Przejdź do forum
Odds od flopa do tu...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Odds od flopa do turna

51 Posty
26 Użytkownicy
0 Reakcje
8,712 Wyświetlenia
mko101
Oldschool Grinder

Chcialem sie zapytac jak obliczyc oddsy TYLKO od flopa do turna. Wiem, jak procentowo, lecz nie wiem jak "klasycznie".

Dzieki za pomoc!

Odpowiedz
Cytat
50 odpowiedzi
Urbi23
Oldschool Grinder

Witam,

Oddsy zawsze liczymy "klasycznie" jako (ilość kart nam pomagających) : (ilość kart nam niepomagających)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
krzysiekmiszcz
Elite Grinder

Ja polecam zasade 4-2 (oddsy od flopa do river i od flopa do turn lub turn do river)

Mnozysz licze outow przez 4 lub 2, taki szybki sposob ;)

Odpowiedz
Cytat
Urbi23
Oldschool Grinder

Napisane przez krzysiekmiszcz
Ja polecam zasade 4-2 (oddsy od flopa do river i od flopa do turn lub turn do river)

Mnozysz licze outow przez 4 lub 2, taki szybki sposob ;)

Ale on powiedział, że procentowy zna, a to jest właśnie procentowy ;)

btw. ja nie wiem na co komu ten "klasyczny" system. Procenty nie dość, że szybciej się liczy, to jeszcze sa bardziej intuicyjne :)

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Bo nie wiem jak pot odds procentowo obliczyc.. :facepalm:

Odpowiedz
Cytat

W puli jest 2$ ty masz sprawdzić za 1$ -> 1 / ( 1 + 2) = 1/3 = 33,3%

Odpowiedz
Cytat
mko101 Autor wątku
mko101
Oldschool Grinder

Dzieki!

Odpowiedz
Cytat
WASU86
PokerStrategist

jak taka sytuacja ma sie do żetonów?
Powiedzmy ,że w puli jest 600 żetonów ja aby sprawdzić musze dołożyć 200 więc jak teraz wzór będzie wyglądał?...

Odpowiedz
Cytat

No zaraz padne :D :D:D:D:D

Odpowiedz
Cytat
69CuZo69
PokerStrategist

O ile dobrze kumam PyqPyk to:

Pula 600 sprawdzasz za 200 > 200 / (200+600) = 200/800 = 25%

Nie chcę wprowadzać w błąd, jak źle niech ktoś mnie poprawi

Odpowiedz
Cytat
naturehol
PokerStrategist

zawsze dzielisz kwotę jaką musisz włożyć do puli przez kwotę jaka w niej będzie po dołożeniu

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage
PokerStrategist

Powiedzmy ,że w puli jest 600 żetonów ja aby sprawdzić musze dołożyć 200 więc jak teraz wzór będzie wyglądał?...

600:200
6:2
3:1 - pot odds

1/3+1 = 25% - wyrażone procentowo

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
WASU86
PokerStrategist

dzieki . W sumie z rana juz sobie uzmyslowilem jak to wyliczyc. Mialem chyba jakies zaciemnienie umysłu :D

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez PyqPyk

Napisane przez 69CuZo69

Te dwa przykłady pokazują, że nie każdy myśli tak jak my i jeżeli chcemy coś komuś wytłumaczyć to musimy się trochę bardziej postarać niż pisząc jedno zdanie.

Oba przykłady są dobre, a zarazem złe. Zależy czy pisząc "pula" liczymy podbicie przeciwnika czy nie.

Pula wynosi 5$. Mamy sprawdzić za 1$.
- Jeżeli pisząc "pula" liczymy podbicie przeciwnika to pot oddsy wynoszą 5:1, czyli swoje outy musisz trafić przynajmniej w 17% przypadków.
- Jeżeli pisząc "pula" nie liczymy podbicia przeciwnika to pod oddsy wynoszą (5+1):1, czyli Twoje outy musisz trafić w przynajmniej w 14% przypadków.

Żeby wyczerpać temat przypomnę jeszcze jak liczymy szanse na trafienie outów.

Najlepiej jest nauczyć się na pamięć jakie są szanse trafienia swoich outów czy to w postaci klasycznej czy procentowej.

Dla leniwych wymyślono bardzo łatwy, a na dodatek całkiem dokładny sposób liczenia szansy procentowej zwany metodą "4 i 2", w której ilość outów mnożymy przez 4 jeżeli liczymy szanse flop-->river, a razy 2 jeżeli liczymy szanse flop-->turn lub turn-->river.

W podanym przeze mnie przykładzie nasze outy musimy trafić raz na 6 razy (6:1) lub procentowo w 14% przypadków, aby być przynajmniej break even.

Mając 8 outów pamiętamy, że trafimy je raz na 5 razy (4.75:1) lub procentowo w 17% przypadków. Metodą "4 i 2" wyjdzie nam, że otrzymamy trafienie w 16% przypadków.

Skoro musimy trafić nasze outy raz na 6 razy (6:1), a trafimy je raz na 5 razy (4.75:1) lub procentowo musimy je trafić w 14% przypadków, a trafimy je w 17% przypadków to jasno wychodzi nam, iż call jest opłacalny.

Często nierozumianą kwestią jest czemu oddsy np. ~5:1 po zmianie na procenty wynoszą 17%, kiedy każdy nawet mając duże braki z matematyki zauważy, że ni jak 17% != ~5:1. Tak naprawdę mając pod odds ~5:1 nasze outy potrzebujemy trafić raz na 6 razy, a nie raz na 5 razy, czyli właśnie w 17% przypadków.

Wiąże się to z uproszczeniem pot oddsów, przez co wzorem na oddsy jest "(ilość nieznanych kart - outy) : outy", zamiast po prostu "(ilość nieznanych kart) : outy", ale początkujący powinni darować sobie zagłębianie w ten temat.

Sam się przez chwilę w tym pogubiłem, przez co popełniłem kilka błędów, które zauważyli autorzy następnych postów.

Poniżej cytat z postu hedgerocker'a, w którym bardzo dobrze została wytłumaczona zamiana pot oddsów na procenty.

Napisane przez hedgerocker
Zamieńmy ten stosunek na procenty

2:1 daje nam dwie przegrane (sprawdzamy i przegrywamy 10bb 2 razy) i jedną wygraną (sprawdzamy i wygrywamy 20bb, które są już w puli). Łącznie mamy 3 możliwości, dlatego aby być break even w tej sytuacji musimy mieć lepszą rękę niż villain raz na trzy razy (-10bb+(-10bb)+20bb=0).

To z kolei pozwala obliczyć, że powinniśmy być lepsi przynajmniej 1/3=33,33% razy.

Odpowiedz
Cytat
koval1990
PokerStrategist

Napisane przez evLeisure

Napisane przez PyqPyk

Napisane przez 69CuZo69

Te dwa przykłady pokazują, że nie każdy myśli tak jak my i jeżeli chcemy coś komuś wytłumaczyć to musimy się trochę bardziej postarać niż pisząc jedno zdanie.

Oba przykłady są dobre, a zarazem złe. Zależy czy pisząc "pula" liczymy podbicie przeciwnika czy nie.

Pula wynosi 5$. Mamy sprawdzić za 1$.
- Jeżeli pisząc "pula" liczymy podbicie przeciwnika to pot oddsy wynoszą 5:1, czyli swoje outy musisz trafić przynajmniej w 20%.
- Jeżeli pisząc "pula" nie liczymy podbicia przeciwnika to pod oddsy wynoszą (5+1):1, czyli Twoje outy musisz trafić w przynajmniej 16%.

Żeby wyczerpać temat przypomnę jeszcze jak liczymy szanse na trafienie outów.

Najlepiej jest nauczyć się na pamięć jakie są szanse trafienia swoich outów czy to w postaci klasycznej czy procentowej.

Dla leniwych wymyślono średnio dokładny, ale bardzo łatwy sposób liczenia szansy procentowej zwany metodą "4 i 2", w której ilość outów mnożymy przez 4 jeżeli liczymy szanse flop-->river, a razy 2 jeżeli liczymy szanse flop-->turn lub turn-->river.

W podanym przeze mnie przykładzie nasze outy musimy trafić raz na 6 razy (6:1) lub procentowo w 16% przypadków, aby być przynajmniej break even.

Mając 8 outów pamiętamy, że trafimy je raz na 5 razy (4.75:1) lub procentowo w 21% przypadków. Metodą "4 i 2" otrzymamy trafienie w 16% przypadków.

Skoro musimy trafić nasze outy raz na 6 razy (6:1), a trafimy je raz na 5 razy (4.75:1) lub procentowo musimy je trafić w 16% przypadków, a trafimy je w 21% przypadków to jasno wychodzi nam, iż call jest opłacalny.

Napisane przez imgoingtomirage

Pozdrawiam.

Źle. Razy liczysz jakby w puli było już liczone podbicie villaina, a raz jakby go nie liczono.

+1 good job.

Chyba ladniej opisane niz w artach ^^

Odpowiedz
Cytat
WASU86
PokerStrategist

czyli wnosisz ze metoda 4 2 jest zła?

Odpowiedz
Cytat
loosekiddie
PokerStrategist

Napisane przez evLeisure

Pozdrawiam.

Źle. Razy liczysz jakby w puli było już liczone podbicie villaina, a raz jakby go nie liczono.

Tutaj to akurat Ty się mylisz, 3:1 i 1/(3+1) to dokładnie takie same oddsy policzone w ten sam sposób, z uwzględnieniem tych samych podbić i pul; są to zdecydowanie równoważne zapisy tej samej sytuacji.

Napisane przez WASU86
czyli wnosisz ze metoda 4 2 jest zła?

Jest jedynie niedokładna, są to przybliżone oddsy. Przy 13 outach na flopie masz ~27.6% na trafienie turna, podczas gdy mnożąc outy razy dwa otrzymujesz 26%. Im więcej outów, tym bardziej rośnie różnica (przy 20 outach jest to 2.5% różnicy).

Odpowiedz
Cytat
Sz0gun
Oldschool Grinder

Napisane przez loosekiddie

Napisane przez evLeisure

Pozdrawiam.

Tutaj to akurat Ty się mylisz, 3:1 i 1/(3+1) to dokładnie takie same oddsy policzone w ten sam sposób, z uwzględnieniem tych samych podbić i pul; są to zdecydowanie równoważne zapisy tej samej sytuacji.

+1

3:1 = 1/3+1 = 25% inny zapis, oznacza to samo

Odpowiedz
Cytat

coś post się zdublował...

Odpowiedz
Cytat

Sam się sobie dziwie, że nie zauważyłem błędu, kiedy w wyniku dostałem takie procenty. Zaraz to poprawie.

@Edit
I jak teraz wyjaśnić, że mając 8 outów otrzymujemy oddsy 4.75:1, ale procentowo dostajemy 17%, mimo, iż ni jak ~5:1 != 17%?

Może w niedalekiej przyszłości wezmę się za wytłumaczenie tego, ale nie obrażę się, jeżeli ktoś mnie wyręczy w rozpisaniu sposobów dokładnego policzenia podanych przeze mnie wartości ;)

Poprawiłem powyższy post.

Odpowiedz
Cytat