Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
317 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
6,847 Wyświetlenia
brommy Autor wątku
brommy

Quizy ciąg dalszy:

• Gra na riverze - 20/26
    Twoja gra na riverze jest już dobra. Wiesz, jaką linię gry wybrać w standardowych sytuacjach, masz jednak jeszcze trudności w trudnych sytuacjach. Jesteś jednak na właściwej drodze i jeżeli nadal będziesz pilnie pracował nad swoją grą, to już wkrótce będziesz grał na wyższych limitach.

Spoiler

Zadanie 1.

Preflop: Hero is BB with T :club:, J :diamond:
    MP3 calls, 2 folds, SB calls, Hero checks

Flop: (3.00 SB) 4 :heart:, 7 :diamond:, T :spade: (3 players)
    SB bets, Hero raises, MP3 calls, SB calls

Turn: (4.50 BB) J :spade: (3 players)
    SB bets, Hero raises, MP3 calls, SB calls

River: (10.50 BB) 8 :club: (3 players)
    SB checks, Hero bets, MP3 raises, SB folds, Hero?

Sprawdza (2 Punkty)
    Przebija (0 Punkty)
    Pasuje (0 Punkty)

Twoja odpowiedź: Pasuje (0 Punkty)

Hero sprawdza. Stół nie wygląda zbyt dobrze i przeciwnik może podbijać ze stritem, lecz za 1:13 masz tutaj crying call, który musisz wykonać. Z jednej strony, przeciwnik jedynie bardzo rzadko musi trzymać słabsze dwie pary lub po prostu blefować, aby Twoje sprawdzenie było opłacalne. Z drugiej strony, z powodu na Twój wizerunek przy stole niemożliwe jest spasowanie przeciwko myślącemu graczowi.

Zakładając, że to CS nie widzę tutaj sprawdzenia.

Spoiler

Zadanie 8.1.

Villain jest myślącym TAGiem z PS.pl (24/19/2.1/38)

Preflop: Hero is CO with A :club: 4 :spade:
    2 folds, Hero raises, 2 folds, BB calls

Flop: 2 :club:, 6 :club:, 7 :club: ( 4,5SB )
    BB checks, Hero bets, BB calls

Turn: K :diamond: ( 3,25BB )
    BB checks, Hero bets, BB calls

River: A :diamond: ( 5,25BB )
    BB bets, Hero?

Sprawdza (2 Punkty)
    Podbija (0 Punkty)
    Pasuje (0 Punkty)

Twoja odpowiedź: Podbija (0 Punkty)

Aby podbić na riverze w pojedynku jeden na jednego, potrzebujesz 66% equity. Jest to wynik założenia, że przeciwnik z każdą lepszą ręką przebije i z każdą gorszą ręką sprawdzi. Wówczas inwestujesz 2 BB, aby jeden BB wygrać lub 2 BB przegrać. Dlatego musisz prowadzić w 2/3 przypadków, czyli w 66%, aby móc opłacalnie sprawdzić.

Przeciwnik stawia donk bet na riverze. Albo trzyma nieskompletowanego drawa, z którym blefuje, albo trafił asa i przeważnie (zawsze?) ma lepszą kartę dodatkową. W obu przypadkach podbicie nie ma sensu. Hero sprawdza.

Kolejne wyjaśnienie, z którym się nie zgadzam. Skoro my 3mamy nutsowego FD, to z czym mógłby grać TAG c/c flop oraz turn? AT+ odpada, bo z tym gra 3bet, więc T-K w :club: odpada (do tego na turnie z K :club: grałby c/r). Może grać c/c z Ax oraz niskim kickerem w :club:, na którego mamy fold equity. Żadnej pary z boardu nie ma, bo by ją bronił podobnie z pocketem. Dla mnie easy raise/fold :)

• Jak rozgrywać over cards - 13/18
    Gratulacje! Odpowiedziałeś poprawnie na większość pytań quizu i udowodniłeś, że zrozumiałeś zasady rozgrywania overcards. Brakuje Ci jednak jeszcze trochę do perfekcji.
    Jeżeli chcesz zostać profesjonalistą, to powinieneś bardzo dobrze opanować zagadnienie rozgrywania overcards. Wiesz, że w większości przypadków rozgrywasz je właściwie. Przeczytaj więc jeszcze raz artykuł Overcards i spróbuj ponownie rozwiązać quiz. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości i pytania, to zaglądnij na nasze forum. Teorii nigdy za wiele.
  • Kolorowa mieszanka - 12/21
    Dzięki solidnej pracy, Twoja gra w pokera ma dobry fundament wiedzy teoretycznej. Pracuj nadal nad sobą, a dzięki pomocy udzielanej na PokerStrategy.com już wkrótce będziesz mógł grać na wyższych limitach.
    Tutaj chyba najczęściej się nie zgadzałem, ale już nie chce mi się cytować przykładu.
:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:

Ogólnie rzecz ujmując pomieszałem cyferki w Progresie.
W poprzednim poście powinno być:

• Progres: 81% (85%)

:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:

Teraz już całe podsumowanie z poprawionymi danymi. Dodatkowo doliczam do nawiasu 100% na kolejny tydzień :)

• Dzień: 15 VIII
  • Saldo: +177.40$
  • Rąk: 1048
  • Czas: 176min
  • Progres: 109% (158%)
  • Bad calls: -9BB (-83BB)

Raczej tyle na dzisiaj z podsumowań :) W sumie to sam nie wiem czy znowu się nie pomieszałem w tym Progresie, ale trudno :P
Wiem, że i tak mam zaległości :D Także jak się pomyliłem to nam nadzieję, że na rzecz teorii :D

Obejrzałem dzisiaj kolejny odcinek Entourage i szczerze mówiąc, wiedziałem, że Vinny zrobi przekręt z badaniem :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez thefoe
mam podobne wyniki w quizach tylko ze ja nie czytam pytan :f_biggrin:
problem z tymi quizami jest taki, ze w typowych sytuacjach sa za proste a w marginalnych bez game flow jaki mzona tylko miec w czasie gry to prawidlowe odpowiedzi sa zbyt konserwatywne imo

Jak to nie czytasz pytań? :O

Co do quizów to mi raczej brakuje paru statystyk. Normalnie korzystam z 16 "cyferek" i ciężko mi się ogarnąć jak nie ma w ogóle statystyk podanych, a później w opisie niby jest jakaś wstawka, że dany gracz to <ktoś tam>. A nawet jak są statystyki podane, to w sumie są ogólne, które średnio mi mówią jak się mam dalej zachować na kolejnych stritach.

Jednak szczerze mówiąc, niektóre komentarze dają trochę do myślenia i lekko zmieniają punkt widzenia gry niektórych graczy :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Quizy ciąg dalszy:

• Srebrny egzamin dojrzałości - 17/20
    Posiadasz solidne podstawy teoretyczne. Jednakże w niektórych sytuacjach nie byłeś pewien swoich decyzji i dlatego powinieneś zająć się szczegółami z odpowiednich artykułów, abyś mógł w przyszłości podejmować pewne decyzje.
  • Unimproved over cards - 20/22
    Bardzo dobrze! Trudne rozgrywanie unimproved over cards nie sprawia ci zbyt wielu trudności. Dzięki temu możesz znacznie podnieść własny winrate, jeżeli wiesz, w jaki sposób maksymalnie można wykorzystać over cards. Jesteś również w stanie we właściwym momencie je spasować. Tak trzymać!
  • Progres: 18% (140%)

Czas spróbować odbić swing (-60) na $2/$4. Wish me luck :D

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

No dzisiaj również poszalałem przy stolikach :D Od jutro znowu powrót do rzeczywistości czyli praca od 8 do 17 :) Przejebane jest odnaleźć się w tym co się robi, nawet być w tym dobrym (nie najlepszym), a mimo wszystko nie być z tego zadowolonym. Rekrutacje chyba nie są dla mnie o ile fajnie się zatrudnia i miło się rozmawia to jednak to nie jest to. Chyba trzeba pomyśleć o jakimś doradztwie zawodowym/coachingu/szkoleniach, bo to mnie chyba najbardziej kręci na dzień dzisiejszy :)

Co do samej gry to jakoś nie odczuwam dużej różnicy między limitami $1/$2 i $2/$4 w sumie większość tych samych gracza i tu i tu. Część z nich nawet wyżej. Może powoli to już kwestia bankrollu, aby grać wyżej? Owszem z każdym limitem winrate coraz niższy, ale aby u3mać go na plusie. Zauważyłem, że wiele osób na tych i wyższych limitach ma winrate prawie równy zero, albo lekko poniżej zera, ale patrząc jak napieprzają FPP to pewnie rb i to rekompensuje. Mnie jednak to nie satysfakcjonuję. Chciałbym na każdym limicie, na którym grać mieć min te 0,5BB na plusie. Czas jednak pokaże jak to wyjdzie w praniu :)

Ostatnio męczyłem prawie ciągle quizy, dzisiaj przeczytałem kolejny artykuł: Wprowadzenie do HU. Jest to przedostatni artykuł z sekcji złotej i powoli biorę się za artykuły z platyny. =)

Dzisiaj ponownie powstała dyskusja w Fix cafe na temat mojego rozegrania ręki, tym razem jednak Klz03 postanowił mi zwrócić uwagę na błąd (wg niego) w rozegraniu flopa. Jednak jakoś nie usłyszałem żadnego sensownego argumentu, dlaczego to jest błędem, więc wyjaśniłem swój tok myślenia i tyle w dyskusji. Nikt inny się nie wtrącał nie komentował. Chyba nikt nie chce wchodzić ze mną w słowo :D No, ale cóż żyje się dalej :)

Co do limitów to dzisiaj na $2/$4 ładne baty jeśli chodzi o dolary :P w BB aż tak strasznie to nie wyglądało, bo coś koło 60BB, także normalny swing. Jednak tak jak mówię co do tego limitu jakoś nie spotkałem się z tym, aby mnie gracze jakoś mega levelowali czy też aby robili ze mną co chcieli i czytali bezbłędnie. Jednak po pierwsze to dopiero początki, więc może jeszcze na mnie readów nie nazbierali. Szczerze mówiąc czuję się swobodnie na tym limicie, chociaż gra się trochę inaczej, bo TAGów takich z niższych limitów jest mało, za to częściej widzę graczy którzy limpują/coldcallują szerzej (pockety/connectory), więc do tego trzeba się dostosować. Chociaż nie przeczę, że z tego powodu i ja również gram więcej kart mających duże implied odds. Ponadto LAGow też jest trochę, a z nimi mi się różnie gra, bo czasem trafia swój na swego.

Co do tej czerwonej linii (non SD winnings) to powoli przestaje mnie dziwić, że inaczej ona wygląda na $2/$4 niż na niższych. Tutaj już inaczej stawia się value bety. Gracze zamiast grać c/c wolą zagrać b/f. Rzadko się spotykam z grą WA/WB tutaj każdy chce jak najszybciej określić czy jest z przodu, czy też z tyłu, aby łatwiej mu się grało na kolejnych stritach. Nie będę ukrywać, że ułatwia mi to blefowanie, ale też trzeba uważać na jakim boardzie oraz wobec kogo. Na tym limicie powoli zaczyna się zabawa (teraz mam na to na pewno dużo więcej czasu, bo gram na 6 stołach) w to co myśli przeciwnik oraz czy on myśli, że ja myślę oraz czy on myśli, że ja myślę, że on myśli, że ja myslę, etc (jeśli nakręciłem to właśnie o to mi chodziło, jak nie nakręciłem to w takim razie info w nawiasie, że chciałem nakręcić :D)

Zawsze bardziej mnie kręciła gra przeciwko regom niż przeciwko fishom. Fajnie jest widzieć jak, któremuś regowi nagle puściły nerwy i zaczyna Cię wyzywać i widzisz, że tiltuje, że ma Cię za idiotę i wobec Ciebie overplayuje :) Mam taki styl gry jaki mam, lubię go i nie zmienię, a że ktoś nie może się dostosować to jego problem :P Mam nadzieję, że powoli (albo szybciej też nie będzie źle) wkroczę sobie na $3/$6, ale jak na razie blokady na ten limit nie znoszę :) Niech pozostanie, że mogę grać max do $2/$4 :)

Widzę, że się trochę rozpisałem :D No, ale cóż może ktoś to jednak przeczyta :)

• Dzień: 16 VIII
  • Saldo: -105.10$
  • Rąk: 3075
  • Czas: 488min
  • Progres: 27% (131%)
  • Bad calls: -11BB (-94BB)

Co ciekawe w dolarach wyszło na minus, a jak wykres ustawiony został na pokazywanie BB było na plus :D

OMG nie mogę przekonwertować USD>EUR, znowu się limit skończył? :( no to teraz będą chyba do mnie dzwonić, aby mi zwiększyli miesięczne wymiany kasy :P Czyli w tym tygodniu wykorzystałem już limit 10k USD na przewalutowania :f_biggrin:

:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:

Dzisiaj wysłałem koleżance pocztówkę, bo jej obiecałem i napisałem jej pewną historykę, którą zamieszczam poniżej. Mam kilka takich historyjek gdzieś spisanych, więc będę je co jakiś czas tutaj wklejał. Może czasem jakieś fajne filmiki (tzw. perełki internetu, które jakiś wykładowca puszczał podczas zajęć) dodatkowo wrzucę. :)

Spoiler

"Pewna rodzina miała bliźniaków, którzy byli podobni do siebie, ale tylko z wyglądu. Jeden był pogodny, a drugi posępny. Ich ojciec postanowił zrobić mały eksperyment z nadejściem Gwiazdki. Pokój małego pesymisty wypełnił najlepszymi zabawkami, jakie oferował sklep, a do pokoju optymisty naniósł samego siana. Po wspólnym posiłku, gdy przyszedł czas na prezenty chłopcy rzucili się do swoich pokojów. Po chwili ojciec otworzył drzwi pokoju pesymisty, który siedział na środku i płakał.
- Co się dzieje? - zapytał ojciec.
- Nie cieszysz się mając tyle nowych zabawek?
- Tato, jestem załamany. Koledzy mi teraz będą zazdrościć, a ja nie mam nawet siły, żeby przeczytać te wszystkie instrukcje, powkładać baterie, żeby zabawki działały. Już widzę, jak to się wszystko zacznie psuć i będzie kłopot.
Ojciec pokręcił głową i poszedł do pokoju drugiego syna, skąd dochodził niemały hałas. Otworzył drzwi i zobaczył, że optymista skacze po sianie, jakby wygrał na loterii.
- Z czego się tak cieszysz? - zapytał go ojciec.
- Gdzie jest siano, tam musi być i kucyk - odpowiedział optymista rzucając się tacie na szyję. Ojciec nie miał serca go rozczarować i do siana dokupił kucyka."

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Hej ja czytam jak mam wolną chwilę. Tak więc sam do siebie nie piszesz. Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
klz03

...napisałem same sensowne argumenty.
W moich oczach sensowny argument, to taki, który jest prawdziwy. A niewątpliwie prawdziwym argumentem jest, że twoja linia w tamtym spocie śmierdzi na kilometr setem i slowplay nie jest najlepszy, bo po prostu częściej dostaniesz wypłatę na flopie niż na turnie. Do tego budując pota na flopie, rywalom o wiele ciężej będzie rozstać się ze swoją ręką na późniejszych streetach. No i skoro jesteś taki pewny, że twoja linia ma "na 100%" większe EV to oblicz to ;) Pamiętaj, że zakładanie, iż w 100% twój c/r się uda na turnie i dostaniesz dwa calle po 2BB, jest mocno naciągane.

PS Masz tutaj 3 argumenty, które są bardzo sensowne.

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Hej mógłbyś wrzucić dokładne staty jednego i drugiego typa z tego rozdania ?

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez klz03
...napisałem same sensowne argumenty.
W moich oczach sensowny argument, to taki, który jest prawdziwy. A niewątpliwie prawdziwym argumentem jest, że twoja linia w tamtym spocie śmierdzi na kilometr setem i slowplay nie jest najlepszy, bo po prostu częściej dostaniesz wypłatę na flopie niż na turnie. Do tego budując pota na flopie, rywalom o wiele ciężej będzie rozstać się ze swoją ręką na późniejszych streetach. No i skoro jesteś taki pewny, że twoja linia ma "na 100%" większe EV to oblicz to ;) Pamiętaj, że zakładanie, iż w 100% twój c/r się uda na turnie i dostaniesz dwa calle po 2BB, jest mocno naciągane.

PS Masz tutaj 3 argumenty, które są bardzo sensowne.

Nie są sensowne dla mnie, mam na myśli, że mnie nie przekonują. Tak w ramach sprostowania.

Napisane przez chudyand1
Hej mógłbyś wrzucić dokładne staty jednego i drugiego typa z tego rozdania ?

VPiP/PR/3b/AF/WTS/hands

BB: 25/8/4.5/0.6/56/187
MP3: 14/9/3.7/1.9/35/778

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Wiecie jak to jest mieć możliwość otrzymania darmowego biletu na Miss Polski i brakiem możliwości skorzystania z tego?

Odpowiedz
Cytat
psychoreaper

BTW

:facepalm:

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez psychoreaper
BTW

:facepalm:

hehe :D

znajoma bierze w Miss Polski:
Justyna Karłowska

jak już korzystamy z youtube :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Hehe :D Jak idzie słabo na $2/$4 to się nóż w kieszeni otwiera, ale jak się karta odwraca to nie nadążam dodawać wygranych :D

• Dzień: 17 VIII
  • Saldo: +180.05$
  • Rąk: 1409
  • Czas: 194min
  • Progres: 27% (131%)
  • Bad calls: -5BB (-99BB)

Dzisiaj padł rekord największej wygranej puli :D

Spoiler

Grabbed by Holdem Manager
Limit Holdem $2(BB) Replayer
SB ($45)
BB ($61)
UTG ($80)
Hero ($148)
UTG+2 ($73)
MP1 ($182)
MP2 ($65)
CO ($23)
BTN ($36.50)

Dealt to Hero T♠ 9♠

fold, Hero raises to $4, fold, fold, fold, fold, BTN calls $4, SB calls $3, BB calls $2

FLOP ($16) Q♦ J♥ 8♣

SB bets $2, BB folds, Hero raises to $4, BTN calls $4, SB calls $2

TURN ($28) Q♦ J♥ 8♣ 3♦

SB bets $4, Hero raises to $8, BTN calls $8, SB raises to $12, Hero raises to $16, BTN calls $8, SB calls $4

RIVER ($76) Q♦ J♥ 8♣ 3♦ 2♥

SB bets $4, Hero raises to $8, BTN folds, SB raises to $12, Hero raises to $16, SB calls $4

SB shows 8♦ 8♠
(Pre 51%, Flop 34.9%, Turn 22.7%)

Hero shows T♠ 9♠
(Pre 49%, Flop 65.1%, Turn 77.3%)

Hero wins $105

Co do ręki wyżej, tak wiem wiem fold pre-flop :D

Pierwsza myśl: ok sick run już się skończył, następna ok, znowu się zaczyna, ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło! :D

Spoiler

Hit&run :D

Wracając jeszcze do gali to pozostaje mi kibicować z domu :D a liczyłem na jakieś małe after-party po finale z uczestniczkami, ale niestety nic z tego :(

:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:
Spoiler

"Było to daleko stąd na pewnej farmie. Któregoś dnia osioł farmera wpadł do głębokiej studni. Zwierzę krzyczało żałośnie godzinami, podczas gdy farmer zastanawiał się, co zrobić. W końcu farmer zdecydował. Zwierzę było stare a studnię i tak trzeba było zasypać. Nie warto było wyciągać z niej osła. Zwołał wszystkich swoich sąsiadów do pomocy. Wzięli łopaty i zaczęli zasypywać studnię śmieciami i ziemią. Z początku osioł zorientował się, co się dzieje i zaczął krzyczec przerażony. Nagle, ku zdumieniu wszystkich, osioł uspokoił się. Kilka łopat później farmer zajrzał do studni. Zdumiał się tym, co zobaczył. Za każdym razem, gdy kolejna porcja śmieci spadała na ośli grzbiet, ten robił coś niesamowitego. Otrząsał się i wspinał o krok ku górze. W miarę, jak sąsiedzi farmera sypali śmieci i ziemię na zwierzę, ono otrzepywało się i wspinało o kolejny krok. Niebawem wszyscy ze zdumieniem zobaczyli, jak osioł przeskakuje krawędź studni i szczęśliwy, oddala się truchtem! Życie będzie zasypywać cię śmieciami, każdym rodzajem brudów. Sposób, aby wydostać się z dołka, to otrząsnąć się i zrobić krok w górę. Każdy z naszych kłopotów to jeden stopień ku wolności..." Bruno Ferrero

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez chudyand1
Hej ja czytam jak mam wolną chwilę. Tak więc sam do siebie nie piszesz. Pozdrawiam

Minąłem wpis :D

Wiem, że sam do siebie nie piszę, i domyślam się, że są jednak osoby, które to czytają (skądś się te 3k hitsów wzięło. PS sam nie nabiłem :D), jednak czasem chce się, aby to nie był pamiętnik, a faktycznie blog, czyli, aby ktoś coś napisał. Jednak do wcześniejszych postów średnio było co napisać także zaczynam dorzucać jeszcze coś poza podsumowaniem, aby było co komentować :)

Odpowiedz
Cytat
SkilledBoy

Jak czytam twój blog, to aż mnie ściska, że muszę czekać do października, żeby znów zacząć grać:P Pozdro z Mielna:P

Odpowiedz
Cytat
chudyand1

Hej jeżeli chodzi o te damy, to myślę, że zagrałeś je ok. Nie bał bym się po tym jego raise AK zbytnio bo on nie będzie tego tak rozgrywał na flopie tylko zagra niemal zawsze call. Koleś odpali bet z AA,KK na każdym turnie i ch/r wejdzie legancko i to co jest ważne to nawet jak repujesz w tym momencie seta to koleś najprawdopodobniej i tak nie zrzuci top swojego rangu, dodatkowo jeżeli ma na uwadze twój image to już w ogóle easy :). O tego drugiego typa nie ma się co martwić daje znak, że połączył się z flopem a jego WTS wskazuje na to, że to SD monkey. Cap flop z Takim nit tagiem najczęściej powoduje, że gra on AA,KK już do końca pasywnie. Zamieniłeś 2SB na flopie na 2BB na turnie nh. A cap flop będzie ok w tym spocie, jeżeli ten typ jest w stanie grać raise na blankowych turnach więc linia kolarza też jest ok, jednak trzeba było by mieć info czy on tak gra.

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez chudyand1
Hej jeżeli chodzi o te damy, to myślę, że zagrałeś je ok. Nie bał bym się po tym jego raise AK zbytnio bo on nie będzie tego tak rozgrywał na flopie tylko zagra niemal zawsze call. Koleś odpali bet z AA,KK na każdym turnie i ch/r wejdzie legancko i to co jest ważne to nawet jak repujesz w tym momencie seta to koleś najprawdopodobniej i tak nie zrzuci top swojego rangu, dodatkowo jeżeli ma na uwadze twój image to już w ogóle easy :). O tego drugiego typa nie ma się co martwić daje znak, że połączył się z flopem a jego WTS wskazuje na to, że to SD monkey. Cap flop z Takim nit tagiem najczęściej powoduje, że gra on AA,KK już do końca pasywnie. Zamieniłeś 2SB na flopie na 2BB na turnie nh. A cap flop będzie ok w tym spocie, jeżeli ten typ jest w stanie grać raise na blankowych turnach więc linia kolarza też jest ok, jednak trzeba było by mieć info czy on tak gra.

Być może Chudy oboje jeszcze myślimy jak na micro, jednak ja wciąż pozostaje przy swoim, że to jest najlepsza opcja rozegrania tej ręki.

Co do dzisiaj to właśnie wróciłem ze spotkań kierowników (wyjazd o 6.30...), więc więcej dzisiaj nie będzie. Ani wpisu, ani gry.

Jutro ponowne spotkania i planuję grać live, ale zobaczymy, więc jutro też może nie być wpisu.

Odpowiedz
Cytat
thefoe

Brommy jakie masz staty? bo mnie wychodzi ze co najmniej cos kolo VPIP20% PF 17% AF 2.8 WTSD 40%. Stoliki sie tak skracaja, czy masz taki LAgowy styl? Jesli to drugie, to predendujesz do obalenia fundamentow starategii na PS _biggrin:

BTW graty za wyniki. robia wrazenie _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez thefoe
Brommy jakie masz staty? bo mnie wychodzi ze co najmniej cos kolo VPIP20% PF 17% AF 2.8 WTSD 40%. Stoliki sie tak skracaja, czy masz taki LAgowy styl? Jesli to drugie, to predendujesz do obalenia fundamentow starategii na PS _biggrin:

Powiem Ci, że nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, bo tak jakby kilka pytań zlało się w jedno, więc po kolei :)

Napisane przez thefoe
Brommy jakie masz staty? bo mnie wychodzi ze co najmniej cos kolo VPIP20% PF 17% AF 2.8 WTSD 40%.

Poniżej w spoilerze staty na poszczególnych limitach, od razu mówię, że filtr to od 22.05.2011, w którym to pamiętnym dniu zacząłem się na nowo budować od 5dolarów :)

Spoiler

Napisane przez thefoe
Stoliki sie tak skracaja, czy masz taki LAgowy styl?

Nie wiem do czego tutaj nawiązujesz, ale nie wiem czy stolik się skracają z mojego powodu :D nie chciałbym, aby tak było, bo to, że ludzie nie chcą ze mną grać to z jednej strony fajnie, bo mają mnie za dobrego gracza, ale jeśli nie chcą ze mną grać to ja nie zarabiam. Stoliki się sypią, bo się sypią, czasem jest tak, że odchodzi jakiś maniak, czy ogólnie słaby gracz i REGowie nie chcą grać między sobą. A może i nie chcą grać ze mną, bo prawda jest taka, że jak powiedzmy pojawia się maniak to jak on ma staty 90/80/70 to moje staty w tym momencie jak mam na niego pozycję i jestem bardzo blisko, to moje staty stanowią jakieś 2/3 tego co on ma :) aby go tylko wyizolować i pewnie zaraz ktoś mnie skomentuję za to, ale ja naprawdę na tym zarabiam. Dla mnie to jest tak jakbym grał z nim HU. Owszem czasem wpieprzy się jakiś rock/TAG/LAG (rzadko), ale to wtedy kwestia ponownej oceny sytuacji, ale rzadko mi się ktoś wpieprza, a jak się już włączy do gry to naprawdę z MEGA ręką :)

Co do mojego stylu to tak jestem LAGiem :) Jestem zdania, że lepiej sprzedawać suckouty niż je zgarniać :) A jako, że niby mam ponoć wielkie ego, to powiem, że czuję się dużo lepiej post-flop niż pre-flop. Szczerze mówiąc to ja nigdy nie wiem czy ja mam equity na pre-flopie na raise czy też na 3b, a czasem nawet na CAP. CAP zdarza mi się też zagrać z 78s, przecież z tą ręką też się wygrywa :) A prawda jest taka, przynajmniej ja w to wierzę :D że nie tylko gra się kartami :) Nie powiem czasem gram overplay (czasem celowo, czasem mnie poniesie :)), ale ludzie mają mnie za idiotę i wielkiego luckboxa, więc overplayują wobec mnie, bo przecież KURWA ile razy on może mieć lepszą rękę.... Na chacie ludzie mnie wyzywają od debili, fishy, luckboxów, etc długo by wymieniać. Niektórzy natomiast mają dużą satysfakcję jak mnie wyblefują z jakimś trashem i z dumą pokazuje swoje karty. Nie wiem czy jest czym się chwalić, bo ja wszystko notuję! :D ale skoro są z tego dumni :D ja się przystosuję :)

Czy jestem dobrym LAGiem? Nie wiem, ten kto ze mną gra może to potwierdzić lub zaprzeczyć. Są limity, na których sobie radzę i mam dodatki winrate, ale czy to oznacza, że jestem dobry? Nie wiem, zresztą zawsze znajdzie się osoba, które powie, że ta próbka o niczym nie świadczy. Do tego ja sam wiem, że wciąż mogę być jeszcze lepszy i każdy najmniejszy artykuł wbrew pozorom coś wnosi. Zawsze znajdzie się jedno maluteńkie zdanko, które dać może trochę do myślenia jak wyciągnąć value. Obecnie nie zawsze gram value line, bo po co mam grać value line na suchym boardzie, skoro mam agresywnego gracza i mogę zagrać raise river IP dopiero i wiem, że częściej zostanę sprawdzony na riverze niż na turnie, bo taki jest standard, że value line to standard, a raise river dla wielu graczy jest na zasadzie WTF? => call. Dzięki temu czasem sobie kupię bardzo tanio free SD, czasem ludzie się boją, że jak zagrają check na riverze, to mój bet może być blefem i sprawdzają wypłacając mi się. To jest jakiś tylko przykład, a takich przykładów jest więcej, ale nie wymieni Ci ich od tak, bo artykuły wg mnie nie służą do tego, aby uczyć się ich na pamięć i grać wg nich one po części uczą pewnego schematu myślenia, więc pokażesz mi rękę i dopiero wtedy mi się zapali jedna lub druga lampka odpowiadająca za rozegranie takie lub innego. Argumenty za oraz przeciw :)

Napisane przez thefoe
Jesli to drugie, to predendujesz do obalenia fundamentow starategii na PS _biggrin:

Nie obalę żadnych fundamentów strategii PS, bo ja wciąż nie znam odpowiedzi na pytanie czy mniejsze equity na pre-flopie, dobrą grą post-flop można nadrobić. A nawet jak uzyskam twierdzącą odpowiedź to wciąż nie wiem czy ja (osobiście) umiem to robić i robię to zawsze prawidłowo. Do tego tak jak pisałem wcześniej artykuły owszem uczą schematów standardowej gry, ale w każdym artykule jest wyjaśnienie, dlaczego tak warto grać. Dla mnie to jest właśnie tak złota informacja i to ona dla mnie jest najcenniejsza. Ja mam swoje zawsze zdanie, ale umiem się przyznać do błędu. Gram bardzo luźno jak na FR i wiem, że wiele osób sobie nie radzi z moją grą, ale są gracze, którzy mimo wszystko potrafią grać wobec mnie i im to dobrze wychodzi. Ostatnio wrzucam co jakiś czas jakąś ciekawą rękę na Fix Cafe i nie obędzie się od komentarza od jakiegoś trenera/sędziego, że popełniłem błąd. Prawda jest taka, że ja mam swoje argumenty, oni mają swoje. Nie wiem, kto z nas ma rację, wiem, że to co piszą mnie nie przekonuje. Być może to jest mój błąd. Wciąż nie znam odpowiedzi na wiele pytań związanych ze stylem, który gram. Czy blef, który gram się uda, czy wybrałem dobrego przeciwnika, czy statystyki, które ma dany gracz dają rzetelny obraz gracza i na ich podstawie można trafną decyzję.

Prawda jest taka, że nie każdą swoją decyzję potrafię wytłumaczyć na bieżąco, dlaczego tak postanowiłem zagrać. Owszem jak na spokojnie to analizuję to jestem wstanie wskazać rozwiązanie, ale podczas gry live to jest po prostu uczucie, że tak trzeba zagrać. Odwołam się do dziedziny jaką w roku akademickim studiuję, czyli na psychologię, prawda jest taka, że najwłaściwsze odpowiedzi zostają wskazywane automatycznie. Ile osób z Was miało tak, że jak miało dużo czasu na odpowiedź to przekombinowało i zmieniło odpowiedź na złą, bo pytanie przecież nie mogło być aż tak banalne?
Pewnie wielu :) wiele osób boi się automatyzmu gry. Mi on ułatwia grę :) Owszem każda sytuacja jest inna, ale automatyczne łączenie faktów i automatyczna decyzja podjęta na ich podstawie wiedzy, która już się ma jest wg mnie najtrafniejszą. Zamiast doszukiwać się czegoś na zasadzie jeśli on zagrał tak to może mieć to i to, jeśli zagram mu w jakiś sposób i on odpowie w jakiś sposób to jego zakres to będzie to i to i to, ale jeśli zagram w sposób2 i on odpowie w sposób 2', to jego zakres to będzie to i to i to. U mnie ten proces jest automatyczny. Patrze na 16 cyferek i staram się jak najszybciej określić zakres ręki przeciwnika. Nie jest to na zasadzie jakiejś dokładnej wartości, ale najpierw na zasadzie czy jego zakres wchodzi mocno w board? Na początku prosta odpowiedź, z OC dalej ma OC z pocketami jest do przodu, a może nawet trafił seta. A może board jest taki, że jego OC w dużej mierze coś trafiły. Później ocena jestem WA czy WB. Jeśli WA to jak wyciągnąć najwięcej value, jeśli WB to czy warto blefować.

Znowu ktoś tutaj pewnie będzie chciał mnie zrugać, ale atakuję prawię każdą pulę jeśli widzę, że realne jest wygranie blefem. Jeśli uważam, że raczej jego zakres jest poza boardem i częściej nic nie trafił niż trafił. To próbuję czasem jak się nie uda na flopie to próbuję jeszcze raz na turnie i riverze. Zależne od przeciwnika. Jednak jeśli zapytasz mnie o jakąś stałą regułę jak masz to robić nie odpowiem Ci, pokażę Ci na przykładzie czy warto czy nie, a jak warto to w jaki sposób, ale tutaj nie będzie stałych zasad, bo każda ręka jest inna, każdy przeciwnik jest inny. Być może to jest właśnie, dlatego, że analiza danych jest po prostu u mnie automatyczna :)

Nie planuję tego zmieniać :D

Napisane przez thefoe

Dzięki za miłe słowa, ale jeszcze za mało rąk rozegrałem i za krótko siedzę na limitach, na których obecnie gram, aby wziąć to za standard :) czy stwierdzić, że jestem na tyle dobrym graczem, aby się u3mać na tych limitach. Nie powiem chciałbym, aby tak było wciąż, ale czas zweryfikuje wszystko :)

Jednak liczę na scenariusz, że skilla miałem już dawno, ale brakowało bankrollu, zresztą co będę ukrywać ja wciąż na $2/$4 mam jakieś 250BB :D więc scary money to ja raczej nie mam :D teraz po prostu artykuły porządkują moją wiedzę :)

Miałem w sumie już nic nie pisać, ale spać jakoś też mi się jeszcze nie chce. Na pewno pokera dzisiaj sobie odpuściłem, bo czuję, że koncentracja nie ta :)

Także sobie przynajmniej popisałem trochę :)
W sumie teraz to powoli zaczyna wyglądać jak blog, a nie pamiętnik :f_biggrin:

Dzięki :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Dobra nie chce mi się już edytować i szukać w tamtym poście epizodu na temat wielkości próbki rąk, ale prawda jest taka, że co chwilę coś się zmienia. To się zeruje i zaczynam od nowa, ale tym razem na 9 stołach. Później jest zmiana, że z każdym limitem powoli ograniczam stoły, następnie zakładam bloga, potem pada ustalenie limitu artykułów/video/quizów do ogarnięcia w tygodniu. Więc ciężko mi jest realnie stwierdzić, od kiedy liczyć próbkę rąk. Każde wydarzenie wbrew pozorom coś wnosi. Ostatnio np ustaliłem, że moja baza rąk ma być ważna tylko ostatnie 6 miesięcy, a później ma się kasować. I się okazało, że TAG stał się LAGiem, a LAG natomiast TAGiem :) Początkowo chciałem ustalić, aby pamiętał ostatnie 5-6k rąk, ale przeszło :D więc ustaliłem ostatnie 0,5 roku :D Prawda jest taka, że to też w jakiś sposób wpływa na każdą sesję, a tym samym na winrate :)

Ciągle coś się zmienia i ciągle mógłbym liczyć od nowa i reperować swój winrate i chwalić się nim :) Chwalę się jak na razie trofeami na PTRze :D a data od której liczę ostatnio swój winrate to data kiedy, któryś raz w karierze się prawie spłukałem i wszystko zaczęło się od początku, ale to jednak wiele uczy. Chociaż mnie wciąż nie nauczyło przestrzegać BM :D Ale jeśli wiem, że sobie radzę na danym limicie to czemu nie grać wyżej? :D

PS od razu mówię, że możecie komentować to co piszę oraz ogólnie rzecz ujmując moje podejście do gry. Jednak nie liczcie, że mnie tak łatwo przekonacie do błędu, ale na pewno wyniknie z tego jakaś dyskusja, czasem burzliwa czasem błaha, ale myślę, że każdy argument czasem jest warty wypowiedzenia, a żadna dyskusja dla mnie nie jest stratą czasu.

Tak się zastanawiam czy nie piszę za dużo w jednym poście :D
Jednak jak zaczynam pisać to myśl płynie za myślą =)

Odpowiedz
Cytat
klz03

Joł ziomuś!

Podoba mi się Twoje podejście i zadziorność, o to w tym chodzi.

Mam kilka drobnych uwag, ale drobniutkich. Granie stylem "LAG" to tak naprawdę mrzonka, gdyż w pokerze powinno się grać tak, jak pozwala przeciwnik. TZN. Nie możesz grać teoretycznie stylem "lag" kiedy grasz z CS'ami przy stole, bo betowanie w nich 3 razy z niczym to jak walenie głową w mur. Zawsze to trzeba jakoś rozgraniczyć.

Na tagów dobra strategia to właśnie coś zbliżonego do laga, ale trzeba to umiejętnie stosować (nie twierdzę, że ty tego nie robisz).

Generalnie nie przypisuj sobie łatek w stylu "jestem lagiem" bo w twojej głowię powstanę pewne schematy, które potem będziesz usilnie stosował, i których będzie ciężko się oduczyć. Lepiej zawsze grać pod konkretnego rywala i taki schemat stworzyć.

Idę grindować! Może coś Ci tu jeszcze skrobnę (jeśli masz ochotę).

Pozdro i powodzenia!

Odpowiedz
Cytat