Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
317 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
6,849 Wyświetlenia
thefoe

Napisane przez brommy

Napisane przez pickars
Jak ty wlasciwie liczysz bad calls?

W momencie kiedy czuję/wiem (wszystko w koło na to wskazuję), że jestem w tyle, a jednak gram calldown i płacę za to, aby się przekonać, że miałem rację :P

to bardzo subiektywne odczucie, nie wiesz jaka jest skutecznosc tego "czucia" bo np. nie wiesz ile masz foldow kiedy byles do przodu. Poza tym nie mozesz sumowac BB tylko EV bo na turnie prawie zawsze masz jeszcze jakies equity.

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez thefoe

Napisane przez brommy

Napisane przez pickars
Jak ty wlasciwie liczysz bad calls?

W momencie kiedy czuję/wiem (wszystko w koło na to wskazuję), że jestem w tyle, a jednak gram calldown i płacę za to, aby się przekonać, że miałem rację :P

to bardzo subiektywne odczucie, nie wiesz jaka jest skutecznosc tego "czucia" bo np. nie wiesz ile masz foldow kiedy byles do przodu. Poza tym nie mozesz sumowac BB tylko EV bo na turnie prawie zawsze masz jeszcze jakies equity.

Pewnie, że subiektywne :) co do tego, że nie wiem ile razy zrzuciłem lepszą rękę też masz rację. Jednak to wszystko co mogę potwierdzić z tego co napisałeś, jednak to wciąż niewiele wnosi :) Co do tego, że nie mogę sumować BB tylko EV, bo na turnie mam zawsze jakieś equity, to prawda jest taka (o ile byś czytał co pisałem wcześniej, :f_cool: że mam tutaj na myśli raczej grę na riverze, w którym nie mam już czegoś takiego jak equity jesteśmy z przodu lub z tyłu wobec danej ręki. Co do tego, że to subiektywne uczucie to prawda jest taka, że subiektywnie też ustalamy zakres rąk. Subiektywnie mogę dać komuś szerszy lub węższy zakres, bo mam u nas (subiektywnie) taki czy też inny image.

Nie chcę Cię krytykować, a już na pewno nie mam tutaj na myśli podważanie Twojej osoby, ale raczej tego co mówisz, bo się z tym nie zgadzam. Wg mnie skoro poker to gra niepełnych informacji to każdą informację, którą wyciągniemy/zanotujemy będzie subiektywna, ale to nie znaczy, że nie możemy być jej (prawie) pewni. Dla mnie w momencie kiedy jest bardzo heavy board i widzę, że budzi się gracz, którego AF wynosi powiedzmy 0.3 i on nagle gra 3b czy też CAP po jakimś raise to nawet z najwyższym overpocketem nie mam czego szukać w tej puli. Prawda jest taka, że tacy gracze przez to, że często grają pasywnie pule z nimi nie są aż tak duże, aby mieć odpowiednie oddsy, aby to sprawdzać. Nie wiem jak Ty, ale ja wcześniej zawsze próbowałem się doszukiwać, że on nie musi mieć przecież 1-kartowego strita, może mieć przecież dwie pary czy też seta, albo przecież blefować, bo to jest dobry board, a prawda jest taka, że on z setem będzie się bić już od początku, a nie na turnie jak powiedzmy spada karta kompletująca 1-kartowego strita. O blefie też można zapomnieć.

Wydaję mi się, że częściej jednak na raise osoby, która ma bardzo niski AF to my zrzucamy gorszą rękę niż dajemy się wyblefować. Podobnie ma się sprawa z notkami dotyczącymi drawów. Kiedy się skompletują zawsze może dojść nas myśl, że przecież on w tym momencie wcale nie musi go mieć. Może przecież mieć niższą parę, z którą będzie blefować. etc etc etc

Można tak w nieskończoność. Ja staram się brać informację, które wg mnie są pewne naprawdę za pewne, nie doszukuję się żadnego "ale". Jakby nie było zobaczę ile do końca miesiąca zapiszę swoich złych calli głównie wobec CSów. Później będę chciał obliczyć czy warto byłoby faktycznie grać te foldy czy też nie. Jak na razie nie mam na to pomysłu, ale najpierw i tak muszę podsumować te bad calls

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Dzisiaj ponownie dwie sesje. Miałem dzisiaj dokończyć artykuł, który zacząłem w drodze do pracy, ale pochłonęła mnie "dyskusja" w Fix-cafe. Jednak po prostu mam już dość tych wszystkich żali oraz pieprzenia o downswingach, etc.
Dobra szkoda gadać :P

Pierwsza sesja ogólnie rzecz ujmując była na minus, druga na szczęście na większy plusik :)

• Dzień: 11 VIII
  • Saldo: +24.75$
  • Rąk: 1056
  • Czas: 128min
  • Progres: 0% (166%)
  • Bad calls: -4BB (-40BB)

Muszę się jakoś zmotywować ponownie do teorii, bo widzę zaległości dość spore. Chociaż gra mi się swobodnie na $0.5/$1, ale jednak czas się jakoś wbijać w górę. Jednak najpierw trzeba trochę kaski odłożyć :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Good-run jakich mało :D
I to co ciekawe na FL FR$1/$2, w sumie powoli myślę, aby się tutaj zadomawiać, ale na razie wciąż nie czuję się pewnie finansowo (nie mówię tutaj o bankrollu, bo dla mnie akurat to drugoplanowa kwestia, najpierw się liczy czy zarobie miesięcznie swoje :))

• Dzień: 12 VIII
  • Saldo: +189.50$
  • Rąk: 737
  • Czas: 108min
  • Progres: 18% (148%)
  • Bad calls: -3BB (-43BB)

Dzisiaj obejrzałem kolejne video by Panadol1 live session SH$2/$4 oraz skończyłem czytać art: Jak grać z CSem.. Powoli zacząłem czytać wprowadzenie do gry SH, ale tego jeszcze nie liczę.

Co do tego, że farcę dzisiaj niemiłosiernie, spójrzcie na linię non-SD winnings :D

Spoiler

No i jeszcze pochwalę się wynikiem TOP50 z PTR :)

Spoiler

Chociaż tam powinienem skoczyć przy następnej aktualizacji na min 4 miejsce, a może nawet 3cie :)

Jak na razie zostaję na FL FR$1/$2 do zjazdu 100BB, a później się podejmie ponownie decyzję co dalej :)

Edit:
Biggest pot :)

Spoiler

Grabbed by Holdem Manager
Limit Holdem $1(BB) Poker Stars
SB ($25.50)
BB ($60)
UTG ($37)
UTG+1 ($19.75)
UTG+2 ($42.75)
MP1 ($35.50)
MP2 ($12)
Hero ($34)
CO ($80)
BTN ($26.50)

Dealt to Hero T♠ T♥

fold, fold, fold, MP1 raises to $2, fold, Hero raises to $3, fold, fold, SB raises to $4, fold, MP1 calls $2, Hero calls $1

FLOP ($13) 9♣ T♣ 8♣

SB bets $1, MP1 raises to $2, Hero raises to $3, SB raises to $4, MP1 calls $2, Hero calls $1

TURN ($25) 9♣ T♣ 8♣ 2♠

SB bets $2, MP1 calls $2, Hero raises to $4, SB raises to $6, MP1 calls $4, Hero calls $2

RIVER ($43) 9♣ T♣ 8♣ 2♠ 2♥

SB bets $2, MP1 raises to $4, Hero raises to $6, SB raises to $8, MP1 calls $4, Hero calls $2

Hero shows T♠ T♥
(Pre 45%, Flop 67.7%, Turn 81.0%)

SB shows A♣ K♥
(Pre 44%, Flop 31.5%, Turn 19.0%)

MP1 shows 8♥ T♦
(Pre 12%, Flop 0.9%, Turn 0.0%)

Hero wins $66

Odpowiedz
Cytat

Proszę zbierać siły na downswing ;), bo to jest nienormalne, ile Ty masz szczęścia ;)

A swoją drogą, to super te spoilery wstawiłeś _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez dohpaZ
Proszę zbierać siły na downswing ;), bo to jest nienormalne, ile Ty masz szczęścia ;)

Nie znam słowa downswing :f_frown:
Nie ma go u mnie w słowniku :f_cool:

Wiem, że przyjdzie korekta, a może już była i to jest znowu good-run, bo sick akcjach, które miałem wcześniej? Błędne koło :)

Co ma być to będzie. Po prostu będę grać swoje :)

Co do spoilerków, powiem Ci, że też miło mi się na nie patrzy :D

Dla hatera, który z zawiści, ocenił mój blog na 1 chciałbym powiedzieć, że good run na $1/$2 wciąż trwa :D

Spoiler

No SD winnings powyżej zera :D

Ale spoko to jest pierwsza sesja, a planuję jeszcze grać, więc jak Twoja zawiść będzie silna może stracę to co zarobiłem dzisiaj i wczoraj! :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez dohpaZ

To mi kolego wykrakałeś...

:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:

Szczerze mówiąc nie byłem jeszcze na to gotowy. Nie będę ukrywać początkowo mnie trochę poniosło. Dzisiaj fakt, że grałem zdecydowanie dłużej niż zazwyczaj, ale w sumie i tak się nastawiałem na grind dzisiaj, ale co jak co wymknął mi się trochę spod kontroli. Wracając do tego co chciałem napisać naliczyłem dzisiaj 23BB zbędnie zapłaconych.

Jedno mnie cieszy, pokonanie takiego poważnego swingu zazwyczaj u mnie się równało z pozostaniem na tym limicie już :) Szczerze mówiąc mam nadzieję, że tak się stanie :)

• Dzień: 13 VIII
  • Saldo: +23.45$
  • Rąk: 4387
  • Czas: 532min
  • Progres: 27% (139%)
  • Bad calls: -23BB (-66BB)

W sumie to nieważny jest dla mnie dzisiaj jaki dokładnie jest wynik, ważne, że spory swing został pokonany i wynik jest na zielono :D

Co do non SD winnings to pewnie zaraz ktoś mnie skomentuję, ale czuję skilla :D Ogólnie bardzo łatwo mi się kradnie nawet duże pule (7-10BB) nawet samymi db oraz ogólnie grą na riverze :) Przez większość czasu czerwona linia jest dość pozioma.

W poniższym wykresie został założony filtr na $1/$2, ogólnie gram na tym limicie 7 stołów, ale jak tyle się nie uzbiera to dobieram $0.5/$1, ale jak widać na niższym limicie dzisiaj okolice zera, bo mimo wszystko głównie rzeźbiłem na $1/$2 :)

Spoiler

Aby akcja z asami zawsze tak wyglądała :f_love:

Spoiler

SB ($34)
BB ($35.25)
UTG ($57.25)
UTG+1 ($60.25)
UTG+2 ($65)
Hero ($24)
MP2 ($33)
MP3 ($40.25)
CO ($29.50)
BTN ($33.75)

Dealt to Hero A♣ A♥

UTG raises to $2, fold, fold, Hero raises to $3, MP2 calls $3, MP3 raises to $4, fold, fold, fold, fold, UTG calls $2, Hero calls $1, MP2 calls $1

FLOP ($17.50) 3♥ 7♥ 8♣

UTG checks, Hero checks, MP2 bets $1, MP3 raises to $2, UTG calls $2, Hero raises to $3, MP2 raises to $4, MP3 calls $2, UTG folds, Hero calls $1

TURN ($31.50) 3♥ 7♥ 8♣ 7♦

Hero checks, MP2 bets $2, MP3 raises to $4, Hero raises to $6, MP2 calls $4, MP3 raises to $8, Hero calls $2, MP2 calls $2

RIVER ($55.50) 3♥ 7♥ 8♣ 7♦ 3♦

Hero checks, MP2 checks, MP3 bets $2, Hero raises to $4, MP2 calls $4, MP3 raises to $6, Hero raises to $8 (AI), MP2 calls $4, MP3 calls $2

MP3 shows Q♦ Q♣
(Pre 19%, Flop 8.1%, Turn 4.8%)

Hero shows A♣ A♥
(Pre 74%, Flop 83.4%, Turn 90.5%)

MP2 shows 8♥ A♠
(Pre 6%, Flop 8.5%, Turn 4.8%)

Hero wins $78.50

Największy wygrany pot w karierze :D

:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:

Edit: co do teorii to doszedł kolejny artykuł: Wprowadzenie do gry SH

Odpowiedz
Cytat

MP2 znakomicie rozgrywał swoją TPTK :facepalm: Oby więcej takich optymistycznych graczy.

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez dohpaZ
MP2 znakomicie rozgrywał swoją TPTK :facepalm: Oby więcej takich optymistycznych graczy.

No przecież w FL top par się nie zrzuca :D
Zresztą przecież mogłem blefować :D
Mogłem mieć gorszego kickera :D

Przecież musiał zagrać calldown, a wcześniej oczywiście bronić TPTK, bo board drawowaty :D

A tak poważnie to czas na śniadanie, później coś pograć trzeba :D

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Pierwsza sesja za mną :)
$1/$2 na zero
$0.5/$1 na spory plusik :)

Teraz czas na roleczki :f_love:

Back in few hours.

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Coś tutaj traffic'u nie ma, więc szczerze mówiąc powoli i moja motywacja do robienia wpisów maleje. Także albo trzeba będzie pomyśleć o robieniu jakiś off-topów, a nie samych podsumowań albo zrezygnować z bloga.

:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:

Dzisiaj Pazurrr zwrócił mi uwagę, że słabo rozegrałem te Asy (gdzie all strits poszedł CAP). AmraamPL przyznał mu rację, ja co najwyżej mogę powiedzieć, że trochę przesadziłem z riverem. Do reszty jakoś nie mogę się przekonać, że tamto weak rozegrałem. Wrzuciłem z ciekawości rękę na angielskie forum ciekawe co tam powiedzą. W sumie nie chodzi tutaj, aby coś udowadniać, ale zobaczyć, czy faktycznie tkwię w jakimś błędzie, ale wydaję mi się, że dobrze grałem wg equity. Dla ciekawych moje wyjaśnienie gry: Aa 1/2

• Dzień: 14 VIII
  • Saldo: +175.75$
  • Rąk: 1269
  • Czas: 172min
  • Progres: 36% (130%)
  • Bad calls: -8BB (-74BB)
:diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond: :diamond:

Szacun dla MightySparow za ten filmik:

Zródło: Następny filmik !! :D (Remember the name)

Kolejne TOP10 :)

Spoiler

Edit: kolejny artykuł doszedł: statystyki dla SH

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Słowem wstępu zmniejszyłem ilość stołów do 6. Ci, którzy czytają blog od początku wiedzą, co to dokładnie oznacza :D
Dla tych, którzy nie mają pojęcia o czym mowa ręce poniżej :)

Jak można mi zabrać taką pulę :f_frown:

Spoiler

Limit Holdem $2(BB) Poker Stars
SB ($30)
BB ($38)
UTG ($43)
UTG+1 ($48)
UTG+2 ($77)
Hero ($57)
MP2 ($14.50)
CO ($59)
BTN ($154)

Dealt to Hero Q♣ A♦

UTG calls $2, UTG+1 calls $2, fold, Hero raises to $4, fold, CO calls $4, fold, SB calls $3, fold, UTG calls $2, UTG+1 calls $2

FLOP ($22) 9♥ Q♦ 2♣

SB bets $2, UTG calls $2, UTG+1 calls $2, Hero raises to $4, CO calls $4, SB calls $2, UTG calls $2, UTG+1 calls $2

TURN ($42) 9♥ Q♦ 2♣ 5♣

SB checks, UTG checks, UTG+1 checks, Hero bets $4, CO calls $4, SB folds, UTG calls $4, UTG+1 calls $4

RIVER ($58) 9♥ Q♦ 2♣ 5♣ 4♥

UTG checks, UTG+1 checks, Hero bets $4, CO calls $4, UTG calls $4, UTG+1 folds

UTG shows 4♠ 2♠
(Pre 18%, Flop 17.9%, Turn 11.9%)

Hero shows Q♣ A♦
(Pre 36%, Flop 69.3%, Turn 83.3%)

CO shows T♠ T♣
(Pre 46%, Flop 12.7%, Turn 4.8%)

UTG wins $68

Nice read,right?

Spoiler

SB ($39)
BB ($47)
UTG ($39)
UTG+1 ($46)
UTG+2 ($40)
MP1 ($35.50)
Hero ($37.25)
MP3 ($50.50)
CO ($38)
BTN ($40.50)

Dealt to Hero 5♣ 5♥

fold, fold, fold, fold, Hero raises to $2, fold, fold, BTN raises to $3, fold, BB calls $2, Hero calls $1

FLOP ($9.50) K♠ 3♣ 2♣

BB checks, Hero bets $1, BTN raises to $2, BB folds, Hero raises to $3, BTN calls $1

TURN ($15.50) K♠ 3♣ 2♣ 3♥

Hero bets $2, BTN calls $2

RIVER ($19.50) K♠ 3♣ 2♣ 3♥ 6♠

Hero bets $2, BTN calls $2

Hero shows 5♣ 5♥
(Pre 56%, Flop 78.1%, Turn 86.4%)

BTN shows A♥ 8♠
(Pre 44%, Flop 21.9%, Turn 13.6%)

Hero wins $22.50

Ta pula powinna należeć do mnie!

Spoiler

SB ($74)
BB ($77)
Hero ($48)
UTG+1 ($14.50)
UTG+2 ($27)
MP1 ($154)
MP2 ($35)
CO ($10)
BTN ($83)

Dealt to Hero A♦ K♦

Hero raises to $4, fold, fold, fold, fold, CO raises to $6, fold, SB calls $5, fold, Hero raises to $8, CO calls $2, SB calls $2

FLOP ($26) 2♠ 4♣ 2♥

SB bets $2, Hero raises to $4, CO calls $2 (AI), SB calls $2

TURN ($36) 2♠ 4♣ 2♥ J♣

SB checks, Hero bets $4, SB folds

RIVER ($36) 2♠ 4♣ 2♥ J♣ J♠

Hero shows A♦ K♦
(Pre 71%, Flop 74.9%, Turn 86.4%)

CO shows T♥ A♥
(Pre 29%, Flop 25.1%, Turn 13.6%)

Hero wins $19.50
CO wins $15.50

Drugie asy na tym limicie, pierwsze bez większej akcji :)

Spoiler

Hero ($61)
BB ($43)
UTG ($77)
UTG+1 ($61)
UTG+2 ($194)
MP1 ($77)
MP2 ($73.50)
MP3 ($76)
CO ($30)
BTN ($14)

Dealt to Hero A♥ A♦

fold, fold, fold, MP1 calls $2, fold, MP3 calls $2, fold, BTN calls $2, Hero raises to $4, fold, MP1 calls $2, MP3 calls $2, BTN calls $2

FLOP ($18) 9♦ K♠ J♥

Hero bets $2, MP1 calls $2, MP3 folds, BTN folds

TURN ($22) 9♦ K♠ J♥ T♣

Hero bets $4, MP1 calls $4

RIVER ($30) 9♦ K♠ J♥ T♣ Q♠

Hero bets $4, MP1 raises to $8, Hero raises to $12, MP1 raises to $16, Hero calls $4

Hero shows A♥ A♦
(Pre 83%, Flop 67.0%, Turn 79.5%)

MP1 shows 8♠ T♥
(Pre 17%, Flop 33.0%, Turn 20.5%)

Hero wins $60

Dobra mam zaległości w teorii, więc biorę się za quizy :)
Powklejam swoje wyniki pewnie za jakiś czas i zobaczymy jak się w nich odnajduję :)

Co do nowego limitu, to początkowo lekko scary money, ale tak po kilku rękach jak się okazało, że jakieś tam staty mam jakąś cześć graczy, poczułem się swobodniej :) Do tego i tak stolików $2/$4 jest niewiele, więc to raczej będzie dodatek, jak czasami nawet $1/$2, także obecnie będę grać $0.5/1$ - $2/$4, chyba, że coś się zmieni :D W sumie to nie będę ukrywał, że obawiam się swingu na $2/$4 liczonego w dolarach :D jednak póki go nie ma, to się nim nie przejmuję :D

Podsumowania jeszcze nie robię, bo pewnie zagram coś jeszcze :)

W ogóle ostatnio jakoś czuję mega podekscytowanie, że aż tak dobrze się miesiąc zaczął. Nie będę ukrywać, że jest mi to na rękę, bo zbliża się okres zapłaty za czesne, ale ta euforia może mnie zgubić, także staram się ją stopować.

Nie wierzę, że jestem luckboxem, ale również ciężko mi uwierzyć (jeszcze), że mam skilla na grę na 2$/$4, dlatego do tego ostatniego limitu staram się podchodzić dość sceptycznie. Może jednak skill był (może nie zawsze aż tak wysoki :P), ale zawsze brakowało bankrolla? Nie będę ukrywać, że każdy shot był niezgodnie z BM, w sumie wciąż jest :D Jednak nie jest to co kiedyś shoty an nowy limit mając 150-200BB :D

Łatwo się chwalić i mówić o tym jak dobrze idzie, bo to ma się wciąż na języku :) Jednak mimo wszystko, pomimo, że dobrze idzie to jeszcze za wcześnie, aby przyjąć to za normę :) Wyniki mnie cieszą, więc z radością o nich piszę, ale nie ukrywam, że jak przyjdą gorsze dni nie będę chować głowy w piasek i też o nich napiszę :)

Jednak wciąż mam w pamięci ten post z poprzedniego blogu. Czas jednak pokaże czy nadrobię zaległości :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

yellow fish :f_biggrin: or blue shark _biggrin:
???

Odpowiedz
Cytat
thefoe
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez thefoe
to potwierdza teze, ze staty nie graja :D

http://www.poker-edge.com/poker-player-stats/the_foe76/
shark? niech poczytaja mojego bloga :facepalm:

Właśnie robię wpis do Twojego bloga :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Tak ja mówiłem czas na quizy:

• Outy i oddsy dla zaawansowanych - 14/18
    Serdeczne gratulacje! Jesteś mistrzem w dziedzinie zmodyfikowanych outów. Dowiodłeś, że zrozumiałeś koncept oddsów i outów oraz potrafisz poprawnie oszacować rękę przeciwnika. Udaje Ci się wyciągnąć wnioski co do własnych outów i stwierdzić, ile ich rzeczywiście posiadasz.
    Pokazałeś, że potrafisz się obchodzić jednym z najbardziej niezbędnych narzędzi pokerzysty. Tak trzymaj!
  • Dopasowanie do przeciwnika - 24/35
    W większości przypadków podejmujesz właściwe decyzje, lecz z pewnością możesz jeszcze poprawić swoją winrate, jeżeli trochę bardziej zajmiesz się teorią.
  • Jak grać gotowe ręce na flopie? - 13/18
    Dobrze oszacowałeś większość sytuacji. Jednakże powinieneś jeszcze raz przeglądnąć artykuł i przeanalizować te punkty, których jeszcze całkowicie nie zrozumiałeś. Jak z pewnością zauważyłeś, wszystko opiera się o siłę Twojej ręki. Zależy ona od czterech czynników. Nie wiesz już, jakie to czynniki? To jest to wystarczający powód, aby jeszcze raz przeglądnąć artykuł.
    Jeżeli już udało Ci się ocenić siłę Twojej ręki, to wiesz już zapewne, jaką linię gry powinieneś wybrać. Uważaj jednak na zagrania przeciwników i dopasuj swoją grę do nich. Zanim zajmiesz się rozgrywaniem drawów, najpierw musisz sobie przyswoić właściwy przebieg i analizę gry z rekami gotowymi na flopie. Nie zapomnij również o tym, że "czytanie artykułu" oraz "rozwiązywanie quizu" to nie wszystko w tym temacie. Na forum możesz wiele więcej się nauczyć i postawić pytania o Twoją grę, co nie jest możliwe przez samo przyswojenie sobie treści w dziale strategii.

Spoiler

Zadanie 7.

Hero is MP3 with T :diamond: T :club:
    Preflop: UTG calls, 3 folds, MP2 calls, Hero raises, CO calls, 2 folds, BB calls, UTG calls, MP2 calls.

Flop (10.5 SB): 5 :heart: Q :heart: 6 :spade: (5 players)
    BB checks, UTG checks, MP2 checks, Hero bets, CO calls, BB folds, UTG raises, MP2 calls, Hero ?

Masz parę dziesiątek, siedzisz na pozycji środkowej i podbijasz. Niestety jeszcze dwóch graczy sprawdza, co wcale Ci się nie podoba. Z pocket parą chciałbyś mieć jak najmniej przeciwników. Na flopie jesteście w pięciu i pojawia się overcards.

Trzech graczy przed Tobą czeka, a Ty decydujesz się na postawienie zakładu. Jeden gracz sprawdza, a gracz z pozycji wczesnej gra linią check/raise. Nieznany Ci gracz na pozycji MP2 sprawdza. Jak grasz?

Sprawdzasz (2 Punkty)
    Podbijasz (0 Punkty)
    Pasujesz (1 Punkty)

Twoja odpowiedź: Pasujesz (1 Punkty)

Po sprawdzeniu przez gracza MP2 w puli są już 16.5 SB. Grasz z pozycją w stosunku do wszystkich graczy poza jednym. Nie musisz obawiać się podbicia z jego strony, gdyż dotychczas grał on pasywnie. Kolejną kartę będziesz widział za co najmniej 1 SB. CO bardzo często sprawdzi, gdyż zapłcił już jeden zakład. Na flopie masz więc pot odds 17.5:1.

Masz dwa outy. Z dziesiątką czerwień możliwy jest kolor, przeciwko niemu masz 10 outów do rivera. Potrzebowałbyś pot odds 22.5:1 na turnie i 11:1 do rivera. Ze względu na to, że grasz z pozycją, nie powinieneś rozważać spasowania.

Czy możesz się jednak widzieć na prowadzeniu? UTG podbija przeważnie z silnym drawem lub monsterem. Nie możesz być pewien, czy przeciwko niemu musisz chronić rękę, czy może już przegrywasz i grasz jedynie na Twoje outy.

Przeciwko monsterowi to Ty masz outy na trójkę, gdyż ze względu na grę przed flopem trójka dam jest mało prawdopodobna (UTG tylko dwa razy sprawdza) i dlatego prawdopodobne są gorsze trójki oraz dwie pary.

Poza tym problemem jest gracz na pozycji MP2. Nic o nim nie wiesz, musisz więc zakładać, że jest on myślącym graczem. Myślący gracz mógłby tutaj sprawdzić z top parą lub silnym drawem. Przeciwko niemu musisz zakładać, że jesteś na prowadzeniu. Dlatego powinieneś tutaj sprawdzić.

Jakoś średnio się zgadzam z tym opisem. W ogóle zauważam, że brakuje mi statów albo jakiejkolwiek informacji o graczu.

• Rozgrywanie gotowych rąk na turnie - 17/18
    Znakomicie! Na większość lub nawet na wszystkie pytania w quizie odpowiedziałeś poprawnie. Bez wątpienia umiesz rozgrywać gotowe ręce na turnie i dowiodłeś, że bardzo dobrze zrozumiałeś teorię. Tym samym możesz zamknąć kolejny rozdział w teorii pokera i zbliżyłeś się do stania się profesjonalistą. :f_biggrin: Nie jest to jednak powód, aby nie kontynuować dalszej nauki. Zajmuj się kolejnymi artykułami z działu strategii i staraj się o odpowiedni stosunek pomiędzy teorią i praktyką! Na dzisiaj jednak wystarczy już teorii, gdyż już wystarczająco dużo dowiodłeś, teraz czas na grę przy stołach!

Spoiler

Zadanie 8.

Preflop: Hero is BU with A :diamond: , T :diamond:
    MP2 folds, MP3 calls, CO raises, Hero 3-bets, SB calls, BB folds, MP3 calls, CO caps, Hero calls, SB calls, MP3 calls.

Flop: (17,00 SB) 3 :diamond: , 5 :spade: , 4 :diamond: (4 players)
    SB checks, MP3 checks, CO checks, Hero bets, SB raises, MP3 calls, CO calls, Hero 3-bets, SB calls, MP3 calls, CO calls.

Turn: (14,50 BB) 2 :heart: (4 players)
    SB bets, MP3 raises, CO folds, Hero ?

To rozdanie trochę nie pasuje do quizu, bo dopiero na turnie masz gotową rękę. Dochodzi bowiem Twój gutshot do niższego strita, lecz przed Tobą przeciwnicy byli bardzo aktywni. Gracz SB donkuje i pasywny MP3 podbija w puli czteroosobowej. Co teraz robisz?

Fold (0 Punkty)
    Call (2 Punkty)
    3-Bet (1 Punkty)

Twoja odpowiedź: 3-Bet (1 Punkty)

Taki przebieg rozdania przeważnie wskazuje na to, że Twój strit nie ma już sporej wartości. Zbyt często jeden z przeciwników ma 6. Poza tym będziesz miał podział puli z każdą ręką z asem, ponieważ Twój strit jest jednokartowy. Z tych powodów nie powinieneś grać tutaj 3-bet, lecz grać jak z nuts drawem i przy pot odds ~9:1 sprawdzić. Jeżeli nie trafisz na riverze i musisz sprawdzić dwa zakłady, to niestety musisz spasować rękę, pomimo sporej puli.

Jaki fold? :f_rolleyes:

• Donk bet - 19/30
    NH! Przynajmniej w 60% odpowiedzi osiągnąłeś najwyższą ilość punktów. Przeanalizuj jeszcze raz pytania i postaraj się zrozumieć odpowiedzi. Jeżeli nadal będziesz ciężko pracował nad swoją grą, to wkrótce zobaczymy Cię na wyższych limitach.

• Dzień: 15 VIII
  • Progres: -9% (85%)

Dobra czas trochę pograć, później znowu zrobię kilka quizów :)

Odpowiedz
Cytat
ajej87

brommy i jak Ci idzie na 1/2$?

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez ajej87
brommy i jak Ci idzie na 1/2$?

W tym miesiącu mniej więcej tak:

Spoiler

W sumie to już dobieram stoły $2/$4 :D

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Nie dam rady dzisiaj już grać. Po prostu czuję za dużą euforię wynikiem. Nie przywykłem do takich wyników jeszcze :f_ugly:

• Dzień: 15 VIII
  • Saldo: +177.40$
  • Rąk: 1048
  • Czas: 176min
  • Progres: -9% (85%)
  • Bad calls: -9BB (-83BB)

PTR w tym momencie wskazuję mnie jako 8 osobę w TOP50, ale screena nie chce mi się już robić i go wrzucać. :P

Dobra czas porzeźbić w quizach =D

Odpowiedz
Cytat
thefoe

mam podobne wyniki w quizach tylko ze ja nie czytam pytan :f_biggrin:
problem z tymi quizami jest taki, ze w typowych sytuacjach sa za proste a w marginalnych bez game flow jaki mzona tylko miec w czasie gry to prawidlowe odpowiedzi sa zbyt konserwatywne imo

Odpowiedz
Cytat