Przejdź do forum
Rozpoczęcie przygod...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Rozpoczęcie przygody z SNG.

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,132 Wyświetlenia
Qbaloz
PokerStrategist

Witam,
Grałem swego czasu gry cashowe, max nl25, ale postanowiłem przenieść się na odmianę SNG. Moje doświadczenie w tej odmianie jest bardzo małe, więc miałbym kilka pytań, które pomogą mi zacząć.

1. Od czego najlepiej zacząć przygodę z SNG? Zastanawiam się czy jako niedoświadczony gracz powinienem zacząć od stołów 9 osobowych czy może mogę się od razu rzucić na stoły z większą ilością graczy.
2. Po jakiej próbce gier i jakim roi zwiększać ilość graczy? Kiedy mogę uznać, że ogarniam jeden tryb i nadaję się na grę z większą ilością przeciwników?
3. Ile buy inów jako początkujący gracz? Zaznaczę, że chcę grać odmianę turbo, non turbo trwa trochę za długo. Aktualnie grałem trochę 45 os. turbo posiadając około 140 buy inów.
4. Zastanawiam się nad jakimś programem do analizy własnej gry, myślałem nad SitNGo Wizard. Nie wiem tylko czy będzie to dobre posunięcie, ponieważ program kosztuje 100$, a na tę chwilę jest to prawie połowa mojego bankrolla. Oczywiście jestem w stanie kupić program i zejść na niższe stawki, uważam, że ta inwestycja może się szybko zwrócić.
5. Jeżeli nie SitNGo Wizard, to co?
6. Jaki stosunek nauki do gry na tym etapie? W pewnym momencie pewnie można grać zdecydowanie więcej niż poświęcać czasu na naukę, ale może z początku odwrócić te proporcje?
7. Jakieś rady?

Pozdrawiam, Qbaloz

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi

1 & 2. Więcej graczy w SNG nie oznacza trudniejszej odmiany. Imo 180tki to najprostsza z odmian SNG,w której nauczysz się 5 range'ów na pamięć i wygrywasz ^^ Graj tą odmianę, którą przypadnie Ci najbardziej do gustu. Nie ma na to pytanie poprawnej odpowiedzi. Tylko na początku najlepiej trzymaj się z daleka od HT.

3. Indywidualna sprawa. Poszukaj też w tematach nt. interesującej Cię odmiany, bo pytanie o BRM przewinęło się na pewno.

4 & 5. ICMIZER or HRC. SNG Wizard to staroć. Niedługo ICMIZER będzie miał Future Game Symulation (FGS), więc osobiście polecam go ze względu na jego o wiele większą prostotę użytkowania (intuicyjność) w porównaniu do HRC. Programy te możesz kupić w subskrypcji na powiedzmy 2 miesiące, więc nie będzie to duży wydatek. Czy kupić? Koniecznie.

6. Markuj ręce podczas gry i analizuj je po każdej sesji. Do tego przejrzyj kilka turniejów. Powinno Ci to zająć najmniej 1h, najlepiej 2-3h.

7. Jeżeli w jakimś temacie w tym dziale zobaczysz mój nick to znaczy, że jest to post wart przeczytania ^^

Spoiler

Nawiązując do 7 podpunktu przydatne linki:

Mój post dotyczący ogarniania fazy fazy push or fold:
SosCzosnkowy (blog zawieszony)

3bet, fold equity, resteal - Matematyka (Nie chodzi o mój post, a o odp.)
fold equilty,ocb? (Pomiń pierwszych 6 postów.)
Dwa powyższe linki to w zasadzie to samo. Różnią się tylko modelem obliczeń - ICM, a chipev.
Oddsy i wszystko o nich:
Odds od flopa do turna
Hud do SNG:
Hud do SitnGo
Jak analizować ręce:
90o turbo 0,50$ A4s

Odpowiedz
Cytat
filipkow81
PokerStrategist

Ja polecam lekturę
Collin Moshman "Sit'n go strategy" - niestety chyba nie ma wersji polskiej ale powiem, ze nawet w wersji angielskiej jest spokojnie do ogarnięcia. U mnie już po kilku pierwszych rozdziałach widać było poprawę.

Odpowiedz
Cytat

Witam! Zwracam się z pytaniem odnośnie nauki strategii push fold przedstawionej przez evLeisure w blogu "SosCzosnkowy". W jaki sposób w programie ICMIZER, mogę sprawdzic push i call power dla poszczególnych wartości %? Z góry dziękuje za pomoc.

Odpowiedz
Cytat

Revitar

Odpowiedz
Cytat

evLeisure

Nie chciałem zakładać nowego wątku więc podepnę się pod topic kolegi.
Mógłbyś wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem 180 są najprostsze i na co sugerowałbyś zwracać największą uwagę ? Dopiero wdrążam się w te gry, lecz pewne doświadczenie z grą i sitami turbo już posiadam.

Oczywiście sumiennie czytam Twoje posty w tym dziale :fdrink

Odpowiedz
Cytat

Pośród SNG jest to imo najłatwiejsza odmiana. 90% gry chip ev, a ICM też nie za wymagający. Ogarniecie fazy push or fold jest z tego względu o wiele prostsze niż w 6maxach, STT czy 18man.

Na co zwracać uwagę to pytanie nie do mnie, bo te gry dużo się zmieniły od czasu kiedy je grałem. Teraz wydaje mi się, ze ludzie podchodzą do nich bardziej jak do MTT, czyli zaczynają grać o wiele luźniej, zwracają uwagę na narodowość villaina, jego wyniki na Sharkscopie itd.

Odpowiedz
Cytat