Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
317 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
6,842 Wyświetlenia
klz03

Pamiętam jak jakiś rok temu, mniej więcej o tej samej porze, też robiłem sobie wyliczenia do SN. Mnie to wtedy trochę mniej grania wychodziło niż Tobie, ale też dość późno zdecydowałem się walczyć o ten status. Pamiętam, że było ciężko troszkę, jednak miałem taką tabelkę w exelu gdzie sobie wszystko notowałem i na bieżąco wiedziałem ile muszę grać do końca roku. W sumie udało mi się wbić SN w Sylwestra rano, albo dzień przed Sylwestrem wieczorem. Już nie pamiętam, ale w każdym bądź razie pod sam koniec roku. Imo warto się pomęczyć.
Mnie przy dobrych wiatrach uda się do końca roku wbić "drugą" SN, czyli milestone za 200k vpp, ale nie myślę o tym. Uda się to fajnie, nie to trudny.

Powodzenia!

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez klz03
Pamiętam jak jakiś rok temu, mniej więcej o tej samej porze, też robiłem sobie wyliczenia do SN. Mnie to wtedy trochę mniej grania wychodziło niż Tobie, ale też dość późno zdecydowałem się walczyć o ten status. Pamiętam, że było ciężko troszkę, jednak miałem taką tabelkę w exelu gdzie sobie wszystko notowałem i na bieżąco wiedziałem ile muszę grać do końca roku. W sumie udało mi się wbić SN w Sylwestra rano, albo dzień przed Sylwestrem wieczorem. Już nie pamiętam, ale w każdym bądź razie pod sam koniec roku. Imo warto się pomęczyć.
Mnie przy dobrych wiatrach uda się do końca roku wbić "drugą" SN, czyli milestone za 200k vpp, ale nie myślę o tym. Uda się to fajnie, nie to trudny.

Powodzenia!

Dzięki za ciekawy pomysł z tym excelem.
Co do ilości godzin, to wyszło tak dlatego, że liczyłem na $1/$2 i na 6 stołach. Jakbym się zdecydował na ten ruch to pewnie próbowałbym grać na 9 stołach, więc powinno być łatwiej.

Co do samej decyzji to sam jeszcze nie wiem. Dla mnie jak na razie to jest abstrakcja. Do mnie wciąż jeszcze nie dochodzi, że ja już gram na $1/$2, już nie wspominając, że mam też za sobą shoty (nieudane co prawda) na $2/$4. W myślach zawsze gdzieś było grać do końca roku na $5/$T, ale to mimo wszystko za mało. Dla mnie szczególnie ten miesiąc (sierpień) dział się za szybko. Zakładając blog (30.06) grałem głównie na $0.25/$0.5 i $0.5/$1, z czego miałem jakieś shoty na $1/$2, które również były na minus i to nawet kilka shotów było na czerwono. W sierpniu jak wystrzeliłem to doszedłem do $2/$4, fakt, że ten limit nauczył mnie pokory i dostałem baty, ale sam fakt, że już koło okolic tego limitu się kręcę to też dla mnie jakiś powód do dumy :)
Na $2/$4 i tak jeszcze wrócę :D prędzej czy później, ale podrażnię Was tam :D

O ile już się przyzwyczaiłem do większych swingów, o tyle to nie jest tak, że swingu przeliczam na BB, ale wciąż liczą się zielone. Akceptuję swingi w wysokości kilkuset dolców, ale nie patrzę, że obecnie swing 300USD to nie tak jak kiedyś 300BB, a teraz to jedynie 150BB. Może trzeba zmienić zapis w blogu z USD na BB?

Co do SN jeszcze to jakbym się na nią zdecydował to zrobiłbym sobie ciśnienie na kasę, czego raczej chcę uniknąć. Tą kwestię muszę sobie na spokojnie "przeliczyć" =)

Odpowiedz
Cytat
klz03

A na czym grasz w pokera? Na laptopie? Jak układasz te 9 stołów? Albo 6 np ?
Wolisz widzieć każdy stolik, mimo że wszystko jest mniejsze, czy nie przeszkadza Ci jak nachodzą na siebie ?

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez klz03
A na czym grasz w pokera? Na laptopie? Jak układasz te 9 stołów? Albo 6 np ?
Wolisz widzieć każdy stolik, mimo że wszystko jest mniejsze, czy nie przeszkadza Ci jak nachodzą na siebie ?

Dzisiaj (bo jestem na Mazurach u rodziców) to tylko laptop (15,4"). Jak wracam do siebie do Wawy, to lap + 19" monitor. Stoły na monitorze, lobby na lapie.

Stoły układam kafelkowo. Nieważne czy to jest 6 czy 9 (idzie zmieścić do 12 :D). Kaskadowo na pewno mi nie odpowiada. Muszę widzieć otworzone stoły. Mogą być częściowo przysłonięte innym stołem, ale ogólnie karty na każdym ze stritów muszę wszędzie widzieć. Jak próbowałem grac kaskadowo, to powiem Ci, że zapominałem jak wcześniej wyglądała akcja. Jeśli gram kafelkowo prawie wcale mi się to nie zdarza, bo zawsze nawet jak przeniosę wzrok na inny stół, to chociaż kątem oka się obserwuje dany stół i później łatwiej sobie przypomnieć poprzednie akcje.

Kiedyś grałem ustawiając stoły na lapie i na monitorze, ale jednak ze względu na różne wielkości i położenie dałem sobie z tym spokój. Mi się niewygodnie grało przy takim rozwiązaniu. Do lapa nie widzę opcji podłączenia dwóch monitorów, ponadto uważam to za zbędny wydatek. Co najwyżej może za jakiś czas zainwestuję w jakieś 27", ale o to również jakieś wolne przemyślenia.

Wg mnie układ kaskadowy jest dla osób grających turnieje, w których gra się głównie push/fold. Kafelkowy natomiast dla graczy cash, aby mieć ciągle rękę na pulsie co się dzieje na każdym ze stołów.

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Dzień wczorajszy.
Wczoraj zamiast czytać artykuły okazało się ze spotkałem kumpla z eLO, więc sobie odpuściłem. Dzisiaj za to poczytałem już trochę, ale o tym napiszę podsumowując dzisiejszy dzień, nie tutaj.

• Dzień: 29 VIII
  • Saldo: +8.70$
  • Rąk: 860
  • Czas: 152min
  • Progres: 00% (225%)
  • Bad calls: 5BB (-175BB)

Tyle w temacie jeśli chodzi o wczoraj :)

Odpowiedz
Cytat
ajej87

Liczyłeś może o ile Ci podskoczy RB po ugraniu SN? Bo jak ja liczyłem znaczy wzrost jest dopiero po ugraniu pierwszego millestona.

Ja chyba poczekam do 1 stycznia i zacznę ostro grindować pod SN bo w tym miechu rake mnie wyniósł niemiłosiernie dużo w porównaniu do winratu :facepalm: :P

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez ajej87
Liczyłeś może o ile Ci podskoczy RB po ugraniu SN? Bo jak ja liczyłem znaczy wzrost jest dopiero po ugraniu pierwszego millestona.

Ja chyba poczekam do 1 stycznia i zacznę ostro grindować pod SN bo w tym miechu rake mnie wyniósł niemiłosiernie dużo w porównaniu do winratu :facepalm: :P

Nie liczę za bardzo pieniędzy z przyszłości :P

Dla mnie ważne jest tylko czy jak podejmę decyzję o tym, aby dojebać SN w tym roku, czy to nie odbiję się tym, że winrate spadnie i czasu poświęconego na teorii będzie jeszcze mnie niż jest teraz. Co mi z tego, że mi rb wzrośnie niech nawet i dwukrotnie. Jak winrate spadnie 2-krotnie/3-krotnie i zaczną się pojawiać miesiące na zero albo i na minus.

A jak się okaże, że nie dam rady wbić jednak SN, a winrate spadł do zera? Nie wiem jak Ty Ajej87, ale ja potrzebuję co miesiąc kasy =) Szczególnie od października, ale o tym jeszcze napiszę więcej za jakiś czas :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

SB: 20/8/4.9/1.1/51/272

Grabbed by Holdem Manager
Limit Holdem $1(BB) Replayer
SB ($18.75)
BB ($50)
UTG ($16.25)
UTG+1 ($11.25)
UTG+2 ($28)
MP1 ($66.50)
CO ($61)
Hero ($32.50)

Dealt to Hero A♦ J♦

fold, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $2, SB raises to $3, fold, Hero calls $1

FLOP ($7) Q♦ 4♦ 3♣

SB bets $1, Hero raises to $2, SB calls $1

Tutaj wolę zagrać raise IP, bo przeciwnik ma niski AF, więc często zwolni. Wobec jego zakresu zazwyczaj jestem zdominowany, więc chcę dostać darmową kartę.

TURN ($11) Q♦ 4♦ 3♣ 6♦

SB checks, Hero bets $2, SB calls $2

Weszło, więc fire :D

RIVER ($15) Q♦ 4♦ 3♣ 6♦ J♥

SB checks, Hero bets $2, SB calls $2

Spoiler

SB shows Q♠ A♣
(Pre 69%, Flop 62.4%, Turn 0.0%)

Hero shows A♦ J♦
(Pre 31%, Flop 37.6%, Turn 100.0%)

Hero wins $18.25

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

MP2: 15/12/5.9/1.7/41/272

SB ($27.50)
BB ($55.75)
UTG ($21.25)
UTG+1 ($8.50)
UTG+2 ($17.75)
MP1 ($24)
MP2 ($64.50)
CO ($45)
Hero ($40)

Dealt to Hero 8♣ 8♠

fold, fold, UTG+2 calls $1, fold, MP2 raises to $2, fold, Hero raises to $3, fold, fold, fold, MP2 calls $1

1) Mam pozycję.
2) Izolation raise jest ciut szerszy niż Open raise.

FLOP ($8.50) 6♥ J♥ 5♠

MP2 checks, Hero bets $1, MP2 calls $1

Standardowo c-bet.

TURN ($10.50) 6♥ J♥ 5♠ T♦

MP2 checks, Hero bets $2, MP2 calls $2

Tutaj gram już b/f wobec niego. Z notek wynika, że raczej broni już na flopie, a nie przenosi akcję na turn OoP, więc obstawiam go na OC.

RIVER ($14.50) 6♥ J♥ 5♠ T♦ 7♣

MP2 checks, Hero checks

Tutaj stwierdziłem, że z OC mi i tak nie sprawdzi, zaś jeśli ma wyższego pocketa to i tak sprawdzi, jeśli złapał Tx, również tego nie sprawdzi. Nie ma on natomiast zwyczaju grać calldown z Ax, więc zagrałem tutaj ch b.

Spoiler

MP2 shows 7♥ 7♦
(Pre 20%, Flop 14.1%, Turn 4.5%)

Hero shows 8♣ 8♠
(Pre 80%, Flop 85.9%, Turn 95.5%)

MP2 wins $14

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

MP1: 42/8/0/0.9/34/73

Hero ($24)
BB ($28.50)
UTG ($55.75)
UTG+1 ($21.25)
UTG+2 ($8.50)
MP1 ($33.75)
MP2 ($24)
CO ($64.50)
BTN ($45)

Dealt to Hero 6♦ 7♦

fold, fold, fold, MP1 calls $1, fold, fold, fold, Hero raises to $2, fold, MP1 calls $1

Próbka może i niewielka, ale bardzo weak gra, więc chciałem go wyizolować.

FLOP ($5) 3♣ 8♥ 9♠

Hero bets $1, MP1 raises to $2, Hero calls $1

Standardowo c-bet. Dostaję jednak raise. Co jest równoznaczne z tym, że on coś trafił i jest to raczej coś mocnego patrząc na jego AF, więc jedynie dobieram do strita, ale pasywnie, bo i tak nie mam żadnego FE.

TURN ($9) 3♣ 8♥ 9♠ 5♦

Hero checks, MP1 bets $2, Hero raises to $4, MP1 calls $2

Na turnie spada zbawienna karta :) Easy c/r/CAP :) wyszedł jednak tylko c/r :P

RIVER ($17) 3♣ 8♥ 9♠ 5♦ T♠

Hero bets $2, MP1 raises to $4, Hero raises to $6, MP1 raises to $8, Hero calls $2

River prawdę rzecz ujmując nic nie zmienia jak dla mnie, bo w tym przypadku bije mnie JQ, 7J, których on na pewno nie ma, bo ten gracz z GS nie zagrałby raise [F] i b [T] także dla mnie easy CAP, bo mam nutsa :)

Spoiler

MP1 shows T♣ 9♥
(Pre 60%, Flop 71.3%, Turn 0.0%)

Hero shows 6♦ 7♦
(Pre 40%, Flop 28.7%, Turn 100.0%)

Hero wins $32

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

CO: 13/9/3.7/2.4/44/821; AT z CO: 28

SB ($27)
Hero ($32.50)
UTG ($88)
UTG+1 ($43.25)
UTG+2 ($72.25)
MP1 ($84)
MP2 ($39)
CO ($67)
BTN ($30.75)

Dealt to Hero 8♦ 9♣

fold, fold, fold, fold, fold, CO raises to $2, fold, fold, Hero calls $1

Jego zakres do kradzieży może i nie jest aż tak duży, ale przez jego agresję wolę to sprawdzić, bo jak dobrze trafię to mi się sowicie spłaci :)
PS nie wiem co mówią na ten temat tabelki :P

FLOP ($4.50) 2♠ 2♦ 7♥

Hero checks, CO bets $1, Hero raises to $2, CO raises to $3, Hero calls $1

W jego zakresie widzę więcej OC niż pocketów, dlatego decyduję się na c/r. Dostaję 3b. Dla mnie pokazał słabość, więc gram tylko call i na turnie planuję c/r/f.

TURN ($10.50) 2♠ 2♦ 7♥ J♦

Hero checks, CO bets $2, Hero raises to $4, CO folds

Tak jak mówiłem tak zrobiłem :)

Spoiler

Hero shows 8♦ 9♣

Hero wins $14

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

BTN: 18/14/7.4/1.8/43/1.3k

SB ($100)
BB ($40)
UTG ($43)
Hero ($33)
UTG+2 ($47.25)
MP1 ($54)
MP2 ($22)
MP3 ($56.25)
CO ($37.50)
BTN ($31)

Dealt to Hero A♥ 9♦

fold, Hero raises to $2, fold, fold, fold, fold, fold, BTN calls $2, fold, fold

FLOP ($5.50) J♠ T♦ Q♦

Hero bets $1, BTN calls $1

Na pre-flopie dostałem coldcall IP od BTN, mam notkę, że gra coldcall w moj OR IP z 44, który na sparowanym boardzie gra raise [T] z middle para i check behind [R]. Standardowo, więc c-bet.

TURN ($7.50) J♠ T♦ Q♦ J♦

Hero bets $2, BTN raises to $4, Hero calls $2

Na turnie dostaje raise IP. Jeśli ma pocketa, z którym tak zagrał to mam jeszcze outy na FD. Jeśli zrobił to z gotowym flushem to wciąż mam outy na lepszego flusha. Jeśli gra coldcall z broadway hands mogę już być drawing dead dlatego b/c i ponowna decyzja na riverze w zależności od karty.

RIVER ($15.50) J♠ T♦ Q♦ J♦ A♦

Hero bets $2, BTN calls $2

Spada kolejny diament i mam second nutsa jeśli chodzi o FD. On nie zagra mi bluff raise na moj DB (jego AF na [F] i [T] wynosi 2, zaś na [R] spada dwukrotnie), więc gram db/f.

Spoiler

Hero shows A♥ 9♦
(Pre 72%, Flop 16.3%, Turn 25.0%)

BTN shows K♥ 9♥
(Pre 28%, Flop 83.7%, Turn 75.0%)

Hero wins $18.75

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Dzisiaj już nie będę grać zaraz trochę poczytam, później najprawdopodobniej coś obejrzę =)
Myślałem o ilości rozdań jaka by zaliczała artykuł/video i ustaliłem, że będzie to wartość 10 rozdań, dlatego dopisuję do listy kolejne dwie rubryki.
Od przyszłego miesiąca zmieniam Saldo na Win/Loss i będę zapisywać wynik w BB.
Co do SN natomiast to chyba sobie odpuszczę zainwestuję swój czas w teorię, a to mam nadzieję odbije się na winracie. Może inwestycja w teorii przyczyni się do tego, że uda mi się zadomowić na $2/$4, a tam będzie łatwiej o SN.
Jak na dzień dzisiejszy nie planuję się spinać. Jak będzie to zajebiście, jak nie to trudno :) W przyszłym roku na pewno jest to dosyć realne =)

• Dzień: 30 VIII
  • Saldo: +77.60$
  • Rąk: 1442
  • Czas: 204min
  • Progres: 27% (198%)
  • Bad calls: 4BB (-179BB)
  • Ręce [blog]: 5
  • Ręce [forum]: 7

Może i jeszcze za wcześnie na podsumowanie, ale dzisiaj jakoś mnie tknęło zobaczyć w HMie jak wyglądał miesiąc na poszczególnych limitach.
Okazuję się, że na $2/$4 oczywiście ostra wtopa :D -2.5BB/100 (11,7k rąk).

Natomiast zdziwił mnie fakt, że na limitach $1/$2 oraz $0.5/$1 w tym miesiącu mam winrate 2BB/100 (odpowiedni 19k i 8,6k rąk) :O

Widać, że jednak nauka nie poszła w las :) Na $1/$2 nawet wychodzi 2.2BB :f_biggrin: Zobaczymy jak będzie szło w przyszłym miesiącu =) Mam oczywiście nadzieję, że będzie jeszcze lepiej, albo min tak samo :D

Co do tej decyzji odwleczenia SN spowodowane jest to faktem, że dzisiaj miałem zapisy na uczelni i okazuje się, że nie mogłem ustalić sobie planu tak jak chciałem. Nie wykombinowałem 3dni, a to jest równoznaczne raczej z odejściem z pracy, więc już nie będzie PART TIME PROs a raczej FULL TIME PROs. Jutro rozmowa z przełożoną i niech myśli i czas pokaże co z tego wyjdzie =)

Później jeszcze edytuję Progres

Edit: co chwilę czegoś zapominam poprawić :D

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

No to krótkie podsumowanie dnia dzisiejszego :)

• Dzień: 31 VIII
  • Saldo: -33.25$
  • Rąk: 751
  • Czas: 120min
  • Bad calls: 3BB (-182BB)

Dobra zaraz podsumowanie miesiąca :)

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Wykonałem 182 zbędne calle na 41 152 rąk co mogłoby mi dać około 0,44BB do przodu. Jak patrzę na pierwsze ilości tych zbędnych calli to były one znacznie większe niż są obecnie, więc myślę, że to jest jakiś postęp =)

To jest chyba czas na wykresy. Jednak zanim od tego zacznę chciałbym się pochwalić tym:

Spoiler

Jak widać jakoś sobie zacząłem radzić na tym limicie :D

Teraz ogólne podsumowanie miesiąca:

Spoiler

Staram się nie żałować swoich decyzji, a już na pewno nie uważam, że shoty na $2/$4 były złe, ale co by było gdyby ich nie było :D

Spoiler

Wiem, że podsumowanie powinno być jakieś obszerne, ale nie wiem co tutaj jeszcze można dodać, bonusów nie wiem ile wyrobiłem, bo tego nie podliczałem :P wbiłem natomiast (rekord) 11k VPP.

Na koniec podsumowania powiem, że na pewno jakiś malutki progres poczyniłem, ale wciąż ociągam się z teorią! Jednak co ma być nadrobione, będzie nadrobione =)

Odpowiedz
Cytat

Gdyby nie było shotów, nie byłoby doświadczenia, którego nie zmierzysz kasą :)

Mimo wszystko ładny wykres, też bym taki chciał :(

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez dohpaZ
Gdyby nie było shotów, nie byłoby doświadczenia, którego nie zmierzysz kasą :)

Mimo wszystko ładny wykres, też bym taki chciał :(

Dlatego napisałem, że niczego nie żałuję, a to, że czasem się włączy myślenie kontrfaktyczne to inna sprawa :D

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Uwielbiam takie początki

• Dzień: 1 IX
  • Saldo: -110.8BB
  • Rąk: 1501
  • Czas: 216min
  • Bad calls: 7BB (-7BB)

Ogólnie fajnie, że zwiększy szybkość softu, ale żeby mnie za to aż tak karać? :P

Odpowiedz
Cytat
karlick

Brommy nie chce mi się cofać, ale zainteresowały mnie Twoje bad calls. Skąd to masz? Rozumiem, że robisz wzrokową analizę po każdej sesji?

Ciśniesz aż miło.

Odpowiedz
Cytat
brommy Autor wątku
brommy

Napisane przez karlick
Brommy nie chce mi się cofać, ale zainteresowały mnie Twoje bad calls. Skąd to masz? Rozumiem, że robisz wzrokową analizę po każdej sesji?

Ciśniesz aż miło.

Zapisuję je w trakcie sesji. Jak czuję, że określam przeciwnika na rękę, która mnie biję i jestem prawie pewien, że jestem bity, a mimo to sprawdzam. Chodzi tutaj głównie o grę na riverze, czasem na turnie.

Odpowiedz
Cytat