Janosikgdy napisał
Franeczek, jeden Polak udzielający się na forum pokerzysta zgłosił się do urzędu skarbowego aby zapłacić podatek od wygranych z pokera, i policzyli mu za to 75% i na tym się skończyło.
Chociaż, po pierwsze nie chcę płacić 75% bo to jest dopiero przestępstwo, a po drugie, to przecież us może nas zgłosić do prokuratury.
Mam jeszcze takie pytanie:
Czy bezpiecznie jest radzić się u radców prawnych odnośnie legalizacji kasy z pokera? Oni mają chyba obowiązek zgłaszać próby prania brudnych pieniędzy?
No tak, ale z drugiej strony, są kraje UE, w których poker jest legalny, a ja gram na firmach działających legalnie w UE, i Polskie prawo ogranicza podstawowe wolności UE, w związku z tym nie mam zamiaru prania brudnych tylko dowiedzenia się w sytuacji jak to wygląda.
Generalnie czy o rzeczy związane z pokerem online możemy się bezpiecznie radzić u radców prawnych podatkowych itd. czy lepiej się nie wychylać o rady aby nie donieśli na nas?
Generalnie obowiązuje ich tajemnica zawodowa, więc nie mogą na was donieść , bo straciliby prawo wykonywania zawodu. Możesz się ich radzić, tyle że oni ci pewnie powiedzą dokładnie to samo co ja albo i jeszcze mniej. Jeśli chodzi o UE to harmonizacja prawa wspólnotowego dotyczy praktycznie tylko prawa gospodarczego, a nie prawa karnego, które jest pozostawione do regulacji prawa danego kraju, więc naruszenie swobód nie ma znaczenia,po drugie prawo wspólnotowe nie ma tu nic do powiedzenia, bo brak jest elementu wspólnotowego, bo regulacja krajowa - prawo karne niepodlegające harmonizacji(nie będące częścią prawa wspólnotowego) Przepraszam ale nie umiem tego prościej wyjaśnić. A co do wyprania tych pieniędzy, to zamieściłem wszystkie, moim zdaniem, w miarę bezpieczne sposoby ich wyprania w poprzednich postach