Przejdź do forum
O anonimowych stoła...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] O anonimowych stołach luźnych słów kilka.

160 Posty
33 Użytkownicy
0 Reakcje
9,664 Wyświetlenia
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wtedy to jest maksymalizacja zysków i granie najbardziej ev+, a przecież o to w tym chodzi prawda?

Chyba muszę coś sprostować, bo czuję, że większość ( ah, znów to uśrednienie ) wypowiadających w tym temacie ma mnie za fisha, który przegrywając kapitał początkowy, próbuje znaleźć metodę pokonania ruletki, or sth.

NIE!

Chodzi mi o udowodnienie, bądź zaprzeczenie tezie:

"Jest możliwa strategia, która będzie EV+ vs. gracz o uśrednionych statystykach na stołach anon"

queristo
PokerStrategist

Mi również się wydaje, że Jason ma rację. Załóżmy, że mamy jakiegoś konkretnego przeciwnika. Jego Open Raise na przykład z BTN będzie się zmieniał w zależności od tego kto siedzi na blindach. Inaczej będzie otwierał, gdy na blindach będą nity, inaczej gdy będzie tam miał dwóch CSów. Statystyki w HMie podają nam jedynie jego uśrednioną częstotliwość OR dla danej pozycji, a mimo to możemy na jej podstawie podejmować decyzje, które w long runie będą EV+. Podobnie jest z cbetem, który też zależy od kilku czynników (stół, ilość i rodzaj przeciwników), a statystyki podają jedynie jego uśredniona częstotliwość. Pod te uśrednione statystyki dobieramy strategię, która w long runie pozwoli nam zarobić na tym konkretnym przeciwniku.

Refic
Oldschool Grinder

Napisane przez JasonWatch

Wtedy to jest maksymalizacja zysków i granie najbardziej ev+, a przecież o to w tym chodzi prawda?

Chyba muszę coś sprostować, bo czuję, że większość ( ah, znów to uśrednienie ) wypowiadających w tym temacie ma mnie za fisha, który przegrywając kapitał początkowy, próbuje znaleźć metodę pokonania ruletki, or sth.

NIE!

"Jest możliwa strategia, która będzie EV+ vs. gracz o uśrednionych statystykach na stołach anon"

No way, nie mam Cię za fisha.
I wcale nie neguję że ta strategia będzie EV-
Moim zdaniem ma to sens i strategia ta powinna być MINIMALNIE EV+ co jednak nie stoi na przeszkodzie w moim twierdzeniu że granie pod przeciwnika nawet na tych stołach jest bardziej EV+ niż ich uśrednianie.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Moim zdaniem ma to sens i strategia ta powinna być MINIMALNIE EV+ co jednak nie stoi na przeszkodzie w moim twierdzeniu że granie pod przeciwnika nawet na tych stołach jest bardziej EV+ niż ich uśrednianie.

JASNE!

Będą metody 10x bardziej EV. Ale nie o tym miała być dyskusja, wszak jest wiele strategii bardziej EV+ od SSS, a jednak nikt nie neguje tejże.

Tak jak mówię, chodziło mi jedynie o stwierdzenie, czy jest możliwość stworzyć taką strategię EV+, jak napisałem. I tylko tyle.

YasQ
Oldschool Grinder

Opracuj taka strategie, zacznij nia grac, napisz wnioski EASY GAME ! :f_biggrin:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Opracuj taka strategie, zacznij nia grac, napisz wnioski EASY GAME ! fish biggrin

No tak, nie mogłem liczyć na to, że ktoś tak nie napisze. Powtarzam po raz 3, że moim celem nie jest wymyślanie koła na nowo. Chciałem podjąć ciekawą moim zdaniem dyskusje.

no wafflecop dokładnie wskazał ten błąd logiczny.

Jedyne, czym się dotychczas wykazał, to brak zrozumienia dla rozkładu prawdopodobieństwa, dystrybuanty, czy pojęcia longrunu.

:ayfkm: 2 słowa:
Game Theory
Jeśli już jesteśmy przy pojęciach których ktoś wykazuje się brakiem zrozumienia.

Konkludując, CZĘŚCIEJ gramy vs. gracz, na którego nasza strategia jest opłacalna, niż nie.

To jest bzdura. To że masz średnie staty nie oznacza że Twoja strategia jest średnią ilość razy dobra. Nie wiem jak mam Ci to napisać żebyś zrozumiał.

ozi: czym innym jest Twój standard game który wiesz, że jest dobry a czym innym zaklinanie rzeczywistości na taką jaką nie jest. Granie "tabelkami" czy inne bzdety tu nie mają nic do roboty. Nawet w podstawowych śmiesznych artykułach z PS masz "nie blefuj calling station" / "tego przeciwnika blefuj cbetem". Albo ja przynajmniej oczekuje że jest coś takiego.

Szczerze - ja uważam, że wyczerpałem temat. Jeśli ktoś chce dalej to ciągnąć prosze bardzo.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

2 słowa: Game Theory Jeśli już jesteśmy przy pojęciach których ktoś wykazuje się brakiem zrozumienia.

Proszę Cię, jeśli to, co piszę, w jakikolwiek sposób Twoim zdaniem kłóci się z teorią gier, to nie wiem, co mam Ci odpisać.

Postaram się zobrazować to najprościej, jak potrafię, żeby nawet osoby mające ze statystyką do czynienia jedynie przy obliczaniu średniej z biologii na koniec semestru w technikum motoryzacyjnym w Ustrzykach Dolnych ( a odnoszę wrażenie, że będzie to większość wypowiadających się w tym temacie ), będą w stanie zrozumieć:

Czy jesteśmy w stanie opracować IDEALNĄ strategię kontra FIZYCZNY gracz 30/15 (pomińmy pozostałe statystyki, dla uproszczenia)?

Jesteśmy, z tym nikt nie powinien polemizować nawet. Idziemy dalej.

Czy jesteśmy w stanie zrobić to dla STATYSTYCZNEGO gracza o tych samych statystykach?

Owszem, gdyż:

W puli wszystkich graczy WIĘCEJ graczy będzie grało statystykami zbliżonymi do średniej, niż tych o znacznych odchyłach. A więc vs. WIĘKSZOŚĆ z nich będziemy grali EV+.

Jak chcesz statystycznie wybrać strategie skoro masz taki rozrzut?

Oczywiście można założyć, że rozkład prawdopodobieństwa jest funkcją liniową, jednak wtedy równie dobrze można uznać, ziemia jest płaska.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zauważyłem, że edytowałeś post, więc się odniosę do nowego fragmentu:

To jest bzdura. To że masz średnie staty nie oznacza że Twoja strategia jest średnią ilość razy dobra. Nie wiem jak mam Ci to napisać żebyś zrozumiał.

Owszem, oznacza, że będę częściej grał z graczami, na których moja strategia jest EV+, gdyż tak wynika z rozkładu prawdopodobieństwa. Nie wiem, z czym Ty chcesz tutaj polemizować.

Średnia statystyk 30/15 NIE oznacza, że próbka zawiera X graczy 60/30 oraz X graczy 0/0. Gracze 60/30 oraz 0/0, czyli Ci, vs. których strategia jest NAJMNIEJ dochodowa, będą stanowić nikły procent całej populacji.

Urbi23
Oldschool Grinder

Kolejna alegoria. Temperatura na zewnątrz może wynosić -10oC jak i 30oC. Uśredniamy do +10oC i wychodzimy na zewnątrz w ciepłej bluzie. Dla wartości uśrednionej perfekt. Dla wartości rzeczywistych fatalnie w każdym przypadku

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Kolejna alegoria. Temperatura na zewnątrz może wynosić -10oC jak i 30oC. Uśredniamy do +10oC i wychodzimy na zewnątrz w ciepłej bluzie. Dla wartości uśrednionej perfekt. Dla wartości rzeczywistych fatalnie w każdym przypadku

Sugerujesz, że w przedziale -10;30 nie ma wartości idealnej dla 'ciepłej bluzy'?

A rozkład temperatur? Nie mogę założyć, że przebiega zgodnie z krzywą gaussa? Wtedy optymalnym działaniem będzie włożenie 'ciepłej bluzy', gdyż częściej wychodząc odczuję temperaturę bliską 10oC niż np. -30.

Lynx33
PokerStrategist

Napisane przez Urbi23

This.

To co proponuje autor wątku to próba zdefiniowania na nowo pojęcia sub-optymalne... Może to jest nawet ciekawe dla statystyków i matematyków ale dla pokerzystów nie ma absolutnie żadnej wartości...

Stary ja nie moge z Tobą polemizować bo nie przyjmujesz argumentów. To nie jest polemika tylko walenie głową o ściane.

Średnia statystyk 30/15 NIE oznacza, że próbka zawiera X graczy 60/30 oraz X graczy 0/0. Gracze 60/30 oraz 0/0, czyli Ci, vs. których strategia jest NAJMNIEJ dochodowa, będą stanowić nikły procent całej populacji.

Aha fajnie. Nie dość, że bagatelizujesz jeden z problemów to nadal nie widzisz drugiego.

Masz nita, który jak nie trafi to folduje. Jego staty to 10/8 i AF inf.
Masz loose passive fisha. Jego staty to 60/8 AF 0.1

Średnia ich statystyk to 35/8 AF powiedzmy 5.

Na kogoś 35/8 AF 5 nie foldowałbym nigdy TP. Na obu powyższych powinienem zwykle jak betują.

Urbi23
Oldschool Grinder

Sugerujesz, że w przedziale -10;30 nie ma wartości idealnej dla 'ciepłej bluzy'?

A rozkład temperatur? Nie mogę założyć, że przebiega zgodnie z krzywą gaussa? Wtedy optymalnym działaniem będzie włożenie 'ciepłej bluzy', gdyż częściej wychodząc odczuję temperaturę bliską 10oC niż np. -30.

Przedstaw mi jakikolwiek dowód na to, że rozkład statystyk wśród pokerzystów tworzy krzywą Gaussa...

A poza ty, to co wafel wyżej

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Stary ja nie moge z Tobą polemizować bo nie przyjmujesz argumentów. To nie jest polemika tylko walenie głową o ściane.

To samo mogę napisać o Tobie.

Non stop zakładasz, ze na średnie statystyki 35/4 składają się staty nitów 10/8 i loose passive 60/8. A wszystko pomiędzy? Ten nit i ten LP będą siedzieć pod aliasem 'player 1' DUŻO rzadziej, niż ten 35/4 af5, o którym piszesz. Dlatego zrzucenie TP będzie błędem.

Nie dopuszczasz do siebie prostej rzeczy, jaką jest rozkład normalny, i dzięki któremu granie vs. średnie staty MA sens.

Przedstaw mi jakikolwiek dowód na to, że rozkład statystyk wśród pokerzystów tworzy krzywą Gaussa...

Z pewnością bliżej mu do rozkładu normalnego, niż takiego, jaki zakłada wafel.

Urbi23
Oldschool Grinder

Znowu to zrobiłeś? Skąd założenie o rozkładzie naturalnym? No skąd?

W tym momencie masz na poparcie tej tezy "tak mi się wydaje"

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Znowu to zrobiłeś? Skąd założenie o rozkładzie naturalnym? No skąd? W tym momencie masz na poparcie tej tezy "tak mi się wydaje"

Takie są moje obserwacje po grze z tysiącami graczy. To jest moje luźne założenie. Nie zaprzeczysz, że częściej przy stole spotkasz gracza 27/20, niż np. 10/5 czy 89/50? Przy odpowiednio dużej próbce sprowadzało by się to mniej więcej do krzywej dzwonowej. TAK ZAKŁADAM.

No chyba, że chcesz strategię gry w pokera, a więc grę opartą na STATYSTYCE, opisywać jedynie za pomocą możliwych do udowodnienia i sprawdzenia mechanizmów.

queristo
PokerStrategist

Napisane przez Urbi23

A poza ty, to co wafel wyżej

Sprawdź na PTR jak wygląda np. Twoja agresja i showdawn frequency na tle innych graczy z limitu i zobaczysz, że to "tło" dość dobrze pasuje do krzywej Gaussa.

poker is not maths, guys

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Sprawdź na PTR jak wygląda np. Twoja agresja i showdawn frequency na tle innych graczy z limitu i zobaczysz, że to "tło" dość dobrze pasuje do krzywej Gaussa.

O widzisz, podświadomie byłem pewny, że gdzieś właśnie takie coś widziałem, chodziło o PTR.

http://www.pokertableratings.com/stars-player-analysis/nanonoko/3-6-NL-6-Hold%27em