Back to silver!
Jak na razie tak to wygląda:

Tak się zastanawiam, co mogę zrobić, aby poprawić swoją grę SH i trochę lepiej poznać tę odmianę... obecnie wrzucam pojedyncze rozdania do oceny, obejrzałem pierwsze filmy z serii Powoli Do Przodu i jakieś inne dla początkujących w SH, ale co dalej?
Przeglądałem ścieżki naukowe od PS, ale jakoś mi się nie podobają. Albo zawierają masę info dla totalnych nowicjuszy, albo zawierają filmy z nl50, które tylko namieszają mi w głowie...
Z filmów to przede wszystkim "crushing microstakes". Seria dalej aktualna i imo bardziej wartościowa od tej od haha.
Napisane przez anhtu
ale miałeś upa przy ~1900handziegraj FR!
jeżeli dobrze pamiętam, to miałem na ręce AA, a gość przede mną zrobił open all in, sprawdziłem i do puli jeszcze jakiś half stack wszedł
Ostatnio mało gram, co parę dni po 600 rąk... i od tygodnia stoję w miejscu
Piękna pogoda za oknem, więc wypoczywam aktywnie poza domem.
W międzyczasie bawię się muzyką, oto mój pierwszy mix:
Witam.
Postanowiłem reaktywować bloga. Głównie za sprawą tego, że będę tutaj zamieszczał materiały do swojej pracy. Kiedyś mi to pomagało, powinno i teraz.
Poszukując ścieżki, którą mógłbym kroczyć, aby powoli zmierzać do celu - stać się dobrym pokerzystą, natrafiłem na lekcje z projektu "Od zera do bohatera".
Słyszałem, że uczestnikom bardzo to pomogło, dlatego ja też przerobię te lekcje.
Lekcja 1.
Rozgrywanie rąk:
* Early Position - EP (Pozycja wczesna): otwieram wszystkie pockety. Grając na gracza, którego nie opłaca się blefować mogę grać spokojnie fit or fold. Jeśli villain zrzuca do cbetów to nawet kiedy nie trafię mam tu fold equity i mogę wygrywać pule. Dodatkowo kiedy trafiam seta przeciwnicy często mi się wypłacą, przez co gra na luźno sprawdzających przeciwników jest jeszcze bardziej dochodowa. Grając na nich poddaję się kiedy nie trafiam, ale kiedy mam seta betuję i wyciągam od nich value, bo szeroko sprawdzają na streetach. Wygrane kiedy trafię rekompensują sytuacje kiedy nei trafiam i poddaję rękę na jakąkolwiek agresję. Mowa oczywiście w dalszym czasie o graczach nie umiejących pasować. Dodatkowo podbijam także ATs+, AJ+, KQ+. Inne ręce sączęsto zdominowane i mają gorszą grywalność bez pozycji.
* Middle Position - MP (Pozycja środkowa): Otwieram taki sam range jak z EP. Jednak mając na późnych pozycjach graczy tight mogę rozszerzyć range do JT+. Limperów izoluję z takim samym range.
* Late Position - LP (Pozycja późna): Gracze tight podatni na steal na blindach (i na BU)- otwieram luźniej, przy bardzo wysokim fodl to steal gram tu praktycznie wszystkie connectory, A2+, gappery. Izoluję limperów z AT+, 99/TT+, JT/QJ+, overcards, Axs. Grając na 1 limpera izoluję go także z pocketami 22+.
* Blindy i blindów: Jeśli BB jest tight i podatny an steal to kradnę nawet z any2. Widząc, że gra multitabling i/lub wcale nie stara siędo mnie adaptować stopniowo zmniejszam wysokość podbicia. Zaczynam do 3bb, a grająć dłużej zdarza się, że podbijam o 0,5bb. Limperów izoluję z silnym range, ponieważ nie mam pozycji; ATs+, AJ+, QJs+, KQ+, TT+. Na 1 jednego limpera dobrze grają także overcards, jeśli jest to typ CS i postflop luźno sprawdza moje bety.
Ogólnie jesli limperzy dużo limpują i dużo foldują do izolacji to gram trochę luźniej, tak samo jeśli mam pozycję. Jeśli limperzy dużo limpują i dokłądają na izolację to gram trochę bardziej tight, izoluję bardziej z value range niż z rękami złudnymi i blefami.
Jeśli chodzi o ręce, z którymi calluje na podbicie od graczy ze stackiem ~100bb to są to w zasadzie tylko pockety. Liczę tutaj na ogranie go postflop kiedy mam pozycję i nie trafiam, a agresor poddaje pulę albo wyciągnięcie value z setem.
Czasami sprawdzam z connectorami w kolorze, kiedy znam tendencje agresora i potrafię go ogrywać postflop. Wtedy bazuję głównie na tym, że on poddaje ręce kiedy nie trafia i mogę łatwo wygrać pulę. Mowa oczywiście o grze HU, kiedy możliwe jest, że do rozdania wjedzie jeszcze luźny gracz nei bawię się w takie sztuczki, sprawdzam tylko pockety.
Sprawdzam także z AK, QQ+, kiedy gracz ma niski open range i dużo zrzuca do 3betów. Oczywiście mając za sobą innych graczy gram tam zawsze raise, ale kiedy za mną siedzą gracze tight to taki call jest bardziej dochodowy niż 3b for value.
Na pozycji EP/MP otwieram bardziej tight niż standardowo kiedy za mną siedzą agresywni gracze, na których chcę grać stricte value rangem. Natomiast kiedy za mną siedzą gracze bardziej pasywni i/lub tight to otwieram bardziej loose, gdyż korzystam tutaj bardziej z fold equity.
Steale uzależniam typowo od graczy na blindach i BU. Kiedy BU jest luźniejszy - zawężam range. Kiedy jest tight to poszerzam. Widząc graczy fit or fold grających bardzo tight stealuję nawet z any2. Jednak w miarę wzrostu ich VPIP i agresji zawężam range.
Continuation Bet:
blefuj raczej wtedy, kiedy Twoja ręka może się jeszcze poprawić
blefuj przeciwko graczom zdolnym spasować
nie blefuj przeciwko wielu graczom
blefuj, kiedy przeciwnicy rzadko mogli dobrze trafić i możesz coś reprezentować
z silnymi drawami prawie zawsze cbet vs 1 i często nawet vs 2 graczy
ktoś gra raise na nasz cbet: 12+ outów = możliwość wejścia ALL IN
Tekstura boardu:
wysokości kart
relacje między nimi
jednokolorowość
Dobre boardy: