Przejdź do forum
Sukces ponad wszyst...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Sukces ponad wszystko.

35 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
3,085 Wyświetlenia
Misugi14

Napisane przez Druneski

Z Twoim tokiem rozumowania tylko play money niestety wchodzi w grę, ktoś na NL2 też może mieć swoje ostatnie pieniądze przecież...

Gdyby kogoś ostatnimi pieniędzmi były dwa dolary, to nie byłoby go stać na internet. Oczywiście są ludzie co grają nl2, nl5 for living, pewnie spędzają dziennie 8 godzin na grę, ale oni NIE GAMBLUJĄ i to jest ta różnica. Są ludzie co gamblują na nl2, ale oni przegrają swoją pierwszą wpłatę, czyli pewnie jakieś $20, stwierdzą, że ten poker jest do kitu i żyją sobie dalej tak jak wcześniej już bez pokera.

Jak Pańka wygrał ten swój turniej, to w telewizji było pełno wywiadów i ogólnie dużo było tego pokera w TV, to ktoś tam (już nie pamiętam kto) powiedział, że syn kogoś znanego przegamblował w pokera on-line dwa miliony złotych, zadłużył się i przegrał cały swój dobytek, innymi słowy zniszczył sobie życie. Poker na wysokich stawkach (wyższych niż nl10) niszczy słabych ludzi, uzależnionych od hazardu, a najgorsze jest to, że ci ludzie padają ofiarą innych ludzi (tzw. hien), którzy swoje postępowanie tłumaczą 'rozwojem', co jest śmieszne, bo jest to tylko zagłuszacz sumienia i nic więcej.

Rozwijać to się można fizycznie (np. w jakimś sporcie), duchowo, można poszerzać swoją wiedzę, np: odnośnie fizyki, chemii, matematyki, czytać wiersze, powiększać swoją empatię, czytać książki, to jest rozwój. A nie nauka tego jak wykorzystać skłonnego do hazardu człowieka, by zabrać mu pieniądze. Ogarnijcie się ludzie, bo źle czynicie.

Jak ktoś nazywa rozwojem robienie komuś krzywdy, to źle mówi, bo to jest upadek, a nie rozwój.

Odpowiedz
Cytat
Varrancomando

@Misugi14 Nie rozumiem po co się tak produkujesz. Przypuszczalnie naprawdę wierzysz w to co piszesz (w takim raize minąłeś się z powołaniem i powinienneś zostać kaznodzieją), ale niestety bardziej skłonny jestem uwierzyć, że dyskredytujesz pokera (świadomie lub nie) bo tak naprawdę nic w nim nie osiągnąłeś i w ten sposób podświadomie usprawiedliwiasz swoją porażkę w realizacji celu.
Pojawiają się zarzuty odnośnie nieetyczności pokera wyższych stawek i jego, nazwijmy to, ogólnej bezproduktywności... ale porównując to do innych dziedzin rywalizacji, np. piłki nożnej,czy w tej dyscyplinie jest inaczej? Idąc twoim tropem myślenia:
1) Możesz kopać gałę w okręgówce, ale jeśli ciężko pracujesz i jesteś do tego predysponowany idziesz np. do Arsenalu i zarabiasz grube miliony za to samo co robiłeś w V lidze, ale wywindowane do 'kosmicznego poziomu'. Z twojego punktu widzenia jest to jedynie przykład zepsucia i moralnej zgnilizny.Tak samo jest w pokerze. Twoim zdaniem powinno się zabronić stawek wyższych niż nl2, ale to jednak historie takie jak Stu Ungar calls with ten high" naprawdę podniecają wyobraźnię i tylko takie osoby przechodzą do historii. Tobie na pewno nie będzie to dane
2) czy profesjonalne kopanie piłki jest w jakikolwiek sposób produktywne? Czy wyjątkowo wysokie zarobki profesjonalnych futbolistów są etyczne? Piłkarz nic nie produkuje, nic nie wytwarza, on jest tylko współczesnym gladiatorem i swoją siłą fizyczną, zwinnością, zdolnością koncentracji , zapewnia ludziom stosunkowo bezkrwawe widowisko. Na tym polega współczesny sport i daleko mu do ideału 'antycznej Grecji'.
Ostatnia sprawa. Nie rozumiem dlaczego wrzucasz wszystko do jednego worka. Przeczytałem w życiu (i wciąż czytam) bardzo dużo książek, w tym poezji, interesuję się filozofią i matematyką, do tego jestem aktywnym muzykiem i uprawiam sporty fizyczne, ale gram też w pokera, bo 1) lubię 2) pozwala mi właśnie spojrzeć na świat właśnie z materialistyczno - egoistycznego punktu widzenia, czego okazuje się bardzo potrzebuję. Pzdr

Odpowiedz
Cytat
Misugi14

Zgadzam się, że piłkarze zarabiają za dużo (różnice między zwykłymi ludźmi, a najbogatszymi zdecydowanie są zbyt wielkie, jeden ma kibel zrobiony ze złota, a drugiego nie stać na papier toaletowy, moim zdaniem jest to chore). Co do mojej gry w pokera kokosów nie zrobiłem, ale jestem na plus, niewiele, ale jednak. Chciałem podczas studiów zarabiać miesięcznie chociaż tyle, by móc sobie opłacać wynajmowane mieszkanie, więcej nie potrzebowałem. Twoje porównanie piłki nożnej do pokera jest błędne z jednego, bardzo prostego powodu. Gość w piłce nożnej, który gra na najwyższym szczeblu nie robi krzywdy innym ludziom, tak jak dzieje się to w pokerze. Wyobraź sobie gczłowieka, który oszczędzał powiedzmy 10lat, uzbierał niech będzie 20tyś. złotych, pewnego dnia łamie swoje żelazne zasady z jakiś powodów, bo np. zdradziła go żona albo zwyczajnie się upił i idzie grać nl100 lub nl200 i co? W ciągu kilku godzin wszystko przegrywa. Właśnie na takich ludziach zarabiają pokerzyści z highstakes, czy nie uważasz, że ich dorobek ma fundamenty zbudowane z łez i krzywd innych ludzi? Dlatego uważam, że segregacja graczy, która była na PartyPoker była bardzo dobra i każdy pokerroom powinien coś takiego wprowadzić, ale niestety ludzka chciwość na to nie pozwoli. W dodatku każdy pokerroom powinien mieć wewnętrzna blokadę (automatyczną) graczy, którzy jednego dnia przegrali za dużo, oczywiście o wartości granicy tej blokady można podyskutować, może to być np. $500. Tak, wiem, że są takie programy jak TiltBreaker, ale zwykły gracz zazwyczaj o tym nie wie. Czy chcę zdyskredytować pokera? Myślę, że nie, ale chcę dotrzeć do ludzi, którzy być może nie patrzyli nigdy na to w ten sposób i żeby zastanowili się, czy grając wysokie stawki rzeczywiście dobrze postępują, a każdy oczywiście zrobi tak jak zechce. Chcę tylko obudzić sumienia.

Odpowiedz
Cytat
Varrancomando

No spoko. Napiszę tylko, że nie mam jeszcze żony, ale pewnie gdyby mnie zdradziła, to poker byłby ostatnią rzeczą, o której bym myślał. Z drugiej strony zdarzało mi się grać nl100 zapity jak świnia i raz ujebałem prawie całego rolla. Rano trochę bolało, ale pretensje miałem tylko do siebie. Na starsach można blokować sobie wyższe stawki. Akurat wtedy grałem na Ipoker, ale od tego mamy wolę, by starać się nią kierować nawet w stanie zamroczenia....

Odpowiedz
Cytat
guciu87

Czytam książki. Co do stawek.. dla Szwajcara 100usd ma inną wartość niż dla Polaka, nawet w Pl nie wszyscy co wchodzą na nl100 i gamblują stylem 70/60 są biedni i przegrywają ostatnie hajsy niszcząc sobie życie:) a co do etyki, albo jest coś etyczne albo nie.. gra na stawkach do nl10 też jest nie etyczna, bo tam pewnie Ci hazardziści nad których losem ubolewasz zaczynają.. Ty ich wciągasz do gry, a że statystycznie niższy poziom na nl10 to większa szansa ze gość bedzie miał jakiegoś hot runa i się wkręci:P

Jakiś % graczy to z pewnością ludzie uzależnieni którzy niszczą sobie w ten sposób życie, i to na pewno nie jest fajne. Tylko jak zawsze, z wolnością łączy się pojęcie odpowiedzialności. Ja używam noża do przygotowania posiłków i uważam że jest to coś bardzo prostego i super przydatnego. To że jeden człowiek na kilka tysięcy robi nim krzywdę sobie lub innym to nie znaczy że należy je wycofać z użytku:P

A ktoś kto jest hazardzistą zawsze znajdzie sobie miejsce, automatów jest wszędzie od groma, ludzi przy nich od cholery:(

BTW. a Ty nie jesteś zachłanny? zacząłeś grać i od razu chciałeś sobie z pokera "zarabiać chociaż tyle by opłacać mieszkanie"?
Narazie nie wyszło, ale cały czas masz szansę:)

Więcej obiektywizmu i GL przy stołach:)
Zdrowych Świąt życzę:fdrink

Odpowiedz
Cytat
Misugi14

Napisane przez guciu87

Zdrowych Świąt życzę:fdrink

Wzajemnie.

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Napisane przez Misugi14
Zgadzam się, że piłkarze zarabiają za dużo

Twierdzisz to na jakiejś logicznej podstawie, czy po prostu zazdrość przez Ciebie przemawia? Jeśli piłkarz zarabia tyle i tyle, podpisali z nim kontrakt, to widocznie jego gra jest tyle warta. Takie rzeczy reguluje rynek, a nie to, że jakiś Misugi14 powie, że za dużo -,-

Napisane przez Misugi14
(różnice między zwykłymi ludźmi, a najbogatszymi zdecydowanie są zbyt wielkie, jeden ma kibel zrobiony ze złota, a drugiego nie stać na papier toaletowy, moim zdaniem jest to chore)

No to idź i bogać się, Gatesem pewnie nie będziesz, ale jeśli masz łeb na karku, to sobie w życiu dasz radę i się ustawisz. Przykładów takich znam wiele ze swojego otoczenia, a młodym człowiekiem jestem. Albo w drugą stronę, pomagaj, uświadamiaj, że trzeba pomagać - bo trzeba. Poświęć się lokalnie w jakiś sposób. Jeśli już to robisz, good. To teraz jeszcze walcz, aby model ekonomiczny państwa nie przeszkadzał takim jak Ty się bogacić. Widzisz, ile jest do zrobienia, zamiast siedzieć na forum i pisać brednie o blokadach dla graczy?

Napisane przez Misugi14
Wyobraź sobie gczłowieka, który oszczędzał powiedzmy 10lat, uzbierał niech będzie 20tyś. złotych, pewnego dnia łamie swoje żelazne zasady z jakiś powodów, bo np. zdradziła go żona albo zwyczajnie się upił i idzie grać nl100 lub nl200 i co?

No i pstro, bo
a) to nie są tak częste przypadki jakby Ci się mogło zdawać (pojedyncze wręcz)
b) dorosły człowiek ma prawo zrobić ze swoimi 20 tys. złotych co chce. Jakby je chciał spalić w piecu, bo upadłby na głowę to też byś protestował?
c) to on ponosi odpowiedzialność za swoje czyny (stracił 20 tys zł), nie ma wolności bez odpowiedzialności
d) sytuacja jest też kompletnie abstrakcyjna, wiadomo, że są ludzie, którzy mają problemy z hazardem ale...
e) tragedie były, są i będą się zdarzać i nie jesteś w stanie temu zapobiec. Równie dobrze, mógłbyś zakazać ruchu drogowego, pal licho 5 miliardów użytkowników samochodów, którymi zrujnujesz biznesy/ życie whatever. W końcu na drogach na świecie w samej Polsce ginie aż 12-16 osób...

Napisane przez Misugi14
W ciągu kilku godzin wszystko przegrywa. Właśnie na takich ludziach zarabiają pokerzyści z highstakes, czy nie uważasz, że ich dorobek ma fundamenty zbudowane z łez i krzywd innych ludzi?

Jak sobie pomnożysz 20tys stracone x ilość hazardzistów i grube miliony tracone x ilość biznesmenów lubiących sobie pograć z prosami/ high stakes to się wyłoni całkiem inna prawda na temat high stakes.

Napisane przez Misugi14
Dlatego uważam, że segregacja graczy, która była na PartyPoker była bardzo dobra i każdy pokerroom powinien coś takiego wprowadzić, ale niestety ludzka chciwość na to nie pozwoli

"Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych"

Napisane przez Misugi14
W dodatku każdy pokerroom powinien mieć wewnętrzna blokadę (automatyczną) graczy, którzy jednego dnia przegrali za dużo, oczywiście o wartości granicy tej blokady można podyskutować, może to być np. $500

Bo 500$ dla Norwega i dla Białorusina to są te same pieniądze.

Jak przeczytałem Twoją wizję świata, to się przestraszyłem, bo pewnie jesteś młodym człowiekiem, a myślałem, że komuniści mają tendencje do wymierania. Po prostu istna masakra, najlepiej, żeby każdy chłop miał pracę, przydział żarcia i nie miał swoich pieniedzy, bo jeszcze je przegra, albo przepieprzy (dosłownie!) w burdelu, albo się nie daj Boże upije do lustra. Przecież to niebywałe, żeby wolny człowiek miał prawo robić to co uważa za stosowne, w momencie kiedy nie szkodzi bliźniemu.

"Nie ma wolności dla wrogów wolności"

Odpowiedz
Cytat
Misugi14

Napisane przez preludiumm

Napisane przez Misugi14
Zgadzam się, że piłkarze zarabiają za dużo

Twierdzisz to na jakiejś logicznej podstawie, czy po prostu zazdrość przez Ciebie przemawia? Jeśli piłkarz zarabia tyle i tyle, podpisali z nim kontrakt, to widocznie jego gra jest tyle warta. Takie rzeczy reguluje rynek, a nie to, że jakiś Misugi14 powie, że za dużo -,-

Gdybyś mnie znał, to wiedziałbyś, że wyzbyłem sie takich cech jak zazdość, chciwosć itd. Co do piłkarzy i innych bogaczy, którzy podcierają sie pieniędzmi: jeśli ktoś zarabia tyle pieniędzy, że nie wydałby ich przez 10 żyć, stawia sobie pałace, kible ze złota, a tymczasem ludzie głodują na świecie, mimo iż ciężko pracują, to tak, ten człowiek zarabia zdecydowanie za dużo.

Na resztę Twoich skrajnie prawicowych opinii nie chce mi się odpowiadać, powiem tylko, że nie jestem lewakiem, jak zdajesz sie twierdzić. Uważam, że zła jest skrajna lewica jak i skrajna prawica, natomiast moją wizją świata jest coś po środku.

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Napisane przez Misugi14
Gdybyś mnie znał, to wiedziałbyś, że wyzbyłem sie takich cech jak zazdość, chciwosć itd. Ale jeśli ktoś zarabia tyle pieniędzy, że nie wydałby ich przez 10 żyć, stawia sobie pałace, kible ze złota, a tymczasem ludzie głodują na świecie mimo iż ciężko pracują, to tak, ten człowiek zarabia zdecydowanie za dużo.

To wcale nie znaczy, że zarabia za dużo, tylko że nie pomaga innym chociaż powinien. To jest zupełnie inna para kaloszy.

Napisane przez Misugi14
Na resztę Twoich skrajnie prawicowych opinii nie chce mi się odpowiadać

Skrajna prawica? Lmao.

Nie masz argumentów to skończ dyskusje - wise

Wesołych świąt życzę.

Odpowiedz
Cytat
Misugi14

Mam argumenty, tylko akurat teraz nie chce mi się pisać ścian tekstu, bo potem Ty mi odpiszesz, a potem ja Tobie i będziemy tu tak siedzieć :D

Również życzę wesłoch świąt.

Odpowiedz
Cytat
Varrancomando

@Misugi14, a co stoi na przeszkodzie temu bys stał się czymś w rodzaju pokerowego Robin Hooda? Rozpierdol hajstejksy, zabierz cały hajs chciwym, próżnym regularsom i rozdaj biednym i pokrzywdzonym ;)

Odpowiedz
Cytat
Misugi14

Napisane przez Varrancomando
@Misugi14, a co stoi na przeszkodzie temu bys stał się czymś w rodzaju pokerowego Robin Hooda? Rozpierdol hajstejksy, zabierz cały hajs chciwym, próżnym regularsom i rozdaj biednym i pokrzywdzonym ;)

A co jeśli tam wejdę i sam stanę się biednym i pokrzywdzonym? :D Pomozesz mi wtedy? Poza tym na highstakes regularsi chyba omijają sami siebie szerokim łukiem i polują na słabych graczy. Tam regularsi są pewnie aż tak dobrzy, że mocno ich ograć, to można tylko wtedy jakby sprzyjało Ci niesamowite szczęście :)

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

Napisane przez Misugi14
Mam argumenty, tylko akurat teraz nie chce mi się pisać ścian tekstu, bo potem Ty mi odpiszesz, a potem ja Tobie i będziemy tu tak siedzieć :D

Również życzę wesłoch świąt.

Popcorn jeszcze ciepły, więc z chęcią poczytam te ściany tekstu :coolface:

Odpowiedz
Cytat
Stellified

preludiumm, już myślałem, że nikt tego nie napisze. odnoszę się oczywiście do tego dłuższego posta. głos rozsądku zawsze w cenie

Odpowiedz
Cytat
mik1984

Sukcesu mieć nie będziesz.

Jesteś graczem nałogowym. Tylko sobie życie zniszczysz.

Odpowiedz
Cytat