Przejdź do forum
Aggression factor a...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Aggression factor a aggression frequency

15 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
4,428 Wyświetlenia
Mack0

Witam. Proszę o wyjaśnienie, jak liczone są statystyki aggression factor i aggression frequency w HM ze szczególnym uwzględnieniem tego, czym się różnią od siebie i czym te staty w HM różnią się od tych statów w PokerTrackerze?

Odpowiedz
Cytat
14 odpowiedzi
imgoingtomirage

Witaj.

Statystyki te niczym nie różnią się ani w PT3 ani w HM.

Aggression Factor = (ilość bet + ilość raise) / ilość call [współczynnik]

Aggression Frequency = (ilość bet + ilość raise) / (ilość bet + ilość raise + ilość call + ilość fold) [%]

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
Wilczybobek

Witam

Dopiero zaczynam analizowanie statystyk :facepalm:

Zawsze grałem na nosa :D

Może mi ktoś to wytłumaczyć, jeżeli to jest to samo dlaczego na turnie jest taka różnica : 8.0 ->14 %

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz
Cytat
preludiumm

Bo jak juz grasz na turnie, to albo foldujesz (co nie ma wpływu na AF), a betujesz albo raise'ujesz co zwiększa AF :P Oprócz tego dużo foldujesz na turnie (co zmniejsza AFq, a nie wpływa na AF)

Brzmi to zagmatwanie, inaczej:
Jak już nie foldujesz na turnie, to rzadziej grasz check albo call, częściej bet lub raise. A że foldujesz sporo, to AFq niski, a AF duzi

Odpowiedz
Cytat
Wilczybobek

Czyli ten gracz, pasuje często na turnie.

Ale jeżeli tego nie zrobi to rękę rozgrywa bardzo agresywnie, tak ?

Odpowiedz
Cytat
preludiumm
Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

W mojej odpowiedzi jest błąd, gdyż w HM do AFq wliczany jest także CHECK czego w PT3 nie ma dlatego te statystyki się różnią.

Odpowiedz
Cytat
NightRage18

Orientujecie się państwo czy po aktualizacji Hm'a i w HM2 coś się zmieniło w tej kwestii?

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Nie pojawiły się żadne informacje aby statystyka ta została zmieniona więc raczej nie.

Odpowiedz
Cytat
NightRage18

Jeszcze jedno pytanko. Po odfiltrowaniu rąk dla fazy push or fold niemal wszyscy przeciwnicy mają AFreq% 0 sporadycznie 1 - 2. w jaki sposób to nasz kochany HM liczy?

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Skoro nie ma gry postflop (faza push or fold) to AFq powinno wynosić 0 bo statystyka ta odnosi się tylko do postflopu.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
NightRage18

No to rozumiem, tylko w momencie kiedy rozegramy jakąś rękę jednak postflop to dlaczego wskaźnik ten nie wynosi 20/25%/X% odpowiednio do ilości zagrań agresywnych. Tylko zmienia z zera na 1% - tak jakby zagranie push preflop było dodawane do wskaźnika agresji post flop jako zagranie pasywne.

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Wklej przykładowy screen z takim popupem.

Odpowiedz
Cytat
Faust00

Nie chcę zakładać nowego wątku, a nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie, więc podepnę się tutaj: otóż:

Jakie parametry AFQ na poszczególnych ulicach świadczą o tym, że gracz jest agresywny/b.agresywny lub pasywny. Zawsze ,,pracowałem" z AF i tam mam w jakimś stopniu to wyczucie, ale skoro AFQ jest dokłądniejsze, to chciałbym wiedzieć jak to działa. (gram SH)

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
imgoingtomirage

Myślę, że wiele dowiesz się z tego wątku i wypowiedzi naszego trenera: Agresja

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat