Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Journey of micro grinder

240 Posty
38 Użytkownicy
0 Reakcje
7,680 Wyświetlenia
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok, mam nastroj na wpis, wiec:

Lipiec byl ogolnie rzecz biorac nienajgorszy. Powinienem wrzucic 3 graphy.

#1 BSS NL25 SH

Prawie caly miesiac jechalem pod 0, prawie caly miesiac pod EV, ale na koncu troche przyzarlo. Anyway winrate oczywiscie nie jest satysfakcjonujacy, ale moglo sie zakonczyc jeszcze gorzej.

#2 MSS NL50 SH

Zaczalem to grac, zeby pod koniec miesiaca dogonic rakerace (jeszcze nie wiem czy mi sie udalo, ale na 90% tak). Myslalem nawet przez moment, ze MSS zatrzyma mnie na moment, ale jednak nie - wole 100bb, wszystkie 3 streety i 'spokojna' gre preflop, bez flipowania 10 razy na sesje.

Plusem grania MSS na NL50 bylo to, ze przyzwyczailem sie do sizingow na nowym limicie i zauwazylem, ze tamci regularsi wcale nie sa duzo lepsi od tych z nl25, a fishow nadal jest w miare duzo. Wiec granie MSS na pewno nie bylo dla mnie zle.

#3 BSS NL50 SH

Pierwsza czesc wykresu to shoty z NL25 -> NL50. Rozdania wrzucalem tutaj na bloga, wiec raczej nie bede nic dodawal. Druga czesc wykresu, od 1221 handa, to shoty z NL50 MSS na NL50 BSS. Znowu oczywiscie nie mialem tyle BI ile chcialem (~20), ale tak jak pisalem - przy mss zdazylem sie przyzwyczaic i aktualnie gra mi sie super komfortowo, a razem z rb i winnings w sierpniu mam teraz dosc spokojne ~30bi.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Odkopie bloga i wrzuce czasem jakiegos handa, bo nikt na IRCu nie chce ze mna o pokerze gadac ;[

Przenioslem sie kilka dni temu na Starsy, zeby wyrobic na poczatku first depo (pozniej sie zobaczy, ale na razie mi sie podoba pomimo slabego poczatku). Soft to 10 leveli wyzej w porownaniu do EVP, ale Starsy kazdy zna, wiec nie ma co pisac.

Zagralem dopiero 1,5k i na razie gra wydaje sie byc agresywniejsza, a przeciwnicy tak jakby mniej grali fit or fold. No, ale na takiej probce odbior moze byc bardzo zaklocony wariancja, wiec napisze wiecej jak chociaz troche pogram.

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.25(BB) Replayer
SB ($27.72)
BB ($27.63)
Hero ($25)
UTG+1 ($23.05)
CO ($31.21)
BTN ($14.35)

Dealt to Hero 6♠ 6♥

Hero raises to $1, fold, CO calls $1, fold, fold, fold

FLOP ($2.35) 6♦ 7♣ 8♦

Hero bets $1.79, CO raises to $4.70, Hero raises to $13.75, CO raises to $30.21 (AI), Hero calls $10.25 (AI)

TURN ($50.35) 6♦ 7♣ 8♦ 7♦

RIVER ($50.35) 6♦ 7♣ 8♦ 7♦ T♦

Przeciwnik unk, mialem na niego chyba kilka handow i gral 30/0 czy cos takiego.

Nie lubie takich spotow, bo w teorii nie mamy EV- stack offa na takim boardzie vs. unk, ale w rzeczywistosci nigdy nie mamy wiecej niz ~55%, a na tight stack off range typow, ktorzy pasywnie beda grali combodrawy, czasami jestesmy super zdominowani.

Z 77 to jest latwy jam, ale mysle, ze moglem tutaj foldowac to 66 i nie bawic sie w flipowanie buy inami.

szuwar69
Elite Grinder

bardzo latwy 3bet/call imo z 66 (flop)

hahaUnaab
Oldschool Grinder

Nie widzę nic bardzo łatwego w tym, bo prawda jest taka, że jesteś mocno ahead tylko na 78, a na range tak jak napisal snite nie masz super fajnego spota.

Problem w tym że na unknowna nie masz innej opcji tego rozegrania. Myślę że też zbyt konserwatywnie zakładasz range przeciwnika. Po pierwsze to jest idealny spot do bluff-raise'u a fishe też przecież czasami bleffują,więc często sporo dead money zgarniesz.
Zgadzam się że na jego stack off range jesteś z tyłu ale po 3betcie nie masz opcji na fold a overall to jest huge +EV spot. Masz tutaj min 55% na jego stack off range jak dodasz jakiś random spazz u fisha z jakimś gutshotem to nawet więcej, często zgarniesz pule uncontested vs jego bluffy na flopie.
Callować jego raise na takim flopie nie możesz, zwyczajnie zbyt dużo kart jest dla ciebie złych do tego on może wtedy idealnie rozegrać swoje equity na turn i river.

hahaUnaab
Oldschool Grinder

Ale ja nigdzie nie mówiłem, że kiedykolwiek to folduję w HU, mówię tylko, że nie jestem super szczęśliwy jak się tam stackuje :)

szuwar69
Elite Grinder

Nie napisalem, ze jestem duzo z przodu na stackoff range rywala, tylko ze to jest super latwy spot dla mnie bo tak naprawde nie moge zrzucac tam seta i nie widze innej opcji niz 3bet/call.

hahaUnaab
Oldschool Grinder

Czyli reasumując bardzo latwym spotem jest flipowanie kasy :) Ja sądze, że jeżeli przeciwnik jest solid to my jesteśmy tam z tyłu, bo on nie będzie się tam stackował z niczym gorszym niż monsterdraw. Do tego niekoneicznie musi callować 87s preflop, tak samo T9s, jeżeli nie calluje sc to znaczy, że nie ma tam drawów poza jakimiś AdJd, KdQd i 99, TT, które mają za mało equity by je stackować. I wtedy wyglądamy tragicznie.

szuwar69
Elite Grinder

tylko ze unk na nl25 moze miec tam naprawde mase smieci, i moze przebijac flop z roznymi smieciowymi rekami. widzisz tam inna opcje niz zagral hero? jesli nie to jest to po prostu super latwy spot (dla mnie na unka z nl25 taki jest)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

@franeczek
Sadze, ze nie bedizemy zbyt czesto na tego typu boardach dostawali blefow. On jest na to zbyt skoordynowany, bluffer czesto pomysli, ze nie bedzie mial duzo FEQ. Przynajmniej tak mi sie wydaje, bo naprawde super rzadko widzialem czyste blefy na takiej strukturze. Semi-blefy jednak bardzo czesto i z tym na pewno sie zgodze.

Ja caly czas jestem podobnego zdania co hUn, stack off niby zawsze sie wydaje EV+, ale to nie jest latwy spot i w foldowaniu tego nie widze nic zlego. Chociaz nastepnym razem pewnie i tak znowu shipne tak samo :P

Odrywajac sie od tego handa, dwa imo fajne spoty vs. semi-unk regularsi ze Starsow. Ciekawe jest to, ze nie moge sobie przypomniec, zebym na Everku chociaz raz dostal taki raise.

$0.10/$0.25 No Limit Holdem
3 Players
Hand Conversion Powered by weaktight.com

Stacks:
BTN ($40.35)
SB ($25)
Hero (BB) ($25.70)

Pre-Flop: ($0.35, 3 players) Hero is BB Q♥ A♦
BTN raises to $0.75, SB folds, Hero raises to $2.75, BTN calls $2

Flop: 2♦ K♥ 6♣ ($5.60, 2 players)
Hero bets $2.75, BTN raises to $6.25, Hero calls $3.50

Turn: 5♣ ($18.10, 2 players)
Hero checks, BTN checks

River: 9♦ ($18.10, 2 players)
Hero bets $4.75, BTN folds

Final Pot: $22.85
Hero shows
Q♥ A♦

Hero wins $21.96 (net +$8.21)

BTN lost $9

$0.10/$0.25 No Limit Holdem
6 Players

Stacks:
UTG ($23.50)
UTG+1 ($25.42)
CO ($36.08)
Hero (BTN) ($31.49)
SB ($6.25)
BB ($6.33)

Pre-Flop: ($0.35, 6 players) Hero is BTN A♠ 7♥
2 folds, CO raises to $0.75, Hero raises to $2.50, 2 folds, CO calls $1.75

Flop: 5♥ 4♦ J♠ ($5.35, 2 players)
CO checks, Hero bets $2.75, CO raises to $6.50, Hero calls $3.75

Turn: 8♥ ($18.35, 2 players)
CO checks, Hero bets $6.25, CO folds

Final Pot: $24.60
Hero shows
A♠ 7♥

Hero wins $23.70 (net +$8.45)

CO lost $9

_biggrin:

Mysle, ze nie trzeba duzo tlumaczyc. To moze sie wydawac bardzo fancy, ale raise na takim boardzie, z takim sizingiem, w 3bet pot NIGDY nie repuje niczego. I jestem prawie pewny, ze jezeli calluje ten raise na flopie, to w wiekszosci czasu oni sie po prostu poddadza na kolejnych streetach.

#2 to easy play z pozycja, w #1 zastanawaim sie, czy ten bet na river byl potrzebny i czy nie lepiej zagrac check... check/call? Chociaz pewnie nie dostaniemy tam i tak betu.

szuwar69
Elite Grinder

foldowanie seta w tamtej sytuacji NA NL25 to tragedia, ale to tylko moja opinia.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ok Szuwar, wiec jaki stack off range przypisalbys unkowi w tym spocie?

szuwar69
Elite Grinder

wyzsze sety, strity, flush drawy (tak), rece typu parka + oesd (np 89), overparki (np flatowane AA pre), dwie parki
nie chodzi jednak o sam stackoff range, a o rece ktore przeciwnik moze raisowac dla blefu przez co jest mnostwo dead money (tak, mysle ze dosc czesto moga blefowac na tym flopie)

moze wydaje Ci sie ze przesadzam, ale takie jak gralem nl25 to takie rzeczy byly raczej na porzadku dziennym. nawet jesli jego stackoff range bedzie sporo wezszy niz napisalem, to jakies randomowe blefy itd generuja dead money przez ktore uwazam ze nie mozemy uciec tutaj z setem

PS. Przy zalozeniu ze przeciwnik bedzie solid i bedzie stakowal bardzo bardzo tight tak jak to napisal HahaUnaab czyli monster drawy, strity, wyzsze sety (i dodatkowo nie bedzie blefowal ) to oczywiscie mozemy foldowac, tyle tylko ze takie zalozenie na unka z nl25 jest po prostu smieszne

smajlo
PokerStrategist

jak mam seta na unka to pakuje jak najszybciej kase do puli:) na nl25 nie ma co zrzucac tyle nauczylo mnie doswiadczenie :) chociaz mistrzem nie jestem

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Ostatnie slowa co do tej reki. Szuwar, o wiele lepiej wyjdziesz chyba dajac unkowi zazwyczaj bardziej tight range niz nie. Grajac na P* wiekszosc unkow, jezeli tylko maja pelne stacki, stara sie grac tagopodobnie. Obv wiekszosc nich jest slabych, ale niekoniecznie stackuja sie z FD. No ale ok, nie sfoldowalem seta i nawet w pierwszym poscie napisalem, ze stackowanie sie tam jest zawsze EV+, wiec po czesci sie z toba zgodze.

Wlasnie mamy 12 minut nowego miesiaca wg softu Starsow.
Dziwie sie, ze nie jest mi szkoda wracac do szkoly, chyba poprawiony mindset zaakceptowal, ze i tak kiedys trzeba by bylo :D

Postaram sie zagrac w tym miesiacu te 1k/day, jak na razie odkad sie przenioslem na Starsy to mi wychodzilo, wiec po prostu to utrzymac + popracowac nad koncentracja i mysleniem podczas gry i bedzie super.

Polecam druga czesc GTO Destrukta. Produkcja uswiadomila mi, ze ostatnio gralem totalnie sztampowo, trzymajac sie okreslonych linii i nie wybiegajac za bardzo za nie. Tak jak pisalem wyzej, postaram sie teraz bardziej koncentrowac na grze i pobawic sie z regami. Zatesknilem troche tylko za Everestem, gdzie na bardzo malym player poolu mialem na kazdego regularsa spora probke, co na Starsach jest nie do osiagniecia :/

siweq86
Oldschool Grinder

Witaj,

co do 66
Czy ty przypadkiem nie napisałeś, że przeciwnikiem miał staty w stylu 30/0. Z tego rzadko już wyjdzie reg więc w teorii on może stacknąć 99+ aż do slowplayowanych asów, 67, 78, 86. Moim zdaniem na cały range unk fisza będziesz miał jakieś 50-55%

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Najpierw dzieki za posty, jak macie cos ciekawego do powiedzenia o rozdaniach to piszcie, ja jestem jak najbardziej otwarty na (otwarta) dyskusje. ;)

Reka z sesji, ktora wlasnie skonczylem.
Absolutny unk, 0/0 po 1 handzie :f_rolleyes: Nie wiem ile gral stolow, zablokowane wyszukiwanie.

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.25(BB) Replayer
SB ($16.02)
Hero ($25)
BTN ($26)

Dealt to Hero A♦ A♠

BTN raises to $0.50, fold, Hero raises to $1.75, BTN calls $1.25

FLOP ($3.60) 8♦ J♥ 7♥

Hero bets $2.56, BTN raises to $5.50, Hero ?,

Troche podobny spot do tego seta o ktorym byla dyskusja. Ja co prawda mam overpair, a tam mialem seta, ale na tym boardzie moim zdaniem (tak przynajmniej mi sie wydaje z wlasnego doswiadczenia, bo widze ze wczesniej koledzy spodziewali sie blefow na 678fd czego ja nie widzialem) bedziemy dostawali o wiele wiecej blefow. No i sizing jest mniejszy, co tez ma znaczenie.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

$0.10/$0.25 Ante $0.05 No Limit Holdem
6 Players

Stacks:
UTG ($62.35)
UTG+1 ($58.10)
CO ($66.99)
BTN ($46.24)
Hero (SB) ($25.35)
BB ($68.37)

Pre-Flop: ($0.65, 6 players) Hero is SB 10:club: 10:diamond:
1 fold, UTG+1 raises to $0.50, 1 fold, BTN calls $0.50, Hero raises to $2, 1 fold, UTG+1 calls $1.50, 1 fold

Flop: 8♠ 6♠ 4♠ ($5.05, 2 players)
Hero bets $3.50, UTG+1 calls $3.50

Turn: Q♥ ($12.05, 2 players)
Hero checks, UTG+1 bets $11, Hero goes all-in $19.80, UTG+1 calls $8.80

River: 9♦ ($51.65, 2 players, 1 all-in)

HM popup kolesia:

Spoiler

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez kinol
[...]bylbym wtedy niezlym kozakiem z wykresem na 20k rozdan(jak wiekszosc ludzi, ktorzy chwala sie wykresami)[...]

:f_thumbsup: :f_thumbsup: :f_thumbsup:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Siema.

Od przejscia na Starsy gram bardzo regularnie, co mi sie podoba. Szkola ani troche nie przeszkadza mi w zajmowaniu sie pokerem, wrecz odwrotnie - moj dzien jest lepiej zorganizowany, a wstajac jak inni ludzie (czyt. przed 16) czuje sie zdecydowanie lepiej. :f_grin: Plan lekcji i zajecia w aktualnej klasie sa o wiele lzejsze niz we wczesniejszych klasach, wiec moge spokojnie w domu poswiecac wiekszosc swej energii na sprawy pokerowe.

Oprocz regularnosci w grze, mam zajebiste wyniki. Pierwszy dobry upswing od pol roku. Pozwolilo mi to wejsc na NL50 (miejsce gdzie zaczynaja sie wieksze swingi na wykresie) i siedziec tam aktualnie z bardzo solidnym rollem (+35BI). Dzisiaj zrobilem ostatni planowany cashout w tym roku, wiec licze, ze w najblizszym czasie uda mi sie jeszcze bardziej zboostowac rolla. Tym bardziej, ze mam do wyrobienia jeszcze 3/4 first depo i nie uwolnilem nic z FPP.

P* w moim odczuciu znacznie rozni sie od innych, mniejszych platform.

Przede wszystkim, z jednej strony jest wiekszy odsetek regularsow do fishy niz w porownaniu np. z Everestem. Z drugiej strony, jezeli na EVP byl regulars, to prezentowal zazwyczaj jakis poziom. Na Starsach jest masa regularsow, ktorzy ogladneli kilka filmikow, staraja sie grac TAGa, ale nie maja absolutnie pojecia po co klikaja w guziczki -> robia nawet na unknowow strasznie glupie rzeczy. A dzieki player poolowi mozna miec naprawde dobre table selection, przez co unikanie ogarnietych tagow to nic trudnego. No i oczywiscie soft, ktory w porownaniu do innych platform na ktorych gralem jest GENIALNY. Masa przydatnych opcji (i kilka mniej przydatnych, ale takich ktore tez ciesza), swietny wyglad i bardzo szybkie dzialanie.

Na razie uwazam przejscie na Starsy za zajebista decyzje, chociaz trudno zebym narzekal na soft majac dobrego upa :)