Przejdź do forum
Jak to jest z tym n...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jak to jest z tym nl2?

118 Posty
41 Użytkownicy
0 Reakcje
12.3 K Wyświetlenia
wasilek123
Oldschool Grinder

Tabelki są bardzo ważne na micro bo one pokazują jak grać przeciwko nie znanym graczom, jednak jeżeli już na kogoś mamy ready to powinniśmy odpowiednio dostosować się. Zazwyczaj i tak jest to tabelkowe granie, jednak jest wiele sytuacji w których trzeba zagrać inaczej.

Co do innych błędów, to bym powiedział, że jeszcze uważanie, że jeżeli gram 11/11 pre to powinienem już wygrywać. Powinno się patrzeć jak gra sie post flop co jest moim zdaniem ważniejsze w NL niż PreFlop. Po Flopie weak tight gracze popełniają najwięcej błędów i to tam powinno się stawiać nacisk na naukę gry.

A tabelki im wyższy limit tym mniej zdają egzamin. Na micro zdaja. ale nie sa one magicznym sposobem na wygrywanie, bo preflop zazwyczaj wchodzi jedynie 4-10% stacka Post flop wchodzi cała reszta, więc jak uważacie gdzie można popełnić więcej błędów?

Odpowiedz
Cytat
preludiumm
PokerStrategist

1. AA to monster preflop, naucz się bet/foldować
2. nie spazzuj
3. graj pozycją
4. naucz się valuebetować i thin valuebetować
5. praktycznie nie musisz blefować, "jedyny blef jaki wykonujemy na tych stawkach to jest continuation bet blef"
6. nie calluj 3betów OOP
7. nausz się bet/foldować
8. nie graj na volume, na początek im mniej stołów tym lepiej.
9. mówiłem już o valuebetowaniu i bet/ foldowaniu?
10. dużo się ucz, analizuj sesje wrzucaj jak NAJWIĘCEJ handów do działu analizy rozdań i oceniaj cudze ręce.
11. nie ładuj się w marginalne i trudne spoty.
12. <- najważniejsze. value betting i bet/foldowanie.

Jak widać po moich statach da się wygrywać nawet grając 17/14 a to są rozdania z FR na poker*

Na początek bardzo dobrze popatrzeć na tabelki, a przede wszystkim zrozumieć dlaczego z wczesnej pozycji nie otwieramy np. A9s, a z późnych już tak. Nie można traktować tabelek jako narzędzie do wygrywania, bo tak się nie da wygrywać. A im wyżej, tym te tabelki są mniej warte.

Odpowiedz
Cytat
RL89pl
Poker Player

.

Odpowiedz
Cytat
Fura06
BlackMember

A swoja drogą uważam, że nie do końca przemyślany jest dostęp do wiedzy na PokerStrategy, a przynajmniej dawno nie aktualizowany. Poker idzie do przodu, a zdaje sie, ze ta scieżka rozwoju jesli chodzi o materialy i filmy byla dobierana rok temu przynajmniej. W zasadzie patrzac na dzial filmow cash BSS to dopiero zaczynajac przegladac filmy z dzialu złoto zaczyna się cala wiedza składać w sensowna całość dowiadujesz sie czemu grasz tak a nie inaczej i skad to sie bierze a nie na zasadzie "rob tak albo inaczej".

Popieram _thumbsup:

Swoją drogą jesli ktos nie moze przejsc NL2 to faktycznie moze lepiej dac sobie spokoj z pokerem :)

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

Napisane przez Spiracle
:facepalm:

Potwierdzam :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie
PokerStrategist

Napisane przez Najczarniejszy

Napisane przez Spiracle

[treść wyedytowana] Musiałem ;). Chciałem czegoś się nauczyć od Spiracle, zaglądam na jego posty a tam ciągle tylko buźki i oczka jak w podstawówce.

Preludiumm napisał dokładnie to o co chodzi, widzę że znasz się na rzeczy i przechodziłeś szczególnie przez te wytłuszczone punkty. Wiem co to, ciężko się zrzuca seta i dwie pary. Chciałbym Cię jeszcze o pare rzeczy zapytać przez priv jeśli pozwolisz, Twoja wiedza jest dużo z przodu przed moją.

// sądzę, że jednak nie musiałeś tego pisać, proszę o nie rozpoczynanie flame'u - dlrzz

Odpowiedz
Cytat
Paddre
PokerStrategist

Foldowanie seta? Foldowanie 2 par? Na mikro? :facepalm: To prawie zawsze jest monster, i muszę mieć dobre przesłanki żeby to spasować...

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

Napisane przez GramNaTilcie

Napisane przez Spiracle

[treść wyedytowana] Musiałem ;). Chciałem czegoś się nauczyć od Spiracle, zaglądam na jego posty a tam ciągle tylko buźki i oczka jak w podstawówce.

Preludiumm napisał dokładnie to o co chodzi, widzę że znasz się na rzeczy i przechodziłeś szczególnie przez te wytłuszczone punkty. Wiem co to, ciężko się zrzuca seta i dwie pary. Chciałbym Cię jeszcze o pare rzeczy zapytać przez priv jeśli pozwolisz, Twoja wiedza jest dużo z przodu przed moją.

Dzieciak, nie będę się rozpisywał bo szkoda mi na cb czasu, ale wiem że wcześniej czy później dostaniesz bana..a problem z głupimi tematami na forum szybko się skończy _grin:

Odpowiedz
Cytat

@up Kto pyta, nie błądzi, po to jest forum.

Ty za spamowanie wyrwiesz szybciej bana niż on za pytania.

Odpowiedz
Cytat
preludiumm
PokerStrategist

sosczosnkowy, zgadzam się, że kto pyta nie błądzi, ale zakładanie pierdyliarda bzdurnych tematów o dupie marynie to też jest przesada. Ja sam uważam, że lepiej zapytać niż żyć w niewiedzy, nie dla każdego wszystko jest od razu oczywiste, co za tym idzie lepiej wrzucić o jedno rozdanie za dużo do analizy niż o jedno za mało, ale mieć umiar też trzeba i wcale się nie dziwię najczarniejszemu, że parę słów powiedział. EOOT

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie
PokerStrategist

Dzieciak, nie będę się rozpisywał bo szkoda mi na cb czasu

cb u km wpk

ty jesteś na czasie to wiesz co napisane :facepalm:

Napisane przez preludiumm
sosczosnkowy, zgadzam się, że kto pyta nie błądzi, ale zakładanie pierdyliarda bzdurnych tematów o dupie marynie to też jest przesada.

Moim zdaniem im więcej ludzie pytają/dyskutują tym więcej wiedzą, nawet o d marynie - wszak piękna to niewiasta.

Ten Najczarniejszy i Spiracle to trolle naczelne tego forum, wystarczy zerknąć w ich posty - jak można ciągle próbować robić z siebie znafcę i do każdego posta dolepiać swoje idiotyczne buźki? To aż smutno czytać, nawet bym się nie zdziwił gdyby to była jedna osoba. Co temat to zero wiedzy a multum ryjków, łapek i docinek - to dopiero przesada. Normalnie na ulicy jeden z drugim w pysk by dostał i nauczyliby się manier.

Ja może pytam o różne rzeczy, ale z reguły jestem pedantystą i jak się do czegoś przykładam to muszę opanować każdy szczegół, co może prowadzić do tryliarda nawet prostych pytań, na które zwykle sam znajduję odpowiedź jednak moim zdaniem każde nawet prozaiczne pytanie przyda się początkującym którzy przyjdą tu po mnie.

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

Miałem się nie udzielać, ale nie uważam się za cytuje w niezmienionej formie. "Bycie półgłówkiem czy ćwierćinteligentem". Co prawda jest to napisane w dziwny sposób zapewne dlatego żeby nie wyłapać ostrzeżenia. z resztą czosnek nie pisałem do Cb.

Polecam filmiki bąbla step by step.

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie
PokerStrategist

Wiesz nie chciałem cię wówczas obrazić, po prostu jak widzę miliardy minek to mnie bierze na pyskówkę. Nawet jeśli uważasz kogoś za tempaka to w dyskutowaniu z nim należy mu pomóc i mieć szacunek.

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

Dzieciak, nie będę się rozpisywał bo szkoda mi na cb czasu

cb u km wpk

ty jesteś na czasie to wiesz co napisane :facepalm:

Napisane przez preludiumm
sosczosnkowy, zgadzam się, że kto pyta nie błądzi, ale zakładanie pierdyliarda bzdurnych tematów o dupie marynie to też jest przesada.

Moim zdaniem im więcej ludzie pytają/dyskutują tym więcej wiedzą, nawet o d marynie - wszak piękna to niewiasta.

Ten Najczarniejszy i Spiracle to trolle naczelne tego forum, wystarczy zerknąć w ich posty - jak można ciągle próbować robić z siebie znafcę i do każdego posta dolepiać swoje idiotyczne buźki? To aż smutno czytać, nawet bym się nie zdziwił gdyby to była jedna osoba. Co temat to zero wiedzy a multum ryjków, łapek i docinek - to dopiero przesada. Normalnie na ulicy jeden z drugim w pysk by dostał i nauczyliby się manier.

Ja może pytam o różne rzeczy, ale z reguły jestem pedantystą i jak się do czegoś przykładam to muszę opanować każdy szczegół, co może prowadzić do tryliarda nawet prostych pytań, na które zwykle sam znajduję odpowiedź jednak moim zdaniem każde nawet prozaiczne pytanie przyda się początkującym którzy przyjdą tu po mnie.

Myśl co chcesz, nie obchodzi mnie twoje zdanie, a ta dyskusja jest bez przedmiotowa. Skończ już, i tak pewnie mod zamknie temat. Ja się odcinam.

Edit:
Zapomniałbym minki :ayfkm:
Na temat już dostałeś posta wyżej.
Jeszcze raz Ci przytoczę w trochę innej formie. Naucz się ABC gry, nie kombinuj, tight is right. Jeszcze raz polecam filmiki bąbla.

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie
PokerStrategist

Już nie marudź, po prostu udzielaj się na temat.

Odpowiedz
Cytat
Najczarniejszy
Oldschool Grinder

.

Odpowiedz
Cytat
Spiracle
Oldschool Grinder

Teraz największe błędy grania nano limitów:
-patrzenie sie tylko w tabelkę, a nie dostosowanie sie do graczy. Poker to gra obserwacji, na nanolimitach jest tyle fiszy, że niesamowitość. tabelki są stworzone vs gracz myślący i też grający według tabelki, fisz na nano nie gra według tabelki. Tendencje gracza można zauważyć już po około 20 rękach, jeżeli ma 60/0 to jest fisz i przeciwko niemu nie gramy standardowo i basta róbcie na niego notki z czym podbija jak gra itepe.
-umiejętność spasowania dobrych układów gdy widzimy dużo agresji, a board jest niebezpieczny (chodzi glównie o jakieś 4 suited boardy, gdy trzymamy strit, 4 po kolei gdy trzymamy seta, agresja od CS gdy trzymamy TPTK)
-nie slowplayować, złamali wam 4xAA i chcecie teraz sprawwdzic a nie podbić? Błąd podbijcie. Macie seta, podbijcie. Macie 2 pary podbijcie. Oczywiście patrzcie jaki jest board i przeciwko komu gracie.

Popieram, tabelki zdają egzamin dopiero na wyższych limitach, mikro to zupełnie inna bajka.

wybij sie z nl5 to moze bedziesz wiedzial jak wyglada gra na wyzszych limitach

tam tabelki ida do kosza i gra przeciwnikiem/dostosowujac do dynamiki stolu

Odpowiedz
Cytat
tralala14321
PokerStrategist

Ja po kradziezy FTP spadlem na p* na NL2. To co sie dzieje to jest jakas zenada. Powoli zaczynam watpic w pokera, strategie, nauke gry itd. Gram 12-16 stolow na raz, ale wplywa to na mnie dobrze. Mam wyrobiona umiejetnosc podejmowania szybkich i prawidlowych decyzji a poztym wieksza ilosc stolow pomaga mi sie lepiej skoncentrowac. No wlasnie prawidlowe decyzje i maksymalne ev w dlugim okresie czasu. No i tu sie pojawia "maly" problem. Mimo prawidowych decyzji moj roll zaraz spadnie do zera (juz po raz drugi) a ev walnie w sufit. Po skonczonej sesji przegladam przegrane rece w hm i niestety w znacznej wiekszosci przypadkow equity min 70 do 95 % dla mnie (tylko co z tego? ) pomijajac flipy ktore i tak prawie zawsze przegrywam i sytuacje gdy mam KK a jedna pozycje za mna ktos ma AA. Prosze o jakies sesnowne opinie , tylko prosze nie odslylajcie mnie do mindsetu. A zapomnialem o probce , przeciez to jest w pokerze bardzo istotne. ok 500k hands. Smiech na sali... Moge zwiekszyc ilosc BI z 60 do 100 tylko czy jest jakis sens? Gdy patrze na strategie MSS gdzie zalecana ilosc BI na ten limit to 25 to nie wiem czy smiac sie czy plakac. Przy takiej ilosci badbeatow mozna po kilku dniach szykowac reloada.

Odpowiedz
Cytat

Jeśli masz 500k rozdań na nl2 to niestety znaczy że nie masz wrodzonej umiejętności podejmowania prawidłowych decyzji na 16 stołach...

Odpowiedz
Cytat
BigSzu
PokerStrategist

Poza tym warto zdać sobie sprawę, że jeszcze mnóstwo nauki przede mną, a nie zakładać, że zawsze podejmuję właściwe decyzje. Sęk w tym, że mikrolimity są do proste przejścia i złamane asy tego nie zmienią. "Proste" w kontekście wyższych, trudniejszych stawek, ale jednak jest to mnóstwo, raz, że nauki, ale przede wszystkim PRACY NAD SOBĄ. Osobiście cieszy mnie to, że większość graczy nie przechodzi tego procesu. Dzięki temu mikro jest łatwe:)

Odpowiedz
Cytat