Przejdź do forum
fml... czyli celnic...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

fml... czyli celnicy atakują...

657 Posty
232 Użytkownicy
0 Reakcje
110.4 K Wyświetlenia
presidentdevil
Oldschool Grinder

I tutaj może przydać się Palikot...

Odpowiedz
Cytat
Head Admin
spinek
PokerStrategist

Napisane przez cARALooH
Nie na ogladalem sie chlopczyku filmow tylko znam polskie prawo.

To muszę się przyznać do błędu. Bardziej kierowałem sie prawem cywilnym gdzie były orzeczenia biorące pod uwagę dowody np. z podsłuchów. Co do prawa karnego mogłem się mylić i rzeczywiście masz rację.

Odpowiedz
Cytat
Pixcier
PokerStrategist
thefoe
Oldschool Grinder

Napisane przez cARALooH
Nie na ogladalem sie chlopczyku filmow tylko znam polskie prawo.

Jezeli chcesz jakis przyklad to prosze :

Pamietasz historie pt agent Tomek i pani Pazura ?
Nie zostala skazana poniewaz udowodnila ze zdobyl od niej dowod zaciagajac ja do lozka a to nielegalne i musieli ja uniewinnic.
A ze 90% frajerow nie zna prawa i daje sie ciagac po sadach, albo dymac przez
hipermarkety to juz ich wina.

OMG!!!
art. 170 KPK

§ 1. Oddala się wniosek dowodowy, jeżeli:

1) przeprowadzenie dowodu jest niedopuszczalne,

2) okoliczność, która ma być udowodniona, nie ma znaczenia dla rozstrzygnięcia sprawy albo jest już udowodniona zgodnie z twierdzeniem wnioskodawcy,

3) dowód jest nieprzydatny do stwierdzenia danej okoliczności,

4) dowodu nie da się przeprowadzić,

5) wniosek dowodowy w sposób oczywisty zmierza do przedłużenia postępowania.

§ 2. Nie można oddalić wniosku dowodowego na tej podstawie, że dotychczasowe dowody wykazały przeciwieństwo tego, co wnioskodawca zamierza udowodnić.

§ 3. Oddalenie wniosku dowodowego następuje w formie postanowienia.

§ 4. Oddalenie wniosku dowodowego nie stoi na przeszkodzie późniejszemu dopuszczeniu dowodu, chociażby nie ujawniły się nowe okoliczności.

W Polsce nie ma zasady "owocu zatrutego drzewa" i fakty zdobyte nielegalnie sa wlaczane do poestepowania dowodowego. Nie mozna jedynie przeprowadzac dowodu z wada prawna, np. z przesluchania osoby ubezwlasnowolnionej czy z podsłuchu rozmowy klienta z prawnikiem.

http://www.e-mida.pl/index.php/artykuly-nr-05/items/problem-owocow-zatrutego-drzewa.html

A Pani Pazura nie byla uniewinniona, tylko posttepowanie zostalo umorzone z brakow jednoznacznych dowodow.

Odpowiedz
Cytat
simon1989
BlackMember

No tak ale np dowód w postaci taśm nagranych bez odpowiedniego zezwolenia nie może zostać dopuszczony. Np CBŚ nie może sobie podsluchiwac każdego, musimiec odpowiednie pozwolenie a jeżeli go nie ma to taki dowód nie może bycdopuszczony. Chyba ze coś sie zmieniło.

A co do sprawy z pazura i łóżkiem. Generalnie chodzi nie o nielegalnosc tylko o fakt ze takie działanie może być namawianiem do popełnienia przesuwając.

Nie jestem znawca prawa. Jeżeli sie mylę powiedzcie.

Odpowiedz
Cytat
thefoe
Oldschool Grinder

Napisane przez simon1989
No tak ale np dowód w postaci taśm nagranych bez odpowiedniego zezwolenia nie może zostać dopuszczony. Np CBŚ nie może sobie podsluchiwac każdego, musimiec odpowiednie pozwolenie a jeżeli go nie ma to taki dowód nie może bycdopuszczony. Chyba ze coś sie zmieniło.

A co do sprawy z pazura i łóżkiem. Generalnie chodzi nie o nielegalnosc tylko o fakt ze takie działanie może być namawianiem do popełnienia przesuwając.

Nie jestem znawca prawa. Jeżeli sie mylę powiedzcie.

przeciez niapisalem wyzej jak wyglada prawo - przeczytaj sobie. Tasmy nagrane przez CBS beda dopuszczone jako dowod niezaleznie od tego czy mieli do tego prawo czy nie...
zasada "owocu zatrutego drzewa" obowiazuje tylko w USA i dopiero od lat 60. Nie wiem skad to pzrekonanie wiekszosci ludzi, ze to jest powszechna zasada prawna. Ludzie naogladali sie seriali i teraz gadaja bzdury....

W wyroku z 27 maja 2004 r. Sąd Apelacyjny w Katowicach wskazał, że teoria „owoców zatrutego drzewa” nie została przyjęta w polskim procesie karnym, gdzie obowiązuje zasada swobodnej oceny dowodów. Nakłada ona na sąd obowiązek dokonania oceny wszystkich dowodów zgodnie z dyrektywami zawartymi w art. 7. k.p.k. Na gruncie kodeksu postępowania karnego tylko przedstawienie wymuszonych zeznań jest nielegalne, gdyż dowód taki podpada pod zakaz dowodowy wskazany w art.171. §5, 1 k.p.k.

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak
Oldschool Grinder

@ thefoe, a czy właśnie wadą prawną nie będzie brak takowego zezwolenia na podsłuch, czy to już wada formalna? zawsze to myliłem :rage:

Odpowiedz
Cytat
thefoe
Oldschool Grinder

samo pozyskiwanie informacji nie jest pojeciem prawnym i nie ma znaczenia, w formalnym ujeciu, dla mozliwosci przedsatawienia dowodu. Sad zapoznaje sie z KAZDYM dowodem ktory nie lamie art 170 kpk. I sam ustala wiarygodnosc dowodu. O ile sad moze miec watlipowsci co do dowodu uzyskanego nielegalnie (np. w wyniku przeszukania plecaka czlowieka, ktory nie dal swoim zachowaniem takiego powodu, a znaleziono tam np. gram hery) to dowodów z niego wynikajacych (np. kilo hery w domu) nie moze zignorowac i nie moze, jak w USA, uznac ze wszytkie dowody zebrane dzieki pierwotnej nielegalnej czynnosci policji nalezy uznac za nieistniejace.
Dajac przyklad z naszego podworka: jesli sluzby celen namierza gracza w pokera w sposob nielegalny to takowe dowody mozna obalic, argumentujac, ze skoro celnicy nie przejmowali sie procedurami, to mozliwe jest, ze calosc materialu jest np. sfalszowana, albo nierzetelna i dlatego nie mozna na tym opierac oskarzenia. Jednak, jesli w wyniku tych informacji, pozyskano, juz legalnie kolejne (np. zabezpieczono komputer) to w polskim prawie kolejny dowod roztrzyga sie w oderwaniu od wad pierowtnego dowodu. Ale oczywiscie suma sumarum, to sklad sedziowski w swoim sumieniu rozstrzyga calosc materialu.

Odpowiedz
Cytat
VonNogay
Poker Player

Moze poprostu trzeba organizowac ligi naziemne odprowadzajac podatek turniejowy 25%. Wpisowe ustanowic na symbolicznego zeta i luz.

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz
PokerStrategist

Te ligi naziemne to mogą się odbywać tylko w kasynach ... :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
arrat80
PokerStrategist

oglądaliście w dzisiejszych wiadomościach o nielegalnej loterii z pierogami? :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
Wojaq
PokerStrategist

Napisane przez arrat80
oglądaliście w dzisiejszych wiadomościach o nielegalnej loterii z pierogami? :facepalm:

podlinkuj ktoś :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
moonson13
PokerStrategist

To chyba chodziło o to zdarzenie, tylko w wiadomościach jeszcze jakoś to powiązali z loterią, z której zysk, panie sprzedające pierogi przeznaczyły na potrzeby lokalnej społeczności.

http://wpolityce.pl/wydarzenia/13314-co-sie-dzialo-na-v-warminskiej-uczcie-pierogowej-wkroczyli-uzbrojeni-ubrani-w-czarne-mundury-funkcjonariusze-urzedu-kontroli-skarbowej-i-izby-celnej

Odpowiedz
Cytat
Wojaq
PokerStrategist

Napisane przez moonson13
To chyba chodziło o to zdarzenie, tylko w wiadomościach jeszcze jakoś to powiązali z loterią, z której zysk, panie sprzedające pierogi przeznaczyły na potrzeby lokalnej społeczności.

http://wpolityce.pl/wydarzenia/13314-co-sie-dzialo-na-v-warminskiej-uczcie-pierogowej-wkroczyli-uzbrojeni-ubrani-w-czarne-mundury-funkcjonariusze-urzedu-kontroli-skarbowej-i-izby-celnej

ale to prawie 2 miechy temu :ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
moonson13
PokerStrategist

No tak, ale rzecz dotyczyła mniej więcej tych okolic, a nic świeższego nie znalazłem. Wydaje mi się (choć nie słuchałem dokładnie), że były już nawet jakieś wypowiedzi z min. finansów nt. tego pisemka więc może w wiadomościach przedstawili sprawę z opóźnieniem. Ale mogę się mylić.

Odpowiedz
Cytat
arrat80
PokerStrategist
pyziolek20
Legacy Member

retardy

Odpowiedz
Cytat
Dreadman7
Oldschool Grinder

Napisane przez arrat80
http://tvp.info/wiadomosci/tematy/nielegalna-loteria-z-pierogami/5491345

Nie obejrzałem materiału, ale po przeczytaniu nagłówka i opisu to tylko woła to o pomstę do nieba :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Na tej samej zasadzie urząd celny powinien pozamykać wszystkie wesołe miasteczka, gdzie występuje losowanie misiów, breloczków i innych zabawek... :facepalm: :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
sojowyjarz
PokerStrategist

I no co ta cała awantura. Celnicy, telewizja, sądy, a i tak je uniewinnią za małą szkodliwość.

Odpowiedz
Cytat
Fil1987
PokerStrategist

. sorry, że tylko kropa..

po prostu SICK...

Odpowiedz
Cytat