Jako, że ostatnio dane mi jest często grać na stołach anonimowych, na których, jak wiadomo, używanie HUD`a mija się z celem, a wyłączenie go jest niemożliwe, zwróciłem uwagę na pewien detal.
Mianowicie, grając na tych stołach, gromadzimy ogromną ilość rąk na danego 'przeciwnika'. Po próbce ~10k zauważyłem, że w ten sposób wyłania nam się obraz statystycznego gracza z tych stawek. Przy czym nie ma znaczenia, czy za aliasem 'player x' siedzi w tym momencie Tom Dwan, który nas wyzeruje w 5 rąk, czy fishka, która dopiero co poznała zasady gry. W longrunie, wszyscy gracze zasiadający pod tym aliasem będą grali idealnie tak, jak nam pokazuje nasza próbka.
W związku z tym, zacząłem się zastanawiać, czy było by możliwe stworzenie strategii grającej perfekcyjnie vs. nasz 'statystyczny' gracz. Mamy do dyspozycji OGROMNĄ próbkę rąk, możemy z duża dokładnością określić konkretne range w konkretnych sytuacjach. Przy czym zakładamy, że nie musimy się obawiać sytuacji, w której 'aktualnie' gramy z regiem, dla którego nasza strategia jest super czytelna, gdyż to, co przegramy z nim, wygramy, w momencie, gdy do stołu siądzie fish. Jak wiadomo, graczy słabszych jest więcej, co powinno dodatnio wpłynąć na nasz winrate.
Pewnie w moich przemyśleniach czai się jakiś spory błąd logiczny, nie mniej, uznałem za stosowne podzieleniem się tym, co dzisiaj wpadło mi do głowy.
Discuss.