Przejdź do forum
fml... czyli celnic...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

fml... czyli celnicy atakują...

657 Posty
232 Użytkownicy
0 Reakcje
110.4 K Wyświetlenia
Wojaq
PokerStrategist

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist

Te newsy o gigantycznych karach jakoś negatywnie na mnie podziałały.
Aktualnie nie wiem co robić, jestem w gronie osób, które nie przyznały się.
Z jednej strony za 1k zł można mieć to 'umorzenie', czy tam dobrowolne poddanie się karze, z drugiej strony w sądzie chyba może być różnie ? Np. niska szkodliwość czynu i umorzenie ?( Tak źle i tak niedobrze. Imo w sądzie też nie dadzą mi jakiejś mega grzywny, zważając na to, że jestem studentem, bez pracy, bida aż piszczy.

Jak żyć ?( :O

Odpowiedz
Cytat
Fafarafa
Elite Grinder

Raczej nic Ci nie zrobią wiecej niż byś się sam przyznał teraz. Ewentualnie koszty sądowe dorzucą. A zawsze masz fold equity - może dadzą sobie spokój skoro mają tylu co się przyznali :pokerface:

Odpowiedz
Cytat

@mazag

Co prawda nie było jeszcze wyroków w takich sprawach, ale mogę Ci napisać jak to wygląda z punktu widzenia studenta prawa. Generalnie instytucja dobrowolnego poddania się karze powstała, żeby zmniejszyć koszty i długość procedur sądowych. W zamian za przyznanie się do winy oskarżeni mogą liczyć na niższe wyroki. Ty nie przyznałeś się. W tym momencie musisz liczyć się z tym, że jeżeli zapadnie wyrok skazujący, to dostaniesz wyższą grzywnę niż osoby, które przyznały się i dobrowolnie poddały się karze. Ne liczyłbym również na niską szkodliwość społeczną czynu. Początkowo w mediach pojawiały się informacje o tym, że był to turniej zorganizowany dla jubilata o puchar. I w takim wypadku może by się udało. Ale w momencie, gdy wpisowe wynosiło ok. 150 zł to nie liczyłbym na żadne taryfy ulgowe. Twoja wina też raczej zostanie z łatwością udowodniona zeznaniami innych. Niestety w mojej ocenie stoisz na straconej pozycji. Radziłbym przyznać się i dobrowolnie poddać karze (nie wiem czy jeszcze możesz), zapłacić tego 1k zł i po prostu zapomnieć o tym kabarecie. Takie prawo niestety i nic tego nie zmieni. Przepisy są jasne, a sędzie nawet przekonany o ich idiotyzmie, będzie zmuszony do ich stosowania.

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT
Elite Grinder

Walcz mazaq ! Jak cos to sie zrzucimy na kare _pleased: (ja 100 dolkow chetnie dorzuce do slusznej sprawy )

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Oj powiem Ci mazaczku, że wpadłeś po uszy. Nie masz co liczyć na jakieś umorzenie ze względu na niską szkodliwość. Bo gdzie byłaby logika w działaniach organów ścigania, gdyby wpieprzyli każdemu po 1k kary, a tym co szli w zaparte odpuścili? Dostaniesz raczej grubo. Gratis wszyscy dostaną tytuł skazanego wyrokiem sądu, co też ma jakieś tam znaczenie np. przy szukaniu roboty. Wojowanie z sądami bez dobrego prawnika nie może się skończyć dobrze. Szanse masz mniej więcej jak ekipa 11 ślepych i niedowidzących z młodzieżówką barcelony :( jak masz opcję - radzę Ci, spróbuj ugody/dobrowolnego poddania karze. Historia uczy, że jak ktoś walczy ze znacznie silniejszymi od siebie, to jedyne co z tego ma, to sępa wpieprzającego jego wątrobę.

Odpowiedz
Cytat
Modger
Poker Player

Sąd niekoniecznie musi dać wyższa grzywną, może w tym przypadku jak mazaq nie wykazuje dochodów ukarać niższą grzywną. Znam przypadek gdzie sąd tak postąpił(u znajomego). Zrobiłbym jak mazaq.

Edit.

"Ale w momencie, gdy wpisowe wynosiło ok. 150 zł to nie liczyłbym na żadne taryfy ulgowe. "

150zł to dużo ?! Jak studiujesz prawo to wiesz, że kradzież 150 zł to nie jest przestępstwo, a jeżeli jesteś winien komuś 150 zł to nawet nie możesz być wpisany do Krajowego Rejestru Długów.

Chociaż rozumiem, że dla przeciętnego człowieka 150 zł to dużo jeżeli przeliczą to na kupony totolotka.

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Napisane przez Modger
Sąd niekoniecznie musi dać wyższa grzywną, może w tym przypadku jak mazaq nie wykazuje dochodów ukarać niższą grzywną. Znam przypadek gdzie sąd tak postąpił(u znajomego). Zrobiłbym jak mazaq.

Ta, zagrał turek za 150zł, biedak bez dochodu. Bo w sądzie sami kretyni pracują przecież.

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT
Elite Grinder

linia obrony: liczylem na "one time" shipa _p:

Odpowiedz
Cytat
Modger
Poker Player

Greg

Nie żartuj, ja się nie zgodzę, że student bez dochodu nie mógłby zagrać turka za 150zł, mogą to być kieszonkowe czy coś takiego. Ja sobie nie przypominam, czy kiedykolwiek po ukończeniu pełnoletności nie mialbym 150 zł. Gdyby to był turniej z wpisowym 1500 zł, to raczej na żadną taryfę ulgową nie mógłby liczyć. To wszystko jednak subiektywna ocena sędziego.

Zawsze można się zwrócić do Naczelnika Urzędu Skarbowego, aby ten potwierdził zeznanie roczne dochodu mazaq`a(a raczej jego brak) :)

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Nie żartuję. Fajnie by było, gdyby to były śmieszne sytuacje. Skoro miałeś zawsze 150zł w zanadrzu, to 1500 byś nie wyciągnął przyciśnięty do ściany? Jak za 120km/h w zabudowanym dostaniesz 500zł to też liczysz na litość, bo zapieprzałeś, ale przecież jesteś bezrobotny biedak? Jakby tak działało prawo, to każdy przepisywałby firmę na żonę, nie wykazywał dochodu i robił wały na każdym kroku.

Odpowiedz
Cytat
Modger
Poker Player

Greg

Tylko sąd w przeciwieństwie do władzy wykonawczej uwzględnia osiągane dochody. W tym samym przypadku każdy z uczestników może zostać ukarany taką samą ilością stawek dziennych, ale stawki dzienne określa się na podstawie ich dochodu.
Nie chodzi mi o to, że mazaq nie zostanie ukarany tylko, że może to być niższa kwota do zapłacenia niż ta zaproponowana przez funkcjonariuszy SC.
Znam osobę która jechała bez uprawnienia pojazdem, policjant zaproponował 500zł(zgodnie z taryfikatorem), a sąd zmniejszył tę karę do 300zł .
Powtarzam, że to wszystko jednak będzie subiektywną oceną sędziego prowadzącego sprawę.

Odpowiedz
Cytat
shovi
Oldschool Grinder

Napisane przez GregWawelski

Napisane przez Modger

Ta, zagrał turek za 150zł, biedak bez dochodu. Bo w sądzie sami kretyni pracują przecież.

Odnoszę wrażenie, że zakładasz iż w sądzie pracują sami poker-hejterzy, którzy widząc akt oskarżenia przeciw osobie grającej w poker mają nastawienie "o nie, następny jebany hazardzista! Dojebiemy mu najwyższy wymiar kary a w ogóle to będziemy walczyć o dożywocie!"

Wszystko zależy od osoby sędziego(ów). Jasne, jesli się trafi na hejtera, to nie ma co liczyć na przymróżenie oka. Jak trafisz na kogoś, kto ma o tym pojęcie czy po prostu jest noramalny (a nie jakiś fanatyk) to można liczyć i własnie na umożenie ze względu na znikomą szkodliwość.

Odpowiedz
Cytat
thefoe
Oldschool Grinder

Napisane przez GregWawelski
Nie żartuję. Fajnie by było, gdyby to były śmieszne sytuacje. Skoro miałeś zawsze 150zł w zanadrzu, to 1500 byś nie wyciągnął przyciśnięty do ściany? Jak za 120km/h w zabudowanym dostaniesz 500zł to też liczysz na litość, bo zapieprzałeś, ale przecież jesteś bezrobotny biedak? Jakby tak działało prawo, to każdy przepisywałby firmę na żonę, nie wykazywał dochodu i robił wały na każdym kroku.

tak dziala prawo w Polsce. Ile to juz slyszelismy o przekreciarzach co mieszkaja w luksosowej willi, jezdza mercem klasy S a komornik nie jest w stanie niczego sciagnac z milionowych dlugow bo wszytko jest na była zone ktora go "utrzymuje" np. z litosci?

Odpowiedz
Cytat
GregWawelski
Oldschool Grinder

Właśnie - prawo, a nie sędziowie. Oni nie mają się rozczulać nad przypadkiem, tylko egzekwować zapisy prawa. Jeśli koleś robi wały na miliony i stać go na dobrego prawnika, to sobie poradzi i uratuje dupsko, ale bez papugi nie masz takich szans. I wcale nie trzeba być hejterem poksa - zapisy są jasne, a potraktowanie lżej tych, co szli w zaparte niestety byłoby jakąś niekonsekwencją :(

Odpowiedz
Cytat
shovi
Oldschool Grinder

Nie mówię o rozczulaniu. Po prostu niekiedy można potraktować łagodnie delikwenta a czasami surowiej. Prawo - przynajmniej w .pl - jest w dużej częsci uznaniowe. Mało masz przepisów "oko za oko". Masz "widełki", do tego dochodzi praktyka i orzecznictwo wyższych instancji.

Mogę się zgodzić, że tych co idą w zaparate (na cwaniaka) raczej nie traktuje się łagodnie, a wręcz stara im się dopiec. I to akurat wiem z doświadczenia.

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist

Z racji, że to pewnie będzie medialna rozprawa, może PokerStrategy ufunduje mi ciuchy z naszywkami PokerStrategy ?( :pokerface:

Promocja dla strony jak talala :fuckyeah

Odpowiedz
Cytat
piotereczek
Oldschool Grinder

Napisane przez mazaq
Z racji, że to pewnie będzie medialna rozprawa, może PokerStrategy ufunduje mi ciuchy z naszywkami PokerStrategy ?( :pokerface:

Promocja dla strony jak talala :fuckyeah

ja też chcę :fdrink :fdrink :fdrink :fdrink

Odpowiedz
Cytat
shovi
Oldschool Grinder

LoL, nowa promocja dla polskich graczy od PS.com: bon o wartości 50$ do wydania w sklepie pokerStrategy.com. Warunkiem udziału jest akt oskarżenia wobec chętnego zagrożony grzywną w wysokości przynajmniej 1000zł :D :D :D :D

:challenge

Odpowiedz
Cytat
mazaq
PokerStrategist

Napisane przez shovi
bon o wartości 50$ do wydania w sklepie pokerStrategy.com.

https://polska.pokerstrategy.com/news/content/Zamykamy-sklep-PokerStrategy.-Diamentowe-koszulki-mo%C5%BCna-zamawia%C4%87-do-15-wrze%C5%9Bnia_50624/

:rage:

Napisane przez hellYeahEnT
Walcz mazaq ! Jak cos to sie zrzucimy na kare _pleased: (ja 100 dolkow chetnie dorzuce do slusznej sprawy )

:fdrink

Odpowiedz
Cytat