Semestr I
Lekcja 4
Zadania:
1. Opisz w kilku zdaniach jakie masz do dyspozycji zagrania na turnie mając made hand oraz na co powinieneś zwrócić uwagę rozważając je. W głównym stopniu skup się na takich czynnikach, jak: siła Twojej ręki przeciwko domniemanemu zakresowi rąk przeciwnika, rodzajowi przeciwnika (jego agresji i ogólnych skłonnościach), strukturze boardu oraz stosunkowi stacków do puli.
2. Wybierz ze swojej bazy danych 3 rozdania gdzie miałeś następujące rodzaje made hand:
- top pair ze średnim kickerem złapana na turnie,
- overpair z flopa przy złapanej overkarcie na turnie,
- top pair-top kicker z flopa przy skompletowanym drawie do koloru na turnie.
Następnie krótko opisz swój tok rozumowania oraz określ, czy jesteś zadowolony ze swojej gry. Nie posiadając trackerów możesz wybrać czyjąś ręke z forum itd.
3. Rozwiąż poniższy quiz i pochwal się wynikiem, komentując ewentualne błędy.
1) Turn – przed ostatnia wspólna karta. Może wiele wyjaśnić w rozdaniu jak i bardzo skomplikować sytuację.
Po pierwsze przy ocenie siły ręki nie można kierować się tylko bezwzględną mocą (mam top parę więc jest ok, mam kolor jest MEGA). Trzeba brać pod uwagę charakterystykę przeciwnika oraz ich ilość. Im więcej osób „ogląda” karty wspólne tym bardziej spada siła naszego układu (TPTK nie jest już dobre dodatkowo trzeba mocno ochraniać swoją gotową rękę )
Co wpływa na zmianę rzeczywistej siły ręki:
Przeciwnicy, ich range, agresja, ilość bb w stacku i statystyki na show downie:
Przeciwnik z dużym WTSD i niskim W$SD zbyt często gra do końca ze słabymi układami więc przeciwko nie mu można dążyć do show downu z relatywnie średnimi rękoma ponieważ często spłacą nas słabsze układy.
Niskie WTSD i wysokie W$SD (ponad 50%) oznacza, że oponent dochodzi tylko z bardzo silnymi układami a resztę pasuje.
Przeciwnik grający loose. Ma zbyt dużo słabych kart, częściej od nas coś trafi na boardach, ale nie będą to bardzo silne układy.
Tight powinni być najprzyjemniejszymi dla nas przeciwnikami. Najczęściej wiemy jakich kart się po nich spodziewać. Silnych kart które albo mocno trafiają w boarda albo wcale.
Pasywni nie potrafią betować silnych rąk więc trzeba wzmożyć czujność. Tutaj dobrze jest dodatkowo posiłkować się statystykami WTSD aby wiedzieć jakie mamy szanse na zrzucenie u niego średnich układów. Pozwoli to uniknąc przykrych decyzji na river.
Agresywni wywierają presję na nas, poraz kolejny dobrze jest się zapoznać z WTSD i W$SD. Będziemy mogli w ten sposób ocenić czy jest wstanie pasować słabsze ręce i czy dobrze dobiera karty na show down. Z nimi gra się najtrudniej. Często aby wytrzymać ich nacisk trzeba mieć bardzo silne karty (na tyle na ile pozwala flop i turn) oraz dobrze jest zaobserwować czy potrafi wymuszać fold na przeciwnikach słabszymi kartami.
Im mniej przeciwnik ma blindów przy stole tym słabsze ręce potrzebujemy (TP) do pokonania ich. Drawów nie opłaca się rozgrywać ze względu na brak IO.
Wielkość naszego stacka też determinuje to jakiej wielkości powinny być nasze bety. Często będziemy chcieli tak poprowadzić akcje na turnie aby na river można było stackować się z dobrymi układami jednocześnie nie odstraszając przeciwnika. Bądź wręcz przeciwnie – tak betować by odstraszyć przeciwnika jednocześnie nie komitując się z pulą.
Rodzaj boardów:
Boardy z wysokimi kartami (T7KQ) są szczególnie niebezpieczne przy graczach tight. Bardzo dobrze trafia on w range rywala. Gracze loose też mogą znaleźć coś dla siebie ponieważ możliwe są drawy do strita.
Jedna wysoka karta (287A) jest dobra do używania jej jako „scary card”. Jeżeli villian nie ma A ani drawa do strita nie będzie zbyt chętnie kontynuować gry.
Niskie karty wspólne 2-6 często nie trafiają w graczy tight jednak loose mogą zahaczyć. Jest to stosunkowo rzadki typ kart wspólnych (bardzo często wypada overcard).
7-T jest często dobre dla graczy loose ponieważ swoimi średnimi kartami mogą trafić TPGK
Ważnym czynnikiem też są kolory boardów.
Mono na niskich stawkach są dobre do Cbetowania ponieważ na flopie większość ludzi bez FD/gotowego koloru od razu foldują jednak jeżeli oponent kontynuuje grę z nami trzeba być bardzo ostrożnym.
Karty wspólne typu rainbow są najbezpieczniejsze i najrzadsze. Jeżeli na turnie mamy wszystkie karty w różnych kolorach nie możliwym jest skompletowanie koloru.
Najczęściej spotyka się jednak boardy single suited. Na turnie wciąż oferują FD.
Po połączeniu tych wszystkich cech kart wspólnych wyłania się dany obraz:
Rainbow i single suited boardy z wysokimi kartami będącymi connectorami (KQ) albo mające gapy (KJ) mocno trafiają w graczy tight.
Im mniej wysokich kart i więcej drawów do koloru i strita tym lepiej będą sobie radzić gracze typu loose.
A więc można skupić się na dostępnych zagraniach:
ze względu na pozycję mamy kilka opcji
będąc OOP możemy grać linią b, b/c, b/f, b/r, x/c, x/f, x/r,
Korzystając z w/w rzeczy widać, że linia bet to ochrona gotowej ręki przed drawami do których może dobierać przeciwnik. Musimy ruszać się pierwsi więc wywieramy na nich presję.
bet/fold jest optymalne gdy drawy mogły się skompletować, ale nie musiały. Dzięki temu nie pozwalamy dać się wyblefować. Jeżeli zostaniemy przebici spokojnie możemy się poddać
X/c jest dobre gdy mamy już gotową rekę, ale nie jest ona bardzo silna i chcemy utrzymać pulę możliwie jak najniższą.
x/f jest optymalne przeciwko pasywnym przeciwnikom na niezbyt mokrym boardzie. Można kontrolować pulę a w racie beta przeciwnika z czystym sumieniem możemy foldować bo oznacza to z jego strony bardzo dużą siłę.
X/r jest bardzo mocnym zagraniem. Mocno rozbudowuje pule. Jest korzystne gdy wiemy, że przeciwnik często na nie folduje bądź mamy dobry układ/możemy go dobrze reprezentować (rapować :D). Ogólnie jest odbierany jako demonstracja wielkiej siły.
IP jest to Cbet, value bet, raise, call oraz fold.
Cbet gdy przed nami czekano. W jednoosobowej puli nie musimy mieć gotowej ręki. Multiway poty wymagają od nas pasywnej gry bez skompletowanych układów i bardzo agresywną gdy są możliwe drawy do silniejszych niż nasz.
Value bet gdy przeciwnik/przeciwnicy są w stanie sprawdzić nas z gorszymi układami.
Call gdy nie mamy bardzo silnego układu i przebicie byłoby overplayem, ale wciąż możemy wygrać SD.
Fold – nie mamy wystarczająco silnych kart do kontynuowania gry.
Raise po to by budować pulę dla swoich silnych rąk. Przy czym trzeba uważać na to by nie wyrzucić wszystkich z rozdania.
dobra ręka w HU: na boardach nieumożliwiających drawy jest to już TPGK. Śmiało można z nią betować.
W wieloosobowych pulach na suchych boardach ta granica przesuwa się do dwóch par/tripsa.
Mokre boardy w HU nadal wymagają ochrony swojej średniej ręki jednak tracą one na sile i przebicie oznacza najczęściej dla nas koniec rozdania.
Wiele możliwych drawów przy kilku oponentach: sety, dwie pary i gorzej już nie wystarczają do budowy puli dla value. W grę wchodzą już bardzo często strity i kolory dlatego czasami można trójkę foldować na przebicie tym bardziej gdy dwie karty dające nam ten układ są na stole np. 9xx9 ponieważ możliwy jest full.
2)
Spoiler
Hero (BTN): $2 (100 bb)
SB: $6.18 (309 bb)
BB: $3.35 (167.5 bb)
MP: $0.75 (37.5 bb)
CO: $1.81 (90.5 bb)
Preflop: Hero is BTN with A♠ T♣
2 folds, Hero raises to $0.07, SB calls $0.06, BB calls $0.05
zwykły nie udany steal
Flop: ($0.21) 3♦ 7♥ 6♠ (3 players)
SB checks, BB checks, Hero checks
76 dobrze trafia w ich range, 3 też. CBet byłby nieuzasadniony. Otwierałem tę rękę by ciągnąc value z fold equity preflop, teraz minimalizuje straty.
Turn: ($0.21) A♦ (3 players)
SB checks, BB bets $0.08, Hero calls $0.08, SB calls $0.08
Sytuacja się troszke zmieniła, trafiłem TP. Jeżeli BB ma A to ze słabszym kickerem (AJ by przebijał), jeżeli trafił na flopie coś to i tak go biję dodatkowo sizing nie wskazuje na nic konkretnego (a board jest nieciekawy więc powinien bronić swoją rękę przed stritem)
River: ($0.45) K♦ (3 players)
SB checks, BB bets $0.14, Hero calls $0.14, SB folds
król nie wiele wnosi, kolejny niski bet albo kusi do sprawdzenia albo coś sobie wymyślił i teraz na to nie wpadne
przebicie byłoby overplajem.
Spoiler
BTN: $3.66 (183 bb)
SB: $2.43 (121.5 bb)
BB: $0.80 (40 bb)
UTG: $2.12 (106 bb)
MP: $4.81 (240.5 bb)
Hero (CO): $2 (100 bb)
Preflop: Hero is CO with J♣ Q♥
UTG calls $0.02, MP raises to $0.08, Hero calls $0.08, 4 folds
izolacja limpera więc mógłbym squeezować, ale na tym limcie nie mam pewności czy on rzeczywiście izoluje czy ma top range dlatego podpinam się pod grę ponieważ UTG bardzo często da call i szansa, że ktoś inny się jeszcze włączy jest wysoka (ludzie tutaj nie squeezują więc nie ma obaw o przebicie za mną do którego bym pasował)
Flop: ($0.21) 3♣ 7♥ 8♣ (2 players)
MP checks, Hero checks
jestem IP, ale nie łapie kontaktu z boardem. Swoje value i tak nie wyciągnę bo zostaliśmy we 2 top parka nie zostanie wypłacona na tak niskim flopie a żadnego drawa nie mam. Dlatego decyduje się na cieńcie kosztów, mógłbym sie pokusic o CBet, ale na raise musze się poddać i wtedy na turnie nie wiem co ze sobą zrobić
Turn: ($0.21) Q♣ (2 players)
MP checks, Hero checks
tutaj zdecydowanie powinienem betować za 16-17. Kolor u niego jest mniej prawdopodobny niż FD który i ja mam jednak najczęściej gorszy więc trzeba się bronić
River: ($0.21) 6♥ (2 players)
MP checks, Hero checks
nic nie weszło więc przez check tracę troszkę value bo po tak pasywnej grze wysokie karty spokojnie by mnie sprawdziły
Spoiler
CO: $2.64 (132 bb)
BTN: $0.95 (47.5 bb)
Hero (SB): $2.95 (147.5 bb)
BB: $2.27 (113.5 bb)
MP: $2 (100 bb)
Preflop: Hero is SB with K♠ 7♥
3 folds, Hero raises to $0.07, BB calls $0.05
steal
Flop: ($0.14) 4♦ 8♦ Q♠ (2 players)
Hero bets $0.09, BB calls $0.09
stosunkowo dobry board do CBeta. Nie mogę zawsze poddawać nieudanego steala więc się bronię
Turn: ($0.32) K♦ (2 players)
Hero bets $0.20, BB folds
mam parę FD na stole moge kontynuować agresję. W takich przypadkach toppara jest wystarczająca
3) Otrzymałeś 14 z 19 możliwych punktów. Odpowiada to 74 %!
Miałem tripsa i był masakryczny board ( leżało OESD) i zagrałem zbyt agresywnie. 0 pkt
W innych przypadkach byłem odrobinę zbyt pasywny, ale już dostawałem prawie max. więc nie jest źle. Argumentacje przeczytałem, zrozumiałem i się z nią zgadzam. Nie będę się więcej rozpisywać na ten temat.
@00471 dobrze, że jutro, załapie się jeszcze dzisiejszy post
Ech zacząłem pisać to o 14, ale ciągle coś przeszkadzało i zastała mnie 21. Przydałoby się coś pograć.