Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

FISH Blog --> NL SH Micro Stakes + Self improvement

248 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
5,198 Wyświetlenia
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Ponownie jestem na fali. Ostatnie 3 sesje były na +, 2 z nich nawet na spory, jak na te stawki oczywiście. Nie wiem czy miałem fart, czy ogrywałem przeciwników swoim skillem, czy może rzeczy ostatnio przeze mnie wdrożone do gry zaczęły przynosić efekty.
W tym tygodniu trochę grałem, trochę myślałem i zacząłem zmieniać swoją grę.
Ograniczam cbety, bo tu oddawałem sporo $. Trudno usprawiedliwić cbet na poziomie niemal 80%. Teraz cbetuję jako blef rzadziej, staram się z pozycją i na wybranych przeciwników i w sprzyjających warunkach. Nie muszę walczyć o każdą pulę, a wcześniej miałem z tym problem.
Gram na 6 stołach i jest to dla mnie optymalna ilość, przynajmniej teraz. Zauważyłem, że potrafię się bardziej skupić, gram lepiej, więcej myślę i nie przejmuję się przegranymi pulami, bo mam się czym zająć, na bieżąco mam akcję. Na razie pozostanę przy 6 i będę dalej obserwował jak to wpływa na moją grę. Na pewno nie rozszerzę tego do większej liczby, bo to byłaby przesada.
Staram się wykorzystywać info o przeciwnikach i w oparciu o te info podejmuję decyzję.
Silne ręce rozgrywam agresywnie, ale bez przesady; chyba zaczynam się uczyć kontrolować pule! Nie gram już tylko push albo fold. Przecież call często też jest opcją, a ja nakręcony agresywnym rozgrywaniem silnych układów waliłem a/i z każdą ręką albo zrzucałem się na większą akcję.
Niektóre ręce są za słabe na push, ale też za mocne na fold, wtedy staram się tanio dojść do SD. Zobaczymy co powie Thorek jak zobaczy ręce, w których nie gram tylko push/fold :P Może nie będzie tak źle, z czasem na pewno to opanuję!
W planach mam zapoznanie się z artykułami dotyczącymi gry na turnie i riverze od Statusu Srebrnego. Do tego jeszcze kilka lżejszych, na pewno odnośnie notatek. Ponadto chcę przeanalizować swoje statystyki w oparciu o film "Pod mikroskopem", gdzie analizowane są statystyki gracza TAG. Niestety nie będę miał na to czasu wcześniej niż w piątek i weekend.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Szulecm
Oldschool Grinder

ciesze sie z poprawy Twojej gry

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Dzięki :)

Ostatnio gram sobie 6 stołów i jest ok.
W tym tygodniu jestem na + 13,14$, wszystkie 6 sesji na +. Średnio 2,19$/sesję. Jest jeszcze wiele do zrobienia, ale po pierwszych poprawkach jest lepiej. Mam nadzieję, że to nie tylko chwilowy up swing, ale ogólnie poprawiłem grę. Zobaczymy jak będzie dalej.
Obecnie mój bankroll obejmuje 56,66$. Zbliżam się do progu 60, yay! Odblokowałem przy okazji 37% bonusu na PP, wciąż jednak jestem daleko od celu. Ale nie spieszy mi się, do końca marca spokojnie go wyrobię.

Teraz specyficzna ręka, która mi się ostatnio przytrafiła;

65.

Spoiler

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (8 handed)

Known players:
[tg]SB (Hero)$2.00:///////;BB$1.43:///////;UTG2$2.00:///////;MP1$3.10:///////;MP2$3.86:///////;MP3$2.00:///////;CO$1.96:///////;BU$2.66:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with K:d, T:c.
2 folds, MP2 calls $0.02, MP3 folds, CO calls $0.02, BU folds, Hero raises to $0.12, BB folds, MP2 calls $0.10, CO folds.

Flop: ($0.28) 5:c, Q:s, 6:s (2 players)
Hero bets $0.18, MP2 calls $0.18.

Turn: ($0.64) 9:d (2 players)
Hero checks, MP2 bets $0.02, Hero calls $0.02.

River: ($0.68) 4:h (2 players)
Hero checks, MP2 bets $0.02, Hero calls $0.02.

Final Pot: $0.72.
Results follow:

MP2 shows high card queen(7:h J:h).
Hero shows high card king(K:d T:c).

Hero wins with high card king(K:d T:c).

Villain:
VPIP 64/ PFR 6/ AF 2.4 ~35 hands
Na tym boardzie mogłem sobie odpuścić ten cbet, zwłaszcza na tego gracza i bez pozycji, ale wciąż mam te naleciałości... pracuję nad tym!
Na turnie dostaję gay beta i sprawdzam, mam te outy na króla, a oddsy 1:33 mówią same za siebie. Na river mam K high, ale przy odsach 1:35 sprawdzam i okazuje się, że z moim K high wygrywam pulę :f_biggrin:

:spade: :spade: :spade:

Dzisiaj mam trochę czasu i zamierzam trochę popracować teoretycznie, ale bardzo chętnie wieczorkiem pogram :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Wczoraj wieczorkiem rozegrałem jedną z "ciekawszych" sesji. Najpierw szło dosyć kiepsko, mijałem się z flopem, dostawałem akcję wtedy, kiedy chciałem kontrolować pule itp. Potem zacząłem masowo dostawać ręce typu AA,KK,QQ,AK... w 30 minut było ich łącznie kilkanaście. Niestety z kilkoma ukradłem tylko blindy, niektóre trafiły boardy tak nieprzyjemne, że najchętniej grałbym ch/f. Do tego parę razy moje AA dostało się do multi way pota, gdzie nie gra mi się nimi tak komfortowo. W ciągu godziny wyrobiłem zysk +6,5-$. Niestety pod koniec sesji natknąłem się na same suckouty, bad beaty i skończyłem sesję z wynikiem +1,50$, co w sumie nie jest złym osiągnięciem. Kończąc grę zastanawiałem się czy ze świadomością niezłego zysku nie zacząłem grać gorzej, a może był to zwykły pech?
Rozważania nad tą kwestią zostawiłem sobie na dzisiejsze Session Review.
Analizując poszczególne spoty doszedłem do wniosku, że niektóre ręce rozegrałbym drugi raz w ten sam sposób. Jednak w niektórych spotach trochę przesadziłem...
Zauważyłem, że ostatnio rozgrywam dłuższe sesje niż kiedyś. Może to dlatego, że w tygodniu nie mam czasu, a przy weekendzie albo luźniejszym dniu mam więcej czasu i gram wtedy po 2 godziny albo i więcej. Niesie to ryzyko utraty koncentracji, ale z drugiej strony jak już znajdę fajne stoliki to szkoda po 30 minutach gry odchodzić, żeby za chwilę po przerwie znowu wracać i szukać ich z powrotem... Postaram się jednak nie grać dłużej niż 2h/sesja, zwłaszcza wieczorami, kiedy organizm jest już trochę zmęczony.
Zauważyłem u siebie tendencje do overplayowania niektórych rąk jak sesja idzie mi dobrze, muszę to wyeliminować!

Wczoraj przejrzałem trochę materiałów odnośnie robienia notatek i niektóre rzeczy zacząłem sobie wdrażać, staram się też robić notatki w trakcie Session Review niż w trakcie gry, są one wtedy robione dokładniej i mam czas je przemyśleć, zapisać w odpowiedni sposób. Niektóre robię w trakcie gry, żeby pamiętać o ich późniejszej edycji.
Przeanalizowałem również swoje statystyki w oparciu o film "Pod mikroskopem".
:diamond: VPIP i PFR powinny rosnąć proporcjonalnie do późniejszych pozycji i tak jest u mnie.
:diamond: Będąc na SB/BB można odpowiadać 3betem na steal mając ręce typu AJ+, TT+, rzadko z tego korzystam.
:diamond: Wyższy 3bet z późniejszych pozycji - u mnie mniej więcej jest to ok
:diamond: Poszerzenie range'u z LP = poszerzenie range'u proporcjonalnie we wszystkich aspektach gry. Chodzi tu o to, żeby poszerzając swój range robić to nie tylko jeśli chodzi o PFR, ale także o 3bet itd. W ten sposób proporcjonalnie pracujemy nad wieloma aspektami naszej gry. Na razie nie rozszerzam range'u, może minimalnie na określonych przeciwników kiedy mam nad nimi pozycję.
:diamond: Niski call to 3bet - u mnie jest ok
:diamond: Call open ~5%, ja mam 3%, bo przez długi czas rezygnowałem z callowania pocketów. Muszę nauczyć sięgrać pockety nie tylko pod sety, bo inaczej będę tu tracił kasę, a nie sprawdzając pocketów - nie zwiększę swojego winrate, bo bardzo się ograniczam.
:diamond: Table selection - szukamy słabych graczy. Staram się to robić.
:diamond: CBet Flop ~65%. Obecnie mam ~74%, więc udało mi się już obniżyć o 4% i ciągle nad tym pracuję. Nie na siłę, ale rozsądniej wybieram sytuacje do cbetów.
:diamond: Won WHen Seen Flop - 40%+ - u mnie jest to 38%, ale to przez to, że nie jestem na tyle dobry, by wygrywać wiele pól bez SD i tu tracę sporo tych %, gram bezpiecznie.
:diamond: Fold to cbet Flop - 50-60%. Ja mam ponad 75%. Gram tutaj bardzo kiepsko. Muszę zwracać uwagę na graczy z wysokim Cbet F i czasami sprawdzać z niższymi parami albo grać raise/float; jednak w tych kwestiach jestem bardzo zielony, niebawem bardziej się nimi zainteresuję.
Ogólnie mam kilka leaków do poprawy, ale nie będę robił tego na hurrra, powoli będę poprawiał poszczególne rzeczy. Muszę nadrobić pewne braki teoretyczne, choćby floating i później przejdę do praktycznego zastosowania.

:spade: Hand of the Week:

Spoiler

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (8 handed)

Known players:
[tg]SB$3.65:///////;BB$2.00:///////;UTG2$4.03:///////;MP1 (Hero)$2.00:///////;MP2$3.92:///////;MP3$0.90:///////;CO$2.00:///////;BU$2.22:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP1 with K:s, K:d.
UTG2 calls $0.02, Hero raises to $0.10, 6 folds, UTG2 raises to $0.36, Hero raises to $0.80, UTG2 raises to $4.05, Hero calls $1.20.

Flop: ($6.06) 2:c, 8:h, 3:d (2 players)

Turn: ($6.06) 7:d (2 players)

River: ($6.06) K:h (2 players)

Final Pot: $6.06.

Results follow:

Hero shows three of a kind, kings(Ks Kd).
UTG2 shows a pair of aces(Ad As).

Hero wins with three of a kind, kings(Ks Kd).

Villain:
VPIP 21/ PFR 6/ 3bet 2.1 ~300 hands
AA to ostatnia ręka, na którą bym go obstawił. Do perfekcji opanował grę tricky i zwodzenie przeciwników, chylę czoła :fuckyeah

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Dobra, jeszcze kilka słów smutnej prawdy ode mnie i o mnie.
Ostatnimi czasu kompletnie zaniedbałem naukę teoretyczną pokera. Mam ten srebrny status, ale póki co przejrzałem tylko kilka materiałów.
Ponadto ostatnimi czasy gram o wiele więcej niż powinienem. Gram praktycznie codziennie, po 1-2 godziny, gram na 6 stołach. Niestety nie daję z siebie max i dużo zagrań jest po prostu nieprzemyślanych lub wręcz głupich. Nie żebym nie nadążał, ale po prostu nie myślę tak jak powinienem, nie wiem co się dzieje. CO prawda wspinam się powolutku do góry, ale w trakcie Session Reviews zauważam poważne błędy w myśleniu oraz w podejmowaniu głupich decyzji mimo, że jestem przekonany, iż powinienem zagrać inaczej.
Mam też trochę mindsetowych leaków, nie umiem zrzucać króli pre-flop nawet na nita w 4betowanej puli... i sporo więcej, ale nie będę się tu teraz na ten temat rozpisywał. W wolnej chwili zrobię sobie w miarę porządną analizę leaków na podstawie obserwacji. Do tego wyznaczę sobie jakąś ścieżkę edukacyjną, czyli krok po kroku elementy, nad którymi będę pracował.
Już teraz po opublikowaniu tego wpisu zabiorę się za przegląd artykułów z PS i dokonam wstępnej selekcji na te, które powinienem opracować jak najszybciej i te, które mogą chwilę zaczekać.
W związku z tym ograniczę trochę grę, sesje po godzinkę i kropka. Koniec z tymi kilku godzinnymi grami, gdzie pod koniec gram, by grać. Mało myślę i gram jak automat.

Wkrótce zamieszczę więcej szczegółów,

pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Za dużo fancy play i results oriented widzę w ostatnich rozdaniach :(.

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Napisane przez Thorek
Za dużo fancy play i results oriented widzę w ostatnich rozdaniach :(.

Nie wiem co się dzieje :(
Niestety nie wiem jak ustalić źródło problemu. Pozostaje mi nieco ograniczyć grę i powtórzyć zagadnienia teoretyczne. Zacznę od tego, tak na dobry początek:
Zaawansowana ścieżka naukowa I: Junior
Może wychwycę jakieś błędy w moim myśleniu albo podejmowanych przeze mnie decyzjach, na pewno mi to nie zaszkodzi. Myślę, że taka określona przez PS ścieżka będzie ok, a z czasem ułożę sobie własną. Na koniec porozwiązuję trochę quizów i sprawdzę jak opanowałem podstawy.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

nie ma opjerdalania się :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Napisane przez erefkey

A kto powiedział, że się opierdalam? :D
Przerabiam powoli te arty, o których wcześniej wspominałem + gram trochę. Teraz w okresie świątecznym mam trochę mało czasu; sprzątanie, porządki itd. + w święta mnie nie będzie wcale w domu.
Jednakże po świętach wracam z powrotem do gry :)

Wesołych świąt ode mnie i oby przyszły nowy rok był dla nas wszystkich owocny w sukcesy nie tylko pokerowe, choć te także się przydadzą :)

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Napisane przez Grigo92

Napisane przez erefkey

A kto powiedział, że się opierdalam? :D
Przerabiam powoli te arty, o których wcześniej wspominałem + gram trochę. Teraz w okresie świątecznym mam trochę mało czasu; sprzątanie, porządki itd. + w święta mnie nie będzie wcale w domu.
Jednakże po świętach wracam z powrotem do gry :)

Wesołych świąt ode mnie i oby przyszły nowy rok był dla nas wszystkich owocny w sukcesy nie tylko pokerowe, choć te także się przydadzą :)

:nh nawzajem !

Odpowiedz
Cytat
Endurx
PokerStrategist

kropa za blondie :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Pierwsza sesja po świętach i już pierwsze perełki; set trójek przegrany vs limpowane króle, QQ vs 99 u fisha, które trafiają seta :D
CHyba się nigdy z tego bagna nie wygrzebię :ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Napisane przez Grigo92 Pierwsza sesja po świętach i już pierwsze perełki; set trójek przegrany vs limpowane króle, QQ vs 99 u fisha, które trafiają seta :D CHyba się nigdy z tego bagna nie wygrzebię :ayfkm:

Odpowiedz
Cytat
czaronster
Oldschool Grinder

Napisane przez Grigo92
Pierwsza sesja po świętach i już pierwsze perełki; set trójek przegrany vs limpowane króle, QQ vs 99 u fisha, które trafiają seta :D
CHyba się nigdy z tego bagna nie wygrzebię :ayfkm:

Taki jest poker. Musisz to zaakceptować. Bardzo polecam https://polska.pokerstrategy.com/video/19374/ Głowa do góry, będziesz jeszcze się piął po limitach, tylko nie przestawaj się uczyć :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Pogodziłem się już z wariancją, która u mnie wynika pewnie w dużej mierze z mojej niekompetencji jako gracza.
Dzięki za motywację.
Czasami mam chwile zwątpienia, ale na drugi dzień już mi przechodzi. Nie skupiam się na wyniku, nie chcę na siłę piąć się w górę po limitach. Gra sprawia mi przyjemność i na tym się skupiam. Edukację pokerową także prowadzę. Nie będę płakał jak trochę jeszcze postoję w miejscu ;)
Gram na 4 stolikach, max na 6. Rozgrywam mało hands i każdy bad beat jest bardzo widoczny. Ale jak to mawiają: "deal with it" ;)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Kolejny stopień na mojej drodze do nlxxx osiągnięty - bankroll osiągnął 60,24$ :fuckyeah
Powolutku do przodu...

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Kolejny stopień na mojej drodze do nlxxx osiągnięty - bankroll osiągnął 60,24$

Padłem :D

Bedzie lepiej zobaczysz :fuckyeah :sdrink

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Od PS dostałem 50$, grałem ABC Fish Game i spadłem do ~38$. Jak dla mnie odrobienie strat i ~10$ zysku to nieźle i mam apetyt na więcej :)

Odpowiedz
Cytat
Szulecm
Oldschool Grinder

co tam slychac?
ja po pijaku zagralem 3 razy na nl4 i 30$ w plecy, troche coolerow bylo
ale juz odrabiam na nl2
dzis popatrzylem na angielski trening z nl2 i powiem, ze z takimi trenerami chcialbym grac przy stole, trener nie ma nic i cbetuje A high na 3 graczy na flopie, calluje big stacka, ktory wrzuca przed nim first allina z 99
wiec nie jest tak zle
generalnie musze przejsc na nl4 lub nl10 bo wrzucilem z innego roomu 100$ zeby ten bonus wyrobic
Pozdro i do zobaczenia przy stolach

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

No ja miałem na myśli że Ciebie stać na dużo więcej niż te yebane 60$ :D

Odpowiedz
Cytat