Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

ŚniokersPoker

100 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
2,247 Wyświetlenia

Napisane przez sniokers

Hero (BTN): $2.69 (134.5 bb)
SB: $2.23 (111.5 bb)
BB: $2.02 (101 bb)
UTG: $1.99 (99.5 bb)
MP: $2 (100 bb)
CO: $5.62 (281 bb)

Preflop: Hero is BTN with 7♦7♣
3 folds, Hero raises to $0.08, SB calls $0.07, BB calls $0.06

Flop: ($0.24) 7♥ 7♠ 8♠ (3 players)
SB checks, BB checks, Hero bets $0.10, SB folds, BB raises to $1.94 and is all-in, Hero folds

Genialne!!! :nh

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

zostawiam tutaj linka bo zapomne i będzie kłopot

Spoiler

Hero (BTN): $2.69 (134.5 bb)
SB: $2.23 (111.5 bb)
BB: $2.02 (101 bb)
UTG: $1.99 (99.5 bb)
CO: $5.62 (281 bb)

Preflop: Hero is BTN with 7 7
3 folds, Hero raises to $0.08, SB calls $0.07, BB calls $0.06

Flop: ($0.24) 7 7 8 (3 players)
SB checks, BB checks, Hero bets $0.10, SB folds, BB raises to $1.94 and is all-in, Hero calls $1.84

Turn: ($4.12) 6 (2 players, 1 is all-in)
River: ($4.12) 5 (2 players, 1 is all-in)

Results: $4.12 pot ($0.14 rake)
Final Board: 7 7 8 6 5
Hero showed 7 7 and won $3.98 ($1.96 net)
SB mucked and lost (-$0.08 net)
BB showed Q 8 and lost (-$2.02 net)

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Jestem u siebie więc pisanie posta jeden pod drugim nie powinno nikogo razić (zawsze może zmienić blog jest ich cała masa). Nie chcę mieszać tematów. Teraz motyw przewodni to zadania którym mieli sprostać uczestnicy promocji "Od zera do bohatera". Ten późny wieczór/noc poświęcę na rozpisanie sobie pierwszego zadania. Jeżeli będzie potrzeba rano edytuję posta i wkleję pozostałość (chociaż nie lubię tak robić).

Semestr I

Lekcja 1

Moje zadanie to:
Zapoznanie się z jak największą liczbą materiałów – zaczynając od artykułów i wypisanie swoich wniosków na temat założeń gry z:

* Early Position - EP (Pozycja wczesna)
* Middle Position - MP (Pozycja środkowa)
* Late Position - LP (Pozycja późna)
* Blindy i blindów (Small Blind - SB Mała ciemna oraz Big Blind - BB Duża ciemna)

z rozróżnieniem:

1. Zakresu rąk, z jakim chcecie otwierać z małym podsumowaniem czemu tak z danej pozycji, a czemu tak z innej.

2. Zakresu rąk, z którym macie zamiar izolować limperów – w tym wypadku tez napiszcie czemu gracie szerszy/węższy zasięg.

3. Zakresu z którym macie zamiar callować (sprawdzać) pojedyncze podbicie na innych graczy BSS ( pełny stack )

Ponieważ gram SH opiszę tylko 6 miejsc. Źródła to artykuły z PS oraz filmy szkoleniowe (podawanie konkretnych mija się z celem bo troszkę tego widziałem/czytałem oraz mam już jakieś swoje nawyki które postaram się tutaj zweryfikować).

:club: Under The Gun :club:

1)Z tej pozycji wg mojej bazy danych otwieram 11%. Co zawiera się w tym zakresie? AJ+,KQ+, 22+. Często też dorzucam do tego KJs, ale doświadczenie mnie przkonuje, że nie jest do dobry pomysł przy moich umiejętnościach. Och i jak życie pokazało (nawet w tym temacie) czasami przyklei się jakaś inna ręka, ale to pojedyncze epizody. W artykułach pojawiły się 3 troszeczkę różniące się tabelki dla stolików z mniej lub bardziej luźnymi graczami jednak to jest bardzo charakterystyczna pozycja. Zaczynamy licytację. Nikt nie ujawnił tego jak ceni sobie swoją rękę, mamy pozycję tylko na graczy z blindów. Dlatego jeżeli chcemy wejść do gry musimy mieć pewność, że nie otwieramy zdominowanego range-u.

Trzeba wyjaśnić co rozumiem po przez "zdominowany range". Jest to gra takim zakresem kart który jest słabszy od zakresu przeciwnika w przypadku gdy nas sprawdza. Pracując z Equilabem można zauważyć, że karta będąca lepsza od połowy zakresu przeciwnika daje nam dobre equity (np. range 20 vs 10, bądź KQs vs range 18%) . W sytuacji gdy otwieramy KTo ze wczesnej pozycji i dostajemy call od gracza z HJ który calluje raise z KJ,KQ,AJo,22-99 (na TT mamy blokera więc będzie to zdarzać się stosunkowo rzadko) nasza sytuacja jest ciężka. Króle nie są naszymi czystymi outami w takiej sytuacji (pomijam, że zostały najprawdopodobniej tylko 2 w talii i szansa na zobaczenie ich na flopie to 2/50 co jest równe 4%). Każde A,Q są dla nas niebezpieczne. Ponieważ jeżeli przeciwnik ma tak wąski range zawsze będzie miał top parę przy boardzie z face cards i lepszego kickera. Niskie karty 2-9,J też mogą nas martwić bo gramy BSS więc HJ ma oddsy do callowania pod seta. Jedyny przypadek w którym czujemy się komfortowo to board T-high jednak ilość dochodowych akcji w takich sytuacjach jest mocno dyskusyjna.

Wróćmy do tego jakie karty otwierać z tej pozycji. Charakterystyka stołu nie wiele zmienia jeżeli chodzi o to ile rąk gramy. Możemy nieznacznie poszerzyć ilość rąk granych (w moim przypadku będzie to rozegranie KJs) jeżeli mamy luźnych graczy. Jednak brak pozycji jest tutaj kluczowy i musimy nadrabiać siłą swoich kart.

2)Izolacja limperów - przed nami nie było jeszcze akcji więc nie ma limperów.

3)Z tej pozycji nie callujemy. Nikt przed nami nie licytował.

:club: Hi Jack :club:

1)Tutaj możemy grać troszkę luźniej niż na UTG. Jako pierwsi możemy otworzyć około 15-16% rąk. 22+, QJs, KJ+, AT+ (chociaż sam nie lubię AT tutaj otwierać). To jakich graczy mamy za sobą wpływa w większym stopniu na co otwieramy. Gracze zbyt tigh za nami i fishe na blindach (jest to ważne ze względu na pozycję) są argumentem przemawiającym na luźniejszą grę. Bardziej świadomi przeciwnicy sprawiają, że range pozostaje taki jak na wstępie opisałem lub zawężamy go (-QJ, AT) aby uniknąć trudnych sytuacji.

2) Izolacja z tej pozycji jest rzadkością ze względu na to, że przed nami jest EP. Jeżeli przeciwnik limpuje ze wczesnej świadczy to o jego braku elementarnej wiedzy więc zakładamy, że jest słabszy od nas i możemy to robić z zakresem 15-17%

3) Można callować pocket parki pod seta (warto zauważyć, że TT-22 vs mój range z UTG mamy flipa a więc raise też jest jedną z możliwości urozmaicenia linii gry). Connectory w kolorze wypadają już troszkę gorzej (38% equity) więc bez konkretnych readów nie zdecydowałbym się na callowanie ich ponieważ nie mamy pewności czy ktoś się dołączy limpując (co dla nas jest dobre) czy będzie squeezował (co psuje naszą sytuację).
QJ, KJ, AT są dominowane przez range więc nie powinno się ich callować

:club: Cut Off & Button :club:

Te dwie pozycje traktuję jako równoważne (przy czym CO musi uwzględniać BTN co może spowodować lekkie zawężenie range-u w przypadku luźniejszgo sąsiada).

1) Otwieram tutaj bardzo szeroki zakres 20-24%. Są to pozycje na których ręce otwieramy z dwóch powodów:
-dla value bo mamy silne ręce
-kradniemy blindy
Dlatego należy rozróżnić na wstępie co chcemy osiągnąć daną ręką aby uniknąć zbędnej gry post flop z marginalnymi rękoma i możemy uzależnić wysokość podbicia.
Jeżeli po naszej lewej są nity albo gracze którzy nie bronią blindów (Fold to steal ponad 60%) możemy z pozycji BTN otwierać "any2" z intencją wygrania dead money

2) Izolacja musi uwzględniać charakterystykę podbijającego, limperów, naszą pozycję (zazwyczaj będziemy IP) oraz nasz image. Ciężko jest sporządzić szablon ponieważ każdy stół jest specyficzny. Czasami mając QTs możemy robić value bety innym razem spokojnie pasować. Zasadniczo mamy przewagę pozycji więc uogólniając tą sytuację (czego nie lubię, a może nie potrafię i dlatego piszę, że jest ciężka do wrzucenia w pewne sztywne ramy?): jeżeli są limperzy jest więcej dead money na stole i można robić to z pocket parkami, sc oraz dołączyć wyższe gappery oraz top naszego nominalnego range (KJ+, AT+, JJ+) (aby face-y nie były zdominowane).

3) Call to sc, pocket pary (podejrzanie mocno to się pokrywa z tym co napisałem przy izolacji...) przy czym to czy te ręce callujemy czy izolujemy nimi zależy od tego przeciwko komu gramy (patrz 2)

Ogólnie rozpisane. Mam nadzieję, że późna pora nie spowodowała zaćmienia i rano czytając to nie będę się łapać za głowę i poprawiać. Idę spać bo się zasiedziałem. Niby taka oczywista sprawa a jednak troszkę myślałem i sprawdzałem w Equilabie czy dobrze rozumuję.

Odpowiedz
Cytat

Widzę, też zacząłeś się za to zabierać:) Do kiedy dajemy sobie termin na lekcję 2?

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Nie zdawałem sobie sprawy, że aż tak można zdominować samymi drawami. All in na flopie jest dochodowy, ciekawe ile takich rąk złe rozegrałem.

Stół: J♦T♠4♦
       Equity  Wygrana  Podział
UTG    58.00%   53.72%    4.28% { AdQd }
UTG+1  42.00%   37.72%    4.28% { JJ+, ATs+, KJs+, QJs, AJo+, KJo+ }

K♦ Q♦, Q♦ 9♦ też są wystarczająco silne by pushować. Jednak blank na turnie jest zabójcą akcji dla nas.

Stół: J♦T♠7♦
       Equity  Wygrana  Podział
UTG    46.45%   44.29%    2.16% { AdKd }
UTG+1  27.38%   25.44%    1.94% { 88+, ATs+, KTs+, QJs, JTs, T9s, 98s, 87s, AQo+, QJo, JTo }
UTG+2  26.17%   24.48%    1.69% { 88+, ATs+, KTs+, QTs+, JTs, T9s, 98s, AJo+, KQo, QJo, JTo, T9o }

Stół: J♦T♠7♦
       Equity  Wygrana  Podział
UTG    46.36%   44.99%    1.37% { AdQd }
UTG+1  32.33%   31.40%    0.93% { Q9s, 98s, Q9o, 98o }
UTG+2  21.31%   19.50%    1.81% { 88+, ATs+, KTs+, QTs+, JTs, T9s, 98s, AJo+, KQo, QJo, JTo, T9o }

Nie wierze! A high w multiway potach i można sobie grać o stacki na flopie. Kosmos. Koniecznie muszę bliżej się temu przyjrzeć.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder
Semestr I

Lekcja 2

Zadania:

1. Znajdź w swojej bazie 3 ręce, w których drawowałeś, wstaw je na swoim blogu i oblicz outy, oddsy i implied pot oddsy dla każdej decyzji (mogą to być również rozdania, w których popełniłeś błędy)
2. Zastanów się i napisz jak brak pozycji wpływa na implied pot oddsy?
3. Rozwiąż 3 poniższe quizy:

:heart: Pule wieloosobowe (1) - drawy OOP
:heart: Pule wieloosobowe (2) - drawy IP

Podaj swój wynik, a następnie zastanów się i opisz sytuacje, w których popełniłeś błędy.

1) Bardzo chciałem znaleźć rękę z nutsowym combodrawem, ale nie znalazłem takiej :( dlatego muszę się zadowolić tymi co mam

Spoiler

BTN: $0.95 (47.5 bb)
SB: $1.45 (72.5 bb)
Hero (BB): $1.97 (98.5 bb)
UTG: $4.28 (214 bb)
MP: $4.60 (230 bb)
CO: $1.42 (71 bb)

Preflop: Hero is BB with K :heart:Q :diamond:
3 folds, BTN calls $0.02, SB raises to $0.06, Hero calls $0.04, BTN calls $0.04

Flop: ($0.18) 6 :diamond: T :heart:J :club: (3 players)
SB bets $0.02, Hero calls $0.02, BTN calls $0.02

Trafiamy OESD i dodatkowo mamy 2 overcads.
Outy: 4x9+4xA, K oraz Q nie są dla nas czystymi outami ponieważ pozwalają innym skompletować strita dlatego dla K i Q zamiast po 3 przyznam po 1 "oucie". Reasumując mamy 10 outów.
Oddsy: w talii jest 47 nieznanych mi kart, 10 jest dla mnie pomocnych. Co nam daje 37:10=3,7:1
Pot odds: 10:1
Implied odds: SB wykazał się agresją, za mną jest BTN który limpował preflop więc też nie jest agresywny. najprawdopodobniej SB na turnie ponownie zabetuje bardzo mało i jeżeli trafię swojego outa od niego nie wyciągnę value.

Turn: ($0.24) 5 :club: (3 players)
SB bets $0.02, Hero calls $0.02, BTN folds

Spada karta nie będąca moim outem. Umożliwa FD i jeżeli przeciwnicy limpują connectory w kolorze to mogą mieć FD i/lub OESD ( ze względu na akcję na wcześniejszych etapach gry nie mogę tego wykluczyć)

Ponownie SB stawia bet za 1bb

Oddsy 3,6:1
Pot odds 13:1
Impied odds: tym razem wiedząc jakie panują tendencje na tych stawkach mogę przypuszczać, że jeżeli żadne z nas nie było agresywne to na riverze BTN często postawi wysokiego beta (co jakiś czas też overbeta) próbując ukraść pulę, SB rzadziej się na coś takiego zdecyduje bo nie ma pozycji. Dlatego po takim przebiegu akcji na T moję IO wzrastają.

River: ($0.28) 6 :spade: (2 players)
SB bets $0.02, Hero calls $0.02

BTN foldował na turnie po mnie więc IO zmalały (nie będzie prób kradzieży puli). Spada karta która paruje board. Nie zmienia to jednak podejścia SB a ja nic nie kompletuję. Jednak przy pot oddsach 14:1 z K high najprawdopodobniej mogę pokusić się o call ze względu na to, że dostatecznie często moja ręka będzie najlepsza

Spoiler

Hero (BTN): $2.33 (116.5 bb)
SB: $1.56 (78 bb)
BB: $1.01 (50.5 bb)
MP: $1.11 (55.5 bb)
CO: $1.59 (79.5 bb)

Preflop: Hero is BTN with K♠Q♠
2 folds, Hero raises to $0.08, SB calls $0.07, BB folds

Flop: ($0.18) 3♠ T♣ 2♠ (2 players)
SB checks, Hero checks

Tutaj ciekawa sprawa. Mam FD K high, jedyna kombinacja która mnie bije po skompletowaniu koloru to Ax:spade: jednak ze względu na to, że 2,3 są na flopie ilość takich kombinacji maleje poza tym prawdopodobnie z taką ręką przeciwnik by donkbetował.
pot dddsy ze względu na check przeciwnika nie muszą być liczone
Outy to wszystkie :spade: z naciskiem na A♠
Outy: nie ma podstaw by uznawać, że przeciwnik ma FD. Szansa na to wysnosi 3% [(9/47)*(8/46)] dlatego uznaję 9 outów.
oddsy: 38:9 (4,2:1)
IO są znikome ponieważ moja ręka jest bardzo oczywista i trudno będzie wyciągnąć value od słabszych kombinacji.

Turn: ($0.18) 4♠ (2 players)
SB checks, Hero bets $0.11, SB calls $0.11

Kompletuje swój draw, przeciwnik jednak calluje. Szanse, że sprawdzi mój bet na R są zerowe, szczególnie gdyby spadł kolejny :spade:, dlatego IO już nie mam

River: ($0.40) 9♦ (2 players)
SB checks, Hero bets $0.25, SB folds

Spoiler

SB: $1.32 (66 bb)
BB: $3.09 (154.5 bb)
UTG: $5 (250 bb)
MP: $0.99 (49.5 bb)
CO: $2.61 (130.5 bb)
Hero (BTN): $2 (100 bb)

Preflop: Hero is BTN with 6 5
UTG raises to $0.06, MP calls $0.06, CO folds, Hero calls $0.06, SB calls $0.05, BB folds

Flop: ($0.26) K 3 4 (4 players)
SB checks, UTG bets $0.19, 3 folds

Mam słaby FD oraz OESD.
outy: w talii zostało 9 kart w kolorze, szansa jak już wcześniej wyliczyłem, że przeciwnik ma XX:club: jest bardzo mała. UTG to ABC TAG więc rąk suited w jego range jest 3 bądź 4 na około 100 kombinacji które otwiera (A♣K♣, A♣Q♣,A♣J♣ oraz K♣Q♣ ) dlatego mogę przyznać sobie 8 outów. oraz 4x7+4x2 co łącznie daje 16 outów
Oddsy: 31:16=1,9:1
Pot oddsy: 2,36:1
IO: są duże ponieważ przeciwnik CBetuje za 73% więc można sądzić, że turn będzie betować za conajmniej pół pota bądź będzie callować. Jeżeli teraz przy oddsach 2,36 zrobię calla pula urośnie do 0.64 na SB jest fish mogący się jeszcze dołączyć (wtedy pula wynosiłaby 0.83 co dałoby oddsy 4,3:1 z perspektywą wzrośnięcia bo UTG prawdopodobnie chociaż raz da call na T w przypadku skompletowania koloru/strita)

A więc uwzględniając IO można ten bet callować

2) gra OOP generalnie źle wpływana implied pot oddsy. Wynika to z faktu, że jeżeli musimy jako pierwsi zdradzić siłę swojej ręki dajemy dużo informacji na swój temat przeciwnikom. Tak sprawa wygląda pisząc najogólniej.
Precyzując troszkę trzeba uwzględnić pewne czynniki:
-pozycje z której gramy ( utg vs btn całkiem inaczej będzie się prezentować niż btn vs sb/bb)
-specyfika naszych przeciwników (fishe, loose passive, lag, tag, maniak, nit)
-tekstura boardów (suche vs mokre)
-nasz image przy stole (czy przyłapano nas na blefie, jak często rozgrywamy ręce)

Grając z późnych pozycji (np. CO vs BTN) nasze range są zazwyczaj szerokie co dobrze wpływa na implied oddsy ponieważ nasze ręce nie są tak oczywsite (raise z CO może oznaczać AA jak i QTo), board umożliwiający wiele drawów może dać nam dobrą rękę jak i kilka drawów co sprawa, że nasza gra też nie jest oczywista + przeciwnik też mógł coś trafić i z chęcią będzie kontynuować grę. Słabsi gracze mogą przeceniać swoje ręce dając nam IO a nity po trafieniu trójki często mogą się stakować pomimo możliwego koloru/strita koniecznie chcąc wygrać pulę, maniacy będą betować i przebijać drastycznie podwyższając implied oddsy. Natomiast gracze uważni/ostrożni wykorzystają przewagę informacji mogą wykorzystać to i dojść do wniosku, że są pokonani poddadzą rękę z nadzieją znalezienia w przyszłości lepszej okazji do gry z nami. Suchy board sprawia, że nasza ręka jest oczywista i jedyne na co możemy liczyć to często sprawdzenie naszego CBeta ponieważ nie będziemy w stanie zbyt długo zwodzić przeciwnika.

Także brak pozycji obniża nasze implied oddsy, ale to jak bardzo zależy od pewnych czynników więc w pewnych specyficznych sytuacjach różnica w implied oddsach może być minimalna względem tych z gry na pozycji.

3) quiz nr 1
"Ocena
Otrzymałeś 32 z 35 możliwych punktów. Odpowiada to 91 % !"

moje zagranie w jednym wypadku było głupio agresywne przez co straciłem 3 pkty.
quiz nr 2
"Ocena
Otrzymałeś 36 z 36 możliwych punktów. Odpowiada to 100 % !"
:pokerface:

Ogólnie mam dziwne tendencje. Przy stole gram inaczej niż myślę przy quizach. Popadam w skrajności, raz zbyt weak a innym razem gram jak maniak. Z natury jestem zachowawczy i granie agresywne nie jest moim konikiem. Aby móc to komfortowo robić muszę posiadać doświadczenie i odpowiednią wiedzę (wnioski wyciągnięte z innych dziedzin życia). Ciężko jest mi to wypośrodkować ponieważ nie posiadam odpowiedniego wyczucia (przyjdzie z czasem?) i głównie przez to mam takie a nie inne wyniki w pokera.

Cóż lekcja zrobiona z 24h opóźnieniem, ale wpłynęły na to czynniki niezależne ode mnie więc czuje się usprawiedliwiony. Wczoraj nie grałem nic i dzisiaj też także czas na mnie.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

W takie dni jak te mógłbym zacząć się użalać nad sobą. Jaki to ja jestem poszkodowany przez gre, soft, matematyke i życie. Jednak to nie podniesie moich umiejętności więc czas lamentowania przeznaczę na analizę najbardziej stratnych rozdań. Ostatnio grałem full ringi bo na sh dostawałem strasznie i chciałem odpocząć od nich troszke więc rozdania są FR a nie SH.

Oczywiste dla mnie ręce wklejam tutaj, do reszty podam linki z działu oceny rozdań.

Spoiler

SB: $3.26 (163 bb)
Hero (UTG+1): $4 (200 bb)

Preflop: Hero is UTG with K♥K♦
Hero raises to $0.08, SB raises to $0.24, Hero raises to $0.72, SB raises to $1.54, Hero raises to $4 and is all-in, SB calls $1.72 and is all-in

Jedyny problem z tą ręką to AI preflop na deep 200bb. Po jego 4becie mogłem foldować i wyczekać sit outa ze stolika aby wrócić bez nadwyżki bb bo w tamtym momencie to było priorytetem (ponieważ gra deep stackiem jest mi całkowicie obca)

Spoiler

BTN: $2 (100 bb)
SB: $10.11 (505.5 bb)
BB: $2.58 (129 bb)
UTG: $1.97 (98.5 bb)
Hero (MP): $2.27 (113.5 bb)
CO: $2.78 (139 bb)

Preflop: Hero is MP with A :heart:Q :diamond:
UTG calls $0.02, Hero raises to $0.08, CO calls $0.08, 3 folds, UTG calls $0.06

Flop: ($0.27) Q :heart: 7 :heart:K :club: (3 players)
UTG checks, Hero bets $0.17, CO raises to $0.53, UTG folds, Hero calls $0.36

Turn: ($1.33) 9 :spade: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.58, Hero calls $0.58

River: ($2.49) 4 :diamond: (2 players)
Hero checks, CO bets $1.59, Hero calls $1.08 and is all-in

Osobiście skłaniałbym się w strone CBet/fold

Spoiler

BTN: $2.19 (109.5 bb)
SB: $5.47 (273.5 bb)
BB: $0.97 (48.5 bb)
UTG+1: $2.18 (109 bb)
UTG+2: $1.05 (52.5 bb)
MP1: $2 (100 bb)
MP2: $1.07 (53.5 bb)
Hero (MP3): $10.10 (505 bb)
CO: $8.55 (427.5 bb)

Preflop: Hero is MP3 with A♣ K♦4 folds, Hero raises to $0.08, CO folds, BTN raises to $0.26, 2 folds, Hero raises to $2.08, BTN raises to $2.19 and is all-in, Hero calls $0.11
brak mi słów. nie zdawałem sobie do tej pory sprawy z tego, że mam taką sieczke w musku. O ile sam 3bet jest spoko to jego wielkość... czysta prowokacja BTN do wrzucenia stacka. Powinno być coś około 0.7 i wrazie 4 beta fold bo przeciwnik to straszny nit vpip8pfr6

bramka nr1
bramka nr2

:rage:

Spoiler

BTN: $0.20 (10 bb)
SB: $2.03 (101.5 bb)
BB: $2.17 (108.5 bb)
UTG+1: $2.23 (111.5 bb)
UTG+2: $4.58 (229 bb)
MP1: $1.61 (80.5 bb)
MP2: $2.10 (105 bb)
Hero (MP3): $9.38 (469 bb)
CO: $4.30 (215 bb)

Preflop: Hero is MP3 with 8 :heart:9 :heart:
4 folds, Hero raises to $0.08, 3 folds, BB calls $0.06

Flop: ($0.17) 9 :club: 8 :spade:T :club: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.10, BB raises to $0.20, Hero raises to $0.64, BB raises to $2.09 and is all-in, Hero calls $1.45

Turn: ($4.35) K :heart: (2 players, 1 is all-in)
River: ($4.35) J :diamond: (2 players, 1 is all-in)

Results:$4.35 pot ($0.15 rake)

BB showed Q :club: Q :spade: and won $4.20 ($2.03 net)
Hero showed 8 :heart: 9 :heart: and lost (-$2.17 net)

vs mega fish

Spoiler

BTN: $7.29 (364.5 bb)
SB: $1.09 (54.5 bb)
Hero (BB): $2.09 (104.5 bb)
UTG: $0.87 (43.5 bb)
MP: $2.51 (125.5 bb)
CO: $2.60 (130 bb)

Preflop: Hero is BB with A J
UTG folds, MP calls $0.02, CO raises to $0.06, 2 folds, Hero raises to $0.20, MP calls $0.18, CO calls $0.14

Flop: ($0.61) 2♥ 8♦ J♥ (3 players)
Hero bets $0.47, MP folds, CO calls $0.47

Turn: ($1.55) K♣ (2 players)
Hero bets $1.20, CO raises to $1.93, Hero calls $0.22 and is all-in

River: ($4.39) 4♥ (2 players, 1 is all-in)

Results:
Hero showed A♦ J♦ and lost (-$2.09 net)
CO showed A♥ 9♥ and won $4.24 ($2.15 net)

czasami trzeba przegrać, nawet na takim flopie

Spoiler

BTN: $1.93 (96.5 bb)
SB: $2.02 (101 bb)
BB: $1.58 (79 bb)
UTG+1: $0.94 (47 bb)
Hero (UTG+2): $2.02 (101 bb)
MP1: $1.57 (78.5 bb)
MP2: $0.73 (36.5 bb)
MP3: $1.40 (70 bb)
CO: $2.13 (106.5 bb)

Preflop: Hero is UTG+2 with Q♠ Q♦
UTG+1 folds, Hero raises to $0.08, 3 folds, CO raises to $0.14, 2 folds, BB calls $0.12, Hero calls $0.06

Flop: ($0.43) Q♥ A♣ 8♥ (3 players)
BB checks, Hero checks, CO bets $0.06, BB folds, Hero raises to $0.32, CO raises to $0.58, Hero raises to $1.88 and is all-in, CO calls $1.30

Turn: ($4.19) 6♠ (2 players, 1 is all-in)
River: ($4.19) 4♦ (2 players, 1 is all-in)

Results:
BB mucked and lost (-$0.14 net)
Hero showed Q♠ Q♦ and lost (-$2.02 net)
CO showed A♥ A♦ and won $4.04 ($2.02 net)

Ech jak sie siedzi w HM2 to czas leci jak opętany, muszą jakiegoś update'a zrobić który to naprawi.

Wnioski są bardziej optymistyczne niż myślałem:
-lwia część przegranych to slowplay nutsów ze storny przeciwników na mokrych boardach
-bardzo nieszczęśliwe zbiegi okoliczności: set vs set, dwie pary vs FD itd

Smuci mnie fakt, że tyle trace mając seta/2pary vs nutsowy kolor,strit składany na riverze często pomiomo tego, że przeciwnik (niewiele, ale jednak) przebija. I jak zawsze znajdują się jakieś ręce które przerastają moje pojęcie. Jednak bardzo się ciesze, bardzo! to znaczy, że jak dalej będą tak grać to... :D Takie grzebanie w bazie danych bardzo mi poprawia humor i pozwala zauważać błędy.

Odnośnie błędów, wcześniej miałem problemy z

I takich przypadków mógłbym mnożyć bez końca. Zamiast tego wypisze to co zauważyłem:
:diamond: przeceniam siłe poket par w grze post flop
:diamond: często zdrowy rozsądek podpowiada mi, że jestem pokonany jednak z ciekawości czy any na pewno mam rację calluje
:diamond: nie robię rewizji boardu na riverze a w przypadku wzmożonej agresji przeciwnika wypada przyjrzeć się jeszcze raz czy wszystko idzie po mojej myśli
:diamond: nie zwracam uwagi na kickery mając tylko top parę
:diamond: kilka razy szedłem w zaparte mając tylko wysoką kartę gdy przeciwnik wysoko betował.

pogrubione pozycje oznaczają, że nie mam już z tym probolemu bo albo tak nie robię albo robię w uzasadnionych przypadkach (np overpara vs fish z 10bb). Czuję postęp i głód dalszego rozwoju.

Przeglądanie tego wszystkiego, wyciąganie wniosków i zapisanie (co i tak musiałbym robić nawet jeżeli nie założyłbym tego tematu) jest bardzo czasochłonne. Tutaj pozostawiam tylko część rzeczy, sporo zostaje w głowie.

Starczy na dzisiaj, trzeba rozprostować kości i wracać do gry.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Koniecznie muszę coś w swojej grze zmienić. Od dłuższego czasu łapie dużego minusa i nie jest to pech, coollery, bad beaty, dubstepy czy jak tam chcecie to nazwać. Potrzebuję troszkę czasu bez pokera (nie wiem czy do jutra rana czy do poniedziałku), spróbuję jeszcze raz pewne sprawy ułożyć sobie w głowie bo zmierzam w złym kierunku. Ewidentnie problem tkwi wewnątrz mojej głowy dlatego muszę zrobić tam generalny remont.

Siadając do stolików czuje się jak: _cool: a tak naprawdę to jestem :f_ugly:

Muszę sobie wypunktować najważniejsze rzeczy (w zeszycie narazie, później przepiszę to tutaj) które są odpowiedzialne za obecny stan, znaleźć odpowiednie narzędzia pomocne do poradzenia sobie z problemem i wprowadzać zmiany w życie.

Strasznie chaotycznie to napisałem, ale coś takiego właśnie mam teraz w sobie, coś co mnie blokuje na dalszy rozwój.

ttyl

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

artykuł POlityczny o pokerze

Jak zawszę warto poczytać sobie komentarze bo nie jest to onet ani wp i często są wartościowe. O ile moderator ich nie usunie wcześniej

~gfgf2012-05-27 13:35

Ale MINI KASYNA działaczy PO (np. Sobie...) działają doskonale na całym Dolnym Śląsku, wypłaty są spod lady. a stawki w tych jednorękich bandytach często przekraczają dziesiątki tysięcy złotych. Wrocław, Legnica, Bolesławiec, Lubin, Jelenia Góra, Wałbrzych ... wszystko jest zawalone MINI KASYNAMI, przychody się gają miliardów złotych rocznie ... podatki płaci się w formie ryczałtu (około 3 tysięcy euro rocznie od maszyny przynoszącej 50 tys. euro rocznie) Nikt tego nie kontroluje!!! Urząd Celny już nie może bo ustawa tak decyduje, nie wprowadzona żadnej innej formacji do kontroli tych automatów, Urzędy Skarbowe kontrolują tylko regularność opłacania ryczałtu i ilość maszyn, reszta ich nie obchodzi. Stawki na tych maszynach ustawowo nie mogą przekroczyć około 20euro a sięgają TYSIĘCY EURO. Mafia z PO pasie się na tym doskonale.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

albo jestem taki idiotą, że nic nie ogarniam albo coollery, toprange i inne cuda na kiju zjadły mi ponad 30$. To jak te pajace farcą dzisiaj wyprowadziło mnie z równowagi (na koniec sesji) i poprostu zrobiłem instasitouta żeby nie zrobić czegoś bardzo głupiego. Ciężko jest to dokonać, ale im się udało. Powinni dostać nobla.

Odpowiedz
Cytat

Zdarza się. Grając zakładaj, że podejmujesz dobre decyzje.

Przepisując Ci fragment The Poker Mindset:

Poker to gra zarówno szczęścia jak i umiejętności. W short-runie szczęście jest decydującym czynnikiem. W long-runie umiejętności są decydującym czynnikiem. Nikt nie zagwarantuje Ci zysku na koniec danej sesji. Mogę Ci zagwarantować zysk na koniec dłuższego okresu czasu.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Hm, na czym to ja skończyłem? 2 lekcja. Wyszła mała przerwa, ale widać była konieczna. Jednak wracam do roboty.

Wasz "musk" teżod czuwa ból jak tyle siedzicie nad tymi artami? minęły już 2h i powoli to idzie, mam nadzieję, że jak powoli wchodzi to powoli też będzie wychodzić.

Semestr I

Lekcja 3

Zadania:

1. Wypisz i scharakteryzuj jedynym zdaniem najważniejsze czynniki na jakie zwracasz uwagę przy c-betowaniu. Ważne jest żeby opisać to jednym zdaniem- dłuższe opisy są w artykułach, tutaj chcę krótkie podsumowanie waszej wiedzy - przy stoliku nie ma czasu na przemyślenie kilku akapitów.

Czynniki jakie możecie opisać to tekstura flopa, statystyki przeciwnika, siła Twojej ręki itd. Chciałbym żebyście opisali przynajmniej 4.

2. Znajdź w swojej bazie danych 3 rozdania w których grałeś continuation bet z blefem, a teraz uważasz, że popełniłeś błąd. Krótko je opisz. Np.: Zagrałem c-bet z niska parką na flopie QJ8 jest to złe zagranie gdyż ten flop dobrze trafia w range przeciwnika, mam tylko 2 outy na ulepszenie mojej ręki, a w każdym innym wypadku będę musiał grać check/fold na turnie.

Jeśli nie masz programu typu HEM w którym mógłbyś to przeglądnąć zanotuj po prostu rozdania z gry lub rozdania znalezione gdzieś na forum.

3. Rozwiąż 2 quizy - podaj na forum przemyślenia na ten temat, szczególnie na temat błędów jakie popełniłeś
Gra po flopie - w grze przed flopem podbiłeś
Zakład kontynuacyjny w grze z pozycją

1) CBet na flopie: posiadanie inicjatywy, jedna wysoka karta (face), rainbow, mono, sparowane niskie karty (44A), brak/mało drawów.

2)

Spoiler

BTN: $2.02 (101 bb)
SB: $1.73 (86.5 bb)
Hero (BB): $2.29 (114.5 bb)
UTG: $2.33 (116.5 bb)
MP: $3.12 (156 bb)
CO: $2 (100 bb)

Preflop: Hero is BB with J♦9♠
2 folds, CO calls $0.02, 2 folds, Hero raises to $0.10, CO calls $0.08

Flop: ($0.21) K♣ T♠ 3♣ (2 players)
Hero bets $0.15, CO calls $0.15

2 główne błędy: są możliwe drawy oraz w takim wypadku jak decyduje się CBetować sizing powinien być większy .17-18

Spoiler

BTN: $3.07 (153.5 bb)
Hero (SB): $3.62 (181 bb)
BB: $1.86 (93 bb)
UTG: $2.87 (143.5 bb)
MP: $2.22 (111 bb)
CO: $1.13 (56.5 bb)

Preflop: Hero is SB with K♣9♠
UTG calls $0.02, 3 folds, Hero raises to $0.08, BB folds, UTG calls $0.06

Flop: ($0.18) Q♥ 3♣ 4♣ (2 players)
Hero bets $0.10, UTG calls $0.10

limp z EP rozumiem jako pockety, sc oraz AXs. PP niskie łapią kontakt z boarddem, Axs też, sc tak samo a więc board bardzo dobrze trafił w jego range w przeciwieństwie do mnie co powinno skłonić do zaniechania Cbeta

Spoiler

BTN: $4.30 (215 bb)
Hero (SB): $3.66 (183 bb)
BB: $3.05 (152.5 bb)
UTG: $2 (100 bb)
MP: $3.99 (199.5 bb)
CO: $2.16 (108 bb)

Preflop: Hero is SB with 9 4
3 folds, BTN raises to $0.04, Hero raises to $0.12, BB folds, BTN calls $0.08

Flop: ($0.26) 3 K 6 (2 players)
Hero bets $0.14, BTN calls $0.14

tutaj mamy gre OOP gdzie przeciwnik próbuje ukraść blindy. Bet na flopie najczęściej będzie callować bardzo szeroko

3) Gra po flopie - w grze przed flopem podbiłeś
Zdobyłeś 17 z 21 możliwych punktów. Odpowiada to 81 %!

W zadaniu z overparą gdzie flop umożliwia FD i dodatkowo jest sparowany zagrałem call. Lepiej punktowane są odp w których przebijamy. Argumenty to możliwe drawy, zbyt tanio dajemy kartę. Jak dla mnie to tam przeciwnik ma w tak wielu przypadkach FD bądź monstera, że nie warto sobie nimi zaprzątać głowę. Wolę teraz dać call i na T betować/przy odpowiedniej karcie dać ch/r.

Zadanie niżej zbyt ochoczo wrzuciłem stacka. Nie wziąłem pod uwagę implied oddsów dzięki którym zwolnienie tempa jest korzystniejsze.

Zakład kontynuacyjny w grze z pozycją
Otrzymałeś 19 z 27 możliwych punktów. Odpowiada to 70 %!

ech, nie chcę tutaj wdawać się w szczegóły bo jestem już zmęczony (5h nad tym siedze, niby niewiele zrobiłem tutaj, ale praca na papierze, w głowie, hm2 była naprawdę spora), ale ogólnie grałem zbyt weak w multiway potach /jeden wyjątek gdzie zagrałem zbyt agresywnie za co poleciał 1 pkt. Opcje bardziej pasywne były minimalnie gorsze od tych agresywniejszych więc błędy nie są poważne jednak "robią różnicę".

Na dziś starczy tego kształcenia się, czuje się szczęśliwy (taki ogólnie mega dzień :) +satysfakcja z tego co robię) jednak to było troszę zbyt dużo jak na jeden raz.

"brałek" - ciekawy kwiatuszek mi wyszedł podczas pisania. miało być "grałem", dwa missclicki i mamy takie cudeńko :pokerface:

Odpowiedz
Cytat

Jak będę miał jutro chwilę, to napiszę Ci swój feedback do Twoich odpowiedzi.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder
Semestr I

Lekcja 4

Zadania:

1. Opisz w kilku zdaniach jakie masz do dyspozycji zagrania na turnie mając made hand oraz na co powinieneś zwrócić uwagę rozważając je. W głównym stopniu skup się na takich czynnikach, jak: siła Twojej ręki przeciwko domniemanemu zakresowi rąk przeciwnika, rodzajowi przeciwnika (jego agresji i ogólnych skłonnościach), strukturze boardu oraz stosunkowi stacków do puli.

2. Wybierz ze swojej bazy danych 3 rozdania gdzie miałeś następujące rodzaje made hand:

- top pair ze średnim kickerem złapana na turnie,
- overpair z flopa przy złapanej overkarcie na turnie,
- top pair-top kicker z flopa przy skompletowanym drawie do koloru na turnie.

Następnie krótko opisz swój tok rozumowania oraz określ, czy jesteś zadowolony ze swojej gry. Nie posiadając trackerów możesz wybrać czyjąś ręke z forum itd.

3. Rozwiąż poniższy quiz i pochwal się wynikiem, komentując ewentualne błędy.

:club: :diamond: :heart: :spade: :heart: :diamond: :club:

1) Turn – przed ostatnia wspólna karta. Może wiele wyjaśnić w rozdaniu jak i bardzo skomplikować sytuację.

Po pierwsze przy ocenie siły ręki nie można kierować się tylko bezwzględną mocą (mam top parę więc jest ok, mam kolor jest MEGA). Trzeba brać pod uwagę charakterystykę przeciwnika oraz ich ilość. Im więcej osób „ogląda” karty wspólne tym bardziej spada siła naszego układu (TPTK nie jest już dobre dodatkowo trzeba mocno ochraniać swoją gotową rękę )

Co wpływa na zmianę rzeczywistej siły ręki:

Przeciwnicy, ich range, agresja, ilość bb w stacku i statystyki na show downie:

Przeciwnik z dużym WTSD i niskim W$SD zbyt często gra do końca ze słabymi układami więc przeciwko nie mu można dążyć do show downu z relatywnie średnimi rękoma ponieważ często spłacą nas słabsze układy.

Niskie WTSD i wysokie W$SD (ponad 50%) oznacza, że oponent dochodzi tylko z bardzo silnymi układami a resztę pasuje.

Przeciwnik grający loose. Ma zbyt dużo słabych kart, częściej od nas coś trafi na boardach, ale nie będą to bardzo silne układy.

Tight powinni być najprzyjemniejszymi dla nas przeciwnikami. Najczęściej wiemy jakich kart się po nich spodziewać. Silnych kart które albo mocno trafiają w boarda albo wcale.

Pasywni nie potrafią betować silnych rąk więc trzeba wzmożyć czujność. Tutaj dobrze jest dodatkowo posiłkować się statystykami WTSD aby wiedzieć jakie mamy szanse na zrzucenie u niego średnich układów. Pozwoli to uniknąc przykrych decyzji na river.

Agresywni wywierają presję na nas, poraz kolejny dobrze jest się zapoznać z WTSD i W$SD. Będziemy mogli w ten sposób ocenić czy jest wstanie pasować słabsze ręce i czy dobrze dobiera karty na show down. Z nimi gra się najtrudniej. Często aby wytrzymać ich nacisk trzeba mieć bardzo silne karty (na tyle na ile pozwala flop i turn) oraz dobrze jest zaobserwować czy potrafi wymuszać fold na przeciwnikach słabszymi kartami.

Im mniej przeciwnik ma blindów przy stole tym słabsze ręce potrzebujemy (TP) do pokonania ich. Drawów nie opłaca się rozgrywać ze względu na brak IO.

Wielkość naszego stacka też determinuje to jakiej wielkości powinny być nasze bety. Często będziemy chcieli tak poprowadzić akcje na turnie aby na river można było stackować się z dobrymi układami jednocześnie nie odstraszając przeciwnika. Bądź wręcz przeciwnie – tak betować by odstraszyć przeciwnika jednocześnie nie komitując się z pulą.

Rodzaj boardów:

Boardy z wysokimi kartami (T7KQ) są szczególnie niebezpieczne przy graczach tight. Bardzo dobrze trafia on w range rywala. Gracze loose też mogą znaleźć coś dla siebie ponieważ możliwe są drawy do strita.

Jedna wysoka karta (287A) jest dobra do używania jej jako „scary card”. Jeżeli villian nie ma A ani drawa do strita nie będzie zbyt chętnie kontynuować gry.

Niskie karty wspólne 2-6 często nie trafiają w graczy tight jednak loose mogą zahaczyć. Jest to stosunkowo rzadki typ kart wspólnych (bardzo często wypada overcard).

7-T jest często dobre dla graczy loose ponieważ swoimi średnimi kartami mogą trafić TPGK

Ważnym czynnikiem też są kolory boardów.
Mono na niskich stawkach są dobre do Cbetowania ponieważ na flopie większość ludzi bez FD/gotowego koloru od razu foldują jednak jeżeli oponent kontynuuje grę z nami trzeba być bardzo ostrożnym.
Karty wspólne typu rainbow są najbezpieczniejsze i najrzadsze. Jeżeli na turnie mamy wszystkie karty w różnych kolorach nie możliwym jest skompletowanie koloru.

Najczęściej spotyka się jednak boardy single suited. Na turnie wciąż oferują FD.

Po połączeniu tych wszystkich cech kart wspólnych wyłania się dany obraz:

Rainbow i single suited boardy z wysokimi kartami będącymi connectorami (KQ) albo mające gapy (KJ) mocno trafiają w graczy tight.

Im mniej wysokich kart i więcej drawów do koloru i strita tym lepiej będą sobie radzić gracze typu loose.

A więc można skupić się na dostępnych zagraniach:

ze względu na pozycję mamy kilka opcji

będąc OOP możemy grać linią b, b/c, b/f, b/r, x/c, x/f, x/r,

Korzystając z w/w rzeczy widać, że linia bet to ochrona gotowej ręki przed drawami do których może dobierać przeciwnik. Musimy ruszać się pierwsi więc wywieramy na nich presję.

bet/fold jest optymalne gdy drawy mogły się skompletować, ale nie musiały. Dzięki temu nie pozwalamy dać się wyblefować. Jeżeli zostaniemy przebici spokojnie możemy się poddać

X/c jest dobre gdy mamy już gotową rekę, ale nie jest ona bardzo silna i chcemy utrzymać pulę możliwie jak najniższą.

x/f jest optymalne przeciwko pasywnym przeciwnikom na niezbyt mokrym boardzie. Można kontrolować pulę a w racie beta przeciwnika z czystym sumieniem możemy foldować bo oznacza to z jego strony bardzo dużą siłę.

X/r jest bardzo mocnym zagraniem. Mocno rozbudowuje pule. Jest korzystne gdy wiemy, że przeciwnik często na nie folduje bądź mamy dobry układ/możemy go dobrze reprezentować (rapować :D). Ogólnie jest odbierany jako demonstracja wielkiej siły.

IP jest to Cbet, value bet, raise, call oraz fold.

Cbet gdy przed nami czekano. W jednoosobowej puli nie musimy mieć gotowej ręki. Multiway poty wymagają od nas pasywnej gry bez skompletowanych układów i bardzo agresywną gdy są możliwe drawy do silniejszych niż nasz.

Value bet gdy przeciwnik/przeciwnicy są w stanie sprawdzić nas z gorszymi układami.

Call gdy nie mamy bardzo silnego układu i przebicie byłoby overplayem, ale wciąż możemy wygrać SD.

Fold – nie mamy wystarczająco silnych kart do kontynuowania gry.

Raise po to by budować pulę dla swoich silnych rąk. Przy czym trzeba uważać na to by nie wyrzucić wszystkich z rozdania.

dobra ręka w HU: na boardach nieumożliwiających drawy jest to już TPGK. Śmiało można z nią betować.

W wieloosobowych pulach na suchych boardach ta granica przesuwa się do dwóch par/tripsa.

Mokre boardy w HU nadal wymagają ochrony swojej średniej ręki jednak tracą one na sile i przebicie oznacza najczęściej dla nas koniec rozdania.

Wiele możliwych drawów przy kilku oponentach: sety, dwie pary i gorzej już nie wystarczają do budowy puli dla value. W grę wchodzą już bardzo często strity i kolory dlatego czasami można trójkę foldować na przebicie tym bardziej gdy dwie karty dające nam ten układ są na stole np. 9xx9 ponieważ możliwy jest full.

2)

Spoiler

Hero (BTN): $2 (100 bb)
SB: $6.18 (309 bb)
BB: $3.35 (167.5 bb)
MP: $0.75 (37.5 bb)
CO: $1.81 (90.5 bb)

Preflop: Hero is BTN with A♠ T♣
2 folds, Hero raises to $0.07, SB calls $0.06, BB calls $0.05

zwykły nie udany steal

Flop: ($0.21) 3♦ 7♥ 6♠ (3 players)
SB checks, BB checks, Hero checks

76 dobrze trafia w ich range, 3 też. CBet byłby nieuzasadniony. Otwierałem tę rękę by ciągnąc value z fold equity preflop, teraz minimalizuje straty.

Turn: ($0.21) A♦ (3 players)
SB checks, BB bets $0.08, Hero calls $0.08, SB calls $0.08

Sytuacja się troszke zmieniła, trafiłem TP. Jeżeli BB ma A to ze słabszym kickerem (AJ by przebijał), jeżeli trafił na flopie coś to i tak go biję dodatkowo sizing nie wskazuje na nic konkretnego (a board jest nieciekawy więc powinien bronić swoją rękę przed stritem)

River: ($0.45) K♦ (3 players)
SB checks, BB bets $0.14, Hero calls $0.14, SB folds

król nie wiele wnosi, kolejny niski bet albo kusi do sprawdzenia albo coś sobie wymyślił i teraz na to nie wpadne :) przebicie byłoby overplajem.

Spoiler

BTN: $3.66 (183 bb)
SB: $2.43 (121.5 bb)
BB: $0.80 (40 bb)
UTG: $2.12 (106 bb)
MP: $4.81 (240.5 bb)
Hero (CO): $2 (100 bb)

Preflop: Hero is CO with J♣ Q♥
UTG calls $0.02, MP raises to $0.08, Hero calls $0.08, 4 folds

izolacja limpera więc mógłbym squeezować, ale na tym limcie nie mam pewności czy on rzeczywiście izoluje czy ma top range dlatego podpinam się pod grę ponieważ UTG bardzo często da call i szansa, że ktoś inny się jeszcze włączy jest wysoka (ludzie tutaj nie squeezują więc nie ma obaw o przebicie za mną do którego bym pasował)

Flop: ($0.21) 3♣ 7♥ 8♣ (2 players)
MP checks, Hero checks

jestem IP, ale nie łapie kontaktu z boardem. Swoje value i tak nie wyciągnę bo zostaliśmy we 2 top parka nie zostanie wypłacona na tak niskim flopie a żadnego drawa nie mam. Dlatego decyduje się na cieńcie kosztów, mógłbym sie pokusic o CBet, ale na raise musze się poddać i wtedy na turnie nie wiem co ze sobą zrobić

Turn: ($0.21) Q♣ (2 players)
MP checks, Hero checks

tutaj zdecydowanie powinienem betować za 16-17. Kolor u niego jest mniej prawdopodobny niż FD który i ja mam jednak najczęściej gorszy więc trzeba się bronić

River: ($0.21) 6♥ (2 players)
MP checks, Hero checks

nic nie weszło więc przez check tracę troszkę value bo po tak pasywnej grze wysokie karty spokojnie by mnie sprawdziły

Spoiler

CO: $2.64 (132 bb)
BTN: $0.95 (47.5 bb)
Hero (SB): $2.95 (147.5 bb)
BB: $2.27 (113.5 bb)

Preflop: Hero is SB with K♠ 7♥
3 folds, Hero raises to $0.07, BB calls $0.05

steal

Flop: ($0.14) 4♦ 8♦ Q♠ (2 players)
Hero bets $0.09, BB calls $0.09

stosunkowo dobry board do CBeta. Nie mogę zawsze poddawać nieudanego steala więc się bronię

Turn: ($0.32) K♦ (2 players)
Hero bets $0.20, BB folds
mam parę FD na stole moge kontynuować agresję. W takich przypadkach toppara jest wystarczająca

3) Otrzymałeś 14 z 19 możliwych punktów. Odpowiada to 74 %!

Miałem tripsa i był masakryczny board ( leżało OESD) i zagrałem zbyt agresywnie. 0 pkt :( W innych przypadkach byłem odrobinę zbyt pasywny, ale już dostawałem prawie max. więc nie jest źle. Argumentacje przeczytałem, zrozumiałem i się z nią zgadzam. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat.

@00471 dobrze, że jutro, załapie się jeszcze dzisiejszy post :P

Ech zacząłem pisać to o 14, ale ciągle coś przeszkadzało i zastała mnie 21. Przydałoby się coś pograć.

Odpowiedz
Cytat

Przydałoby się, gdybyś wyszczególnił dokładnie, jak ilość przeciwników pozostałych w grze, pozycja, wielkość puli, możliwe drawy wpływają DOKŁADNIE na Twoją sytuację. Zawsze przyda się w przyszłości w formie ściągawki

A tak poza tym to dobra robota :) Mam nadzieję, że jutro wstawimy wspólnie Lekcję 5

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

aż tak dokładnie? wyszła by z tego książka...

Odpowiedz
Cytat

No słuchaj, ja odpowiedzi na jedną lekcję potrafiłem pisać po 6h+.

Odpowiedz
Cytat

Będzie pisane na szybko, więc jeśli są jakieś literówki albo błedy stylistyczne - deal with it ;)

Lekcja 1.
Spoko, ale brakuje mi tutaj info, kiedy poluźniasz swój range, a kiedy go zawężasz. Np. jeśli masz fishki z 90 bb lub więcej na blindach i resztę stołu zanitowaną (np. PFR >20%, CC >4%), to ja tam będę dorzucał wszelkie SC. Jeśli mam fishki z niskimi stackami, wysokie karty, nawet takie jak Q9s. Ewentualnie jeśli gracze mojej lewej mają spory Cold Call (bardzo polecam wstawić sobie do HUD-a), to będę swój zakres zawężał do mocniejszego value range'u. Natomiast jeśli mam dobrze grających agrro 3betters po swojej lewej... to wychodzę ze stolika xD Napisz, jeśli potrzebujesz szerszego wyjaśnienia tego konceptu.

AT > KJ. Ja tutaj ATs najczęściej otwieram.

Nie kumam tych Twoich dywagacji nt. zdominowanego range'u. Jeśli otwierasz z UTG, jesteś first in, więc nigdy nie wiesz czy jesteś "zdominowany". Btw, zdominowanie to jeśli masz np. KJ, a przeciwnik ma AJ. Wtedy to jest zdominowanie i to nie jest takie trudne ;) Poza tym tutaj poruszasz kwestię call open swoich przeciwników, bez doskonałych readów nie jesteś w stanie tego zrobić, a po co się w to bawić na micro? Niektórzy będą Cię callować z pocketami+sc, inni z Axs, jeszcze inni z broadway'ami, monsterami a często zdarzą się gracze abc, którzy swoje broadway'e będą 3b/foldować. Card Removal Effect - nie przeceniaj go.

Wróćmy do tego jakie karty otwierać z tej pozycji. Charakterystyka stołu nie wiele zmienia jeżeli chodzi o to ile rąk gramy. Możemy nieznacznie poszerzyć ilość rąk granych (w moim przypadku będzie to rozegranie KJs) jeżeli mamy luźnych graczy. Jednak brak pozycji jest tutaj kluczowy i musimy nadrabiać siłą swoich kart.

Djud, srsly, tak nie jest. Wszystko zależy od graczy na stoliku. Możesz bardzo mocno manipulować swoim range'm ze względu właśnie na przeciwników. Ponadto, duży błąd - jeśli masz LUŹNIEJSZYCH graczy, ZAWĘŻASZ zakres i grasz na nich swój value range. Jeśli TIGHT graczy, ROZSZERZASZ zakres, bo będziesz częściej dostawał foldy i zgarniał blindy.

2/3 - O RLY? xD

@ HJ:

QJ często tutaj pomijam, zależy od stolika. Generalnie nie lubię być callowany z tą ręką. AT w standardzie.

Izolować możesz tutaj EP dość luźno, o ile to fishka. Może nie chcesz tam grać jakiś K9o, ale wyżej już bym spokojnie grał. Zależy od tego, kto jest za Tobą.

Nie raise'uj PP vs OR EP, po co? Masz więcej value w set miningu, a po Tobie często jeszcze ktoś się dorzuci i będzie MWP - wymarzona sytuacja dla Twojej ręki. PP traktuję tu tak samo jak SC. Generalnie ostatnio zacząłem często grać SC i nimi można sporo semi-blefować, nie wspominając o tym, że często coś łapią, mają płynne equity, przyjemne ręce. Próbuj je grać.

Tia, broadway'ów też bym nie callował, ale możesz je 3betować for bluff ze względu na card removal effect. Zależy od ew. squeezerów/OR'a.

@ CO/BU:

Nie traktuj CO i BU równoważnie. Ale sporo osób ma taki leak, że z CO kradnie ~~20%, z BU 40-45%, co już jest sporym błędem.

Ty grasz 6max i otwierasz 24% z tamtych pozycji? Djud, tam możesz kraść nawet z any2 często. Ja steale mam tam na poziomie (uśredniając obie pozycje) ze 43%. Loosen up.

FtS pow. 70% minimum, żeby kraść z any2 imo. Poza tym sprawdzaj sobie to zawsze pozycyjnie w pop-upach.

"Izolacja musi uwzględniać charakterystykę podbijającego" ?que? Przecież to Ty masz podbijać xD

QTs to tak doskonała ręka na fishkę z midstackiem, że cieszę się jak dziecko, kiedy mogę go izolować, a nie "czasami value bet".

Jeśli idzie o izolowanie PP, to jest śliska sprawa. PP 66 w dół spokojnie możesz dolimpować vs fishka z 50bb lub mniej, jeśli myślisz, że nie dostaniesz raise'u (ew. myślisz, że fishka callnie taki isoraise od gracza za Tobą) - nie masz tam IO, żeby go izolować. SC podobnie. Problem z niskimi pocketami jest taki, że zbyt rzadko trafisz, przeciwnik ma zbyt małego stacka, żebyś miał na takie trafienie IO, a później nie możesz robić calldownów, bo większość kart w talii stanowi overy w stosunku do Twojej parki.

In general - więcej gry pod danego przeciwnika. W pokerze często będziesz w sytuacjach, w których warto valuebetować 3 streety z Twoją 2nd pair albo sytuacje, kiedy warto spasować swoje TPTK. To, kiedy to musisz zrobić zależy, zgadnij od czego? Od przeciwnika ;)

Sporo schodzi z tymi odpowiedziami, więc napiszę coś jeszcze pewnie wieczorem albo jak mi się zachce ;) Ale napiszę. Niech quake'owa brać na zielonych stolikach rośnie w siłę! ;)

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

jak masz czas to proszę bardzo :)

jak znajdziesz tam coś słabego to ciśnij i nie oszczędzaj. część rzeczy które tam napisałem... wiem jak miało być wiem co chciałem przekazać, ale wyszło co innego a to sie liczy. Nauczka na przyszłość aby po skończeniu odłożyć na bok i następnego dnia na świeżo przeczytać wszystko jeszcze raz.

Teraz jak czytam zd1 z 3 lekcji to korci mnie by pozmieniać i pewnie to zrobię.

Po raz kolejny jestem pod wrażeniem swojej pewności i wiary w to, że to co robię wykonuję dobrze. Ciekawe podejście, często przez to wychodze na ignoranta, głupka itd, ale jak później do mnie dociera, że nie jest tak różowo to jest większe parcie do przodu

zielone roboty, zielone stoły.

Dzisiaj nawet grałem i odziwo się syncerror przypałętał na de, posiedział chwilę i zwinął się bez słowa. Chyba spodobało im się moje lg:f_cool:

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez sniokers
Po raz kolejny jestem pod wrażeniem swojej pewności i wiary w to, że to co robię wykonuję dobrze. Ciekawe podejście, często przez to wychodze na ignoranta, głupka itd, ale jak później do mnie dociera, że nie jest tak różowo to jest większe parcie do przodu

To nie jest ignorancja, jeśli jesteś świadom swoich możliwości i wiesz, że dobrze robisz. Sam miałem do niedawna identyczny mindset, teraz pierwsze wątpliwości się zaczynają, bo już 2 miesięce siedzę na NL10 i bankroll puchnie znacznie wolniej niż bym się tego spodziewał po poziomie wiedzy, który - wydaje mi się - osiągnąłem. Ale to raczej podświadome wątpliwości, bo jak logicznie pomyślę o tym, co osiągnąłem, czego się nauczyłem i co jeszcze przede mną, to dochodzę do zupełnie poważnych wniosków, że do końca roku mogę spokojnie wskoczyć na NL100, o ile tylko się przyłożę i nie będę miał jakiegoś kosmicznego nieszczęścia. Szczególnie z tym całym Zoomem, który jest dla mnie fantastyczną platformą. Jacek mnie wczoraj trochę sprowadził na ziemię i uświadomił, że wszystko robię dobrze - po prostu muszę to robić dalej. Jak widzisz, quakerzy trzymają się razem. Szkoda, że na żaden zlot boardowiczów nie podjechałeś.

Zielone roboty, zielone stoliki, n1! xD

:nh

Mam przerwę od sesji atm i zaraz wracam. Napiszę coś dzisiaj wieczorem albo w poniedziałek i będę cisnął, bo to jedyna droga do rozwoju.

Odpowiedz
Cytat