///////;[/tg]
Preflop: Hero is SB with Q:s, K:d.
BB raises to $4.00, Hero calls $2.00.
Flop: ($8) 2:c, 5:c, 5:s (2 players)
Hero checks, BB bets $6.00, Hero calls $6.00.
Turn: ($20) T:h (2 players)
Hero checks, BB bets $15.00, Hero calls $15.00.
River: ($50) 8:c (2 players)
Hero checks, BB bets $70.00, Hero calls $70.00.
Final Pot: $190.
Results follow:
BB shows a pair of fives(3:d 7:d).
Hero shows a pair of fives(Q:s K:d).
Hero wins with a pair of fives(Q:s K:d).
Moze wytlumacz tok myslenia przy tym. Sadze, ze call czesto moze byc dobry, ale ciekawi mnie, jakie tam widzisz powody. Raczej fakt, ze on z flushem tak nigdy nie betuje, i nie moze duzo vbetowac tam, co?