Przejdź do forum
O anonimowych stoła...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] O anonimowych stołach luźnych słów kilka.

160 Posty
33 Użytkownicy
0 Reakcje
9,660 Wyświetlenia
YasQ
Oldschool Grinder

Nie zapomnij tylko na kim sie w pokerze zarabia $$$. Nie na statystycznym graczu tylko na tych ktorzy maja najwieksze odchylenie od normy. Zarabiamy tez na leakach ktore wychwycimy u regularsow. Twoja taktyka opiera sie na usrednieniu wszystkiego, czyli na grze EV- przeciwko ludzia ktorzy maja ci dostarczac $$$.

hellYeahEnT
Elite Grinder

Dobry temat, chce w nim byc :D

Ale musze napisac cos madrego zeby posta mi nie usuneli, wiec:

"Non stop zakładasz, ze na średnie statystyki 35/4 składają się staty nitów 10/8 i loose passive 60/8. A wszystko pomiędzy? Ten nit i ten LP będą siedzieć pod aliasem 'player 1' DUŻO rzadziej, niż ten 35/4 af5, o którym piszesz. Dlatego zrzucenie TP będzie błędem. "

Ok, bierzemy tez pomiedzy. Wyszczegolniamy 10 roznych typow graczy. Powiedzmy ze jestes posrodku:

:f_biggrin: :f_confused: :f_eek: :f_cry: :f_cool: Twoje staty _mad: _o: _pleased: _p: _tongue:

Gdzie kazda minka to typ gracza. Twoje staty sa w miare optymalne na 2 z nich, a na 8 nic nie warte bo za bardzo odchodza od tej sredniej.

Dziekuje dobranoc

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

YasQ, nie rozpatruj tego takimi kategoriami. Tu nie chodzi o strategie MAX EV+, a jedynie EV+.

czyli na grze EV- przeciwko ludzia ktorzy maja ci dostarczac $$$.

Nie grze EV-, a grze MNIEJ EV+ niż standardowa.

To tak, jak z grą SSS, istnieją skuteczniejsze metody zarabiania na fishasz, niż shipowanie co 3 ręki żeby dać oddsy na call, czy nie dać, czy jak to tam działa.
Co nie zmienia faktu, że strategia SSS JEST strategią EV+

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ent, w rozkładzie prawdopodobieństwa, o którym mówię, chodzi o to, że te 2 typy graczy, na których mam dobre staty będą stanowiły np. 50% populacji, 2 kolejne, na które gram trochę gorzej, 30%, kolejne 2, na które gram BE lub źle, 5%, a 2 na które gram EV-, 1%.

Chodzi o to, że DUUUUUUŻO częściej gram z tymi 2 typami, z którymi gram EV+.

zmkpr0
PokerStrategist

NAWET JEŚLI rozkład statystyk wśród pokerzystów jest krzywą gaussa, to i tak na szczycie tej krzywej masz w większości gości którzy ogarniają i przystosowują się do Twojej gry -> dostajesz wpierdol. Na gości którzy zwykle powinni być bankomatami grasz natomiast nieoptymalną strategią. Gdzie tu $$$?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

to i tak na szczycie tej krzywej masz w większości gości którzy ogarniają i przystosowują się do Twojej gry -> dostajesz wpierdol.

90% graczy poniżej midstakes nie potrafi się adjustować grając na normalnych stołach, a Ty piszesz o stołach anonimowych ;>

I nie, na szczycie krzywej mam graczy 30/15, a więc nie 'ogarniających'.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

http://www.pokersoftwareanalysis.com/content/charts-no-limit-full-9-player-pokerstars

A propos rozkładu statystyk, 7 wykres pokazuje nam rozkład VPIP.

adramalech
Oldschool Grinder

Napisane przez JasonWatch
To tak, jak z grą SSS, istnieją skuteczniejsze metody zarabiania na fishasz, niż shipowanie co 3 ręki żeby dać oddsy na call, czy nie dać, czy jak to tam działa.
Co nie zmienia faktu, że strategia SSS JEST strategią EV+

Nawet w SSS nie grasz tak samo przeciwko murkom CSom czy agro

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wspaniale, ale analogia dotyczyła rozwiązań EV+/EV++, a nie samego mechanizmu gry.

zmkpr0
PokerStrategist

Podałeś link to wykresów 9seat, na szczycie krzywej ja widzę vpip 10-12, to chyba nie jest typowo fiszowa wartość?

Napisałeś:
Przy czym zakładamy, że nie musimy się obawiać sytuacji, w której 'aktualnie' gramy z regiem, dla którego nasza strategia jest super czytelna, gdyż to, co przegramy z nim, wygramy, w momencie, gdy do stołu siądzie fish.

W tym jest problem, że fishów masz na brzegach krzywej, więc grasz z nimi max nieoptymalnie. Grasz optymalnie tylko pod jednego konkretnego przeciwnika: tego 30/15 af 4 (podałem cokolwiek, nie wiem jakie są rzeczywiste średnie statystyki), vs cała reszta grasz nieoptymalnie.

vs 30/15 af 10 grasz nieoptymalnie.
vs 20/15 af 3 grasz nieoptymalnie.
vs 30/27 af 4 grasz nieoptymanie.

A przecież jest mnóstwo innych statystyk.

Tak naprawdę to nie mam pojęcia o teorii gry itd. Piszę to co wynika wg mnie z intuicyjnej logiki.

imo kiepsko zorganizowana prowokacja :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Podałeś link to wykresów 9seat, na szczycie krzywej ja widzę vpip 10-12, to chyba nie jest typowo fiszowa wartość?

Ja opieram się na statystykach 6max anon, gdzie ta wartość jest inna.

W tym jest problem, że fishów masz na brzegach krzywej, więc grasz z nimi max nieoptymalnie.

Nie, na brzegach krzywej mam graczy vs. którzy gram NAJSŁABIEJ. Ale jest ich NAJMNIEJ w całej populacji. A więc gram z nimi NAJRZADZIEJ.

vs 30/15 af 10 grasz nieoptymalnie. vs 20/15 af 3 grasz nieoptymalnie. vs 30/27 af 4 grasz nieoptymanie. A przecież jest mnóstwo innych statystyk.

Oczywiście, statystyk jest wiele, ale jest ich skończona liczba, jak również skończona liczba kombinacji, zakładając, że rozpatrujemy tylko wartości dziesiętne. A jeśli jest ich skończona liczba, w dalszym ciągu w teorii jesteśmy w stanie grać vs. te statystyki PERFEKCYJNIE.

I to jest właśnie prostota tej strategii, nie ma znaczenia, z kim gramy aktualnie, czy to będzie reg, czy fish. Ważne, że częściej zagramy vs. gracz, z którym gramy perfect.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

imo kiepsko zorganizowana prowokacja

Jeśli nie rozumiesz, o czym jest mowa, omiń wątek, zamiast go zaśmiecać.

Jak bym oczekiwał odpowiedzi od generacji night cafe, to wątek założyłbym w 'Pogawędkach'

adramalech
Oldschool Grinder

Wspaniale, ale analogia dotyczyła rozwiązań EV+/EV++, a nie samego mechanizmu gry.

OK tylko, żeby sss było dochodowe musisz usiąść na "odpowiednim" stole, a Ty chcesz siadać na pierwszym lepszym.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

OK tylko, żeby sss było dochodowe musisz usiąść na "odpowiednim" stole, a Ty chcesz siadać na pierwszym lepszym.

Nie, na stole anonimowym.

Nie można porównywać tych 2 strategii. Siła SSS płynie z przewagi matematycznej ( chodzi o oddsy pre, right? ), natomiast siła 'mojej' pochodzi ze statystyki, którą możemy na stołach anonimowych wykorzystać dla naszej przewagi.

Czym się różni gra na stołach normalnych, od gry na stołach anonimowych? Tym, że na normalnych, naszym przeciwnikiem jest konkretny przeciwnik grający swoją grę. Jeśli jest b.dobry, granie z nim będzie dla nas EV-, jeśli jest słaby, to odwrotnie.

Jak sytuacja wygląda na stołach anon? Gramy vs. alias 'player'. Pod tym aliasem może się kryć KAŻDY gracz. Może to być Durr, może to być jakiś gambler, nie wiemy tego. I ci gracze się wymieniają co jakiś czas, co sesję, co zmianę stołu, co 30 min, itp. W żadnym momencie nie wiemy, z kim gramy.

Wiemy natomiast, co wynika z rozkładu normalnego, że STATYSTYCZNIE NAJCZĘŚCIEJ, pod aliasem 'player' siedzi KONKRETNY gracz, nie różniący się od tego na stołach normalnych. I ucząc się grać vs. ten KONKRETNY gracz, jesteśmy w stanie grać EV+.

Dlaczego? Bo nie interesuje nas, że 1% czasu będzie tam siedział Durr. Interesuje nas, że 50% czy 60% będzie to gracz, na którego gramy perfekcyjnie. Stąd płynie profit.

Nie wiem na jakich się opierasz, dałeś link do strony gdzie stoi 'Charts for No Limit, Full 9 Player, Pokerstars'.

Nie istotne w teoretycznych rozważaniach, na jakich. Po prostu na średnich. Akurat strzelając 30/15 trafiłeś idealnie.

Piszesz że, to co stracisz na regach chcesz wygrywać na fiszach. Tylko że OGROMNA WIĘSZOŚĆ fiszów nie siedzi na szczycie krzywej.

Tutaj nie chodzi o podział fish/reg, a o podział 'gracz vs. który gram perfect/gracz vs. który gram super źle'. Na szczycie krzywej siedzą ci pierwsi, z których czerpię profit, gdyż znam ich statystyki, tendencje, itp. I jestem w stanie stworzyć idealną taktykę vs. oni.

zmkpr0
PokerStrategist

Nie wiem na jakich się opierasz, dałeś link do strony gdzie stoi 'Charts for No Limit, Full 9 Player, Pokerstars'.

Piszesz że, to co stracisz na regach chcesz wygrywać na fiszach. Tylko że OGROMNA WIĘSZOŚĆ fiszów nie siedzi na szczycie krzywej. Skąd taki wniosek? Z mojego ptr, gdzie jako wcale nie przegrywający gracz nl10fr mam statystyki prawie że z samego czuba każdej krzywej.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Sry zmkpr0, odpisałem Ci w poście wyżej ;>

zmkpr0
PokerStrategist

Istotne o tyle, ze tam gdzie ja gram, na szczycie krzywej siedzą goście którzy ogarniają i z którymi nie chcę grać. Wiadomo też, że na brzegach krzywej siedzą największe bankomaty. Im większy bankomat, tym bardziej EV- grasz przeciwko niemu.

Ewentualnie może być tak, że grasz EV+ tylko vs niewielki fragment na szczycie krzywej, a vs cała reszta grasz EV- (a nie tylko mniej EV+).

Idę spać.

imo kiepsko zorganizowana prowokacja

Jeśli nie rozumiesz, o czym jest mowa, omiń wątek, zamiast go zaśmiecać.

Jak bym oczekiwał odpowiedzi od generacji night cafe, to wątek założyłbym w 'Pogawędkach'

made my day ! a raczej o tej porze made my night.

pozwolę sobie nie karmić, wafflecop i urbi wykończyli riposty :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Istotne o tyle, ze tam gdzie ja gram, na szczycie krzywej siedzą goście którzy ogarniają i z którymi nie chcę grać.

No widzisz, a ja piszę o specyfice, gdzie tym standardowym graczem jest mało ogarniający 30/15. I paradoksalnie, moja strategia zakłada grę bardziej EV+ przeciwko nim, niż przeciwko tym 'brzegowym' nitom 0/0 czy maniakom 99/99.

Im większy bankomat, tym bardziej EV- grasz przeciwko niemu.

Owszem, ale będę grał z nimi tak rzadko, że nawet nie odczuję tego. Ponieważ te właśnie największe 'bankomaty' znajdują się na skraju krzywej.

Wszystko sprowadza się do założenia, że istnieje strategia optymalna vs. dane statystyki. Co samo w sobie wydaje się być bardzo logiczne.