Witam. Proszę o wyjaśnienie, jak liczone są statystyki aggression factor i aggression frequency w HM ze szczególnym uwzględnieniem tego, czym się różnią od siebie i czym te staty w HM różnią się od tych statów w PokerTrackerze?
Witaj.
Statystyki te niczym nie różnią się ani w PT3 ani w HM.
Aggression Factor = (ilość bet + ilość raise) / ilość call [współczynnik]
Aggression Frequency = (ilość bet + ilość raise) / (ilość bet + ilość raise + ilość call + ilość fold) [%]
Pozdrawiam.
Witam
Dopiero zaczynam analizowanie statystyk
Zawsze grałem na nosa
Może mi ktoś to wytłumaczyć, jeżeli to jest to samo dlaczego na turnie jest taka różnica : 8.0 ->14 %
Uploaded with ImageShack.us
Bo jak juz grasz na turnie, to albo foldujesz (co nie ma wpływu na AF), a betujesz albo raise'ujesz co zwiększa AF
Oprócz tego dużo foldujesz na turnie (co zmniejsza AFq, a nie wpływa na AF)
Brzmi to zagmatwanie, inaczej:
Jak już nie foldujesz na turnie, to rzadziej grasz check albo call, częściej bet lub raise. A że foldujesz sporo, to AFq niski, a AF duzi
Czyli ten gracz, pasuje często na turnie.
Ale jeżeli tego nie zrobi to rękę rozgrywa bardzo agresywnie, tak ?
W mojej odpowiedzi jest błąd, gdyż w HM do AFq wliczany jest także CHECK czego w PT3 nie ma dlatego te statystyki się różnią.
Orientujecie się państwo czy po aktualizacji Hm'a i w HM2 coś się zmieniło w tej kwestii?
Nie pojawiły się żadne informacje aby statystyka ta została zmieniona więc raczej nie.
Jeszcze jedno pytanko. Po odfiltrowaniu rąk dla fazy push or fold niemal wszyscy przeciwnicy mają AFreq% 0 sporadycznie 1 - 2. w jaki sposób to nasz kochany HM liczy?
Skoro nie ma gry postflop (faza push or fold) to AFq powinno wynosić 0 bo statystyka ta odnosi się tylko do postflopu.
Pozdrawiam.
No to rozumiem, tylko w momencie kiedy rozegramy jakąś rękę jednak postflop to dlaczego wskaźnik ten nie wynosi 20/25%/X% odpowiednio do ilości zagrań agresywnych. Tylko zmienia z zera na 1% - tak jakby zagranie push preflop było dodawane do wskaźnika agresji post flop jako zagranie pasywne.
Nie chcę zakładać nowego wątku, a nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie, więc podepnę się tutaj: otóż:
Jakie parametry AFQ na poszczególnych ulicach świadczą o tym, że gracz jest agresywny/b.agresywny lub pasywny. Zawsze ,,pracowałem" z AF i tam mam w jakimś stopniu to wyczucie, ale skoro AFQ jest dokłądniejsze, to chciałbym wiedzieć jak to działa. (gram SH)
Pozdrawiam.