Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] HUSNG: grudzień...

158 Posty
26 Użytkownicy
0 Reakcje
7,625 Wyświetlenia
arkeyo
BlackMember

Witam wszystkich

Nie jest to pierwszy raz kiedy zaczynam pisać bloga. Ostatnim razem skończyło się to dość szybko. Teraz powracam ze zdwojoną siłą. Do pisania bloga zmotywował mnie downswing. Zapowiada się, że po raz pierwszy od roku będę miał miesiąc na minus. Aby więc odbudować się mentalnie zaczynam grać HUSNG. W tym momencie interesuje mnie przede wszystkim bezstresowe wygrywanie pieniędzy.
HUSNG rozegrałem już kilka tys. i jest to jedyna obok MTT forma gry w pokera gdzie jestem pewien, że jestem wygrywającym graczem. Zaczynam na stawkach nieporównywalnie mniejszych niż pozwala mi na to mój roll po to żeby kompletnie przestać się denerwować przy grze.

Mam $2000. Zaczynam na $6.25, przy $2100 wchodzę na $11.5, a przy $2050 wracam z powrotem na $6,25. Przy $2300 wchodzę na $23, a przy $2200 schodzę na $11.5. Proste. Poza tym to nie mam zamiaru grać czegokolwiek innego poza Heads-Up. Nawet założyłem sobie blokade na cashówki.

Wish me luck! :(

157 odpowiedzi
arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Witam ponownie. Od ostatniego wpisu zagrałem 49 meczów na stawkach $6.25 z wynikiem +$65.75 i ITM 63%. Ogólnie po około 500 grach na tych stawkach moje ITM wynosi 61%. Czyli leciutki rush.

Dwa rozdania, które świetnie obrazują poziom graczy na tych stawkach.

Poker Stars $6.00+$0.25 No Limit Hold'em Tournament - t10/t20 Blinds - 2 players

Hero (BB): t1550 M = 51.67
BTN/SB: t1450 M = 48.33

Pre Flop: (t30) Hero is BB with 6♥ 2♣
BTN/SB calls t10, Hero checks

Flop: (t40) 2♦ 4♣ 5♥ (2 players)
Hero checks, BTN/SB checks

Turn: (t40) 6♦ (2 players)

River: (t40) 2♥ (2 players)
Hero bets t40, BTN/SB raises to t80, Hero raises to t460, BTN/SB raises to t840, Hero raises to t1530 all in, BTN/SB calls t590 all in

Final Pot: t2900
Hero shows 6♥ 2♣ (a full house, Deuces full of Sixes)
BTN/SB shows 3♠ T♥ (a straight, Deuce to Six)
Hero wins t2900

oraz pierwsze rozdanie kolejnego turnieju

Poker Stars $6.00+$0.25 No Limit Hold'em Tournament - t10/t20 Blinds - 2 players

BTN/SB: t1500 M = 50
Hero (BB): t1500 M = 50

Pre Flop: (t30) Hero is BB with 2♣ T♥
BTN/SB calls t10, Hero checks

Flop: (t40) A♣ T♣ 2♦ (2 players)

Turn: (t40) 2♠ (2 players)
Hero bets t20, BTN/SB calls t20

River: (t80) 7♦ (2 players)
Hero bets t60, BTN/SB raises to t180, Hero raises to t1460 all in, BTN/SB calls t1280 all in

Final Pot: t3000
BTN/SB shows 2♥ 3♦ (three of a kind, Deuces)
Hero shows 2♣ T♥ (a full house, Deuces full of Tens)
Hero wins t3000

Wieczorem może wrzucę kilka bardziej interesujących rozdań z analizą.

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Ciekawe rozdanie. Gość średnio agresywny. Raz zagrał c/r na 789, i raz po braku mojego cb zaatakował turn. Pierwszy 3b z jego strony.

Hero (BTN/SB): t1100 M = 36.67
BB: t1900 M = 63.33

Pre Flop: (t30) Hero is BTN/SB with 6♣ 7♣
Hero raises to t60, BB raises to t200, Hero calls t140
Tutaj myślę, że jednak powinienem foldować, nawet przy równych stackach call jest moim zdaniem marginalny, ale jeśli nawet to nie sądzę żeby był to jakiś duży błąd. Jednak tutaj 55 bb deep to jest raczej pas. Na tych stawkach ludzie 3betują bardzo różne rzeczy. Począwszy od kompletnych badziewi do samych premium hands. Na przestrzeni czasu zauważyłem jednak, że jeśli przeciwnicy 3betują monstery takie jak AA KK QQ robią mniejsze 3bety. Pewnie bojąc się, że oponent spasuje swoją rękę. Jednak na tych blindach jakiś konkretny zasięg jest bardzo trudny do zdefiniowania.

Flop: (t400) 3♥ J♣ 9♣ (2 players)
BB checks, Hero bets t220, BB calls t220
Gościu czeka. Nieraz ludzie grają c/r jako agresorzy z overparami czy tptk. Może mieć seta i nie chce mnie od razu wyrzucać z puli. Bardzo możliwe, że ma overkarty czyli AK, AQ, KQ i nie c-betuje nietrafionego flopa. Może mieć też średnią parę gdzie w takich sytuacjach ludzię często grają c/c.
Ja mam 2 ciekawe opcje. 1 - check behind i darmowa szansa na kolor lub 2 - semiblef. Pula jest dość duża w porównaniu do stacków więc może jej niezwiększanie byłoby lepsze, ale jednak wybieram semiblef. Uderzając za 1/2 puli wystarczy, że spasuje 1 na 3 przypadki żeby bet był EV 0 a i tak mam jeszcze 35% szans na kolor, ponieważ jak sprawdzi prawie napewno przeczeka też turn. Przeciwko parze asów bez trefla mam 39% equity Szczerze mówiąc teraz nie jestem pewien żadnej opcji. Będę w trudnej sytuacji gdy zagra c/r All In i będę otrzymywał właściwe oddsy do sprawdzenia. Nie cierpię takich marginalnych All inów. Ostatecznie betuje ciut ponad pół puli. Przeciwnik sprawdza.

Turn: (t840) 5♠ (2 players)
BB checks, Hero bets t680 all in
Przeciwnik ponownie czeka a ja dostaję dodatkowe 6 outów. Baaaardzo żadko robię All in blefy czy nawet semiblefy na turnie, ale tutaj zdecydowałem się na push. Przciwko podanej parze asów mam 34%, a przeciwko top setowi prawie 30%. Poza tym sądzę, że mam duże folding equity, a więc pushuję. Z takim boardem i akcją przeciwnika sądzę, że to raczej standard.

Najbardziej ciekawi mnie jednak decyzja na flopie.

Zapraszam do wygłaszania swoich opini, a szczególnie od osób znających się na HUSNG

napalm77
PokerStrategist

kolejny fajny blog sie zapowiada, powodzenia

majstereo
Elite Grinder

ja gram check behind na flopie z tym fd, masz za male stack/pot ratio zeby blefowac przez 3streety, a zeby kogos zrzucic z AK AQ 9x TT 88 trzeba dac mu 3 punkty decyzyjne.

jak zagrasz check behind to :
-reprezentujesz marginalne sd value, jak slaby Jx, 9x lub jakas reka ktora nie chce dostac c/ra na flopie, natomiast gdy zagrasz c/b to kolesiowi jest latwiej zagrac c/shove z AK bo w twoim zakresie sa blefy

-lapiesz wiecej informacji o jego ukladzie, przy tym spr masz blefa przez 2 streety wiec bardziej oplaca sie blefowac grajac check behind flop ( realizacja EQ + zdecydowanie wiecej info o jego ukladzie ), 40% bet turn + shove river.

aha jeszcze co do preflopa, w SNG nie widze powodu by openraisować 3x -> zdecydowanie wole 2.5 lub minraise. z tego co JA gralem SNG HU to zauwazylem, ze caly bajer polega na tym by wywierać maksymalna presje na przeciwniku MINIMALNYM kosztem czipsów ( wiadomo, w późniejszej fazie push or fold [czy jak to sie fachowo nazywa] glownym czynnikiem jest szczescie bo leci jam za jamem ) => chcesz minimalizować ten czynnik szczescia = nabudować maksymalnego stacka do tej fazy, by w sytuacji gdy wtopisz SHOVE zostać jeszcze w meczu.

w zwiazku z tym co wyzej napisalem, piekielnie wazne jest zwijanie ton malenkich pul, które w longrunie robią ogromną różnicę ( zarowno cash jak i sng )

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

W sumie większość ludzi nie spasuje tutaj AK, AQ, więc FE na flopie mam faktycznie za małe. A o blefowaniu turna i rivera wogóle nie pomyślałem. A przy równych stackach nadal skłaniasz się do przeczekania flopa?

A 3x otwieram tylko 10/20 a inne levele to już min raise. Odnośnie małych pul to zauważyłem to też u siebie, że gram w nich zbyt pasywnie i jestem trochę za bardzo fit or fold szczegółnie na wyższych stawkach.

majstereo
Elite Grinder

w sumie tu nie chodzi o rowne stacki, tylko o wielkisc stackow. w HU SNG masz bitwe shortow, wiec rzadko w 3-betpuli masz taka sytuacje zeby zagrac bet flop bet turn i river as bluff, więc bardziej oplaca ci sie realizować EQ

jeszcze do blefowania to zapamietaj to : "najlepszy blef to nie taki, gdzie reprezentujesz 'top' swojego zakresu, tylko taki gdzie reprezentujesz najszerszy zakres VALUE"

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Może głupie pytanie, ale co to jest EQ?

kaczuba
Oldschool Grinder
arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember
arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Ok dzisiaj zagrałem już 28 meczyków z wynikiem +$4. Ogólnie to od czasu rozpoczęcia pisania bloga rozegrałem 90 gier z wynikiem +$85, ROI 15% i ITM 60%. Jeszcze trochę i wskakuję na $11.5.

Teraz chciałbym przytoczyć jedno ciekawe rozdanie z dzisiejszej sesji. Villain zupełnie nieznany gdyż jest to pierwsze rozdanie turnieju.

Hero (BTN/SB): t1500 M = 50
BB: t1500 M = 50

Pre Flop: (t30) Hero is BTN/SB with 5♣ K♠
Hero raises to t60, BB calls t40
Standard. Odpuszczam zupełnie rozważania na temat zakresu z jakim cold calluje oop gdyż jest to pierwsza ręka i nie mam pojęcia przeciw komu gram.

Flop: (t120) T♠ 9♠ Q♣ (2 players)
BB checks, Hero bets t60, BB calls t60
Bardzo mokry board na którym przeciwnik bardzo często będzie kontynułował. Ja mam jednak gut shota, backdoor 2nd nut flush draw i overkartę. Na tego króla jednak bym jakoś strasznie nie liczył gdyż daje on też oczywistego strita. Ja udeżam za pół puli. Zwykle udeżałbym 80, ale jest to pierwsze rozdanie więc przeciwnik nie może mieć żadnych wiadomości na temat moich betting patterns. Check i darmowa karta jest też ciekawym rozwiązaniem, ale wystarczy, że mój bet zadziała 1 na 3 razy by był EV 0 i wciąż mam outy. Przeciwnik insta calluje. Po raz pierwszy mam możliwość zdefiniowania jego zasięgu. Jego sprawdzanie sprawia wrażenie, że nie ma mocnej ręki 9x, 10x, może Qx. Bardzo możliwe są drawy Jx lub flush drawy. Z mocnymi rękami takimi jak 2 pary czy QJ, KQ, AQ albo sety prawie na pewno grałby agresywniej c/r albo lead. Może mieć też gotowego strita i gra slowplay.

Turn: (t240) 5♦ (2 players)
BB checks, Hero checks
On znowu czeka. 5♦ to prawdopodobnie bardzo mało znacząca karta dla niego. Chyba, że ma 95, 105, Q5, J5 może A5 to mu ta piątka pomogła. Bardzo ważne, że nie dopełnia żadnego drawu, które stanowią bardzo duży zakres jego rąk. On nadal pokazuje słabość. Ja dostaję parę. Jeśli byłem lepszy to nadal jestem lepszy, a jeśli byłem gorszy to nadal jestem gorszy chyba, że miał lepszego króla lub Ax. Ja mam showdown value a poza tym nie chcę budować puli z czwartą parą więc czekam. Nie wiem co innego miałbym tutaj zrobić.

River: (t240) T♦ (2 players)
BB bets t200, Hero calls t200
On uderza za 200 a ja dostaję oddsy 2.2:1. Sytuacja jest taka sama jak na turnie. Żaden draw nie trafia więc z czym lepszym mógłby tak zagrać. Oczywiście 10x co według mnie jest jedyną obok KJ i J8 mającą sens ręką uprawniającą go do tak dużego betu. Jeśli ma Qx musi być prawie pewien, że ma teraz najlepszą rękę, ale z czym gorszym miałbym go sprawdzić? Z 9x to już zupełnie nie wiem po co miałby uderzać aż za 200. Fule są w jego zasięgu, ale tak jak pisałem na flopie grałby raczej agresywniej. Sprawdzam bo daję mu wiele nietrafionych drawów w jego zakresie. Z takimi oddsami wygrywając raz 1 na 3 razy sprawdzenie jest EV+.

Czekam na opinie odnośnie rozegrania.

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Zagrałem jeszcze 8 heads upów i +$22.
W tym momencie mój bankroll wynosi $2108. Zgodnie z moimi założeniami wchodzę teraz na $11.5, a przy $2050 schodzę z powrotem na $6.25. Dzisiaj już grał raczej nie będę tylko postudjuję niektóre rozdania, a do walki na nowym limicie wrócę jutro.

bardzo fajnie ida ci te HU , a ogolnie w planach rozumiem chcesz wskakiwac na wyzsze limity , a czy bedziesz planować rozgrywac jakies inne sity np z wieksza iloscia graczy?

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Najważniejszym zadaniem jest pokonywanie limitów w HUSNG. Już kilka razy wskakiwałem na $23, ale jak przychodził swing w dół to się zniechęcałem (tak czy siak nadal mam tam ROI 1,4% po 400 grach). Kiedy się zaklimatyzuję na $23 zacznę grać też większe MTT bo na nich też mam ładny profit. Właściwie tylko w cashówkach kompletnie mi nie idzie. Ogólnie to moim największym weakiem jest właśnie nieprzetrzymywanie trudnych momentów i zniechęcanie się zbyt szybko.

Rozumiem , no psychika jest badzo ważna :)
Wsumie ja na kompletnie innych limitach , wiec nie mam co sie wypowiadac , no ale tak czy inaczej zycze powodzenia i bede zagladał jak tam te HU ci ida .

pozdrawiam lusaka

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Jednak zagrałem wczoraj wieczór jeszcze kilka meczów na $11.5 tak jak dzisiaj rano. Mimo iż po 20 grach jestem +$34 to szczególnie dziś grałem beznadziejnie. W pewnych chwilach zamieniałem się w calling station. Muszę być bardziej skupiony podczas grania i nie oglądać w tym samym czasie telewizji.

Wykupiłem też abonament na shark scope na miesiąc 150 searches/day. O ile na obecnych stawkach aż tak bardzo się on nie przydaję to na $23 już zdecydowanie tak.

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Dzisiaj zagrałem 22 gry z wynikiem +$55. Mimo dobrych profitów to postanowiłem coś zmienić odnośnie mojej gry. Może nie dokładnie gry, ale wyrażaniu emocji. Postanowiłem od dziś nie używać podczas gry słów powszechnie uważanych za obraźliwe lub wulgarne. Po prostu od czasu do czasu zachowuję się (szczególnie kiedy jestem sam w domu) jak jakiś opentaniec. Gdy mam swinga w dół to najmniejszy bad beat potrafi sprawić, że puszczę taką wiązankę, że aż sam czuję, że przesadzam. Bodziec do zmian dały mi filniki na you tube, gdzie ludzie opentani przez WoW'a niewytrzymywali nerwowo w czasie gry. Dlatego od dziś każdy dzień bez słów na k... h... c... s... p... po bad beatach, będę uważał za sukces. Od razu mówię, że w życiu codziennym ten zakaz nie obowiązuje. Bardzo mądre zdanie na temam swingów powiedziała do mnie moja mama. "Jak wygrywałeś to było dobrze, więc teraz umiej zaakceptować to, że przegrywasz."

A jeśli chodzi o you tuba to takie dwie nutki, które mi siędzą w głowie od jakiegoś czasu.

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Dzisiaj sobie odpuściłem granie, ale za to pooglądałem filmiki szkoleniowe. Natomiast wczoraj jeszcze trochę pograłem i dobiłem do $2200. Jeszcze seta i moje czwarte albo piąte podejście aby podbić $23.

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Dzisiaj 22 heads upy i +$33, ale co mnie bardzo cieszy to, że pograłem sobie dzisiaj 7-game na FTP na 0.25/0.50 i 0.5/1 oraz Stud8 i wyszedłem na +$40. Co by nie mówić to nie jest to moje pierwsze spotkanie z mixed games. Jeszcze przed rozpoczęciem pisaniem bloga pogrywałem sobie we wszystkie odmiany studa oraz omahe8. Szło mi całkiem nieźle, ale pod wpływem tiltu wskoczyłem na 2/4 i 3/6 i troche się zdemotywowałem. Na limicie 0.5/1 w mixed games czuję dużą przewagę nad większością graczy w praktycznie każdej odmianie dlatego postanowiłem grać również w tę formę pokera. Poza tym bardzo zafascynowały mnie turnieje mixed gdzie też mam ochotę spróbować swoich sił.
Zawsze podobało mi się bycie wszechstronnym dlatego teraz będę miał motywację aby szkolić się we wszystko, a w pszyszłości może również Badugi i 2-7 Draw.
Jutro wrzucę parę ciekawych rozdań z husng wraz z analizą.

arkeyo Autor wątku
arkeyo
BlackMember

Witam ponownie

Dzisiaj miałem jakże miły pokerowo dzień. Wygrałem bowiem $4.40 NL Hold'em [2R1A] (Rebuys) oraz sumę opiewającą na +$490.20. Turniej miał dosyć klasyczny przebieg. Karty układały mi się dobrze, mocne ręcę były opłacane, sprzedałem kilka suckoutów i wygrywałem coinflipy. Standard. Gdy zostało nas 11 byłem najmniejszym stackiem, ale doszedłem do final table. Tam też wygrałem jedno z kluczowych rozdań czyli 88>JJ. Jednak nie jestem zbyt zadowolony z mojej gry na final table. Grałem zdecydowanie zbyt tight. Nie chodzi scary money, ale bałem się kraść ze względu na agresywnych i głupich graczy. Za to jednak miałem szczęście do moich niskich par w sytuajach all in.
Wynik ogólnie niezły, ale widzę, że muszę popracować nad moją grą na final table.
A oto finałowe rozdanie:
Poker Stars $4.00+$0.40 No Limit Hold'em Tournament - t10000/t20000 Blinds + t2500 - 2 players

Hero (BTN/SB): t639071 M = 18.26
BB: t500929 M = 14.31

Pre Flop: (t35000) Hero is BTN/SB with J♣ J♦
Hero raises to t40000, BB raises to t498429 all in, Hero calls t458429

Flop: (t1001858) 9♣ 8♦ 2♠ (2 players - 1 is all in)

Turn: (t1001858) 2♥ (2 players - 1 is all in)

River: (t1001858) K♠ (2 players - 1 is all in)

Final Pot: t1001858
Hero shows J♣ J♦ (two pair, Jacks and Deuces)
BB shows 8♠ A♠ (two pair, Eights and Deuces)
Hero wins t1001858

Tak jak zamierzałem pograłem sobie również w 7-game na FTP. Nie wiem dokładnie ile, ale jakieś +$50 wpadło.
A jednak nie będę miał miesiąca na minus. Raczej. Może nawet na ładny plus wyjdę. Zobaczymy.