Przejdź do forum
Poker na legalu

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Poker na legalu

132 Posty
41 Użytkownicy
0 Reakcje
9,861 Wyświetlenia
Janosikgdy
Oldschool Grinder

slimy3 napisał
Ciekawe, ciekawe. A mając np meldunek na Malcie czy Gibraltarze możemy normalnie kupić mieszkanie w Polsce. Druga sprawa czy taki meldunek to prosta sprawa?

Meldunek to wymysł radziecki ;)

Z tego co wiem wystarcza rezydencja finansowa. Jeżeli przeniesiesz swoje życie zawodowe do innego kraju, to wtedy zostajesz objęty pod ich jurysdykcję podatkową, i przestaniesz podlegać pod nasz us.

Trzeba wynająć mieszkanie, pokój cokolwiek np. w U.K i prowadzić tam interesy. (i nie posiadać zameldowania w Polsce, nie mieć żądnych dochodów u nas przez ileś tam miesięcy).

slimy3 napisał
Ciekawe, ciekawe. A mając np meldunek na Malcie czy Gibraltarze możemy normalnie kupić mieszkanie w Polsce. Druga sprawa czy taki meldunek to prosta sprawa?

No tak, ale grałeś w Polsce więc tu popełniłeś przestępstwo, jesteś polskim obywatelem, to niestety tak prosto nie działa. Już bardziej jak byś tam jakiś miejscowy odpowiednik spółki akcyjnej/z.o.o. tam utworzył i ta spółka by nabywała nieruchomość w Polsce, a ty byś działał jako jej pełnomocnik. Właścicielem więc w myśl prawa nie jesteś ty tylko ta spółka. A jeszcze lepiej żeby jedynym udziałowcem był jakiś fundusz z kraju który nie udziela takich informacji (np. Aruba). Ale to wszystko bardzo duże koszty, więc musiałbyś zgarniać z tego konkretny "cash", żeby to miało sens. Btw udzielając wam takich rad sam popełniam przestępstwo, nie wydajcie mnie _biggrin:

Janosikgdy napisał

slimy3 napisał

Meldunek to wymysł radziecki ;)

Z tego co wiem wystarcza rezydencja finansowa. Jeżeli przeniesiesz swoje życie zawodowe do innego kraju, to wtedy zostajesz objęty pod ich jurysdykcję podatkową, i przestaniesz podlegać pod nasz us.

Trzeba wynająć mieszkanie, pokój cokolwiek np. w U.K i prowadzić tam interesy. (i nie posiadać zameldowania w Polsce, nie mieć żądnych dochodów u nas przez ileś tam miesięcy).

W myśl polskiej ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych masz rezydencję podatkową w Polsce jeśłi masz to swój "ośrodek życiowy" tzn. tu skupia się twoje życie mówiąc oględnie, lub przebywasz w Polsce co najmniej 183 dni w roku. Przy czym spełnienie, któregokolwiek z tych warunków powoduje, że masz miejsce zamieszkania w Polsce. Więc jeśli nie spełniasz, to nie masz, Proste.
Tyle, że co wy macie Kurwa z tą skarbówką podatku i tak nie zapłacicie, bo w Polsce to przestępstwo(przy małych kwotach wykroczenie), więc jak was skażą to szybka piłka- przepadek, zabierają wam wszystko co nabyliście w wyniku przestępstwa/za pieniądze z przestępstwa. Co tu ma do gadania skarbówka, w zadnym kraju nie opodatkowuje się dochodów z przestępstwa tylko się je konfiskuje. Nie bójcie się skarbówki tylko policji

bastian081
PokerStrategist

Czy nie można po prostu jak już ktoś wspomniał wyjechać np. do UK wypłacić tam kasę, rozliczyć się z US Wielkiej Brytanii jak każdy polski emigrant i wrócić do kraju ? Co w tym nielegalnego ? W UK poker jest legalny (nie wiem czy opodatkowany) a polski US nie będzie chyba sprawdzał w jaki sposób zarobiliśmy pieniądze w UK ani tym bardziej czy graliśmy z terenu polski czy UK ? Co o tym myślicie ?

Edit. Franeczek ubiegłeś mnie. Co do tych 183 dni czy to jest w ogóle do sprawdzenia. Kto i w jaki sposób w ogóle sprawdza czy spełnione są czy nie warunki rezydentury w Polsce ?

bastian081 napisał
Czy nie można po prostu jak już ktoś wspomniał wyjechać np. do UK wypłacić tam kasę, rozliczyć się z US Wielkiej Brytanii jak każdy polski emigrant i wrócić do kraju ? Co w tym nielegalnego ? W UK poker jest legalny (nie wiem czy opodatkowany) a polski US nie będzie chyba sprawdzał w jaki sposób zarobiliśmy pieniądze w UK ani tym bardziej czy graliśmy z terenu polski czy UK ? Co o tym myślicie ?

Tak, tyle że dochód nie został osiągnięty gdy tam przebywałeś. Gdybyś tam grał i tam przebywał to ok. Nawet skarbówka w Wlk.Brytanii by to pewnie sprawdziła,a po drugie jak rozliczasz się w Wlk. Brytanii to chyba i tak musisz zgłosić dochód tam osiągnięty, jeśli nie sprawdzą to ok, ale jak sprawdzą że byłeś 1m-c i zgarnąłeś powiedzmy 30tyś to od razu to zakwestionują, a jak nie udowodnisz skąd to podatek od dochodów nieujawnionych- stawka 75%, więc zostanie ci 1/4... :evil:

Janosikgdy
Oldschool Grinder

Franeczek, jeden Polak udzielający się na forum pokerzysta zgłosił się do urzędu skarbowego aby zapłacić podatek od wygranych z pokera, i policzyli mu za to 75% i na tym się skończyło.

Chociaż, po pierwsze nie chcę płacić 75% bo to jest dopiero przestępstwo, a po drugie, to przecież us może nas zgłosić do prokuratury.

Mam jeszcze takie pytanie:
Czy bezpiecznie jest radzić się u radców prawnych odnośnie legalizacji kasy z pokera? Oni mają chyba obowiązek zgłaszać próby prania brudnych pieniędzy?
No tak, ale z drugiej strony, są kraje UE, w których poker jest legalny, a ja gram na firmach działających legalnie w UE, i Polskie prawo ogranicza podstawowe wolności UE, w związku z tym nie mam zamiaru prania brudnych tylko dowiedzenia się w sytuacji jak to wygląda.
Generalnie czy o rzeczy związane z pokerem online możemy się bezpiecznie radzić u radców prawnych podatkowych itd. czy lepiej się nie wychylać o rady aby nie donieśli na nas?

bastian081 napisał
Edit. Franeczek ubiegłeś mnie. Co do tych 183 dni czy to jest w ogóle do sprawdzenia. Kto i w jaki sposób w ogóle sprawdza czy spełnione są czy nie warunki rezydentury w Polsce ?

Skarbówka może przeprowadzić kontrolę podatkową co odbywa się z reguły po donosie życzliwego ci sąsiada/czyli jakiś tam anonimowy donos. Po prostu badają czy przebywasz, ile przebywasz, a jeśli np. krotko, to prosty dowód masz tu rodzinę(w sensie żonę, dzieci) więc wynika z tego, że tu masz swoje "centrum interesów życiowych", więc masz rezydencję w Polsce. Generalnie skarbówka na wniosek/z urzędu przeprowadza kontole

bastian081
PokerStrategist

A mnie jeszcze ciekawi sprawa pokera w UK. Nawet jak jadę na krócej do UK powiedzmy miesiąc i tam gram w pokera, wypłacam kasę, rozliczam się z ich urzędem to w Polsce ten dochód jest legalny czy nie ? bo wtedy rozumiem że jestem rezydentem Polski ale zarobiłem pieniądze w sposób legalny w UK.

Janosikgdy napisał
Franeczek, jeden Polak udzielający się na forum pokerzysta zgłosił się do urzędu skarbowego aby zapłacić podatek od wygranych z pokera, i policzyli mu za to 75% i na tym się skończyło.

Chociaż, po pierwsze nie chcę płacić 75% bo to jest dopiero przestępstwo, a po drugie, to przecież us może nas zgłosić do prokuratury.

Mam jeszcze takie pytanie:
Czy bezpiecznie jest radzić się u radców prawnych odnośnie legalizacji kasy z pokera? Oni mają chyba obowiązek zgłaszać próby prania brudnych pieniędzy?
No tak, ale z drugiej strony, są kraje UE, w których poker jest legalny, a ja gram na firmach działających legalnie w UE, i Polskie prawo ogranicza podstawowe wolności UE, w związku z tym nie mam zamiaru prania brudnych tylko dowiedzenia się w sytuacji jak to wygląda.
Generalnie czy o rzeczy związane z pokerem online możemy się bezpiecznie radzić u radców prawnych podatkowych itd. czy lepiej się nie wychylać o rady aby nie donieśli na nas?

Generalnie obowiązuje ich tajemnica zawodowa, więc nie mogą na was donieść , bo straciliby prawo wykonywania zawodu. Możesz się ich radzić, tyle że oni ci pewnie powiedzą dokładnie to samo co ja albo i jeszcze mniej. Jeśli chodzi o UE to harmonizacja prawa wspólnotowego dotyczy praktycznie tylko prawa gospodarczego, a nie prawa karnego, które jest pozostawione do regulacji prawa danego kraju, więc naruszenie swobód nie ma znaczenia,po drugie prawo wspólnotowe nie ma tu nic do powiedzenia, bo brak jest elementu wspólnotowego, bo regulacja krajowa - prawo karne niepodlegające harmonizacji(nie będące częścią prawa wspólnotowego) Przepraszam ale nie umiem tego prościej wyjaśnić. A co do wyprania tych pieniędzy, to zamieściłem wszystkie, moim zdaniem, w miarę bezpieczne sposoby ich wyprania w poprzednich postach

Janosikgdy
Oldschool Grinder

No tak, ale czy zabronienie grania w poker online nie jest sprawą gospodarczą?
Polscy gracze to potencjalni klienci firm działających legalnie na wspólnotowym rynku. Firmy nie mogą legalnie działać w Polsce, pomimo, że są dopuszczone u siebie. Czy nie jest to jawnym łamanie wolności w dostarczeniu usług i towarów?

bastian081 napisał
A mnie jeszcze ciekawi sprawa pokera w UK. Nawet jak jadę na krócej do UK powiedzmy miesiąc i tam gram w pokera, wypłacam kasę, rozliczam się z ich urzędem to w Polsce ten dochód jest legalny czy nie ? bo wtedy rozumiem że jestem rezydentem Polski ale zarobiłem pieniądze w sposób legalny w UK.

W myśl umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Wlk. Brytanią stosuje się metodę wyłączenia tzn. z dochodu osiągniętego w danym kraju (tu w Wlk. Brytanii) rozliczasz się w danym kraju. Więc z dochodu osiągniętego w Wlk. Brytanii rozliczasz się z tamtą skarbówką a nie naszą.

P.s. Za te wyczerpujące rady, zasłużyłem na jakiś prywatny trening SnG/MTT bo ostatnio coś baty zbieram :f_wink:

Janosikgdy napisał
No tak, ale czy zabronienie grania w poker online nie jest sprawą gospodarczą?
Polscy gracze to potencjalni klienci firm działających legalnie na wspólnotowym rynku. Firmy nie mogą legalnie działać w Polsce, pomimo, że są dopuszczone u siebie. Czy nie jest to jawnym łamanie wolności w dostarczeniu usług i towarów?

Swoboda przepływu towarów/ w tym wypadku bardziej usług jest naruszana ze względu na naruszenie zakazu dyskryminacji. Tyle, że państwa mogą stosować pewne ograniczenia ze względu na (i tu bardzo głupia nazwa) imperatywne wymogi prawa publicznego, np. bezpieczeństwo publiczne i wtedy taki zakaz jest dopuszczalny - chociażby ze względu na przeciwdziałanie praniu brudnych pieniędzy. Mógłbyś wykazywać, że taki generalny zakaz jest niedopuszczalny bo jest nieproporcjonalny, ale wcale nie jest powiedziane, że twoja sprawa trafi do ETS-u, bo o tym decyduje sąd krajowy,który może sam rozpatrzyć sprawę i nie ma chuja żeby oni na to pozwolili (tzw. pytania prejudycjalne do ETS-u). Po drugie wcale nie jest pewne czy ETS uznał tą argumentację (dla mnie wątpliwe, bo jednak w większości krajów europejskich taki zakaz istnieje). Oprócz tego cała procedura trwałaby z 3 lata i9 kupe szmalu (kilkanaście tysięcy co najmniej)

wma21
Elite Grinder

franeczek napisał

bastian081 napisał

W myśl umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między Polską a Wlk. Brytanią stosuje się metodę wyłączenia tzn. z dochodu osiągniętego w danym kraju (tu w Wlk. Brytanii) rozliczasz się w danym kraju. Więc z dochodu osiągniętego w Wlk. Brytanii rozliczasz się z tamtą skarbówką a nie naszą.

Wiec wszystko jasne nalezy zrobic sobie wycieczke do UK tam wyplacic kase i rozliczyc sie z tamta skarbowka. Pieniadze, ktore wyplacamy z roomow pokerowych sa dopiero zarobkiem w momecie wyplacenia poniewaz na roomach pokerowych nie mamy pieniedzy tylko zetony, ktore odpowiadaja pewnej kwocie $.

wma21 napisał

franeczek napisał

bastian081 napisał

Wiec wszystko jasne nalezy zrobic sobie wycieczke do UK tam wyplacic kase i rozliczyc sie z tamta skarbowka. Pieniadze, ktore wyplacamy z roomow pokerowych sa dopiero zarobkiem w momecie wyplacenia poniewaz na roomach pokerowych nie mamy pieniedzy tylko zetony, ktore odpowiadaja pewnej kwocie $.

Też nie do końca bo musiałbyś tam mieć miejsce zamieszkania więc jakiś lipny meldunek przez pewien czas, bo jak inaczej chciałbyś to zorganizować- przyjechałeś tydzień wcześniej, nie masz tam stałego zameldowania i chcesz się rozliczyć z 10 tyś funtów, które niby w te 2 tyg. zarobiłeś, bo taki zajebisty jesteś....?!? Co do tego czy żetony są zarobkiem dopiero w momencie wypłacenia, to mnie zagiąłeś, ale chyba tak nie jest. W każdym razie polska skarbówka taką interpretację na bank by zakwestionowała

wma21
Elite Grinder

franeczek napisał

wma21 napisał

franeczek napisał

bastian081 napisał

Też nie do końca bo musiałbyś tam mieć miejsce zamieszkania więc jakiś lipny meldunek przez pewien czas, bo jak inaczej chciałbyś to zorganizować- przyjechałeś tydzień wcześniej, nie masz tam stałego zameldowania i chcesz się rozliczyć z 10 tyś funtów, które niby w te 2 tyg. zarobiłeś, bo taki zajebisty jesteś....?!?

A jak ktos wyjezdza na wakacje i tam pracuje to bez problemu sie rozlicza z tamta skarbowka. Moze wystarczy tylko meldunek tymczasowy.

Myślę, że tak byleby farsy nie było że w parę dni zarobiłeś kilkadziesiąt tysięcy. Zresztą nie sądzę żeby brytyjska skarbówka bardzo się czepiała, dla nich to przecież czysty zarobek, tylko nasz budżet nie chce na nas zarabiać, bo dla Państwa Polskiego to przestępcy jesteśmy

wma21
Elite Grinder

Sadze ze dla nich to bez znaczenia ze zarobimy majatek w tydzien. Dla nich im wiekszy podatek tym lepiej.

Shad0w69
Elite Grinder

A jaki jest podatek od takich zarobkow w GB?

Janosikgdy
Oldschool Grinder

W U.K poker online jest nieopodatkowany ( dla kasyn działających an terenie ue)

tmfinger
Elite Grinder

największe poker roomy nie działają chyba w UE