Przejdź do forum
optymalizacja HUD-a...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] optymalizacja HUD-a pod turnieje.

24 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
2,683 Wyświetlenia
Iroseh
PokerStrategist

cześć.

Przeszukałem połacie forum w poszukiwaniu tematu mówiącego konkretnie o tym jak optymalnie korzystać z Hud-a w trakcie turniejów i niestety nie udało mi się niczego znaleźć. Czyli jakie statystyki są dla gry w turniejach ważne i co na ich postawie mogę zczytac z gry przeciwnika. W dziale wideo jest jeden film, ale on traktuje bardziej o konfigurowaniu i ustawianiu HUD-a nie o praktycznym podejściu do korzystania z niego.

Będę wdzięczy na każde info.

23 odpowiedzi
imgoingtomirage
PokerStrategist

Ja używam następujących statystyk w mtt:

nickname / hands / big blinds
vpip / pfr / 3bet%pf / foldTo3bet / wts
af / flopCbet / foldToCbet / foldTo2ndBarrel
steal / foldSBvsSteal / foldBBvsSteal

Innych raczej nie potrzeba, zawsze można kliknąć i rozwinąć te które są bardziej potrzebne.

Iroseh Autor wątku
Iroseh
PokerStrategist

Dzięki wielkie, a mógłbyś rozwinąć temat odnośnie dlaczego poszczególna statystyka jest wg. Ciebie cenna w grze?
Sorki, że zadaje takie fish pytanie, ale odpalenie sobie 10 + statystyk bez choćby oględnej wiedzy jak na nie patrzeć, żeby mieć dobry read na przeciwnika jest ciut nie trafione. Można to oczywiście ogarnąć doświadczalnie, bez czego zresztą się i tak nie obejdzie, ale fajnie by było mieć troszkę podpowiedzi.

salyk
Oldschool Grinder

Mój hud:

vpip/pfr/aF/hands
3bet/fold to 3bet/donkbetF/ cbet/
fold to cbet/steal/fold bb vs steal/ ilość BB

Oglądaj filmik, np. pyszalek jak korzysta z jakiś statystyk to omawia dlaczego z niej korzysta ;)

Napisz, których użycie najbardziej Cie ciekawi/sprawia problemy - postaramy się wyjaśnić ;)

Kaczmarol
BlackMember

co z vpip i pfr ? ogolem te statystyki sa dynamiczne w turniejach. Da sie jakos to skontrolować na poszczegolne fazy turnieju ?

imgoingtomirage
PokerStrategist

Da się ustawić odpowiedni filtr który będzie filtrował po wielkości stacka (ilość BB), Olorion coś takiego testował w ostatnich filmach, ale moim zdaniem to jest nie najlepszy pomysł bo praktycznie nigdy na danego gracza nie będziemy mieli miarodajnej próbki (trzeba by rozegrać masę rąk na określonej wielkości stacka z danym graczem), dlatego wolę mieć ogólną wizję na to jak dany gracz się zachowuje i ewentualnie brać poprawki na danej wielkości stacka w oparciu o te statystyki.

hazelasty
PokerStrategist

Napisane przez imgoingtomirage
Da się ustawić odpowiedni filtr który będzie filtrował po wielkości stacka (ilość BB), Olorion coś takiego testował w ostatnich filmach, ale moim zdaniem to jest nie najlepszy pomysł bo praktycznie nigdy na danego gracza nie będziemy mieli miarodajnej próbki (trzeba by rozegrać masę rąk na określonej wielkości stacka z danym graczem), dlatego wolę mieć ogólną wizję na to jak dany gracz się zachowuje i ewentualnie brać poprawki na danej wielkości stacka w oparciu o te statystyki.

siema, ostatnio chcialem poprawic se huda, ale jakos ciezko mi bylo sie do tego przylozyc i mam pewne pytanie. w opcjach huda do gry mtt ustawiamy pod deafault, czy jaka opcje wybieramy?

imgoingtomirage
PokerStrategist

No ja mam różne profile HUDa, default to cashowe ustawienie, po za tym mam "mtt" i "sng" i jakoś się tak dzieje, że w turniejach zawsze automatycznie odpala mi to mtt :P.
Zawsze możesz sobie wybrać odpowiedni profil jak już hud wystartuje w table managerze dla każdego stolika osobno.

mko101
Oldschool Grinder

Ustala sie to w opcjach HUD-a w USE FOR. Wybierasz sobie, ktory profil w tej zakladce w czym ma grac. NL/PL/Limit to cashe, a Tourney to wiadomo :D

simon1989
BlackMember

U mienia takij hud:

vpip/pfr/steal/3b/M
cbet/af/M/liczba rąk

lubię mieć mało statystyk bo potem nie ogarniam jak mam 12 turków. Myślę, że to są najlepsze statyki bo nie potrzebują ogromnej próbki a jak mamy na kogoś 1k hands to zawsze można zajrzeć w pop-up.

Rodri85PL
PokerStrategist

Napisane przez simon1989
vpip/pfr/steal/3b/M
cbet/af/M/liczba rąk

Dlaczego masz 2x M?

Iroseh Autor wątku
Iroseh
PokerStrategist

A niech mi ktoś powie jak korzystać ze statsa Agression Factor. Po tak patrze na niego i nigdy specjalnie mi się do niczego nie przydaje, bo nie wiem, co oznacza jak AF jest 1.0 , 2.0 czy 5.0

puki co Swojego Huda ustawiłem:

hands/wpip/pfr/steel/3b
af/cbet/cbetfold/WTS/BB

Zapewnię jak ogarnę za jakiś czas jak praktycznie korzystać z wsp. M to on się zamiast BB pojawi.

imgoingtomirage
PokerStrategist

AF to stosunek podbić i raisów razem wziętych do call wykonywanych postflop.
Czyli ktoś z niskim AF jest raczej pasywny (wciska tylko call), a ktoś z wysokim często betuje i raisuje.

simon1989, próbowałem w HM bawić się z tą statystyką M, ale jakoś totalnie dziwnie mi liczyło i nigdy się nie zgadzało :o.

alteralter
PokerStrategist

Napisane przez salyk
Mój hud:

vpip/pfr/aF/hands
3bet/fold to 3bet/donkbetF/ cbet/
fold to cbet/steal/fold bb vs steal/ ilość BB

ilość BB (przelicznik w czasie rzeczywistym wielkości stacka/wysokość BB?) która to statystyka dokładnie w PT3, bo albo jestem ślepy, bo nie mogę znaleźć?

Iroseh Autor wątku
Iroseh
PokerStrategist

dzięki imgoingtomirage.

Napatoczyło mi się jeszcze jedno pytanie. HM ma domyślnie ustawione wyświetlanie jednej statystki stołu np. 26/4 itp. co ten stats oznacza, bo nie mogę się tego doszukać?

mko101
Oldschool Grinder

26 = VPIP (jak czesto wrzucane sa pieniadze do puli przed flopem)
4 = PFR (jak czesto podbijaja przed flopep)

imgoingtomirage
PokerStrategist

alteralter, Misc->Big Blinds.

Iroseh, średnie staty stołu mówią nam jak generalnie wygląda dynamika stołu, czy jest tight czy loose.

Iroseh Autor wątku
Iroseh
PokerStrategist

ale co która cyfarka z tego statsa oznacza, bo to się domyśliłem, że jest taki wyznacznik dla stołu, tylko nie jestem w stanie nic z tego statsa wyczytać, bo nie wiem co przedstawia?

imgoingtomirage
PokerStrategist

No masz tam VPIP/PFR.

alteralter
PokerStrategist

Napisane przez imgoingtomirage
alteralter, Misc->Big Blinds.

wybacz, ale nadal nie mogę ustawić ?(