Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

FISH Blog --> NL SH Micro Stakes + Self improvement

248 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
5,197 Wyświetlenia
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

A u mnie nic ciekawego ;) Powolutku idę do góry, czytam te artykuły, chociaż przebijanie się przez ściany tekstu nie sprawia mi już takiej frajdy jak kiedyś :P Mimo tego dalej będę je czytał. Najwięcej korzyści w rozwoju widzę dzięki ocenie rąk, które wrzucam do oceny i analizy - Thorek odwala kawał dobrej roboty i dzięki Niemu poprawiam swoją grę. Gram przy 6 stołach i tak już chyba zostawię. Ilość rąk na sesję jest wystarczająca, nie przemęczam się i na nudy też nie narzekam. Sesje gram po 60-120 minut max.
Jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia, ale z czasem będzie ich coraz mniej, albo inaczej - z czasem coraz więcej z nich opanuję :P
Mam trochę swoich planów na Nowy Rok. Mam nadzieję, że wytrwam w ich realizacji i uda mi się je "zaliczyć" ;)

Napisane przez Grigo92
Jako, że swoją "zabawę" z pokerem jestem zmuszony dzielić z innymi obowiązkami to wziąłem to pod uwagę oraz troszkę o tym wspomnę.

Cele główne na 2012 rok:
:spade: Przygotować się solidnie do egzaminu zawodowego na kierunku Technik Elektronik i zdać obie części: teoretyczną i praktyczną na jak najwyższe wyniki
:spade: Przygotować się porządnie i zdać jak najlepiej maturę
:spade: Dostać się na studia: Automatyka i Robotyka na Politechnice Śląskiej

Cele pokerowe:
:spade: Kontynuować swoją przygodę z pokerem
:spade: Grać przynajmniej 10 godzin tygodniowo
:spade: Nie przestawać uczyć się teoretycznych aspektów gry
:spade: Pracować nad pokerowym mindsetem, którego zawsze zaniedbuję
:spade: Wejść na NL 10 i stać się tam wygrywającym graczem, dominować te stawki z wynikiem ~10BB/100
:spade: Wyrobić sobie pokerowe myślenie, m.in. układanie planu na całą rękę jeszcze przed flopem, dokładna analiza każdej sytuacji w oparciu i zmienne, nie wciskanie na siłę schematów do gry, więcej myślenia matematycznego, komfortowa gra przy 6 stolikach
:spade: Dobrze się bawić, nie myśleć o możliwych zyskach i bieżących stratach
:spade: Osiągnięcie i utrzymanie Statusu Złotego na PS

Cele poboczne:
:spade: Więcej sportu: grać regularnie w kosza, jeździć na rowerze, ćwiczyć w domu
:spade: Zdrowsza dieta, ograniczyć albo usunąć chipsy itp.
:spade: Być bardziej towarzyskim, milszym dla ludzi
:spade: Zadbać o relacje damsko-męskie
:spade: Pracować nad lenistwem

Pozdrawiam :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Szulecm
Oldschool Grinder

technik elektronik mowisz
potrzebuje taki miniaturowy zmniejszacz napiecia z 7 na 5 volt zeby to wytrzymalo 5 amperow

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale pewnie by mi się udało. Pytanie tylko czy opłacałoby Ci się na to czekać aż zrobię i płacić, jak pewnie za grosze takie coś kupisz i będzie solidnie wykonane :)

Witam oficjalnie w Nowym Roku. Bierzemy się do roboty :challenge

Odpowiedz
Cytat
czajs
PokerStrategist

Napisane przez Szulecm
technik elektronik mowisz
potrzebuje taki miniaturowy zmniejszacz napiecia z 7 na 5 volt zeby to wytrzymalo 5 amperow

http://sklepelektroniczny.com/product-pol-4530-LM-1084-5V-Stabilizator-5A-TO220.html

powodzenia w nowym roku:)

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Niestety moje doświadczenie ze stabilizatorami jest mizerne. Nie robiłem takich rzeczy.

Dzisiaj byłem na treningu mindsetowym, na którym Lechrumski elegancko wszystko przedstawia. Chyba będę do Niego częściej wpadał. Świetna atmosfer,a podejście, profesjonalna wiedza. Dzisiaj było o złotych zasadach mindsetowych:

Zlote zasady mindsetowe
1) Noworoczne postanowienia
2) Mysl dlugoterminowo
3) Badz zorientowany na decyzje
4) Pamietaj o nauce gry i mindsecie
5) Badz szczery z samym soba
6) Ucz sie zrozumienia a nie pamietania
7) Akceptuj ryzyko
8) Wez odpowiedzialnosc
9) Bierz feedback z otoczenia
10) Badz wszechstronny
11) Badz kreatywny
12) Kochaj to co robisz
13) Badz wytrwaly i zdeterminowany
14) Pracuj madrze
15) Ucz sie inteligencji finansowej
16) Dobieraj sobie odpowiednich partnerow

Dzięki Niemu chyba zacznę trochę inaczej patrzeć na niektóre kwestie.
Przede wszystkim myślenie. Nie skupianie się na dążeniu do osiągnięcia NL xx, do konkretnego winrate, do narzuconego volume czy co tam jeszcze można... Spróbuję traktować pokera jako hobby, któe jednak traktujębardzo serio. Chcę się dalej w tym rozwijać, żeby z czasem stać się z amatora hobbysty - zawodowcem.
W trakcie treningu mowa była o Stevie Jobsie. Ikona sukcesu, ciężkiej pracy i spełniania marzeń. Chciałbym przeczytać tę najnowszą książkę o Jobsie, w której jest sporo wartościowych rzeczy. Niestety teraz nie mogę sobie pozwolić na jej zakup, ale chciałbym ją pożyczyć :) To mój plan na najbliższe dni, tygodnie. Człowiek legenda, z pewnością dowiem się wielu mądrych rzeczy.
Chcę być otwartym na nowe rzeczy, nie wiadomo co mi się w życiu przyda - to moje obecne motto!

Wkrótce przygotuję solidny wpis na blogu, bo mam trochę przemyśleń :)

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Kolejny stopień "milowy" osiągnięty: bankroll 72,70$ :fuckyeah
Mam nadzieję, że teraz coraz lepiej będzie to wyglądało.
Fajnie, że obecnie jestem na + i trochę oddaliłem się od tego break even 50$.
Jednak oprócz finansowej poprawy dostrzegam także inne korzyści, może nawet istotniejsze.
Jak zakładałem Bloga to byłem jeszcze zielony, zupełnie. Podejmowałem więcej błędów niż grałem poprawnie. Obecnie wygląda to trochę lepiej.
Dzięki prowadzeniu Bloga zmobilizowałem się do regularnej pracy nad grą, ale także nad sobą.
Nauczyłem się zarządzania swoim wolnym czasem, regularne wpisy + Session Reviews sprawiły, że musiałem wygospodarować trochę czasu i dzielić go z zachciankami i... lenistwem.
Poskramianie lenistwa to kolejny sukces i zarazem postanowienie. Krok po kroku z lenia patentowanego staję się człowiekiem aktywnym, pracowitym i chcącym osiągnąć coś w życiu, a nie tylko patrzeć z boku.
Oprócz pracy nad teorią pokera zmieniam się także na innych polach. Samokontrola, koncentracja, wyznaczanie celów, podział zadań, myślenie, osobowość, nastawienie do otoczenia. Pewnie znalazłoby się tu jeszcze więcej aspektów, które zmieniają się - miejmy nadzieję na lepsze - w miarę jak brnę do przodu.
Kolejną bardzo ważną korzyścią oferowaną przez PS i tym samym mój Blog jest wsparcie. Mam na myśli wsparcie psychiczne, motywację, słowa otuchy i krytyki, tej pozytywnej.
Niestety w swoim życiu codziennym nie mogę liczyć na jakiekolwiek wsparcie. Rodzinie nawet nie mówiłem o swoim hobby. Znajomi wiedzą, ale odnoszą się do tego sceptycznie, a nawet niekiedy z pewną ironią. Wg nich poker to albo gra oparta na szczęściu, albo maszynka do trwonienia pieniędzy. Jak już mowa o kasie to tu jest kolejny problem... ciągle te pytania; ile już wygrałeś, ile zarabiasz, kiedy wypłacasz... Dlatego praktycznie wcale nie mówię o pokerze i tym co robię w wolnym czasie.
Z tych powodów bardzo doceniam Wasze wsparcie, bo bez niego już dawno roztrwoniłbym kasę albo odinstalował soft.
Fajnie, że poker oferuje mi również indywidualny rozwój charakteru i pracę nad sobą na wielu płaszczyznach. Mam nadzieję, że dalej będę pracował nad sobą i z czasem stanę się nie tylko wygrywającym graczem na wyższych limitach, ale również lepszym człowiekiem.

Tyle tytułem wstępu. Nie bójcie się, tylko sobie żartuję. Chciałbym napisać kilka słów o najbliższych planach.
Przede wszystkim chcę grać jak najwięcej i jak najlepiej, dużo myśleć, kombinować, grać w skupieniu, podejmować przemyślane decyzje EV+.
Trochę zaniedbałem teorię, głównie artykuły. Chciałbym powrócić do ich czytania, muszę sobie postanowić dokładną analizę konkretnego artykułu raz w tygodniu albo pracę nad konkretnym zagadnieniem raz w tygodniu.
Nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądało organizacyjnie, bo mam też trochę nowych obowiązków.
Rozpocząłem konkretne przygotowania do matury. Za przykładem Lechrumskiego, który na treningu mówił o 6-dniowym tygodniu pracy, będę teraz pracował takim trybem. Od poniedziałku do piątku bieżące obowiązki szkolne, gra w pokera, Session Reviews. W każdą sobotę robię 1 arkusz maturalny z matematyki. Do tego opracowuję 1 zagadnienie teoretyczne z pokera. W planach mam także sobotnie powtórki do egzaminu zawodowego + nauka słówek z angielskiego, ale nie wiem czy części z tego nie przełożę na niedziele, zobaczymy jak dużo czasu będę potrzebował na to wszystko - nie chcę przecież spędzać 10 godzin nad książkami w każdą sobotę, bo przepracowywanie się do niczego nie prowadzi.
Mam jeszcze kilka rzeczy do zaplanowania, gł. organizację pracy.
A, zapomniałbym wspomnieć - mam tę biografię S. Jobsa, ale niestety w formacie mp3, a wolałbym jednak przeczytać niż posłuchać, spróbuję popytać w bibliotekach, może mi się poszczęści.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Kolejny stopień "milowy" osiągnięty: bankroll 72,70$

Kiedy wypłacasz ?

:nh

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Obecnie gra mi się wprost rewelacyjnie. 6 stolików to jest to! Optymalny volume.
Kolejny kroczek do NL4... bankroll 82,76$ :fuckyeah :fuckyeah :fuckyeah
Mam nadzieję, że to nie tylko chwilowy przypływ szczęścia. Dostaję trochę premium handów, z którymi udaje się coś ugrać. Może faktycznie czegoś się już nauczyłem :P
Mam jeszcze 42 dni na wyrobienie bonusu, a potrzebuję 49 Party Points, trochę mnie czas goni, ale powinienem dać radę bez większej napinki.
Wrzucam też 2 obrazki, enjoy!

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Ostatni post: Thorek - aż miałem stres przed wejściem do wątku :tongue:

Swoją edukację i rozwój w następnych miesiącach podzielę na 5 rzeczy, nad którymi będę pracował:
:spade: Poker
:spade: Matematyka, fizyka, przedmioty zawodowe, angielski + bieżące "bzdety"
:spade: Angielski indywidualnie
:spade: Tężyzna fizyczna
:spade: Praca nad sobą, mindset, charakter, postrzeganie świata i swoje nastawienie do niego

Jeszcze nie zaplanowałem dokładnie jak i kiedy będę realizował każde z w/w, ale obecnie pracuję już nad kilkoma z nich i w planach mam ułożenie sobie harmonogramu pracy.
Obecnie:
Uczę się na bieżąco. Robię 1 arkusz maturalny z matmy w tygodniu. Robię pompki 3 razy w tygodniu. Słucham audiobooka Walter Isaacson "Steve Jobs". W wolnym czasie gram w pokera, rozmawiam z ludźmi przez Internet, surfuję... po Internecie.
Wstępne plany:
Uczę się na bieżąco nowych rzeczy. W wolnym czasie gram w pokera, jak najwięcej. Robię pompki 3 razy w tygodniu. Robię brzuszki 6 razy w tygodniu. Pracuję nad mindsetem i ogólnie nad sobą w wolnych chwilach, np. słuchając audiobooków w drodze do/ze szkoły. W soboty zajmuję się 1 wybranym aspektem pokerowym i dogłębnie nad nim pracuję, powiedzmy 1-2 godziny. Również w soboty robię 1 arkusz maturalny z matmy oraz powtórkę z fizyki i przedmiotów zawodowych. Dodatkowo indywidualna praca nad angielskim, nie mam kasy, więc będę się samemu rozwijał. Mam 6-dniowy tydzień "pracy".
Muszę wypróbować kilka rzeczy, nie wiem jak to będzie, wyjdzie w praniu.
Z czasem opracuję optymalny system pracy nad sobą, z którego będę zadowolony. Wstępnie soboty wyglądają makabrycznie, ale cóż... we will see.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Napisane przez Grigo92
Ostatni post: Thorek - aż miałem stres przed wejściem do wątku :tongue:

Ciekawe kiedy będzie na moim blogu ostatni post Grigo92 :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Witam.
Kilka słów ode mnie.
Po pierwsze ciągle powiększam rolla, obecnie mam 90,34$ - jakoś to idzie. Problemem jest czas, jak zwykle. Mam go mało na grę. Pozostały mi 32 dni, aby wyrobić 44 PP points, co będzie trochę problematyczne. Zapewne w ferie, które zaczynają mi się końcem stycznia, pogram więcej, ale nie wiem ile dokładnie. Będę miał sporo pracy i z pewnością nie będę mógł grać po 12 godzin dziennie, żeby za wszelką cenę wyrobić bonus. Obecnie podjąłem się eksperymentu grania przy 9 stolikach. jestem do tego trochę zmuszony, ponieważ ucieka mi czas. Póki co ogarniam, nie ma jakiegoś zabójczego tempa i mam czas na przemyślenia.
Słyszałem, że full ringi nl4 na PP to porażka, mało graczy, same nity - oby to nie była prawda, bo pozostanie mi gra na nl2.
Plan na sobotę z pokerem w teorii - Donk bety.

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Pozostały mi 32 dni, aby wyrobić 44 PP points, co będzie trochę problematyczne.

Cześć Grigo. Nie podoba mi się twoje podejście w tym temacie. Nie wyrobisz bonus - trudno. Pamiętaj, nic na siłę, bo to może się obrócić przeciwko tobie i zamiast dodatkowego value będziesz miał przyczynę tiltu. Pozwolę sobie wkleić część artykułu o przyczynach tiltu, który kiedyś napisałem związany właśnie z tą kwestią.

Bonusy i promocje

Poker roomy kuszą graczy różnego rodzaju promocjami i bonusami. Nie ma nic złego w korzystania z tego typu „wspomagaczy bankrolla”, jednak należy korzystać z tego typu promocji z rozwagą i przy wyborze bonusu dokładnie przeanalizować wszystkie aspekty.

Poker roomy prześcigają się dając możliwość zarobienia sporej ilości gotówki wyrabiając bonus, ale wszystkie tego typu promocje wiążą się z regulaminem ustalanym przez poker room. Co za tym idzie nie zawsze większa wartość bonusu będzie dla nas korzystna. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na to, ile czasu będziemy mieli na wykonanie warunków bonusu. Często będą to 3 miesiące, ale czasami zdarza się, że poker roomy dają nam 1 lub 2 miesiące, a później bonus przepada. Istotne też jest, czy bonus przez nas wyrabiany, będzie wypłacany w ratach (jeśli tak, to w jakich), czy też jest to jednorazowa wypłata po wykonaniu warunków przedstawionych w regulaminie.

Czas oraz fakt, czy bonus jest wypłacany w ratach jest dla nas bardzo istotny, ponieważ może to mieć przełożenie na naszą grę. Decydując się na korzystanie z takiego bonusu, chcemy z niego wyciągnąć jak najwięcej, a w ekstremalnych wypadkach zarobić na nim cokolwiek. Problemu nie ma, gdy wszystko układa się po naszej myśli i gramy swoje nie myśląc o bonusie, aczkolwiek w życiu różnie bywa i musimy być przygotowani na wiele ewentualności, jak choćby najprostszy przykład z pokerowego podwórka, jakim jest downswing. Bywa, że w takich przypadkach czasami traci się chęć do gry i próbuje się odpocząć przez dzień czy dwa od pokera. Bywa i tak, że będziemy zmuszeni do zejścia na niższe limity zgodnie z zasadami bankroll managment.

Te wszystkie czynniki trzeba uwzględnić przy wyborze bonusowej kwoty i warunków jakie musimy spełnić. Nie zawsze najwyższa możliwa do zarobienia suma będzie dla nas najbardziej korzystna. W swoich rozważaniach należy przewidzieć ile czasu zajmie nam wykonanie warunków promocji, uwzględniając przy tym, niespodziewane wypadki losowe, które mogą nas odciągnąć od gry na kilka dni lub też zejścia na niższy limit, gdzie jak wiadomo punkty nabija się nieco wolniej.

Generalnie chodzi o to, żeby dobrać tak wysokość bonusowej kwoty i czas na jej wyrobienie, żeby mieć komfort psychiczny w postaci rezerwy czasowej. W przeciwnym wypadku narażamy się na pogoń za punktami, która może nas doprowadzić do sytuacji, w której nie będziemy mogli grać swojego A-game. Czasami zdarza się w takich sytuacjach, że gracze ignorują zasady bankroll managment, nastawiając się na wyrobienie warunków bonusu. Dużym błędem jest również próba gry w odmiany, o których niewiele wiemy. Zdarza się, że gracze no-limit Hold'em próbują w akcie desperacji decydują się grać fixed-limit, ponieważ szybciej można tam zdobywać punkty, potrzebne do zrealizowania warunków bonusu. Nie można doprowadzić do sytuacji, w której jesteśmy uzależnieni od wykonania warunków promocji i nie gramy z tego powodu swojego A-game. Jeżeli już taka sytuacja ma miejsce, to dla własnego dobra czasami trzeba odpuścić bonus lub jego część, żeby nie narazić się na całkowitą utratę bankrolla.

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

problem w tym, że wyrabiam bonus kapitału startowego od PS i muszę go wyrobić, bo inaczej stracę praktycznie wszystko, a nie mogę sobie pozwolić na własne wpłaty. Cieszę się, że się zatroszczyłeś i wstawiłeś ten fragment. jak na razie nie czuję się, żebym gonił za punktami, mimo że tak to mogło zostać odebrane. Po prostu kończy mi się czas i muszę wygospodarować więcej czasu na grę, a może nawet lekko podnieść volume, o ile nie będzie to utrudniało komfortowego grania, wtedy byłbym zmuszony do obniżenia volume.

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Spróbuj napisać ticket do naszego supportu, a nóż coś się da z tym zrobić. To jest zabezpieczenie głównie przed osobami, które dostają kapitał i w ogóle nie grają, a ty jednak ładnie grasz i dajesz od siebie trochę rake'u, więc PS chce cię mieć w swoich szeregach :). Nie wiem czy da się coś w tej spawie zrobić, czy kapitał przepada z automatu, ale warto spróbować. :)

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Dzięki, spróbuję! Najpierw przeczytam dokładnie zasady na jakich jest ten bonus, ale najprawdopodobniej zamrożona część, czyli prawie wszystko, przepada w razie niewyrobienia bonusu. I to jest raczej uzależnione od PartyPoker niż od PS.
Tak czy owak staram się dalej grać swoje A Game, a niżeli skupiać na punktach; muszę jedynie więcej grać, a nie opieprzać się :P

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

muszę jedynie więcej grać, a nie opieprzać się

I podrywać dópy :fuckyeah

Odpowiedz
Cytat
M4cko
PokerStrategist

Napisane przez Grigo92
:spade: Przygotować się porządnie i zdać jak najlepiej maturę
:spade: Dostać się na studia: Automatyka i Robotyka na Politechnice Śląskiej

Matura to nie wszystko. W tym roku na automę wystarczyło mieć 47 z podstawowej maty. Powyżej 60% z rozszerzenia już były stypendia także nie ma ciśnienia. Oczywiście mówię tutaj o AEI.
Z mojego doświadczenia powiem Ci, że i tak większość zapomnisz do października, także przede wszystkim liczy się podejście do pracy ( co procentuje w poksie :P)

Ciśnij dalej i wklejaj jak najwięcej rozdań! ;)
Pozdroo

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Niestety nie da się nic zrobić z czasem uwalniania mojego bonusu, więc albo zdążę, albo stracę. Zobaczymy.
Ostatnio trochę stoję w miejscu albo nawet lekko do tyłu, masa coolerów. Od takich KK vs AA pre-flop na Unka do top setów stackowanych na flopie, żeby gościowi doszedł jakiś tam draw przy oddsach 1:2 ;) Dodatkowo rzadko trafiam sety i callowanie pocketów mocno obciąża kieszeń. AK itp. też nie trafiają boardów. AA to 85% kradzieży blindów albo przy odrobinie szczęścia dochodzę do flopa i jakimś cbetem wyrzucam przeciwników.
Liczę, że wkrótce sytuacja się odmieni i znowu będę się chwalił pokonywaniem kolejnych stopni bankrolla :)
Od przyszłego poniedziałku mam ferie, trochę podgonię :D

Napisane przez erefkey

muszę jedynie więcej grać, a nie opieprzać się

I podrywać dópy :fuckyeah

:pokerface:

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Dzisiaj wreszcie jakaś sesja na taki sobie +, ostatnimi czasy ilość coolerów sprawiła, że przeważnie byłem na lekki + albo na minus :(
Obecnie brakuje mi 41 Party Points. Od poniedziałku zamierzam pograć trochę więcej, bo będzie czas.
Jeszcze mały bonusik ode mnie:

Spoiler

Royal Flush Girls :heart: :heart: :heart:

Odpowiedz
Cytat