Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

mini Blog mini Limitowca

297 Posty
29 Użytkownicy
0 Reakcje
7,237 Wyświetlenia
OlszarR

Witam,

Z tej strony Mariusz. Jako że jest to moje pierwsze podejście do blogu, nie bardzo wiem od czego zacząć. :f_grin:

Mimo że swoją przygodę z pokerem rozpocząłem już dość dawno, dopiero teraz przymierzam się do poważniejszej gry. Jako że aktualnie mam wakacje (skończyłem właśnie I rok na UEK’u) , postanowiłem oprócz zabrania się do „standardowej” pracy, zdecydowanie więcej czasu poświęcić pokerowi. Zacznijmy jednak od początku.
W pięciokartowego pokera na zapałki grałem już jako dziecko, tak jak w inne karciane gry typu: „tysiąc”, „66”, „kanasta”, „remik”.

Z texas hold’em spotkałem się relatywnie nie dawno, jeszcze w liceum, kiedy to przypadkiem kolega nauczył się tej odmiany i chciał wszystkim ją zaprezentować. Początki były co najmniej śmieszne: gra bez licytacji przed flopem („przecież to nie ma znaczenia”) , czy chociażby na „punkty” żeby nauczyciele nie mieli się czego czepiać:)

Jako że gra mi się bardzo spodobała, zacząłem czytać coś więcej na ten temat, prowizorycznie uczyć się strategii, co z pewnością wystarczyło by do ogrywanie kumpli, jednakże stawki na jakie grywali były dość „specyficzne”. Przy Blindach 10/20 groszy dochodziło do sytuacji że ktoś przegrał 100złotych w jednym rozdaniu. Dlatego takie gry nie były dla mnie. Pamiętam jak raz mi się coś dostało z puli, kiedy spojrzałem w karty kolegi który skompletował fulla, a na stole leżały 3 piki. Powiedziałem wówczas do niego coś w stylu „to co Ty masz jest lepsze niż to co On ma”. Głośnie „Call” i jego full pokonuje kolor. Pula w okolicach 160 zł na lekcji informatyki! _cool:

Swoją grę rozpoczynałem oczywiście od freerolli, pierwszy sukces to bodajże 12euro- 2miejsce na ponad 1500 graczy. Później pierwszy depozyt od PokerStrategy, próba atakowanie NL i z tego co pamiętam z początkowych 50$ zostało mi może z 25$.Kolejny już przydał się dużo bardziej i udało się ugrać prawie 400$ grając NL10 na Party Poker. Co prawda grałem bardziej intuicyjnie, niż trzymając się strategii. W pewnym momencie coś się „zacięło”, wypłaciłem bankroll i przez pewnien czas grałem tylko jakieś drobne turnieje. Pózniej była jeszcze krótka przygoda z SNG na Party, gdyż dostałem od nich 15$ na grę. :)
Początek tego roku to aż zbyt dobre wyniki w MTT, gdzie próbowałem swoich sił. Grałem głównie turnieje z gwarantowaną pulą 1000euro(1+0.1R). W jednym tygodniu w ciągu trzech dni byłem 2 i 3, aby w kolejnym go wygrać. Dzięki temu podreperowałem zarówno swój bankroll jak i swoje podejście: A jednak Da się! :f_thumbsup:

Nie chcę aby ten wpis był odebrany w kategoriach „Ale się chwali”, bo uważam że jeszcze nie ma czym, aczkolwiek chciałem gdzieś uporządkować swoją pokerowa przygodę i zapoczątkować kolejny jej etap.

W między czasie zagrałem kilka razy live, głownie dzięki Everestowi w ich różnorakich eliminacjach. Ostatnio zacząłem nawet uczyć znajomych grać, tak aby pograć również live.
Do skonstruowania tego wpisu i mam nadzieję kontynuacji tego bloga zmotywowały mnie przede wszystkim inne blogi na tym forum. Zauważyłem że dużo łatwiej jest dążyć do celu jeśli go sobie zapiszemy, ewentualnie podzielimy się nim z kimś.

Chcąc spróbować czegoś nowego, postanowiłem sprawdzić się w FL. Początkowo myślałem o Full Ringach, aczkolwiek jest tam dużo mniej akcji i mniej stołów do gry, dlatego będę grał SH na Party Poker. Rozpoczynam bardzo nisko, na stawkach 0.05/0.1$. Jest to spowodowane przede wszystkich nie znajomością jeszcze tej odmiany pokera, po za tym chcę czuć się komfortowo z bankrollem jaki chcę przeznaczyć na Fixa. Początkowo zamierzam grać 2-3 stoły, docelowo myśle o 6-8 w zależności od tego jak będę sobie radził, oraz od ruchu na poker roomie. Jakie cele zatem sobie wyznaczam?

:spade:2 sesje po 1,5h(najprawdopodobniej po sobie z 5-10 minutową przerwą), przynajmniej 5 razy w tygodniu
:spade:5 artykułów i 5 filmików w ciągu tygodnia
:spade:wstawienie z każdego dnia problematycznych rąk do oceny
:spade:praca nad mindsetem ( to zagadnienie wydaje mi się niezwykle istotne,)-dzięki złotu w czerwcu mogłem obejrzeć kilka treningów, które zdecydowanie mi pomogło, Dzięki za to dla Lechrumskiego.
:spade:regularne wpisy na bloga

:heart:Co do przejścia na wyższy limit. Nie chcę budować oczekiwań że wtedy i wtedy mam się znaleźć tam i tam. Chcę grać najlepiej jak potrafię, a wyniki mam nadzieję przyjdą same.
:club: Do tej pory zagrałem 3 „wprowadzające” sesje do Fixa. W sumie 1k rozdań, pomimo salda -2.5$, jestem optymistą i przed kolejną sesją już wiem co poprawić.

:diamond:Bankroll ~107$. Do uwolnienia w bonusie za reload 100$.

Ok, jak na pierwszy wpis myślę że wystarczy. Wyszło dość obszernie pomimo „mini” bloga. Pomysł na tytuł w sumie nie przypadkowy. Mini limity to raczej oczywista sprawa, jednakże mini blog wziął się z faktu że rzadko dzielę się z innymi swoim życiem, chociaż to się ostatnio zmienia.

Będzie mi niezmiernie miło jeśli ktoś przebrnie przez ten wpis, ewentualnie od czasu do czasu tutaj zaglądnie. Na dziś to tyle. _love:

Do Następnego!

Odpowiedz
Cytat
296 odpowiedzi
emomaniac

Powodzenia _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Witam imiennika :)

Co do wyboru stołów sh, to wydaje mi się to słuszna decyzja, gdyż wcześniej czy później trzeba się nauczyć grać przy takich stołach, bo na wyższych limitach brak stołów fr.

Plan masz dobry i mam nadzieję, że będziesz się go trzymał.

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Hej,

Dzięki za miłe powitanie. :]

W kolejnym wpisie chciałbym przedstawić swoje założenia na temat BM oraz krótko podsumować ostatnie 1.8k rąk.

Założeniem na najbliższy czas jest spokojna i opanowana gra zgodna z tabelkami oraz jak najdokładniejsza obserwacja przeciwników ( z jak największą ilością notatek). Zauważyłem że dzięki temu gra się dużo łatwiej a z każdej rąki można wyciągnąć dodatkowe value(co nie oznacza że z każdej się da).

:heart:Co do BM:
Na 0.1/0.2 mam zamiar wejść kiedy opanuję przynajmniej w 90% ORC, a mój bankroll osiągnie co najmniej 160$. Może jest to założenie zbyt restrykcyjne, ale przynajmniej wiem iż będę czuł się bardzo komfortowo.

:spade:Co do ostatnich sesji:
2 z nich zakończyły się minimalnym profitem(poniżej 1$), jednakże dzisiejsza była zdecydowanie bardziej udana(+5.61$/414h

:diamond:Bankroll:~114$.

Co do poprzednich założeń. Zdziwił mnie lekko fakt pozytywnej oceny wrzuconych rąk,myślałem że będzie gorzej _thumbsup:
Dziś jeszcze wrzuce kolejne ręce, które sprawiły mi problem.
Zastanawiam się nad umieszczeniem ich tutaj, aczkolwiek chyba po to zostało stworzone forum oceny rąk aby umieszczać je właśnie tam :f_biggrin:

Postanowiłem również z wyprzedzeniem planować orientacyjnie cały tydzień, aby jak najlepiej wypełnić wszystkie plany.

Odpowiedz
Cytat

Hm, rozumiem konserwatywny bankroll, ale wydaje mi się, że Twój BRM jest chyba trochę zbyt konserwatywny. Ja bym na Twoim miejscu na niższych limitach grał 300BB i stopniowo podnosił do 500BB.
Na microlimitach można spokojnie grać z niższym rollem i grać ABC, a na pewno znajdzie się sporo rybek, które Cię wypłacą.

Zastanów się nad tym, bo szkoda czasu na siedzenie na samym dole, gdy możesz się szybciej przebić wyżej.

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Czołem! :)

@dohpaZ:
Zastanowiłem sie nad tym co napisałem, poczytałem blogi innyc graczy FL i rzeczywiście masz rację. Chyba trochu przesadziłem z ilość BB na limit.

Troszku zmodyfikowałem swoje plany na najbliższy czas.
300BB wydaje mi się nieco mało jak na początek (tym bardziej że byłem chwilowo -70BB), dlatego też 400BB będzie dla mnie ok, wraz ze wzrostem limitów będę chciał grać z 600BB.

:spade:Rozegrałem w nocy kolejną sesje: 4$/593hands
:diamond:Bankroll: ~128$ (dzięki pierwszej racie 10$ bonusu).

Pomimo tego że mam już już bankroll umożliwiający grę na 0.1/0.2, chcę rozegrać jeszcze około 1.5k rąk na niższym limicie. Będę mógł wówczas na próbce 5k rąk poszukać błędów w swojej grze i je korygować przed wejściem limit wyżej. _thumbsup:

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Rozegrałem wczoraj ponad 1,3k rąk. Niestety zakończyłem je ze stratą 3,5$.
Pomimo tego, dzisiaj wchodzę na 0.1/0.2.
Bankroll ~125$, a więc 750BB.

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Hej!

Tak jak wcześniej pisałem dzisiaj pograłem na limiecie 0.1/0.2$.
:spade:Rozegralem 556 z profitem:14.39$.
:diamond:Bankroll:~139$.

Muszę przyznać że bardzo pomagają mi filmiki z User Session Review nagrywane przez mcmoe oraz Masterjari'ego.
Dzięki Panowie za świetną robote!\ _thumbsup:
Jutro najprawdopodobniej rozpocznę przyswajanie artykułów z sekcji Srebrnej.

Staram się wrzucać jak najwięcej rąk do oceny, czasami nawet myślę że trochu spamuje ten dział, aczkolwiek wolę mieć pewność że dobrze gram :)

Odpowiedz
Cytat

Jak dobrze poszperasz, to może znajdziesz mój filmik z sesją, do której mcmoe zrobił review. Stare czasy, jak jeszcze grywałem na Everest Poker ;)

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Nie trzeba było dużo szperać :)
Staram się oglądać od najstarszego, tak więc za pare dni zapewne obejrzę również Twoją sesję _p:

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

Wczoraj rozegraliśmy kilka hendów przy jednym stole (około 60) to co mi się rzuciło w oczy to że strasznie nitujesz, albo nie szła Ci karta. Miałeś staty 15/15 i 0 3-bet. Ale może to efekt teko maniaka (rosyjskiego rega przegrywającego) - jak siądzie na mnie z pozycją to od razu zmieniam stolik, mimo, że mam go rozpracowanego.

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

No cóż, nie sądzę abym nitował ;) Ale dzięki za feedback.
Ogólnie mam staty 23/18 i 9 3-bet.
Tak jak patrze teraz na ręce z tej sesji to rzeczywiście nie za bardzo było z czym grać na tym stoliku. Od momentu kiedy się dosiadłeś nie było raczej okazji do 3-bet'owania. A o którym regu mówisz? Rozegrałem na tym limicie ledwo 500h więc nie za bardzo się jeszcze orientuję.

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

Jestem w robocie, więc dokładnie na tą chwile nie podam. To ACTPOHABT czy jakoś tak. Mam na niego około 3k rąk. Strasznie maniaczy gra około 55/35 i do tego agresywnie na postflopie - ogólnie jest słaby (MH pokazuje mi, że ma około -2BB/100), ale strasznie potrafi być upierdliwy jak ma pozycję. Jak się ma go po prawej to można ładnie go eksploatować.

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Masz rację Johny!
Grałem teraz chwilkę z tym typkiem.
Czasami nieźle świruje. Gra jakieś c/r z gutshotami, nie wspominając już że dla niego Ahigh to prawdziwy monster:D
Mam na niego tylko 230h ale jest z 20BB do tyłu. No cóż, oby takich więcej:)

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Koniec kolejnej sesji.
Ogólnie rzecz biorąc Tragedia. -8.34$/~1k hands.
Na szczęście akurat doszła kolejna rata bonusu.
Bankroll:~141$.

Nie chcę się usprawiedliwiać ale podobnych rozdań jak to poniżej, była cała masa:

Spoiler

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.1/$0.2 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is BU with 5:c, 5:h.
MP3 folds, CO raises, Hero 3-Bets, SB calls, BB folds, CO calls.

Flop: (10 SB) 3:c, A:s, 9:d (3 players)
SB bets, CO folds, Hero raises, SB 3-Bets, Hero caps, SB calls.

Turn: (9 BB) 4:c (2 players)
SB checks, Hero bets, SB calls.

River: (11 BB) 6:h (2 players)
SB bets, Hero calls.

Final Pot: 13 BB.
Results follow:

SB shows two pairs, sixes and fours(4:s 6:s).
Hero shows a pair of fives(5:c 5:h).

SB wins with two pairs, sixes and fours(4:s 6:s).

SB był totalnym maniakiem, dlatego tak agresywnie to rozegrałem.
Cóż, jutro będzie lepiej!

Odpowiedz
Cytat

Takie rozdania na niskich limitach często będą się zdarzać. Rozegrałeś dobrze i następnym razem to Ty zgarniesz tę pulę, bo jeśli przeciwnik nie chce się odczepić od puli, lecz za wszelką cenę dąży do SD, to gdy będziesz miał silną rękę, zostaniesz znakomicie wypłacony.

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Kolejne 860 rąk na minus :facepalm: Tym razem "tylko" 1.62$.
Co gorsza po około 500h byłem 4$ na plus. Niestety później już coś się zacięło.
Bankroll:~139$.

@dohpaZ:
Oglądałem dzisiaj analize Twojej sesji, o której wspominałeś.
Też mi się ciężko gra przy tak nietrafionych boardach które dostałeś.
Jak narazie chyba to było najbardziej wartościowe Session Review jakie oglądałem na temat fix'a :)

Odpowiedz
Cytat
OlszarR Autor wątku
OlszarR

Zrobiłem sobie króciutką przerwę ( wczoraj tj. sobota w ogóle nie grałem), która wyszła mi na dobre :D
:spade: Dzisiaj rozegrałem 756 rąk z zyskiem 12.52$.
:diamond:Bankroll: 152$.

Zauważyłem na filmikach z session review że sporo osób używa tilt blockera. Osobiście też mam "potrzebę" nie widzieć ilości środków na stoliku, dlatego tak ustawiłem statystyki z HM aby zasłaniały ilość pieniędzy na stoliku. Kasjera też mam zwiniętego i nawet nie korci mnie tam zaglądać w czasie gry:)

Tutaj jeszcze mały pokaz tego jak się gra na tym limicie.

Spoiler

Graj rękę

$0.1/$0.2 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)

Preflop: Hero is BU with J:d, K:s.
MP2 calls, MP3 folds, CO calls, Hero raises, SB folds, BB calls, MP2 calls, CO calls.

Flop: (8.5 SB) T:d, 3:s, 2:s (4 players)
BB checks, MP2 checks, CO checks, Hero bets, BB calls, MP2 calls, CO calls.

Turn: (6.25 BB) J:h (4 players)
BB checks, MP2 checks, CO checks, Hero bets, BB calls, MP2 calls, CO calls.

River: (10.25 BB) 6:h (4 players)
BB checks, MP2 checks, CO checks, Hero bets, BB folds, MP2 calls, CO raises, Hero calls, MP2 calls.

Final Pot: 16.25 BB.
Results follow:

Hero shows a pair of jacks(J:d K:s).
MP2 shows a pair of twos(Q:h 2:d).
CO shows a pair of sixes(6:d 5:h).

Hero wins with a pair of jacks(J:d K:s).

Odpowiedz
Cytat

Cieszę się, że podobała Ci się analiza mojej gry. W sumie podesłałem wówczas mcmoe ponad 90 minut materiału, a on z tego wybrał najciekawsze sytuacje do analizy. Widać, że nie na darmo jest naszym specem od fixa.

Odpowiedz
Cytat
Maksymus007

Napisane przez OlszarR

Graj rękę

$0.1/$0.2 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)

Preflop: Hero is BU with 5:c, 5:h.
MP3 folds, CO raises, Hero 3-Bets, SB calls, BB folds, CO calls.

Flop: (10 SB) 3:c, A:s, 9:d (3 players)
SB bets, CO folds, Hero raises, SB 3-Bets, Hero caps, SB calls.

Turn: (9 BB) 4:c (2 players)
SB checks, Hero bets, SB calls.

River: (11 BB) 6:h (2 players)
SB bets, Hero calls.

Final Pot: 13 BB.
Results follow:

SB shows two pairs, sixes and fours(4:s 6:s).
Hero shows a pair of fives(5:c 5:h).

SB wins with two pairs, sixes and fours(4:s 6:s).

SB był totalnym maniakiem, dlatego tak agresywnie to rozegrałem.
Cóż, jutro będzie lepiej!

a to klasyka jest. Ale moim fishowatym zdaniem, bym to spasowal na flopie. Nie trafiles seta, kazda 9 i A Cie bily (a na tych limitach uwielbiaja wszyscy rozgrywac Ax, to taka moja obserwacja, wystrzegam sie grania ze srodkowa parka jak na stole lezy A. Jak patrze to przegralem 3 razy więcej rozdań niż gdy miałem middle pair a najwyższa karta na stole byl K).

A, i dzieki za info o tych filmikach, jakos mi nie wpadly w łapy, a chetnie sie im przyjrze :)

Odpowiedz
Cytat