Przejdź do forum
MTT i jak sobie w n...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] MTT i jak sobie w nich radzić ?

23 Posty
13 Użytkownicy
0 Reakcje
1,859 Wyświetlenia

Witam,

Mam takie pytanie, jak sobie radzicie z graniem w MTT ?

Ja gram przeważnie Freerolle, mój ulubiony to 500$ na party poker z wpisowym 1 ppoint.

Powiedzmy startuje kolo 6000 graczy, po 10 minutach, jest kilka osób (lub więcej), których stack wynosi ok. 15k, powiedzcie mi jakim cudem można wygrać taki turniej ? Ja zazwyczaj po takim czasie, zwiększam swój stack o jedyne 1000 chipsow.

Jak powinno się grac ? Grając wg tabelek dotyczacych MTT, nic nie moge ugrac ?( i zazwyczaj odpadam kolo 2000 miejsca, glownie dlatego ze jestem juz w fazie push or fold..

Jakie są Wasze pomysly na takie turnieje ?

pozdrawiam

22 odpowiedzi
Kmedi1979
PokerStrategist

poczytaj harrington on holdem pomaga

Fokz
Oldschool Grinder

moj poczatek z One Point Special bo o tym freerollu mowa byl zaraz po przegraniu calego bankrolla w FL... no i bez zapoznania sie z jakakolwiek strategia postanowilem zaczac odbudowywac swoj bankroll... no i na poczatek majac jakas tam wiedze z FL podjalem sie tego wyzwania... i zajalem cos kolo 80 miejsca, za drugim razeem to samo... potem bylo troche gorzej... zaczlem szukac freerolli na innych platformach... sporo wygralem na starsach.... dochodzac kilka razy do 100... bez zadnej strategi... no ale w koncu mysle trzeba wziasc sie za nauke bo niby poczatek siwetny... czasem udalo sie cos gdzies ugrac... ale za maly zysk i za duzo gier i teraz po przyswojeniu torche wiedzy rozgrywam turniej na PP

narazie jest 83/2228 graczy

Chip Lider ma 259 500 zetonow

ja 198 083

wiec albo mam dzisiaj po prostu szczescie albo jednak taka gra jest naprawde korzystna... no ale zobaczymy jak skoncze :)

N4taku
Poker Player

ja wlasnie gram freerolla na partypoker zostało 30 grczy z ponad 5500:D jeszcze gram:P

N4taku
Poker Player

i co do rady kmediego bardzo pomaga harrington jestem w trakcie czytania i ten turniej ktory teraz rozgrywam jest jednym z wiekszych sukcesów :) a to pierwszy podczas czytania ksiazki jestem na cos kolo 80 str dopiero:)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

A jest możliwość, że ktoś mógłby ją zeskanować albo jakiś link ?
Znalazłem pare ebooków ale wszystko na rapidshare i w języku angielskim, wolałbym jednak po polsku.

krzychoo89
PokerStrategist

Po polsku nie znajdziesz nigdzie w sieci. Masz 2 opcje:

- zamowic po PL ksiazke (koszt ok. 70-80zl)
- nauczyc sie ang (kosztuje tylko troche czasu :) sam nie umiem jakos wybitnie a dotarlem z duzym zrozumieniem do polowy :) )

InTooDeep
PokerStrategist

freerolle mają to do siebie, szczególnie na tyle osób, że większość osób w nich słabo gra i ma fazę "push or fold" zupełnie odwrotnie od innych czyli na samym początku tzn. wchodzą z byle czym all in, bo myślą że to dobre (tak więc można zaliczyć suckouta ale ten kij ma dwa końce i możesz się zbudować ładnie). Do tego przyfarcą z 2 razy itd. I w sumie są niereformowalni. Wiadomo, że na te 6000 osób, kilka przyfarci, kilka akurat dobrze gra i może mieć dobry układ w tych 10 minutach i zbuduje tego stacka. Zauważ też, że po 10 minutach nie ma paru tysięcy graczy niekiedy. Najlepiej żebyś nie oglądał się na innych ale na swoją grę poziom blindów/ante swojego stacka i stacki oraz grę ludzi przy Twoim stole. Niech reszta Cię nie interesuje, spotkasz się z nimi najwyżej na ft lub przed nim i wtedy będą Cię interesowali. Ewentualnie popatrz na avarage stack i ilu jest za Tobą na bubble.

Granie według tabelek u mnie też się nie sprawdza. Bo właściwie nie można ująć w tabelki wszystkiego w końcu 6000 osób to wiele możliwych sytuacji. Tabelki raczej są po to żeby mieć konkret akurat w tych podstawowych sytuacjach. Jakby tabelki działały cuda, to nie musielibyśmy się pytać AdamaSz o ocenę rozdań, tylko by nam wszystko napisał ;)

Bo w sumie na przykład, tabelka mówi żeby kraść blindy z konkretnymi układami ale przecież jak wiesz, że ktoś bardzo chętnie na Twojego beta zrobi fold to czemu nie podbijać przed nim z any two?

Jeśli stół ma tendencje do limpowania i pasowania po podbiciu lub niektórzy gracze przecież też nie ma na co czekać? Trzeba karać limperów.

Musisz dużo obserwować. Ja na przykład musiałem się nauczyć odważniej grać. (i znowu muszę się trochę karcić teraz, bo po paru przegranych ostatnio czasami przyłapuje się na tym, że zmieniam się w totalnego TAGa)
A to trochę przez to, że wmówiłem sobie, że nie mogę wygrać turnieju. Bo ciągle jestem blisko ale nie wygrywam.

A co do fazy push or fold i tych dużych stacków. Już nie raz miałem odbicie w tej fazie na chip leadera. I już nie raz widziałem graczy którzy z 10k budowali sie do 300K. I tak właściwie to możesz poogladać tych w czołówce z początkowej fazy turnieju ilu z nich dojdzie do tego Twojego 1000-2000 miejsca lub ilu się tam utrzyma.

a tak btw to ja się nie znam ;P

oraz nie słuchałem ale zajeb*ście mi się podoba ;)

InTooDeep
PokerStrategist

krzychoo89 napisał
Po polsku nie znajdziesz nigdzie w sieci. Masz 2 opcje:

- zamowic po PL ksiazke (koszt ok. 70-80zl)
- nauczyc sie ang (kosztuje tylko troche czasu :) sam nie umiem jakos wybitnie a dotarlem z duzym zrozumieniem do polowy :) )

właśnie miałem się zapytać czy jest po polsku ta książka, bo już jakiś czas się nad nią zastanawiam a wolę przyswajać wiedzę po Polsku :)

InTooDeep
PokerStrategist

off top: oddali mi posty!!! :)

kaczuba
Oldschool Grinder

InTooDeep napisał

Lepiej policz czy wszystkie. ;)

A Harrington on Hold'em vol.1 już sporo czasu jest w polskim przekładzie na naszym rynku.

InTooDeep
PokerStrategist

kaczuba napisał

InTooDeep napisał

Lepiej policz czy wszystkie. ;)

A Harrington on Hold'em vol.1 już sporo czasu jest w polskim przekładzie na naszym rynku.

o skubańcy chyba mi rake zwędzili od nich. Ale może oddadzą z 30% jak dobije do 1000 postów ;)

oraz fajnie, kupie niedługo :)

A1varo
Poker Player

MI też :)

InTooDeep
PokerStrategist

A1varo napisał
MI też :)

Tobie też kupię ;)

A1varo
Poker Player
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wracam jeszcze raz do tematu,

Jak powinno się grać we wczesnej fazie ? ?(

Grając tight, nie mam szans na powiększenie stacka i jesli bede cały czas czekac na dobre karty, to pozniej konczy sie to tym, ze po parunastu minutach jest przy stole short stackiem, reszta ma 2-3 razy większy ode mnie, czasem nawet wiecej. Wtedy szanse na to ze uda mi sie cokolwiek zdzialac jest niewielka. Czekajac dalej, zwiekszaja sie blindy i potem to juz w ogole jest porazka.

Jak myslicie, warto na poczatku rozgrywac rece typu A2- AT, KQ, KJ, QJ, KT, QT, JT, itp ? W tabelkach nie jest jasno okreslone co robic z takimi rekami, tzn pisze ze nalezy zagrac check/fold . Sam widze ze ludzie graja takie rece i czesto wygrywaja.
Albo sprawa niskich suited lub nawet offsuited connectorów ?

Zauwazylem ze w takich turniejach grają często bardzo agresywni gracze, i wtedy nawet jesli blefuja, lub probuja zgarnac blindy (zakladajac ze sa one wystarczajaco wysokie a ja jestem SS przy samych duzych stackach przy stole) to przeciez nie jestem w stanie ich sprawdzic. Dlatego, że w razie nie powodzenia koncze udzial w turnieju.

Prosze o jakies komentarze.

edit: gdzie tu się usuwa posty?

W sumie też jestem dosyć ciekawy jak do tego podchodzić, bo jak na razie ryzykuje za dużo i jednak za często na początku. Na początku staram się wybić nieco ponad średnią, aby się jak najdłużej utrzymać.

Do tego fajna sprawa jest z tym że jednak mało kto Ciebie sprawdzi jak wchodzisz dopiero z dobrymi kartami, więc nawet z pokerem wygra się jakieś tam śmieszne pule (chyba że ktoś będzie miał kolor od asa to zaryzykuje).

Więc póki co wychodzę z założenia żeby oglądać wszystkie flopy, starać się zmusić przeciwników do przekonania że dalej wchodzę tylko i wyłącznie z dobrymi kartami i wtedy próbować blefu.

No ale tutaj jest masa dziur i bez szczęścia początku nie przetrwam. A tu nie o to w końcu chodzi, póki to są freerole mogę ryzykować, ale szkoda dać nawet 1.10$ jak się ma taką cudną technikę.

byczydzien
Legacy Member

ogólnie zasada w tych masywnych frerollach jest taka,

1.

podbijasz tylko, 1010+, AJ+ we wczesnych fazach i nie moze to byc małe podbicie, tylko conajmniej 6-7 razy, zeby nie weszła połowa stolika do rozdania, ponieważ inaczej po flopie mozesz od razu zrobić fold,

2.
nie cbetuj we wczesnych fazach gry z niczym, bo i tak cie sprawdzą, szkoda zetonów.

3.
w środkowej fazie gry, kiedy nie dasz rady sie podwoic, na przykłąd masz 1200 chipów blindy (75-150, 100-200), rzucasz allina z 67+, 22+, A10+, KJ+ jest to zagranie ev+, ponieważ w wypadku sprawdzenia masz karty z potencjałem, a jak Cię nie sprawdzą, jest szansa na kradzież blindów

ZASIĘG JEST SPEKULACYJNY, ale z reguły bardzo często Twojego allina z na przykłąd AQ, sprawdzi zdominowany as, albo jakieś 810s

4.
nigdy nie daj sie wyblindowac, no chyba, ze chcesz wpełznąć do miejsc płatnych

z niższymi parami i suited connectorami mozesz probować callować na poznych pozycjach i tanio ogladac flopa, ale niestety rzadko będziesz mogl to zrobic, bo co kilka rozdan ktos sie wesoło allinuje.., szczególnie we wczesnej fazie gry

frerolle grasz z reguły od powdojenia do podwojenia, rzadko kiedy doświadczas gry po flopie, dopiero jak liczba graczy skurczy sie do ilości, która w perspektywie ma wejście do kasy, wtedy zaczyna się robić cicho jak makiem zasiał i pojawia się sposobność do kradzieży blindów szczególnie przy frerollach, gdzie jest ante.

simon1989
BlackMember

Po pierwsze to zależy od Twojego sposobu gry, bo każdy ma inni. Ja przykładowo preferuje grę loose w turniejach online ale z całkowitą kontrolą puli. Tzn maksymalne wykorzystanie pozycji nad graczem. Im później tym bardziej zawężam range i staram się budzić w fazie przed kasą kiedy wszyscy siedzą jak ciche myszki.

To tak krótko , ale wg. mnie nie ma jasnego sposobu bo to zależy jak lubisz grać i od Twoich umiejętności. Nie kazdy lubi grac loose bo jego gra po flopie jest troszkę gorsza...

Jeżeli maiłbym to podzielić na fazy:

1 faza turnieju --> cieżko ocenić. Z EP i MP podbijam raczej tight czyli wąski zakres range. Jednak staram się na CO i BU grać o wiele bardziej loose i sprawdzać czasami nawet multiway poty nawet po podbiciu jakiegoś gracza z early bo łatwo wtedy określić jego range.

2 faza turnieju --> następuje kiedy mój stack dosyć szybko robi się większy od AVG. Wtedy gram zdecydowanie loose i wykorzsytywać wielkość stakca

2 faza turnieju kiedy mam stack w okolicach AVG lub poniżej. Wtedy staram się grac tight i raczej stopniowo zwiększać poprzez podbijanie impowanych pól(szczególnie turnieje 6-max) oraz wykorzystanie pozycji.

Później budzę się w fazie bublle przed kasą kiedy większa część graczy gra bardzo tight. ITM to już inna bajka i zależy od graczy ;P