Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

ŚniokersPoker

100 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
2,246 Wyświetlenia
sniokers
Oldschool Grinder

Witam serdecznie.

Długo myślałem nad tym czy jest sens zakładać własny temat w tym dziale. Nie jestem znany, nie mam zbyt wiele do napisania w tematach nie związanych z pokerem ani też żaden ze mnie dobry gracz. Nie ma właściwie nic co mogłoby przyciągnąć ludzi w ten zakątek forum. Zdecydowałem, że jednak powstanie ten temat. Po zrewidowaniu wszystkich za i przeciw korzyści płynące z dodawania kolejnych postów tutaj powinny być większe niż minusy.Najważniejsza jest formuła w jakiej będę prowadził blog (nie lubie tej nazwy, sam nie wiem czemu). Będę tutaj zamieszczać swoje przemyślenia z gry, rozegrane ręce, analizował sesje. Powinno to wyglądać jak notatnik (chciałbym napisać "dziennik", ale nie zawsze będę w stanie codziennie grać i pisać o tym). Do papieru nie ma zaufania, jest zbyt ulotny. Dodatkowo łatwiej będzie mi tu utrzymać porządek i przejrzystość. Nie ogranicza mnie ilość stron, zawsze tam gdzie jest sieć tam będzie i mój notatnik.

Teraz czas napisać coś o mnie:

Mam na imię Błażej. Zanim tutaj trafiłem swój wolny czas (ten spędzany przy komputerze) poświęcałem na granie w Quake Live. Pewnie nadal by tak było gdyby nie scena i polityka twórców tej gry. Scena - nie dość, że bardzo mała to jeszcze ludzie ograniczeni. Poczynając od "starych wyjadaczy" którzy mają wg siebie wyłączność na bycie dobrym graczem kończąc na świeżakach którzy zawsze wiedzą najlepiej. Problemy emocjonalne tych ludzi, ich "nieomylność" i najprawdopodobniej skrajne ubóstwo umysłowe w połączeniu z brakiem programów chroniących przed cheatami sprawiła, że odechciało mi się grać. Szkoda czasu na dokładniejsze wywody.

Pokerowo:

Początki nigdy nie są łatwe, szczególnie dla nowych. Nigdy wcześniej nie interesowałem się kartami, rejestrując się tutaj nie wiedziałem co to jest Texas Hold 'em. Słysząc "poker" miałem przed oczyma obraz gdzie do ręki dostaje się pięc kart, dobiera i po chwili albo się pasuje albo pokazuje i sprawdza kto wygrał. Bez licytacji, bez taktyk. Tak grał mój ojciec i takiego pokera znałem. Przeżyłem duży szok tutaj i musiałem szybko się przystosować. Pierwszy kapitał startowy dostałem na PartyPoker. Przez około 30k rozdań oscylowałem wokół zera aż przyszło załamanie. Postanowiłem zrobić sobie przerwę, odłożyć troszkę dolarów i znowu zaatakować. Niestety, PokerStrategy mnie ubiegło i dostałem drugi kapitał startowy, tym razem w Poker770. Początek w tej sieci był rewelacyjny. Po drugim tygodniu byłem już o krok od przejścia na NL4 jednak życie sprowadziło mnie na ziemię. Historia się powtarza. Znowu zaczynam krążyć w miejscu. Jednak teraz jestem bogatszy o troszkę doświadczeń. Lubię wyzwania i rywalizację. Jakiś czas temu wypowiedziałem wojnę swoim słabością i bezlitośnie je zwalczam. Poker jest świetną płaszczyzną do tego. Tutaj od razu widać kto jest słaby. Dlatego tak długo jak będę mieć możliwości (finanse i wolny czas) gry w pokera tak długo będę dążył do bycia lepszym.

Cele:

W tej kwestii mam spory problem. Aby wiedzieć dokąd zmierzam muszę mieć jakiś azymut. Nie mogą to być abstrakcyjne cele jak: "bycie dobrym graczem". Dla mnie to jest czysta abstrakcja. Szukam jakiegoś realnego punktu zaczepienia. Zastanawiam się nad ustanowieniem globalnego celu jako dojście do określonego limitu (NL200) aczkolwiek nie jestem do końca przekonany co do słuszności tak postawionego celu. Oczywiście mógłbym wtedy postawić sobie kolejny cel (NL1000) jednak zastanawiam się czy jest to optymalne rozwiązanie. Zbyt nisko postawiona poprzeczka spowolni mój rozwój, zbyt wysoka będzie wymagała dużo czasu na realizację. Muszę się jak najszybciej określić i ukierunkować swoje działania. Dlatego na razie ta kwestia pozostanie otwarta a ja poszukam rozwiązania tego problemu.

Odpowiedz
Cytat
99 odpowiedzi
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Jeżeli nie wiesz czy to co zamierzasz zrobić jest tym czego naprawdę chcesz musisz się o to zapytać samego siebie. Jest to trudne a zarazem proste. Trudność polega na niewiedzy. Nikt nas nie uczył wsłuchiwania się w siebie. Narzucone pragnienia i dążenia łatwo usłyszeć, krzyczą one do nas ze wszystkich stron. Te prawdziwe, nasze najczęściej są ukryte głęboko w nas. Nie każdy tam zagląda. Piszę to ponieważ miałem problem z ustaleniem globalnego celu. Rozgryzłem ten problem. Jak? poszedłem na spacer z psem. Na jednej z okolicznych polanek usiadłem wygodnie. Kilka wdechów i wydechów. Czas stanął w miejscu. Byłem tylko ja. Poszukiwałem czegoś co da mi znać, że podążam w dobrym kierunku. Jedyne na co trafiłem to przypomnienie, że mam zeszyt z notatkami i tam powinienem poszukać sposobu na rozwiązanie swojego problemu. Jednak zanim wstałem z ziemi rozejrzałem się dookoła. Pies latał jak wariat wśród trawy a polana na pozór spokojna i bez życia teraz jawiła się jako folwark. Wszędzie mrówki, jaszczurki i inne zwierzęta. Wszystkie te stworzenia pracowały a ja się obijałem! Wróciłem z psem do domu, wyniosłem z tego spaceru więcej niż się spodziewałem (i chciałem: kilka mrówek, suchej trawy i ziemi). Wziąłem do ręki ów zeszyt. Wszystko czarno na białym. Wygodnie w fotelu wszystko jeszcze raz przemyślałem kładąc nacisk na wewnętrzny spokój i komfort. Odpowiedź się szybko wyklarowała. Ustanowiłem cel na najbliższy rok, dwa.

Cel globalny:
:diamond: Gra na NL200

Drogi jakimi mam osiągnąć ten cel:
- rzetelna analiza każdej rozegranej sesji
-wykupienie prywatnych treningów
-pełne skupienie podczas gry
-ciągła poprawa gry

Pokerowy plan na dziś:
Jako, że w tym miesiącu rozegrałem już około 9200 rozdań a nie zrobiłem generalnego przeglądu sesji tylko kilka małych skupionych wokół rąk przy których miałem największe wątpliwości teraz zrobię przegląd. Każdą rękę będę oceniać w następujący sposób: preflop->flop->turn->river.
Preflop: skupiam się na tym czy dane zagranie było optymalne.
Postflop: oceniam siłę swojej ręki, poprawność mojego zagrania i ustalam co jest najlepszym wyjściem, zakres rąk z jakimi przeciwnik może obierać daną linię gry
Dodatkowo ręce zostaną wrzucone do działu oceny rozdań (nie wszystkie bo inni też mają prawo zostać ocenieni!)

Czeka mnie dziś sporo pracy więc nie tracąc czasu zabieram się do analizy. Equilab i HM2 są już odpalone.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

AJo

Spoiler

CO: $5.31 (265.5 bb) ogólne VPIP 37 PFR 22
BTN: $3.15 (157.5 bb)
Hero (SB): $1.97 (98.5 bb)
BB: $1.97 (98.5 bb)
UTG: $2.65 (132.5 bb)
MP: $3.64 (182 bb)

Obeserwacja na temat przeciwnika:
Jego VP$IP rozkłada się nierównomiernie. Próbka 100 rąk jednak już widać pewne tendencje. Z EP otwiera 20% z MP 41 CO 24% BTN 31% SB 63% BB 40% Nie rozróżnia zakresów dla poszczególnych pozycji. Z blindów lubi sprawdzać podbicie a więc: nie rozumie znaczenia pozycji, sprawdza z wieloma słabymi rękoma. Stosuje zagrania openlimp. Nie można mu skutecznie kraść blindów. Zawsze stawia CBet na flopie jednocześnie samemu mało foldując do tego typu zagrań (33%). WTSD 18%, 25% wygranych. Nie lubi grać do końca, jednak jeżeli trafi coś co wydaje mu się mocne nie bierze pod uwagę, że może być pokonany.

Analiza zagrania preflop:

Preflop: Hero is SB with A :diamond:J :spade:
2 folds, CO raises to $0.08, BTN folds, Hero raises to $0.26, BB folds, CO calls $0.18

Grając zakresem 24% ma wszystkie Axs, A8o+, 22+, K6s+, K9o+, Q8s+,QTo+,JTo+,J8s+

Podbicie może wykonać każdą z tych rąk. Są one dostatecznie silne by kraść blindy (biorąc pod uwagę, że mam fold to steal prawie 90%!! trzeba na to zacząć zwracać uwagę). Mój AJo jest dostatecznie silny by robi resteal. Przebicie z mojej strony było ciut za wysokie. 12BB byłoby lepsze

Flop: ($0.54) 9 :diamond: 2 :heart:2 :club: (2 players)
Hero checks, CO checks

Flop dla mnie jest nieprzyjazny. Nie mam żadnych drawów. Mam słabą rękę. CBet przeciwko niemu były złym rozwiązaniem. Jestem bez pozycji, nie ma żadnej karty która mogłaby go wystraszyć (J+). Check/fold jest tutaj najodpowiedniejsze

Turn: ($0.54) 9 :club: (2 players)
Hero bets $0.36, CO calls $0.36

Turn kompletnie nic nie zmienia. Postawiłem zakład za 66% puli. Board jest podwójnie sparowany, po zagranym check na flopie tym betem nic nie reprezentuję. Każdą dwójkę i dziewiątkę betowałbym na flopie. Tutaj widzę to jako poważny błąd!

River: ($1.26) 6 :diamond: (2 players)
Hero checks, CO checks

jedyne rozsądne rozwiązanie. Jeżeli nie spasował na Turnie po moim becie najprawdopodobniej nie podda ręki

AKo

Spoiler

UTG: $2.28 (114 bb)
MP: $5 (250 bb)
Hero (CO): $4.06 (203 bb)
BTN: $2.09 (104.5 bb)
SB: $3.09 (154.5 bb) vpip 37 pfr 10
BB: $0.58 (29 bb) typowy fish (maniak?) vpip 66 pfr 39

Preflop: Hero is CO with A :heart:K :spade:
2 folds, Hero raises to $0.08, BTN folds, SB raises to $0.26, BB raises to $0.58, Hero raises to $0.90, SB raises to $3.09 and is all-in, Hero calls $2.19

Oczywiste otwarcie ręki. Z każdej pozycji otwieram za 4bb. Przebicie od SB jest oznaką siły, z tej pozycji prawie zawsze folduje (73%). Jego 3bet to 2,5. Bardzo mocny zakres ( TT+, AKx). Jestem lekko w plecy względem niego. BB squeezuje wrzucając całego "stacka". Mając pozycję nad SB decyduję się na izolacje aby tego shorta zgarnąć dla siebie (mógł tak zagrać z naprawdę wieloma rękami z czego zdecydowaną większość biję). SB gra all in. W tej sytuacji powinienem foldować. Izolacja się nieudała, SB pokazał się z bardzo silnej strony (KK AA). Dorzucenie reszty swojego stacka jest poważnym błędem w tej chwili. W rangeu SB nie ma już żadnej ręki którą biję.

Flop: ($6.76) 5 6 7 (3 players, 1 is all-in)
Turn: ($6.76) J :heart: (3 players, 1 is all-in)
River: ($6.76) J :club: (3 players, 1 is all-in)

JJ

Spoiler

BB: $4.69 (234.5 bb) vpip 28 pfr 28
UTG: $2.36 (118 bb)
MP: $2 (100 bb) vpip 18 pfr 16
Hero (CO): $2.88 (144 bb)
BTN: $1.07 (53.5 bb)
SB: $2.88 (144 bb)

MP to TAG, mój 3bet jest jaknajbardziej poprawny. Nie jest to w tym wypadku izolacja. Najprawdopodobniej nie będzie chciał ze mną bez pozycji. BB 4betuje (4bet range 19%!!). Tutaj nie ma powodu do foldowania, proste wrzucenie stacka. Prawie nie ma rąk które by mnie biły.

Preflop: Hero is CO with J J
UTG folds, MP raises to $0.06, Hero raises to $0.18, 2 folds, BB raises to $0.54, MP folds, Hero raises to $2.88, BB calls $2.34

Flop: ($5.83) J 9
A (2 players)

Trafiam trójkę
Turn: ($5.83) T (2 players)

Gościu trafia gutshota (pokazał na koniec KQo :facepalm: )
River: ($5.83) Q (2 players)

JJ ta ręka ląduje w dziale oceny! Poprostu kompletnie nie mam pomysłu na nią

Spoiler

UTG: $3.49 (174.5 bb)
Hero (MP): $2.75 (137.5 bb)
CO: $3.49 (174.5 bb) VPIP 67 PFR 33
BTN: $2.46 (123 bb)
SB: $2.02 (101 bb)
BB: $0.94 (47 bb)

Preflop: Hero is MP with J :club:J
UTG folds, Hero raises to $0.08, CO calls $0.08, 3 folds

Preflop nie wymaga chyba zbytnio komentarza.

Flop: ($0.19) J :heart: 6 :heart:7 :heart: (2 players)
Hero bets $0.16, CO raises to $0.42, Hero calls $0.26

Trafiam trójkę na monoboardzie. CO ma fold to Cbet 64%. AF na flopie 3. Ze swoim range mógł trafić wszystko a zarazem nic. Stawiam wysokiego beta. Tutaj nie wiem jaka wielkość byłaby optymalna. Dodatkowo bet/call też mi się tutaj nie widzi zbytnio. Może ship?

Turn: ($1.03) 8 :spade: (2 players)
Hero checks, CO bets $1.16, Hero calls $1.16

Check/call bez sensu. Jego agresja jest taka sama co na flopie. Jest tutaj masa słabszych rąk i czystych blefów z jego strony. Turn jednak tworzy ciąg kart 678 co dodatkowo utrudnia sytuację.

River: ($3.35) A :club: (2 players)
Hero bets $1.09 and is all-in, CO calls $1.09

tutaj nie było już nic innego do zrobienia. Do puli dorzucam reszte tego co mi zostało

Narazie mała przerwa, muszę się przewietrzyć

22

Spoiler

Hero (MP): $1.88 (94 bb)
CO: $10.50 (525 bb)
BTN: $2.08 (104 bb)
SB: $4.94 (247 bb) 37/22 3bet range 11.4
BB: $2 (100 bb)

Preflop: Hero is MP with 2 2
Hero raises to $0.08, 2 folds, SB calls $0.07, BB folds

Nic nadzwyczajnego

Flop: ($0.18) 3 J 6 (2 players)
SB checks, Hero bets $0.09, SB calls $0.09

CBet za pół puli. Board do tego wydaje się być dobry. Mało rąk coś tutaj trafia. Sprawdza CBeta. Ręka powinna być dalej rozegrana linią check/call niski bet

Turn: ($0.36) 7 (2 players)
SB checks, Hero bets $0.18, SB calls $0.18

siódemka nie jest bardzo dobrą kartą, ale też złą nie. Mój CBet jest niezrozumiały. Jest zasada w myśl której blefuje raz (Cbetem). Została ona tutaj złamana.

River: ($0.72) 9 (2 players)
SB checks, Hero checks

Bet tutaj były bezsensowny.

33

Spoiler

CO: $7.22 (361 bb)
BTN: $6.11 (305.5 bb)
Hero (SB): $4.68 (234 bb)
BB: $2.02 (101 bb) 95/15
UTG: $3.43 (171.5 bb)
MP: $2.60 (130 bb)

Preflop: Hero is SB with 3 3
3 folds, BTN calls $0.02, Hero completes, BB checks

Tutaj limp był złym zagraniem. niska pocket parka z SB przy open callu gościa z BTN to jest poprostu podbicie. Nawet jeżeli preflod nie folduje. Chociaż z drugiej strony tylko flop z trójką jest dla mnie wtedy dobry. Na pewno fold i podbicie jest poprawne, jednak co jest lepsze? ciężko jest mi powiedzieć.

Flop: ($0.06) A 8 K (3 players)
Hero checks, BB checks, BTN bets $0.14, Hero raises to $0.36, BB folds, BTN raises to $0.58, Hero folds

Sam pomysł nie stawiania CBeta a zamiast niego zagranie ch/r podoba mi się. Może nie przeciwko takiemu przeciwnikowi, ale ogólnie widzi mi się jako ciekawe urozmaicenie gry na flopie. Tutaj jednak raczej lepszym zagraniem byłby check, być może CBet.

33

Spoiler

BB: $2.62 (131 bb)
CO: $2.07 (103.5 bb)
BTN: $1.78 (89 bb)
Hero (SB): $2.18 (109 bb)

Preflop: Hero is SB with 3 3
CO folds, BTN raises to $0.07, Hero raises to $0.22, BB folds, BTN raises to $0.51, Hero calls $0.29

Resteal raczej konwencjonalny jest tutaj. Jednak nie powinienembył callować jego kolejnego przebicia bo...

Flop: ($1.04) 6 Q 5 (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.68, Hero folds

Na każdym flopie bez 3 muszę foldowac

77

Spoiler

BTN: $5 (250 bb)
SB: $5.37 (268.5 bb) 45/7
Hero (BB): $1.99 (99.5 bb)
UTG: $1.90 (95 bb)
MP: $4.94 (247 bb)
CO: $3.06 (153 bb)

Preflop: Hero is BB with 7 7
4 folds, SB completes, Hero raises to $0.10, SB calls $0.08

Bez komentarza

Flop: ($0.20) 9 6 8 (2 players)
SB checks, Hero bets $0.10, SB raises to $0.25, Hero calls $0.15

CBet, mam średnią pocketparkę i OESD. Przy założeniach, że przeciwnik ma już na flopie dwie pary mogę dochodowo sprawdzić jego podbicie (muszę dorzucić ciut mniej niż 28% puli a mam 35% na wygraną)

Turn: ($0.70) 4 (2 players)
SB bets $0.70, Hero folds

Nic nie trafiam, dostaje bet za pota co jest równoznaczne z fold.

KTo. Empiryczny dowód na to, że słusznie siedze na NL2

Spoiler

Bardzo ciekawe otwarcie wykonane przez Hero zakończone HERO CALLEM ! na pocieszenie dodam, że przeciwnik nie był lepszy

MP: $2.05 (102.5 bb)
Hero (CO): $3.41 (170.5 bb)
BTN: $2.36 (118 bb)
SB: $5.18 (259 bb)
BB: $3.44 (172 bb)
UTG: $0.98 (49 bb)

Preflop: Hero is CO with K T
2 folds, Hero raises to $0.08, BTN calls $0.08, 2 folds

Flop: ($0.19) 2 3 K (2 players)
Hero bets $0.14, BTN calls $0.14

Turn: ($0.47) 6 (2 players)
Hero bets $0.20, BTN calls $0.20

River: ($0.87) J (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.65, Hero calls $0.65

Results: $2.17 pot ($0.14 rake)
Final Board: 2 3 K 6 J
Hero mucked K T and lost (-$1.07 net)
BTN showed Q 4and won $2.03 ($0.96 net)

Wnioski:
Ciężko mi wskazać coś tutaj konkretnego. Zamieszczone wyżej ręce to tylko mała część tego wszystkiego co przejrzałem. Znalazłem kilka bezsensownych zagrań, które trzeba koniecznie wyeliminować. Nie bronię w ogóle blindów przez co masa żetonów trafia do cudzej kieszeni. Mam problemy z ustalaniem odpowiedniej wielkości betów. Często zamiast shipować na przebicie mojego zakładu postflop tylko go sprawdzam. Drawy rozgrywam najczęściej poprawnie. Nie gram open call ( ostatnio missclicknąłem i zamiast podbicia do 4bb był call). Pilnuję pozycji. Moje błędy są poważne jednak dostrzegam pozytywne apekty mojej gry i jeszcze gorszą gre u innych na tym limicie. Czeka mnie długa droga i do oceny rozdań będę nadzwyczaj często zaglądać. Inaczej nie będzie progresu.

Na tę chwilę nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować się znów przy stołach. Na początku celowo nie podaję wysokości bankrolla ponieważ uważam to za zbędne. Jeżeli będzie taka potrzeba (mniej niż 10 stacków) dorzucę od siebie troszkę aby móc spokojnie się kształcic i przyokazji jakiś bonus wyrobić.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Czas na wieczorną sesje. Cały dzień byłem zajęty i dopiero teraz mam chwilkę na pokera. Jutro wieczorem zrobię analizę wczorajszej krótkiej sesji jak i dzisiejszej.

Ręka JJ została już oceniona przez sędziego. Morał: mając monstera na mokrym boardzie (monokolorowy) po raise przeciwnika wrzucamy odrazu stacka a nie bawimy się w callowanie.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Przemyślałem pewne sprawy i chcąc patrzeć na pokera przyszłościowo lepiej będzie jak wezmę się za gre w poważnym poker roomie a nie jakimś "krzaku". Na poker770 support jest tragiczny, soft beznadziejny, ludzi mało. Szykuję się już na przesiadkę na PokerStars. Jeżeli wszystko dobrze kalkuluje będę mieć rola na komfortowe granie NL4.

Jednak nie chcę zmarnować tego co zostało na poker770. Dlatego wymyśliłem coś interesującego. Na razie nie zdradzę szczegółów. Wygląda bardzo obiecująco i może wyjdzie z tego dobry biznes. Póki co jest niemały minus, ale EV pnie się dzielnie w górę (różnica między czerwoną a niebieską linią to ponad 30$). Jeżeli obie kreski się do siebie zbliżą (co jest kwestią odpowiedniej ilości prób) to mój roll będzie puchł jak po sterydach. Zanim napiszę więcej konkretów muszę mieć miarodajną próbkę. Nie chcę mieć nikogo później na sumieniu.

Grę NL SH wznowię najprawdopodobniej pod koniec tego tygodnia. Tymczasem wracam do swoich zajęć i pokerowych eksperymentów w wolnych chwilach.

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Eksperyment zakończony. Wszystko przebiegło zgodnie z moimi oczekiwaniami. Teraz gdy już jest po wszystkim mogę otwarcie o tym napisać. Postaram się najważniejsze rzeczy tutaj zawrzeć.

Opis doświadczenia:
:diamond: budżet startowy 44,17$
:diamond: nazwa: rosyjska ruletka
:diamond: wpisowe to turnieju $1+$0.05
:diamond: stack początkowy 100 żetonów
:diamond: blindy 10/5, 20/10 (do wyższych nie dotarłem), zmieniające się co 10 minut
:diamond: strategia gry: SAGE
:diamond: wygrane $374
:diamond: koszt wpisowych $417,90
:diamond: Zyski -43,90
:diamond: $EV 511,57 (co daje oczekiwany zysk rzędu: $93.67, $0.23 za każdą gre)
:diamond: końcowy budżet: $0.27
:diamond: ROI -10.5%

Obserwacje:
:spade: Gra przeciętnie trwała 1-2 minuty (najdłuższa 11minut, w wielu przypadkach kończyła się po jednej ręce).
:spade: Przeciwnicy najczęściej nie mieli żadnej taktyki, grali kartami "ładnie wyglądającymi".
:spade: Nie potrafili zaadoptować się do zmian swojego stacka względem blindów
:spade: Nie ma zbyt dużego ruchu, ale co kilka minut się gra odpala
:spade: Wariancja jest ogromna
:spade: Potrzeba dużego rolla ($200 powinno wystarczyć aby przetrwać swingi)
:spade: Można profitowo grać nie znając się na SNG HU stosując się do strategii SAGE

Jeżeli ktoś chce spróbować zbudować rolla w prosty sposób i ma dobry mindset może iść tą drogą. Nie wymaga zbyt dużej kreatywności, jedynie wkładu własnego, sumienności i czasu aby dać możliwość spotkania się linii EV z Winnings. Osobiście swoją przygodę z HUSNG shortstack zakończę w tym momencie ponieważ nie odpowiada mi ona na dłuższą mete.

W ten sposób pewien etap się zakończył. Nie planuję w najbliższym czasie wracać do sieci iPoker. Jednak nie miałem czasu zadbać o to by przygotować pieniądze do wpłaty na PokerStars. Jutro wpłacę trochę pieniędzy na konto bankowe i spróbuję zrobić przelew na Skrilla (prawdopodobnie jakaś weryfikacja nastąpi więc minie trochę czasu zanim wrócę do gry), jak na Skrillu będą już dostępne środki zasilę swoje konto na Starsach tak szybko jak to będzie tylko możliwe.

Odnośnie PokerStars: wielkość populacji przeszła moje najśmielsze oczekiwania, już nie mogę się doczekać momentu w którym zasiądę do gry.

W ramach walki z nic nie robieniem w chwilach które normalnie poświęcałem na karty kupiłem sobie książkę "Dziennik norymberski". Lubię czytać książki tego typu pomimo, że nie znam się na psychologii ani historii. Dodatkowo zdałem sobie sprawę ze swojego tempa czytania. Muszę wrócić do książek Tonego Buzana i zmienić ten stan rzeczy. Swoją dysortografię pokonałem, dysgrafię też (mam nadzieję, że ostatecznie :f_grin: ) więc szybsze czytanie nie będzie większym problemem.

Jestem troszkę niekonsekwentny ponieważ miały tutaj być tylko notatki z gry, ale może i dobrze się dzieje. Na koniec załączam coś co od kilku dni umila mi ciszę (i zagłusza mój komputer przy okazji bo mój staruszek wyje coraz bardziej)

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Rozegralem juz 2000 rąk na PokerStars. Naprawdę cudowna sprawa. Nie dość, że przyjemnie się gra (soft przyjazny i nie obciąża kompa zbytnio) to jeszcze zostałem bardzo ciepło przyjęty przez tamtejszych graczy. Naprawdę żal mi odchodzić od komputera, ale źle się czuję. Dzisiaj już nie mam siły, ale jutro trzeba przejrzeć dzisiejszą sesje.

Na osłodę: zastanawiałem się czy callować, ale ponieważ gościu był luźny to się przełamałem

Spoiler

BB: $5.71 (285.5 bb)
Hero (MP): $4.56 (228 bb)
CO: $5 (250 bb)
BTN: $3.80 (190 bb)
SB: $1.99 (99.5 bb)

Preflop: Hero is MP with A K
Hero raises to $0.08, CO folds, BTN raises to $0.32, 2 folds, Hero raises to $0.92, BTN raises to $3.80 and is all-in, Hero calls $2.88

Flop: ($7.63) A K T (2 players, 1 is all-in)
Turn: ($7.63) 7 (2 players, 1 is all-in)
River: ($7.63) Q (2 players, 1 is all-in)

Results: $7.63 pot ($0.27 rake)
Final Board: A K T 7 Q
Hero showed A K and won $7.36 ($3.56 net)
BTN showed 6 5 and lost (-$3.80 net)

Strasznie biednie ten wpis wygląda. Więc dodam jeszcze, że first depo bonus na PS jest w super formule, można w 3 ratach przelewać. Gdyby nie to zmuszony bym był do odłożenia w czasie gry bo pożyczyłem pieniądze i nie miałbym za co grać (a szkoda by było marnować bonus dla 60$)

Odpowiedz
Cytat
gin68
Oldschool Grinder

Witaj,

Z tego co czytałem, przeniosłeś się z p770 na p*. Właśnie planuję podobną przeprowadzkę, na tym samym limicie. Jaka jest różnica ? Liczba graczy to raczej oczywiste, a jaka jest różnica w poziomach na tych roomach ?

Ghost in the Shell _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Witaj
Ciężko mi jednoznacznie ocenić po tak małej próbce. Na pewno będziesz miał większy wybór co ma duże znaczenie. Dodam coś czego nie lubie mówić bo brzmi jak ignorancja w najczystszej postaci: "to tylko NL2, ludzie wszędzie są podobni", ale taka jest prawda. Jeżeli umieliby grać lepiej to by nie siedzieli na NL2 tylko 4,10,25. Tym bardziej, że populacja jest duża i mieliby na kim zarobić. O ile na Party i 770 można było spokojnie zebrać dużą baze na konkretne osoby to tutaj nastawiłem się tylko na ocenianie po PFR i VPIP. Rotacja tutaj będzie zbyt duża by mieć miarodajne dane. Jeżeli nie przenosisz się na dniach to za jakiś czas odezwij się znowu to będę znać więcej szczegółów.

Pozdrawiam

PS Death Note? :P

Odpowiedz
Cytat
gin68
Oldschool Grinder

Ok, dzięki. Planuje się przenieść na początku czerwca, żeby przez wakacje grać już spokojnie na starsach. Także odezwę się jeszcze. :)

Death Note na pamięć chyba znam. _thumbsup:Chociaż już od dłuższego czasu nic nie oglądam, nie ma już na to tyle czasu.

Powodzenia z blogiem, będę stałym gościem. :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Czas na obiecaną wczoraj analizę sesji. Nie będę się tutaj kierować zasadą "wygrałem to znaczy, że dobrze zagrałem" i na ogień pójdą wszyskie duże pule.

AA

Spoiler

BTN: $9.27 (463.5 bb)
SB: $4.40 (220 bb)
BB: $6.40 (320 bb) VPIP 65 PFR 16
Hero (MP): $3.42 (171 bb)
CO: $1.97 (98.5 bb)

Preflop: Hero is MP with A :spade: A♣
Hero raises to $0.08, 3 folds, BB raises to $0.20, Hero raises to $0.74, BB calls $0.54

Mam pozycję, najmocniejszą rękę preflop. Przeciwnik wykazał agresję. Tutaj widzę dwie możliwość 3bet All In albo to co zrobiłem. Nie wiem co by było lepsze więc ręka leci do oceny rozdań (a na pierwszy rzut oka nie ma nic trundego z AA pf)

Flop: ($1.49) J :heart: 7 :spade:K :spade: (2 players)
BB bets $1.02, Hero raises to $2.68 and is all-in, BB calls $1.66

Donk bet po mojej akcji preflop to "mega siła", ale co tam przecież tak mogą grać: KJ, AK (przy założeniu, że przeciwnik jest agresywny a nie był AF na flopie to 0,6) i KK na które mogę sobie przecież wrzucić AA :facepalm: (z tych kombinacji sensownych to właśnie tylko AK bije, ale raczej by tak nie grał TPTK). Jak dla mnie tutaj mamy klasyczny przypadek fold to donk bet. Nic więcej.

Turn: ($6.85) 4 :club: (2 players, 1 is all-in)
River: ($6.85) Q :spade: (2 players, 1 is all-in)

JJ

Spoiler

Hero (BTN): $2.19 (109.5 bb)
SB: $2.25 (112.5 bb)VPIP 15 PFR 12
BB: $3.25 (162.5 bb)
UTG: $0.17 (8.5 bb)
MP: $1.97 (98.5 bb)
CO: $3.76 (188 bb)

Preflop: Hero is BTN with J :heart:J :club:
3 folds, Hero raises to $0.08, SB calls $0.07, BB folds

Flop: ($0.18) 4 :heart:7 :club:2 :diamond: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.08, SB raises to $0.16, Hero calls $0.08

Turn: ($0.50) J :spade: (2 players)
SB bets $0.30, Hero calls $0.30

Pierwsze wątpliwości pojawiają się tutaj. Bardzo suchy board, przeciwnik daje 2 CBeta, mam najlepszą trójkę. Nie przebijałem bo doszedłem do wniosku, że tak wyciągnę wiecej żetonów od gościa. Jednak teraz patrzę na to, że przebicie będzie lepsze. Jeżeli SB spasuje to i tak swoje już zarobiłem bo prawie żadna karta nie odda mi tutaj więcej a jeżeli chce dalej to ciągnąć to i tak da calla. Zastanawiam się nad wielkością beta: 0.5$ albo 0.55$ chyba będzie dobrze (nie wiem więc ręka ląduje w dziale oceny rozdań)

River: ($1.10) K :spade: (2 players)
SB bets $0.80, Hero raises to $1.65 and is all-in, SB calls $0.85

Wymarzona końcówka, dostałem akcję

AA

Spoiler

BB: $1.18 (59 bb)
UTG: $5.11 (255.5 bb)
Hero (MP): $2.06 (103 bb)
CO: $2.07 (103.5 bb) po pięciu rękach ma VPIP 40 i PFR 0 więc nieznany pzreciwnik
BTN: $7.63 (381.5 bb)
SB: $1.12 (56 bb)

Preflop: Hero is MP with A♥A♠
UTG folds, Hero raises to $0.08, CO calls $0.08, BTN calls $0.08, SB folds, BB calls $0.06

Flop: ($0.33) 7 :club: T :spade:7 :spade: (4 players)
BB checks, Hero bets $0.21, CO raises to $1.99 and is all-in, 2 folds, Hero calls $1.77 and is all-in

Zwykły Cbet. Taki board nie za dobry do tego, ale tylko 7 i T mnie sprawdzi najprawdopodobniej, ale czy aby na pewno? Byłem bardzo ciekaw i sprawdziłem :facepalm:

Turn: ($4.29) 8 :heart: (2 players, 2 are all-in)
River: ($4.29) 6 :heart: (2 players, 2 are all-in)

Results zaznacz aby zobaczyć: $4.29 pot ($0.15 rake)BB mucked and lost (-$0.08 net)Hero showed A A and lost (-$2.06 net)CO showed T T and won $4.14 ($2.08 net)BTN mucked and lost (-$0.08 net)

99

Spoiler

BTN: $2 (100 bb)
Hero (SB): $2.77 (138.5 bb)
BB: $2.53 (126.5 bb)
MP: $1.42 (71 bb)
CO: $2.03 (101.5 bb)

Nie ma to jak walczyć o blindy z pocket parka
Preflop: Hero is SB with 9♠9♦
MP folds, CO raises to $0.06, BTN folds, Hero raises to $0.18, BB folds, CO raises to $0.50, Hero raises to $2.77 and is all-in, CO calls $1.53

Nie mam oddsów do callowania, gościu jest CO to pewnie chce mnie wykiwać! ja mu pokarze ALL IN a co. Totalny bezsens, bez pozycji ze średnią parką to jest fold. Jakby kradł to by się już poddał. Jednak ja nie.

Flop: ($4.08) 8♥ 4♠ 8♦ (2 players, 1 is all-in)
Turn: ($4.08) 7♥ (2 players, 1 is all-in)
River: ($4.08) 7♦ (2 players, 1 is all-in)

AK

Spoiler

SB: $3.50 (175 bb)
Hero (BB): $1.92 (96 bb)
UTG: $2.69 (134.5 bb)23/15
MP: $1.94 (97 bb)
CO: $2.53 (126.5 bb)
BTN: $2.08 (104 bb)

Preflop: Hero is BB with A♦ K♦
UTG raises to $0.06, 4 folds, Hero raises to $0.18, UTG calls $0.12

Flop: ($0.37) J♣ 9♦ T♠ (2 players)
Hero bets $0.18, UTG calls $0.18

Beznadziejny flop. CBet, nic więcej i poddaję rękę, chociaż mógłbym nawet nie stawiać.

Turn: ($0.73) 5♥ (2 players)
Hero checks, UTG bets $0.42, Hero raises to $1.43, UTG raises to $2.33 and is all-in, Hero calls $0.13 and is all-in

Check bardzo ładny, ale ten bet i call woła o pomste do nieba.

River: ($3.85) K♣ (2 players, 2 are all-in)

QJ

Spoiler

Hero (SB): $1.88 (94 bb)
BB: $0.80 (40 bb)
UTG: $2.36 (118 bb)
MP: $2.37 (118.5 bb)
CO: $0.95 (47.5 bb)
BTN: $1.90 (95 bb)

Preflop: Hero is SB with J♠ Q♦
UTG calls $0.02, MP folds, CO calls $0.02, BTN folds, Hero raises to $0.12, BB folds, UTG calls $0.10, CO calls $0.10

Flop: ($0.38) 7♦ A♣ 4♠ (3 players)
Hero checks, UTG bets $0.04, CO calls $0.04, Hero raises to $0.36, UTG raises to $0.70, CO folds, Hero calls $0.34

Ani check/raise ani call jego raise nie jest wg mnie tutaj adekwatny. Może gdybym miał KQ to ch/r by był bardziej na miejscu, ale z tak słabą ręką w wieloosobowej puli trzeba siedzieć cicho.

98

Spoiler

Poker Stars, $0.01/$0.02 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (UTG): $2.52 (126 bb)
MP: $2.10 (105 bb)
CO: $0.14 (7 bb)
BTN: $0.59 (29.5 bb)
SB: $3.20 (160 bb)
BB: $3.12 (156 bb)

Preflop: Hero is UTG with 9 8
Hero raises to $0.08, MP calls $0.08, CO raises to $0.14 and is all-in, 2 folds, BB calls $0.12, Hero calls $0.06, MP calls $0.06

Flop: ($0.57) 6 7 5 (4 players, 1 is all-in)
BB checks, Hero bets $0.36, MP calls $0.36, BB raises to $2.98 and is all-in, Hero calls $2.02 and is all-in, MP calls $1.60 and is all-in

Ze cztery razy sprawdzałem czy aby na pewno mam strita, tyle się działo... padło na to, ze mam i to najwyższego z możliwych więc zrobiłem co powinienem.

I takich przypadków mógłbym mnożyć bez końca. Zamiast tego wypisze to co zauważyłem:
:diamond: przeceniam siłe poket par w grze post flop
:diamond: często zdrowy rozsądek podpowiada mi, że jestem pokonany jednak z ciekawości czy any na pewno mam rację calluje
:diamond: nie robię rewizji boardu na riverze a w przypadku wzmożonej agresji przeciwnika wypada przyjrzeć się jeszcze raz czy wszystko idzie po mojej myśli
:diamond: nie zwracam uwagi na kickery mając tylko top parę
:diamond: kilka razy szedłem w zaparte mając tylko wysoką kartę gdy przeciwnik wysoko betował.

Tyle z głównych błędów. Najbardziej chce wyeliminować pkt 1,2,4,5; trójka jako taka często nic nie wniesie już przy mniej oczywistych przypadkach (przeciwnik trzyma QT, 2nd pair QQ i na R dostaje T i kończy z QQTT bijąc moje AA/KK). Żadna nowość z mojej strony, te defekty które przynoszą mi zgubę od dawna. Więc jeżeli dotychczasowe próby spełzły na niczym przy tak elementarnych zagadnieniach trzeba dołożyć jeszcze więcej starań. Tutaj po raz kolejny ukłon w stronę technik znanych mi z DEIR-a. Są to ewidentne słabości z mojej strony (a nie niewiedza) którym się poddaje co obiecałem konsekwentnie tępić.

Pograłbym jeszcze troche, ale na tą chwilę muszę zrobić przerwe i rozprostować kości i przewietrzyć umysł.

Zauważyłem, że na PokerStars przy 6 stolikach często mam mało czasu do namysłu co mnie dziwi bo na iPoker grałem przy 9 i było dobrze. Czyżby była aż taka różnica w tempie gry? Po za tym jak narazie łatwo o fishe które bez oporów oddają swoje żetony. Jeżeli szybko poprawię swoje największe błedy to NL4 będzie kwestią kilku dni.

@gin68 Z Death Note miałem taki problem, że nie mam dobrego źródła i zawsze kończyłem przy około 10 odcinku. Jednak samo anime bardzo mi się podoba i dołożę starań aby tym razem obejrzeć całość

edit: ręce zostały już ocenione (porażająca szybkość!) kNoq001 napisał, że AA zostało dobrze rozegrane vs ten typ przeciwnika (zapamiętam) oraz, że w przypadku JJ zagrałem zbyt niski CBet na flopie a resztę dobrze rozegrałem bo raise na T odstraszyłby wszystkie blefy które i tak wypłacą się na R szczególnie jak coś trafią bo mam nutsa. Czyli całkiem inne podejście do sprawy niż ja prezentuję. Trzeba korzystać z wiedzy. Wspomnę tylko jeszcze, że jestem pozytywnie zaskoczony pracą jaką robi kNoq001 w dziale oceny rąk. Szybko, szczegółowo i kompetentnie. Sędzia jak marzenie. Właśnie się przyłapałem na tym, że nie zapamiętałem % jakiej wielkości miałbyć bet więc sprawdziłem jeszcze raz. Ja dałem 50% a powinienembył dać ponad 70%

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Duży kozak

BB: $1.07 (53.5 bb)
UTG: $0.59 (29.5 bb)
MP: $4.07 (203.5 bb)
CO: $4.53 (226.5 bb)
BTN: $2.17 (108.5 bb)
Hero (SB): $2.91 (145.5 bb)

Preflop: Hero is SB with J A
UTG folds, MP raises to $0.06, 2 folds, Hero raises to $0.18, BB folds, MP calls $0.12

Flop: ($0.38) 7 J 4 (2 players)
Hero bets $0.24, MP calls $0.24

Turn: ($0.86) A (2 players)
Hero bets $0.54, MP calls $0.54

River: ($1.94) J (2 players)
Hero bets $1.95 and is all-in, MP calls $1.95

Results:

Spoiler

$5.84 pot ($0.20 rake)
Final Board: 7 J 4 A J
MP showed A K and lost (-$2.91 net)
Hero showed J A and won $5.64 ($2.73 net)

Odpowiedz
Cytat

Jaki miałeś nick w QL?

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

vyjec, ale ktoś mnie uświadomił, że w q3 był koleś o tym nicku więc zmieniłem na _2501_. Generalnie od miesiąca nie gram. Jakoś szkoda mi czasu ostatnio na to bo klan z którym grałem sie rozpadł a crt na stole zajmuje wiele miejsca i szkoda go trzymać by sobie w soboty pograć.

Odpowiedz
Cytat

Jaka ta scena mała =)

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

CA się jakoś trzyma chociaż rotacja klanów jest ogromna a ludzie ci sami tylko w innych konfiguracjach. Jak z resztą nie wiem bo tylko czasami na publikach karałem boty na TDM :P

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

Właśnie przeglądam swoje sesje z dwóch poprzednich dni. Dużo grałem więc roboty będę mieć sporo z analizą tego wszystkiego. Przykładam dużą wagę do stolików przy których siedzę. Mam spory wybór więc powinienem z niego korzystać. Jednak dzisiaj nie mam nastroju do gry. Sesje poprawne (w miare, nie obeszło się bez bardzo głupich zagrań) i wychodziłem w okolicach zera bo albo początek popsułem i odrabiałem straty albo byłem 200bb pod EV. Może to mnie zniechęciło do cięższego grindu dzisiaj. Jednak mam cel i nie mogę tego czasu przeznaczyć na coś innego więc przeglądam ręce. Troszke zaniedbałem to ostatnio. Wynika to z moich przemyśleń (nie do końca słusznych), że na tą chwilę nie warto doskonalić swojej gry bo już troszke liznąłem teorii i jak będę szukać/uczyć się zbyt zaawansowanych rzeczy nie przełoży się to na poprawę moich wyników. Dlaczego? bo to NL2 i jak kochana rybka znajdzie powód aby sprawdzić mnie to i tak zrobi bez względu na wszystko, ich zagrania są tak irracjonalne, że tracę wiarę w jakiekolwiek taktyki. Dwa ostatnie dni to gra nową (dla mnie, o dziwo wcześniej kombinowałem bo pewnie chciałem być fajny) metodą 3x6. Preflop bez zmian: 18/15, post flop mając overpare/monstera nie bawie się w żadne fortele tylko gram linią: flop bet 66% puli, turn bet 66% puli, river bet 66% puli. Jeżeli board jest niebezpieczny to się kilka razy zastanawiam czy raise ze strony przeciwnika jest groźny, jeżeli tak po prostu odpuszczam (over para, dwie pary, trójka - nie ma znaczenia) - w przeciwnym wypadku gram swoje. Tą metodą w przeciągu 2,5k rąk z wyniku -13$ wyszedłem na +5$. Dzieją się cuda jak tak gram. Być może wynika to z mojej agresji. Przeciwnicy albo bardzo głupio blefują myśląc, że jak tak rzadko gram to łatwo mnie zrzucą ( później wkleję pare rąk) albo sprawdzają wszystkie bety aż do river i się poddają. Im więcej tych akcji widze tym bardziej jestem załamany faktem, że wciąż siedzę na tym limicie. I do tego często jestem pod kreską

Moja ulubiona perełka:

Hero (UTG): $2.52 (126 bb)
MP: $2.10 (105 bb)
CO: $0.14 (7 bb)
BTN: $0.59 (29.5 bb)
SB: $3.20 (160 bb)
BB: $3.12 (156 bb)

Preflop: Hero is UTG with 9 :club:8 :club:
Hero raises to $0.08, MP calls $0.08, CO raises to $0.14 and is all-in, 2 folds, BB calls $0.12, Hero calls $0.06, MP calls $0.06

Flop: ($0.57) 6 :heart: 7 :club:5 :spade: (4 players, 1 is all-in)
BB checks, Hero bets $0.36, MP calls $0.36, BB raises to $2.98 and is all-in, Hero calls $2.02 and is all-in, MP calls $1.60 and is all-in

Turn: ($7.29) 7 :spade: (4 players, 4 are all-in)
River: ($7.29) 9 :diamond: (4 players, 4 are all-in)

Results:

Spoiler

$7.29 pot ($0.26 rake)
Final Board: 6 :heart: 7 :club: 5 :club: 7 :spade: 9 :diamond:
Hero showed 9 :club:8 :club: and won $7.03 ($4.51 net)
MP showed Q :heart: A :spade: and lost (-$2.10 net)
CO showed 5 :heart: 4 :heart: and lost (-$0.14 net)
BB showed K :heart: K :spade: and lost (-$2.52 net)

Hero (SB): $1.61 (80.5 bb)
BB: $2.90 (145 bb)
MP: $2.93 (146.5 bb)
CO: $2.40 (120 bb)
BTN: $2.03 (101.5 bb)

Preflop: Hero is SB with J K
MP folds, CO calls $0.02, BTN calls $0.02, Hero raises to $0.10, BB folds, CO calls $0.08, BTN folds

Flop: ($0.24) T Q Q (2 players)
Hero checks, CO bets $0.18, Hero calls $0.18

Turn: ($0.60) 9 (2 players)
Hero checks, CO bets $0.16, Hero raises to $0.32, CO calls $0.16

River: ($1.24) 6 (2 players)
Hero bets $0.40, CO raises to $0.92, Hero raises to $1.01, CO calls $0.09

Results:

Spoiler

$3.26 pot ($0.11 rake)
Final Board: T Q Q 9 6
Hero showed J K and won $3.15 ($1.54 net)
CO showed 8 J and lost (-$1.61 net)

CO: $2 (100 bb)
BTN: $4.98 (249 bb)
SB: $7.64 (382 bb)
BB: $0.80 (40 bb)
Hero (MP): $2.07 (103.5 bb)

Preflop: Hero is MP with A A
Hero raises to $0.08, CO folds, BTN calls $0.08, 2 folds

Flop: ($0.19) 8 6 J (2 players)
Hero bets $0.11, BTN raises to $0.22, Hero calls $0.11

Turn: ($0.63) 5 (2 players)
Hero bets $0.40, BTN calls $0.40

River: ($1.43) 6 (2 players)
Hero bets $1.37, BTN calls $1.37

Results:

Spoiler

$4.17 pot ($0.15 rake)
Final Board: 8 6 J 5 6
BTN showed J 9 and lost (-$2.07 net)
Hero showed A A and won $4.02 ($1.95 net)

Patrzę i nie wiem czy w ogóle jest sens próbować wyciągać wnioski z gry bo co nie zrobie i tak w pewnym momencie znajduje się wirtuoz pokerowy który calluje wszystko co podrzucę ze swoją najniższą parą aż do SD. Uodporniam się na głupotę, ale nie chcę sam w pewnym momencie stać się takim jak ludzie z którymi gram a patrzę co oni robią i mi to później w głowie zostaje! Tym oto zarozumiało-pesymistyczno-głupim akcentem zakończę dzisiejszego posta i ide coś zrobić z bolącą głową.

Odpowiedz
Cytat

Aż coś napiszę :P

Na NL2 ludzie rzeczywiście grają irracjonalnie. Już na NL5 grało mi się znacznie lepiej i czułem większe ogarnięcie gry. Co jednak nie oznacza, że powinieneś zaprzestawać nauki nowych rzeczy. Jestem pewien, że wszystkich materiałów dla micro jeszcze nie przerobiłeś i co prawda levelowanie albo poluźnianie range'u stackowania się pre-flop vs UTG w odróżnieniu od BvB nie jest czymś, co Cię będzie interesowało, to jednak kiedyś wejdziesz na te wyższe limity i dobrze by było, żeby podstawowe koncepty oraz zalążek bardziej zaawansowanych nie był Ci obcy. W końcu forum oceny rąk na NL2-5 też po coś istnieje i tutaj też obowiązują pewne bardzo jasne zasady jak grać, by wygrywać.

Dalej. Co do rozdań.

Ad. 1:
98s z UTG? Srsly? Dobieranie OOP do drawów to naprawdę nie jest coś przyjemnego. Później ta ręka gra się już sama.

Ad. 2:
Min-raise na Turnie?! Nie min-raise'uj właściwie nigdy na NL2, takie zagranie nie wyciąga value, nie daje odpowiednich oddsów Tobie vs draw przeciwnika, a więc nie chroni Twojej ręki i bóg wie co jeszcze. W ogóle zależy od przeciwnika i jego agresji, ale będąc OOP na unka tutaj donkuję Turna, żeby wyciągać value. I znowu ultra-niski bet na River... no ale chyba chcesz wyciągać value, prawda? To czemu ten sizing?

Ad. 3:
Sizing beta na tym Flopie jest bardzo zły. Flop jest mega scary i bardzo dużo drawów na nim leży, sizing spokojnie może być do .16-.17, a on i tak będzie callował znaczną ilość rąk. Na jego raise masz re-raise/ship, na pewno nie call i rozdawanie darmowych kart, którymi on może uzupełnić swoje drawy.

Jak widzisz, nie wiesz jeszcze wszystkiego o tej grze, bo takie błędy, które Ci wytknąłem to są uber podstawy. Nie przestawaj się uczyć i powodzenia na stolikach _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
sniokers Autor wątku
sniokers
Oldschool Grinder

@up

Oczywiście, że wiem wszystko, tylko wtapiam się w tłum.
Nikt nie wie czy z UTG utwieram AA czy 98s więc i tak mogłem trzymać się wersji, że mam asy :pokerface: Co do 2 ręki to chciałem wyciągnąć coś więcej od niego, ale nie miałem pomysłu jak to zrobić. Za 3 rękę będę się biczować dzisiaj! Obiecuje.

Wczoraj i dzisiaj pograłem troszke zooma. Bajeczna sprawa. Dzięki temu mogłem pogodzić akcję z graniem wąskim zakresem i na dodatek robić to dochodowo i odrazu widzieć efekty (teoretycznie. Oddawać moje 4 stacki!). Chyba to będzie mój sposób na szybkie zbudowanie rolla na nl2, pod warunkiem, że czas zaoszczędzony dzięki dużemu tempu gry poświęcę na wyprowadzanie się z błędu, że jestem za dobry na grę na tych limitach.

Co do nauki. W mojej głowie ostatnio buszuje (nie wiem skąd się tam wzięło) pragnienie by ktoś mnie zamknął i zaczął wpychać do głowy potrzebną wiedzę. Bardzo wygodne, tak jakbym sam nie mógł zacząć nad tym pracować.

Ogólnie mam bardzo dziwny nastrój, nie typowy jak na mnie. Na koniec dorzucam rękę w której się kompletnie pogubiłem :f_cry: byłem bezradny. Ma ktoś pomysł jak trzeba to rozegrać?

Hero (BTN): $2.69 (134.5 bb)
SB: $2.23 (111.5 bb)
BB: $2.02 (101 bb)
UTG: $1.99 (99.5 bb)
MP: $2 (100 bb)
CO: $5.62 (281 bb)

Preflop: Hero is BTN with 7♦7♣
3 folds, Hero raises to $0.08, SB calls $0.07, BB calls $0.06

Flop: ($0.24) 7♥ 7♠ 8♠ (3 players)
SB checks, BB checks, Hero bets $0.10, SB folds, BB raises to $1.94 and is all-in, Hero folds

Odpowiedz
Cytat
martelo777
PokerStrategist

Zrobiłeś missclick fold z tymi siódemkami, czy świadomie foldowałeś karetę?

Odpowiedz
Cytat