Przejdź do forum
Poker na legalu

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Poker na legalu

132 Posty
41 Użytkownicy
0 Reakcje
9,860 Wyświetlenia
thefoe
Oldschool Grinder

Urbi23 napisał
A jakie warunki muszą być spełnione, żeby założyć konto w zagranicznym banku? Trzeba mieć tam adres zameldowania, nieprawdaż? W każdym kraju tak jest?

http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,85421,4544719.html

Janosikgdy napisał
Wygrane w kasynach naziemnych na terenie UE są w pełni legalne i zwolnione z podatku. Nie musisz nic w Polsce za to płacić. Będąc w kasynie, bierzesz kwitek będący zaświadczeniem, ile wygrałeś, do pokazania polskiemu us, gdyby ten się przyczepił do źródła zysku.

chyba nie masz racji

...Reasumując: w przypadku osoby, która uzyskała dochody z zagranicznych gier losowych lub zakładów wzajemnych, będącej rezydentem w Rzeczpospolitej Polskiej istnieje obowiązek uiszczenia podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych w sytuacji kiedy nie istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarta pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a państwem, w którym uzyskany jest dochód....

http://prawo.money.pl/porady-prawne/porady/prawo-podatkowe/artykul/podatek%3Bod%3Bgier%3Binternetowych%3Bza%3Bgranica,94,0,218462.html

Zastanawiam się po co zakładać konta za granicą. Przecież przyjmowanie przelewów od pokerromów nie jest nielegalne. Nielegalna jest tylko gra przez internet na terenie polski. W tym wypadku możemy udokumentować, że zarobiliśmy tą kasę i należy od niej zapłacić podatek obowiązujący w Polsce (wtedy nie mogą nam zabrać 75% z racji nieujawnionego źródła dochodu). Następnie do US należy udowodnienie, że tą kasę zarobiło się nielegalnie. I tu wystarczy się tłumaczyć, że podczas gry było się za granicami RP.

Jak się mylę dajcie znać :)

Janosikgdy
Oldschool Grinder

tjall77 napisał

chyba nie masz racji

...Reasumując: w przypadku osoby, która uzyskała dochody z zagranicznych gier losowych lub zakładów wzajemnych, będącej rezydentem w Rzeczpospolitej Polskiej istnieje obowiązek uiszczenia podatku dochodowego od osób fizycznych na zasadach ogólnych w sytuacji kiedy nie istnieje umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zawarta pomiędzy Rzeczpospolitą Polską a państwem, w którym uzyskany jest dochód....

http://prawo.money.pl/porady-prawne/porady/prawo-podatkowe/artykul/podatek%3Bod%3Bgier%3Binternetowych%3Bza%3Bgranica,94,0,218462.html

Będę obstawiał przy swoim;-)
http://www.podatki.egospodarka.pl/32384,Wygrana-w-UE-bez-podatku-w-Polsce,1,65,1.html

chodzi tylko o kasyna naziemne i tylko będące na terenie UE.

thefoe
Oldschool Grinder

sebekkz napisał
Zastanawiam się po co zakładać konta za granicą. Przecież przyjmowanie przelewów od pokerromów nie jest nielegalne. Nielegalna jest tylko gra przez internet na terenie polski. W tym wypadku możemy udokumentować, że zarobiliśmy tą kasę i należy od niej zapłacić podatek obowiązujący w Polsce (wtedy nie mogą nam zabrać 75% z racji nieujawnionego źródła dochodu). Następnie do US należy udowodnienie, że tą kasę zarobiło się nielegalnie. I tu wystarczy się tłumaczyć, że podczas gry było się za granicami RP.

Jak się mylę dajcie znać :)

grubo sie mylisz.Nawet bedac w GB grajac tam w internecie lamiesz polskie prawo bedac rezydentem podatkowym w Polsce. Musisz zmienic rezydencje. Wtedy jak przyjedziesz do domu na swieta w pelni legalnie mozesz sobie grac w Polsce w pokera on-line.
US nie musi ci niczego udowadniac. 75% zabiora Ci jak nie bedziesz sie mogl wytlumaczyc z nadmiaru kasy. To twoim obowiazkiem jest udowodnienie, ze kasa pochodzi z opodatkowanego zrodla (lub zwolnionego z niego).
Wpisanie dochodow z pokera do PITU w rubryke "Inne dochody" to najglupsza rzecz jaka mozna zrobic.

A po co konto zagranica? Proste, jurysdykcja sadow, a tym bardziej US tam nie siega. CO najwyzej moga poprosic o Twoje wyciagi, ale najpierw musza wiedziec ze takie konto masz. Uzywajac tylko kart CT/DB nie sa w stanie sie tego dowiedziec, z np. kontroli przesiewowych.
A dla sluzb w GB, jakbys nawet przez to konto przeciagal 20000 Ł miesiecznie to dla nich to drobnica.

Urbi23
Oldschool Grinder

A teraz opcja - zakładam konto w GB, ale po roku podlegania pod brytyjskie prawo podatkowe (praca, studia, cokolwiek, w każdym razie mieszkam tam) wracam do Polski. Konto ulega usunięciu?

Janosikgdy
Oldschool Grinder

To, że pomieszkasz pół roku w U.K nie przeniesie Twojej rezydentury podatkowej do U.K. Po drugie jak wrócisz do Polski, to znowu rezydentura podatkowa zostanie tutaj przeniesiona, i poker będzie dla Ciebie nielegalny. (to co zarobisz w u.k przez internet podlegając tamtej rezydenturze, będzie legalne w PL).

Aby mieć rezydenturę przeniesioną do U.K musisz zrezygnować z PL (nie pobierać tutaj edukacji na żadnym levelu, nie posiadać, żadych dochodów, w tym lokat, dochodu od wynajmu, nie posiadać nieruchomości, ani samochodu zarejestrowanego, nie mieć, żony ani dzieci w Polsce. Zrezygnować z meldunku. Nie możesz przebywać w Polsce dłużej niż 180 dni w roku. To jest część warunków, które musisz spełnić dla polskiego us aby się zgodził, na "uwolnienie" Ciebie. Jeszcze kilka innych musisz spełnić aby Ciebie brytyjski us przyjął.

edit:

Pół roku przebywania w U.K to za krótko.
Można chyba zrobić taki myk, aby wynająć jakąś nieruchomość, w której byś mieszkał, i opłacić ją na 3 lata. Wtedy po pół roku mieszkania i po opłaceniu na kolejne 3 lata, można przyśpieszyć uzyskanie rezydentury.

Z tego co czytałem gdzieś, łatwiej uzyskać rezydenturę finansową na Malcie. Tam też poker jest legalny i nieopodatkowany. W dodatku taniej i pogoda lepsza :D

Mój znajomy, Maltańczyk jest radcą prawnym. Byłem ostatnio u niego w marcu to przy wódce gadaliśmy o zmianie rezydentury, ale nie pamiętam tego;/

Urbi23
Oldschool Grinder

Nie zrozumiałeś mnie. Rezudenturę podatkową mam tak naprawdę gdzieś :P Chodzi tylko o konto bankowe. Mam na myśli, że jadę na rok czy dwa do GB całkowicie legalnie i oficjalnie studiuję lub pracuję, zakładam tam konto. Potem wracam do Polski i pytanie czy konto brytyjskie ulegnie usunięciu. Bo kasę z pokera mogę wypłacać na brytyjskie konto, o którym polski US nic nie wie, a wypłacać w bankomatach. Natomiast w Polsce mieć jakąś byle jaką pracę, nawet za 600PLN, żeby tylko oficjalnie odprowadzać socjal i podatek oraz tłumaczyć źródło dochodów przy kupnie np samochodu (że niby odkładałem co miesiąc i mam), a żyć z pokera.

dobra mili państwo. człowiek się naszukał i znalazł

http://www.infor.pl/podatki/przepisy-prawne/DZU.2000.014.0000176/Ustawa-o-podatku-dochodowym-od-osob-fizycznych.html

USTAWA

z dnia 26 lipca 1991 r.

o podatku dochodowym od osób fizycznych

Rozdział 3

Zwolnienia przedmiotowe

Art. 21. 1. Wolne od podatku dochodowego są:

6) wygrane w kasynach gry, wideoloteriach, grach na automatach, grach na automatach o niskich wygranych oraz grach w bingo pieniężne i fantowe urządzanych i prowadzonych przez uprawniony podmiot na podstawie przepisów o grach i zakładach wzajemnych obowiązujących w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego,

6a) wygrane w grach liczbowych, loteriach pieniężnych, grze telebingo, zakładach wzajemnych, loteriach promocyjnych, loteriach audioteksowych i loteriach fantowych, jeżeli jednorazowa wartość tych wygranych nie przekracza 2 280 zł, urządzanych i prowadzonych przez uprawniony podmiot na podstawie przepisów o grach i zakładach wzajemnych obowiązujących w państwie członkowskim U
nii Europejskiej lub w innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego,

to wszystko co jest w necie to artykuły z lat 2007, 2008. Chyba nie ma sensu już ich rozkminiać, skoro tak brzmi obowiązująca ustawa.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

Tjall, podałem parę postów wyżej link do artykułu z tą ustawą :D

Janosikgdy napisał
Tjall, podałem parę postów wyżej link do artykułu z tą ustawą :D

:D zacząłem czytać jednocześnie dzienniki ustaw, kodeks karny skarbowy, ustawę o podatku dochodowym - zgłupieć idzie :D jeden wielki bełkot.

oczywiście, masz rację. wychodzi na to że wszystko jest w końcu legalne.

A inna sprawa tylko jest taka. Nazwy i nadawcy przelewów z poker roomów nie zawierają żadnej namiastki charakteru działalności jaka prowadzi ta instytucja. Druga sprawa, jesli przejdzie to przez Netellera/MB/whatever, to juz jakiekolwiek wczesniejsze slady sie urywaja. I od tego miejsca mowimy ze to sa wygrane z zakladow sportowych w Polsce i tyle.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

madavaster napisał
A inna sprawa tylko jest taka. Nazwy i nadawcy przelewów z poker roomów nie zawierają żadnej namiastki charakteru działalności jaka prowadzi ta instytucja. Druga sprawa, jesli przejdzie to przez Netellera/MB/whatever, to juz jakiekolwiek wczesniejsze slady sie urywaja. I od tego miejsca mowimy ze to sa wygrane z zakladow sportowych w Polsce i tyle.

A jak to możemy udowodnić?

MastaBooge
Poker Player

nie kumasz

to tobie maja udowodnic wine a nie odwrotnie

a tak bylo za Rzymu i tak jest teraz :f_tongue:

Urbi23
Oldschool Grinder

Nie US, tu nie ma domniemania niewinności i to Ty masz wskazać skąd są dochody.

Ktoś zna odpowiedź na moje pytanie z bankiem wyżej?

Janosikgdy
Oldschool Grinder

MastaBooge napisał
nie kumasz

to tobie maja udowodnic wine a nie odwrotnie

a tak bylo za Rzymu i tak jest teraz :f_tongue:

Jak kolega pod Tobą napisał. Przed us to ty udowadniasz źródło dochodu.

Urbi23, to sprawa indywidualna banku. Kolega pracuję w banku w U.K, zaraz napiszę do niego z zapytaniem.

thefoe
Oldschool Grinder

teoretycznie na terenie UE kazdy powinien miec rowny dostep do uslug bankowych. Ale praktyka zapewne jest inna. Schody zapewne sie skoncza jak zapytasz czy mozesz wplacic 10000 funciakow.

Janosikgdy
Oldschool Grinder

Jeden znajomy założył konto w 2005. Dostał kartę debetową. Karta była ważna 2 lata. Po jakimś czasie wrócił do Polski, i zmienił adres na polski. I wszystkie formularze, łącznie z nową kartą dochodzą do niego do nas.

Zapytałem kumpla, który siedzi w bankowości brytyjskiej dość mocno, czy można założyć konto w U.K nie mieszkając tam (albo przez neta, albo na wycieczce) czekam na odpowiedź. Jak się dowiem, to wkleję :D

Janosikgdy
Oldschool Grinder

Ok mam info.

Można bez problemu zakładać konto, nie mając zamieszkania w U.K
Można tam sobie pojechać na jeden dzień i założyć konto. Nie powinno być problemów z założeniem konta przez internet i zamówieniem karty debetowej.

Trzeba uważać na debet tylko na karcie i unikać go, bo system jest zagmatfany, i może się po paru miesiącach zrobić kilkaset funtów debetu do spłaty, więc lepiej się nie zapożyczać na tę parę funtów, i zawsze być na plusie.
Warto mieć na uwadze, że nie czyni to pieniędzy zarobionych na pokerze legalnymi!

thefoe napisał
grubo sie mylisz.Nawet bedac w GB grajac tam w internecie lamiesz polskie prawo bedac rezydentem podatkowym w Polsce. Musisz zmienic rezydencje. Wtedy jak przyjedziesz do domu na swieta w pelni legalnie mozesz sobie grac w Polsce w pokera on-line.

Tutaj jesteś w błędzie. Obowiązuje Cię prawo tego kraju na terenie którego się znajdujesz a nie tego gdzie masz rezydencje podatkową.

Jak będziesz miał rezydencję podatkową w USA to wcale nie znaczy że mając 20 lat nie wolno Ci w Polsce pić wódki, i odwrotnie mając rezydencję podatkową w Polsce nie wolno Ci w wieku 20 lat pić wódki w USA.

thefoe napisał
US nie musi ci niczego udowadniac. 75% zabiora Ci jak nie bedziesz sie mogl wytlumaczyc z nadmiaru kasy. To twoim obowiazkiem jest udowodnienie, ze kasa pochodzi z opodatkowanego zrodla (lub zwolnionego z niego).

Ale ja jestem w stanie się wytłumaczyć z nadmiaru gotówki. Wygrałem ją w pokera on-line będąc na terenie GB.