Napisane przez mik1984
Każdy rozumie podstawową dynamikę makroekonomiczną i wpływ ograniczenia agregowanego popytu na wartość waluty.
Nie dokonca mam wrazenie ze to rozumiesz czytajac twoje posty.Bo zakladasz ze ilosc dolara jest wieksza w obiegu niz dobr wiec smialo moglbym zapytac a kto jest wyrocznia co i jaka ma wartosc bo wiadomo ze poza podstawowymi produktami do egzystowania cala reszta jest pojeciem czysto subiektywnym.
Napisane przez mik1984
Ja nie prowadzę analizy na potrzeby inwestowania na rynkach walutowych i nie zastanawiam się nad tym, co stanie z $ przez następne 5 lat tylko tak jak powiedziałem przez następne 50 lat. A na to elementy dynamiki koniunkturalnej czy przepływy pieniądza nie mają wpływu, tylko fundamenty fizyczno-ekonomiczne.
hmm.. a to ci checa .. a ja myslalem ze pieniadz i wladza rzadzi wszytkim ..A jak wiemy bez pieniadza wladzy brak bo ktos musi finansowac kampanie
Dynamika koniukturalna to nic innego jak przeplyw pieniadza z mniej dochodowych galezi do bardziej dochodowych a fundamenty fizyczno ekonomicze to nic innego jak wskrocie zasoby lub kapital dzieki ktoremu masz ta przewage lub nie najogolnie to upraszczajac..
Napisane przez mik1984
Z perspektywy inwestora na rynku walutowym to pewnie tak. I z tej perspektywy co będzie za 50 lat jest bez znaczenia. Natomiast jest to ważne jeśli ktoś prowadzi rozważania geopolityczne.
Tutaj nie chodzi o teoretyzowanie z jakiego pkt to rozwazasz czy inwestora fx czy kapitalowego etc.. Widzisz wszytko czarno na bialym jak wiesz gdzie spogladac.A to co bedzie za 50 lat to rownie dobrze mozna stiwerdzic ze koniec swiata bedzie za rok
lub jak to napisal number1ne gdybac sobie o smokach.
Co do rozwazan geopolitycznych jaki to ma sens gdybac sobie i teoretyzowac mozna do 1000strony na tym watku a co to zmieni poza paroma opiniami ?
Geopolitycznie hameryaknie sie wkurwili na bazy ruskich w wenezueli i kubie wiec przesuwaja swoje wplywy bardziej w glab ruskich ot to. O ile putin nie mial wyjscia i musial krym przywlaszczyc sobie bo by stracil wplywy na morzu czarnym a co za tym idzie to south stream by padl to senatorowie z usa pojechali w nagrode i zalatwili jego blokade w bulgari.
Ruski poki co maja po swojej stronie sprzymierzenca chinoli bo chinczyki focha strzelili po tym jak w konflikcje o wyspy poparli japonie ..
Ta geopolityka jest nudna bo na jednej polkuli calkowitym hegemonem jest USA i poserzaja caly czas swoje wplywy to samo staraja sie chinczyki ale maja jeszcze rosje kolo siebie i pewnie wczesniej czy pozniej dojdzie do zgrzytu o kazachstan.
Wiec sam nie wiem w co ty chcesz wiezyc ze niby usa straca swoje wplywy i dolar zostanie wymieniony ...hiehie ...