Przejdź do forum
Jak to jest z tym n...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Jak to jest z tym nl2?

118 Posty
41 Użytkownicy
0 Reakcje
12.3 K Wyświetlenia

Juz w ogole przestalem rozumiec o chodzi i jak grac. Trzymam sie strategii gram tight (13/11) a BR ciagle leci w dol.

Non stop moje monstery sa lamane. W elephancie rekami ktore przynosza najwieksze straty sa AA/KK/AK/AQ. Teoretycznie powininem sie cieszyc, ze moje asy sa sprawdzane przez jakies J8o ale jak 3 dzien pod rzad przegrywam kolejne coolery stol za stolem i konczac sesje po 30 minutach z - 6BI to ciezko sie cieszyc.

Tak samo wiele osob tutaj pisze, ze na nl2 tylko maniaki dla zabawy graja i nalezy sie stackowac preflop z JJ+ a tymczasem na everescie NIKT nigdy na 10k rak nie sprawdzil mojego 3 beta bez minimum KK.

Czasami to juz mysle o tych rigged softach bo do cholery runner runner gutshot, ktory 3 raz lamie moje KK czy AA podczas 1 sesji to jakas masakra jest.

Mozecie mi cos konkretnie doradzic? Mam poluznic zakres, grac jak oni i liczyc na wygrywane flipy? Naprawde juz nie wiem co mam robic i jak grac.

Odpowiedz
Cytat
117 odpowiedzi
preludiumm
PokerStrategist

wrzuć największe poty do działu oceny rozdań i już będziesz wiedział czy grasz źle, czy coolery. Jak coolery to nikt Ci tu nie pomoże podkręcić softu, co najwyżej mindsetowo Cię ukierunkują, ale najpierw trzeba zobaczyć rozdanka w których najwięcej przegrałeś. Może robisz coś źle nie wiedząc o tym?

Odpowiedz
Cytat

Jeżeli grasz SH i masz 13/11 to nie dziwię się, że wtapiasz. Graj trochę luźniej ale rozsądniej. Jeśli masz staty to korzystaj z nich. Ja mam downswinga od pół roku - czasem zwyczajnie nic nie zrobisz z wariancją, trzeba przetrwać. Na nl10 na everku w ostatni weekend zaliczyłem zjazd na 12 BI pod ev. Aha, nie graj bez pozycji na luźnych matołów (chyba, że masz "grubo"). Pozdrawiam, nie tiltuj !

Odpowiedz
Cytat

Tez mialem/mam taki problem zarowno na nl5 jak i na nl2. Ja nawet w jednej sesji przegralem 7 razy pod rzad AA pre flop wiec mnie niczym nie zadziwisz. Zakladajac, ze grasz FR to zwyczaj nie nituj sie tam az tak bardzo. Zagraj czasem call z pozycji tam naprawde wiele nie trzeba i kolejna i to jak dla mnie najwazniejsza sprawa na NL2 nie wolno grac slow play'a. Trafiasz TPTK uderzaj bo nic dobrego Cie nie spotka na tym limicie jak bedziesz trapowal.

Odpowiedz
Cytat
Endurx
PokerStrategist

downswing na NL2-10 nie istnieje jeśli tydzień kończycie na minusie to znaczy że to z waszą grą jest coś nie tak albo macie słaby table selection, nazywanie tego downswingiem jest oszukiwaniem samego siebie aby wytłumaczyć swoją słabą grę, koniec kropka temat skończony siadać do filmików i artów.

Odpowiedz
Cytat
RL89pl
Poker Player

labla, ale wypowiadasz się na temat Twojej gry z ostatnich kilku dni, czy kilku miesięcy?
Pod wpływem emocji danej sesji, łatwo odnieść wrażenie, że "monstery to lipa, itp).

Grałem dużo na P* i przez dłuższy czas miałem podobne wyobrażenie. Za sprawą PokerStrategy przeniosłem się na Everesta i jest zdecydowanie lepiej, bardziej "skillowo". Teraz powracając znów na P* dostrzegłem zdecydowaną poprawę w mojej grze.

Nie załamuj się i graj dalej i zaglądaj do zakładki "Strategia" na PS, bo warto. Nawet jeśli niczego nowego się nie nauczysz, to i tak skorzysta na tym Twój mindset.

Odpowiedz
Cytat

Czuję, że te twoje asy i króle wypadają głównie na - po flopie jak Cię ktoś sprawdzi. Rozdania do oceny!

Odpowiedz
Cytat
radonis
PokerStrategist

Przede wszystkim najważniejsza jest PRÓBKA. Ile rozdań rozegrałeś? Poker jest grą typowo długookresową. Nie ma sensu patrzeć na swój bankroll po 30minutowej sesji i odnosić się do tego w jakikolwiek sposób ile rąk w tym czasie mogłeś dostać.... Wrzucaj ręce do oceny, jeśli wszystkie Twoje spoty to coolery to pozostaje się tylko cieszyć, że masz takich przeciwników i cierpliwie czekać, aż linia EV zacznie zmierzać w przeciwnym kierunku :)

Apropo Twojego tekstu o rigged sofcie powiem Ci taką ciekawostkę. Jestem właśnie w trakcie lektury "The Poker Mindset", napisali tam, żeby wziąć talie kart wyjąć z niej dwa czarne asy i np T7 pik potasować karty wyłożyć flop turn river i powtarzać czynność. Teoretycznie powinno być 4:1 na korzyść pocket AA. Po dokładnym tasowaniu kart w moim przypadku wypadł strit dla T7 mówie okej zdarza się, następnie full dla T7, następnie strit dla T7 i potem 2 pary :ayfkm: :ayfkm: :ayfkm: na próbie 15 rozdań statystyki się troszkę poprawiły wyszło 10:5 na korzyść asów... także wybiło mi to z głowy myślenie o rigged softach bo po prostu takie rzeczy się zdarzają ;)

Odpowiedz
Cytat

Ta książka poker mindset jest PL?

Odpowiedz
Cytat
RL89pl
Poker Player

Jest polskie wydanie tej książki. Odpowiada za nie "Poker Master Publishing".
Cena ok. 25 euro.

Odpowiedz
Cytat
radonis
PokerStrategist

Napisane przez SosCzosnkowy
Ta książka poker mindset jest PL?

Jest już PL, ale ja mam wersję angielską (cena z tyłu 24$). Znajomość j.ang. na poziomie B2 moim zdaniem w zupelności wystarczy na zrozumienie całej treści. Myślę, że nawet B1, a wtedy 2w1 bo i język można podszlifować :)

Odpowiedz
Cytat

Nigdy jeszcze nie czytałem książki całkowicie po ang (chodź język znam bardzo dobrze) i mam pewne obawy, ale może się przekonam.

Odpowiedz
Cytat
radonis
PokerStrategist

Napisane przez SosCzosnkowy
Nigdy jeszcze nie czytałem książki całkowicie po ang (chodź język znam bardzo dobrze) i mam pewne obawy, ale może się przekonam.

nie miej żadnych obaw. Jedyne trudno słownictwo dla przeciętnego śmiertelnika to, to związane z pokerem ,czyli które znamy doskonale na wylot :)

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie
PokerStrategist

Napisane przez r3fleX
Ja nawet w jednej sesji przegralem 7 razy pod rzad AA pre flop

Jak to zrobiłeś? To jest wręcz cud.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez Endurx
downswing na NL2-10 nie istnieje jeśli tydzień kończycie na minusie to znaczy że to z waszą grą jest coś nie tak albo macie słaby table selection, nazywanie tego downswingiem jest oszukiwaniem samego siebie aby wytłumaczyć swoją słabą grę, koniec kropka temat skończony siadać do filmików i artów.

Ehe.

Zgodze się z tym stwierdzeniem, jeżeli w każdym tygodniu wyrabiamy 10 000+ rąk. Wtedy rzeczywiście na mikro przegrywać nie powinniśmy. Ale u graczy niedoświadczonych, którzy nie potrafią grindować po 40k rąk mieśięcznie, swingi tygodniowe są jak najbardziej możliwe. Ba nawet uber doświadczony gracz na próbce 3-4k (czyli nic) rąk na NL5 może być na -.

Wracając do pytania w temacie. Grasz 13/11, tak? I co, 13/11 ma Ci dawać wygrane? Za bardzo skupiasz się na statystykach. Ważna jest gra postflop, a to 13/11 nic o tym nie mówi. Ponadto zawsze grasz 13/11? Tzn że jak jesteś na MP3 to zawsze podbijesz KJo+, Czy może jednak dostosowujesz swoją gre do stołów? Ślepe granie wedle ustalonych zakresów na danych pozycjach bardzo źle się odbija na $$$ na każdym limice. I tak na koniec: a robisz cały czas table selection, a nie tylko na początku sesji?

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez labla1
Tak samo wiele osob tutaj pisze, ze na nl2 tylko maniaki dla zabawy graja i nalezy sie stackowac preflop z JJ+ a tymczasem na everescie NIKT nigdy na 10k rak nie sprawdzil mojego 3 beta bez minimum KK.

Jezeli nikt nie spradza Twoich 3betow z rekami gorszymi od KK w takim razie 3betuj 4x wiecej niz dotychczas, easy game.

Jezeli tracisz najwiecej kasy na kartach premium naucz sie foldowac postflop.

Odpowiedz
Cytat
robal123
PokerStrategist

NIKT nigdy na 10k rak nie sprawdzil mojego 3 beta bez minimum KK.

Bzdura. Akurat gracze tych limitów charakteryzują sie tym, ze nie są agresywni, ale nie lubią tez foldować. Czyli jak on ma JJ/QQ albo AK to nie będzie 4betował ale na pewno sprawdzi.

Jakoś nie widzę fisha z tych limitów foldujacego AK/QQ do 3beta.

Jeżeli grasz SH i masz 13/11 to nie dziwię się, że wtapiasz.

To też nie jest prawdą. Gram Nl10 obecnie (duzo wyzszy poziom) a i tak ludzie nie respektują moich statystyk. Moim zdaniem może 20% graczy na micro bawi sie w analizę.

Odpowiedz
Cytat
GramNaTilcie
PokerStrategist

Oj chyba dawno nie grałeś na NL2-5, często foldują na jakikolwiek raise.

Odpowiedz
Cytat
robal123
PokerStrategist

Jak mają słabą rękę to owszem. Ale AK zwykle nie wywalą. No chyba, że nl10 rożni sie od nl2/nl5. Ale raczej nie, bo te dwa limity tez grałem i nie pamiętam takich akcji.

Odpowiedz
Cytat
Spiracle
Oldschool Grinder

:facepalm:

Odpowiedz
Cytat