Witam
Jakiś czas temu pisałem na forum propos dostosowania 1 bazy danych pod dwa komputery, by HM działal mi dobrze na tych samych readach, statach niezależnie od tego czy gram na laptopie czy na stacjonarce. W praktyce okazało się to nie takie proste jakby się mogło wydawać. Otóż przejrzałem stronkę Holdem Menagera i natrafiłem na instruktarz:
I już na początku natrafiłem na problem.
Otóż posiadam dysk twardy, przenośny USB na którym chciałbym to by ów baza się znajdowała. W tym celu odinstalowałem postgresa ze stacjonarki i z laptopa by zainstalować ponownie z zaznaczeniem, że baza ma by na dysku USB. Jako iż na stacjonarce dysk ten ma partycję "L", tak samo zrobiłem na laptopie by był to "L" oraz zmieniłem nazwę komputera (laptopa) na taką samą co stacjonarka. Jednak za każdym razem, gdy próbuję zainstalować postgresa wyskakuje mi error "User Account already exist", więc odinstalowuje, wywalam wszystkie pliki i we wierszu poleceń wpisuję tak jak mi nakazali spece z forum holdem menagera :
net user postgres /delete
Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
(C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.
C:\Documents and Settings\Byq>net Byq postgres /delete
Składnia tego polecenia jest następująca:
NET [ ACCOUNTS | COMPUTER | CONFIG | CONTINUE | FILE | GROUP | HELP |
HELPMSG | LOCALGROUP | NAME | PAUSE | PRINT | SEND | SESSION |
SHARE | START | STATISTICS | STOP | TIME | USE | USER | VIEW ]
Za każdym razem dostaję taki komunikat, niezależnie od tego jak próbuję. Jako user wpisuję bardzo dużo różnych potencjalnych by mieć pewność, że na pewno zadziała a tu nic.
Znalazłem na innym forum radę jak to zrobić:
open windows explorer, navigate to \windows\system32, locate the "cmd" file, right click and "run as administrator"
then try net user postgres/delete again...
Ale to też nie działa bo:
Nie można zalogować się do:
Błąd logowania: Ograniczenie nazwy użytkownika. Do możliwych przyczyn należą: niedozwolone puste hasła, ograniczenia godzin logowania lub wymuszenie ograniczenia zasad.
Hasło faktycznie jest puste, ale jak się włącza komputer to przecież się hasła nie wpisuje. Poza tym Administrator i Byq to nazwy komputera i Byq jest kontem administratora. W związku z tym ja już nic nie rozumiem.
Założyłem podobny wątek na form HMa, ale tam:
a) Odpowiadają nie po naszymu tylko po Angielsku
b) Bardzo długo się czeka na odpowiedź a odpowiedź jest często niewystarczająca.
Wiem, że sporo naszych modów jest informatykami więc może znają przyczyny oraz rozwiązania. W razie czego jeżeli ktoś by chciał pomóc tak by do tego nie wracać to mogę udostępnić komputery przez team Vievera.
Z niecierpliwością oczekuję na odpowiedź bo już 3 dni próbuję to zainstalować i jest mi co najmniej smutno.
Z poważaniem
Byqu