Witam wszystkich.
Mam na imię Artur, lat 19 i gram w pokera już jakieś pół roku. Wtopiłem już ponad 50$, zawsze wpłacając po 10$. Grałem dużo SnG45 za 0,5$ turbo na P*.
Jakieś dwa tygodnie temu wziąłem się do roboty i trochę poczytałem i aktualnie z 10$ zrobiłem 65$ i idzie mi nawet dobrze. Teraz gram 6 osobowe SnG lub ZOOM NL2.
Mam nadzieję że już nie zalicze bankructwa i pomalutku będę co raz lepszym graczem.
Od razu mam pytanko na początek. Gdzie znajde objaśnienia tych wszystkich skótów jakie używacie na forum?
Siemanko:)
Pamiętam swoje początki... wtedy też okazjonalnie wpłacałem kwoty rzędu ~10-20$ i znikały:D
Widze że nieco się wahasz, a dobrze chyba będzie jak ukierunkujesz się na jednego typu gierki.. IMO lepiej być b.dobrym w cash/turniajach niż w obu przeciętnym:) Wybór należy do Ciebie:)
W odpowiedzi na pytanie odnośnie znaczenia słów, najłatwiej znajdziesz w słowniku PS:
-->KLIK!!!<--
pozdrawiam i GL :fdrink
Hej Javkens,
bardzo miło mi jest powitać Cię na naszym forum. Jeśli chodzi o skróty, to tutaj masz NASZ SŁOWNIK gdzie zostało wyjaśnione większość pojęć związanych z pokerem. Grywasz Zoomy SH, czy Full Ring? Czy wybrałeś już dla siebie strategię (Big stack, Mid stack?). Czy snujesz już jakieś plany na przyszłość związane z pokerem? Jeśli będziesz się cały czas rozwijał i grał zgodnie z bankroll managementem (słownik wszystko wyjaśni ;)), to szansa na bankructwo jest naprawdę niewielka.
A tutaj graść linków, które Cię z pewnością zainteresują:
Sit & Go:
->TURBO 45tki bez tajemnic
->Artykuły SnG
->SnG dla początkujących
No limit:
->Boom na Zoom
->Artykuły strategii big stack
->Artykuły strategii Mid Stack i Short Stack
Jakbyś miał watpliwości bądź pytania - ten wątek jest dla Ciebie.
Pozdrawiam!
Ja uważam, że te wpłaty po 10$ to taka inwestycja na przyszłość
Trochę dziwne by było żeby od początku wygrywać. Nie chciałem też grać za wirtualną kasę, ponieważ to jest bez sensu.
Vestelth próbowałem grać na ZOOM NL2 tak jak w filmiku i ten sposób w ogóle nie jest efektywny. Grając swoją strategią przez 6k rąk miałem ponad 10 bb/100 chociaż do końca nie wiem co to oznacza. W każdym razie wyszedłem fajnie na plusie, jednak tą strategią co jest w filmiku tracę o wiele więcej niż zarabiam.
Dzisiaj spróbuje pograć trochę SnG 90os 0,5$. Może coś się uda
Jest gdzieś objaśnione co oznaczają statystyki wyświetlane w HUD w HM2?
Hej jeszcze raz,
co do tego Boom na Zoom mógłbyś podać przykłady zagrań preflop/postflop, z którymi się nie zgadzasz? Bo profitową strategią jest tak czy inaczej nadal tight aggresive wg. mnie :).
Tutaj masz natomiast
->Definicje statystyk
Pozdrawiam.
Gracze grają o wiele rozważniej. W wideo jest podkreślone że jest dużo fishy i łatwo ich ograć, ale to chyba nie prawda. Dam przykładowe ręki jak będe miał możliwość.
Moim zdaniem dużo fishy gra na SNG 0.5$ 45os. Na prawdę widać różnice w poziomie graczy między tymi turniejami a zoom
To tylko kwestia spojrzenia niedoświadczonego początkującego gracza. Średnich graczy także można regularnie ogrywać. Nie tylko wokół fishy toczy sie rozgrywka
potwierdzam to co mowi Mariweso:)
Chodzi tak naprawde o twojego skilla.. Jak się domyślam definiujesz kogoś jako fisha jeśli np. gra 68/40 lub wyżej..
A w praktyce jest tak że fish, to gracz który w którąś stronę przegina.. i przez to, że robi to w sposób czytelny jest łatwy do ogrywania... gracz nie musi być ultraluźny i wciskać co chwilę AI żeby móc go tak nazwać.. wystarczy że widzisz gościa który ma gdzieś spore braki (niewiedze) i jesteś go w stanie przez to łatwo eksploatować:)
Warto czytać i się uczyć - uwierz mi że jak się przyłozysz solidnie to za jakiś czas nl2 zoom będzisz widział jak akwarium:)
Jako że jesteś nowy polecałbym Ci zacząć od zwykłych stolików nl2 a nie zoom'a. Zoom charakteryzuje się dużą ilością graczy typu "murek", wobec których trzeba być bardzo cierpliwym i podbierać im hajs po trochu:)
Co do przykładowych rąk które mówiłeś że wrzucisz, wrzuć je tutaj:
https://polska.pokerstrategy.com/forum/board.php?boardid=167
Zostaną ocenione - dowiesz się czy zagrałaś dobrze - dopytasz dlaczego:)
Przez wielu ta forma nauki (konsultacja z lepszym grczem) jest na początku najlepsza
:fdrink
Właśnie to zauważyłem na ZOOMie NL2, że teraz trzeba pomalutku zbierać kasę i ciężko jest z pewnymi kartami i pewnym flopem trzeba grać bardzo uważnie, aby kasa z rozdania była jak największa, ale jeśli przesadzimy to przeciwnik od razu spasuje, jeśli ma słabe karty. Moim zdaniem te filmy, które wcześniej tutaj wrzucił Vestelth już nie są za bardzo aktualnie.
Teraz staram się grać SnG, ale jest problem, ponieważ mój bankroll się pomalutku kurczy...
Hejka,
a'propos Zoomów odpowiem na Twoje tezy jednym krótkim stwierdzeniem: To zależy :). Kilka tych 'zależy' wypiszę poniżej:
1. Zależy czy grasz stoły 6cio osobowe, czy 9cio osobowe. 6 osób na stole to Short Handed. 9, to Full Ring. Filmy, które dałem są dla graczy Zoom Full Ring.
2. Fishy jest według mnie bardzo dużo, ale... Zależy też często od pory. Wieczorem i weekendami jest ich więcej. Do tego trudniej jest ich zidentyfikować na pierwszy rzut oka, bo idąc drogą ich myślenia: "Łał mogę foldować preflop ile chcę! No to klikam, aż trafię Asy! Hm.. As Dama, też może być, to podbijam!". A potem tylko wypłacają się na sety trafiając top parę. ;]
Na NL10 Zoom, które gram już jakiś czas też jest ich masa (fishy w sensie).
3. Zależy też od liczby rąk jaką rozegrałeś. Wiele rozdań jest niepowtarzalnych i w Boom na Zoom trenerzy mówią nam, jak grać w konkretnej sytuacji tak, aby profit był jak największy. Dobrze jest w każdy razie kwestionować różne zagrania i głowić się nad nimi. Zastanowić się dlaczego są profitowe, albo czy w danej sytuacji da się zagrać lepiej.
Pozdrawiam i powodzenia.