Przejdź do forum
Poker na legalu

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Poker na legalu

132 Posty
41 Użytkownicy
0 Reakcje
9,859 Wyświetlenia

Tu nie chodzi o to gdzie działają, ale gdzie mają swoją siedzibę bo w prawie brytyjskim jest wymóg siedziby. Większość tych firm działa z rajów podatkowych...więc odpadają. Zastanawiałbym się jeśli chodzi o firmy z Giblartaru, bo on chyba objęty jest zakresem swobód UE, no i poza tym jest terytorium autonomicznym Wlk.Brytanii

miodek5
Oldschool Grinder
tmfinger
Elite Grinder

dobry link ale niestety nic nowego. Wyjaśniła się przynajmniej kwestie kwot, które bank musi zgłaszać w związku z przepisami określonych ustaw. Odpowiednio 10K Euro i 15K Euro, czyli w zasadzie 10K (również narastająco). Dobiła mnie kwestia ustawy o zapobieganiu... IMO jest to najbardziej prawdopodobny paragraf, który może zaistnieć

Pytanie pozostaje jedno. Kto miał styczność z tego typu sprawą OSOBIŚCIE?

thefoe
Oldschool Grinder

wychodzi na to ze tzreba sie przeprowadzic do GB. DOsc ze jest to tam legalne to jeszcze od wygranych nie placi sie ZADNEGO podatku.

Ja gdziesz czytalem ze prosy, jada do GB, zakladaja tam konto biora karte bankomatowa i w polsce tak wyplacaja kase.

thefoe
Oldschool Grinder

tmfinger napisał
największe poker roomy nie działają chyba w UE

Chyba zaden. I nie dlatego, ze nie moga. Tak jest dla nich prosciej. Party ma siedzibie na Giblartarze, a PS na wyspie Mann. To czesci UK, ale nie GB. A tylko GB jest w UE.

No to więc jakie jest rozwiązanie dla polskiego rezydenta grającego na terenie rp? Albo nie doczytałem, albo po prostu nie ma takiego zapisu, żeby rezydent czy obywatel GB miał jakieś konsekwencje za grę na terytorium rp w pokera online. Ciekawostka

Ja właśnie mam podobny problem, napisałem do supportu PS, a tam Pani Justyna napisała mi:

Jeśli chodzi o stronę prawną przelewu zagranicznego, w zależności od procesora, widnieją różne nazwy Nadawacy przelewu na wyciagu bankowym (jak na przykład PStars) . Nie musisz się jednak stroną prawną pokera online przejmować, jako że jest on w Polsce w 100% legalny.

Odpisałem jej, żeby podała jakieś normy prawne itp.

PS. Jak chcecie całą naszą wymianę maili to mogę wrzucić.

slimy3
Oldschool Grinder

radzikowski napisał
PS. Jak chcecie całą naszą wymianę maili to mogę wrzucić.

Chętnie _biggrin: Ciekawe... _biggrin:

radzikowski napisał
Ja właśnie mam podobny problem, napisałem do supportu PS, a tam Pani Justyna napisała mi:

Jeśli chodzi o stronę prawną przelewu zagranicznego, w zależności od procesora, widnieją różne nazwy Nadawacy przelewu na wyciagu bankowym (jak na przykład PStars) . Nie musisz się jednak stroną prawną pokera online przejmować, jako że jest on w Polsce w 100% legalny.

To jakaś bzdura jest, na dzień dzisiejszy na 100% nielegalny. Koniec,kropka. Babka nie ma pojęcia co pisze

Ja myślę, że nie ma o czym gadać :) Czy ktoś kiedyś słyszał, żeby pokerzysta został o coś oskarżony? To jest raczej sprawa małego kalibru, po trawnikach też nie można chodzić, a policjanci nie zwracają na to uwagi :) Inna kwestia to wypłata pieniędzy. Pokerroom może służyć jako pralnia pieniędzy i to jest główne niebezpieczeństwo.

thefoe
Oldschool Grinder

ThomasTheKing napisał
Ja myślę, że nie ma o czym gadać :) Czy ktoś kiedyś słyszał, żeby pokerzysta został o coś oskarżony? To jest raczej sprawa małego kalibru, po trawnikach też nie można chodzić, a policjanci nie zwracają na to uwagi :) Inna kwestia to wypłata pieniędzy. Pokerroom może służyć jako pralnia pieniędzy i to jest główne niebezpieczeństwo.

dlatego pokerroomy maja limity wplat. Niby, zeby ludzie nie przegrywali ostatnich pieniedzy na jedzenie, ale naprawdę nie chca wpadki ze ktos wplaca 1 mln $ i za tydzien niby juz to przegral....

No tak, racja :] Myślałem, że limit jest, jeśli samemu się go ustali :P Ale znając nasze realia, zanim rozpatrzyliby sprawę, wytoczyli proces itd. mineły by lata :] Windykacja należności u nas trwa latami :) Według mnie nie ma się czego bać :) I tak nikt z nas nie wygrał tyle, żeby wypłata wymagała jakichś szczególnych zabiegów :D Moja rada: grajcie dalej, a o wasze miliony się nie martwcie :D

PS. Można poszukać forum prawne w google i zadać tam odpowiednie pytania albo skorzystać z porady kancelarii prawnej :) Myślę, że jak ktoś martwi się o wypłatę $$ to będzie go stać na to :)

AmraamPL
Oldschool Grinder

a zalozmy taka sytuacje.
Wyjezdzam na tydzien do UK i biore ze soba xxxx funtow. Wchodze do kasyna dla zabawy i zaczynam grac. Wygrywam xxxxx funtow. I co z ta kasa nie moge wrocic juz do polski?
Albo ide puszczam losa na jakiejs loterii i wygrywam 100k funtow. Tez nie moge z tym wrocic?

Kolejne pytanie.
Juz wygralem ta kase poszedlem do banku i powiedzialem ze chce otworzyc konto. Tez musze placic potem podatek od takich przelewow do polski.

A w rzeczywistosci bedzie to kasa wysylana z MB.

Nie wiem moze sie myle naprowadzcie mnie.

thefoe
Oldschool Grinder

AmraamPL napisał
a zalozmy taka sytuacje.
Wyjezdzam na tydzien do UK i biore ze soba xxxx funtow. Wchodze do kasyna dla zabawy i zaczynam grac. Wygrywam xxxxx funtow. I co z ta kasa nie moge wrocic juz do polski?
Albo ide puszczam losa na jakiejs loterii i wygrywam 100k funtow. Tez nie moge z tym wrocic?

Kolejne pytanie.
Juz wygralem ta kase poszedlem do banku i powiedzialem ze chce otworzyc konto. Tez musze placic potem podatek od takich przelewow do polski.

Jesli chodzi o podatki, nie ma domniemania niewinnosci. To podatnik musi udowodnic ze np. te pieniadze nie podlegaly opodatkowniu bo.... itp... jak nie jestes w stanie udowodnic skad te pieniadze pochodza zabiora Ci 75%.
Na dodatek, jesli udowodnia Ci ze pieniadze pochodza z przestepstwa (ale tu juz jest domniemanie niewinnosci i niczego udowadniac nie musisz) to w najlepszym przypadku stracisz wszystko.

Z tego co slyszalem to "authorities" glownie monitoruja przelewy z rajow podatkowych (Man, Kajmany, Giblartar itp...). jednak z tego co zauwazylem roomy wysylaja kase z "normalnych" krajow. Nie pamietam, ale albo FTP albo P* wysyla kase z IRL z lotniska SHannon. Od strony skarbowki wyglada to dosc wiarygodnie. Przeciez Polacy z IRL i GB przesylaja rocznie do kraju miliardy euro i funtow.
Wg mnie najbezpieczniejsza opcja, jesli ch cemy byc w kraju to karta bankomatowa. Zakladamy konto w kraju gdzie e-poker jest legalny. Transakcja jest autoryzowana poprzez bank gdzie jest konto i bank obslugujacy bankomat w Polsce nie ma zadnych danych personalnych ani stanu konta. Wie tylko ile wyplacil i jaki bank autoryzowal transakcje.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

AmraamPL napisał
a zalozmy taka sytuacje.

Kolejne pytanie.

Wygrane w kasynach naziemnych na terenie UE są w pełni legalne i zwolnione z podatku. Nie musisz nic w Polsce za to płacić. Będąc w kasynie, bierzesz kwitek będący zaświadczeniem, ile wygrałeś, do pokazania polskiemu us, gdyby ten się przyczepił do źródła zysku.

thefoe
Oldschool Grinder
thefoe
Oldschool Grinder
thefoe
Oldschool Grinder
Urbi23
Oldschool Grinder

A jakie warunki muszą być spełnione, żeby założyć konto w zagranicznym banku? Trzeba mieć tam adres zameldowania, nieprawdaż? W każdym kraju tak jest?

Tak, trzeba okazać dowód zameldowania, numer sofi, kwitek z wypłaty (bo po co komuś konto w Holandii skoro tam nie mieszka ani nie pracuje?) ;) Przynajmniej tak jest w Holandii - niedawno byłem. Ale pewnie nie wszystkie banki tego wymagają, ale w większości wymagają tych dokumentów.