Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Agresja

8 Posty
7 Użytkownicy
0 Reakcje
1,270 Wyświetlenia
whyucry

Jaka agresja jest uważana za dużą/małą? Po jakiej agresji spodziewamy się tylko setów/nutsów gdy jesteśmy przebijani,a kiedy to zwykły maniac? To w ostatnim czasie mnie nurtuje.

7 odpowiedzi

obserwuj i notuj :) pomocna jest statystyka AF > 4 wykazuje już sporo blefów. jak ktoś ma AF 1-2,5 to moim zdaniem jego raise jest zbyt często wiarygodny by mu się odwijać z EV+

Ja częściej patrzę na statystykę AFq, <~21%- pasywny gracz, praktycznie nigdy nie blefuje, 22%-26% optymalna agresja, 27%+ dość agresywny gracz
Coś w tym stylu. Nie jestem do konca przekonany co do tych wartośći, bo nigdy nie patrzę tylko na AF,AFq, Zwracaj też uwagę jak często przeciwnik wygrywa na sd, notuj jego tendencje. Pzdr

luckybytom

Obejrzyj Beyond ABC Poker Wafflecopa. Co do samych współczynników AF Afq nie ma jednoznacznej odpowiedzi bo ich wartość musisz porównać z range'ami jakimi grają

Słuszna uwaga LUCKYBYTOM- koleś grajacy 30/25 z agresja 3.0 ma w range dużo więcej blefów niż koleś grający 19/16 z agresją 3.0 Bierze się to stąd, że range tego pierwszego jest dużo szerszy, przez co częściej nie trafi boardu, więc będzie częsciej miał blefy.

fidelloz

Rozna agresja vs rozne typy spotów.

Inaczej gra sie BB vs SB// SB vs BT/ BT vs CO a inaczej UTG vs BB.

Wiec spodziewaj sie bardziej zacieklej rywalizacji w spotach sasiadujacych obok siebie graczy. Ponadto nie patrz tylko na agresje ale na range przeciwnika w danym spocie i danej pozycji i czy to wszystko co on niby robi ma sens :-P

Ja jeszcze zbieram ready czy wsuwa z nietrafionymi drawami, czy potrafi raisowac TP na flopie/turnie i wtedy latwiej mi dostosowac sie do bluffcatchowania.

zielony66

Zwracaj też uwagę na wielkość betów :) Zauważyłem tendecję NL10, że gracze blefują grają cbetblef wrzucając np 2-3 big blindów, natomiast for value grają 3/4 puli lub połowe :) Każdy gracz jest inny i robi to inaczej.

Np wczoraj siedziełem na 3 stołąch ze znanym mi regiem, często grywamy razem ;) uchodzi za garesynego ( nie korzystam ze statów), ale podbijał do 2-3 BB pokety, przeczekiwał flop i później wrzucał po jednym BB na turn i river co ciekawe zwykle udawało mu się zrzucać ludzi, ale ja postanowiłem go przebić do 4BB, zdziwił się i zniknął dodatkowo przebijam go na ostatniej licytacji :), żeby mieć jednego BB od niego więcej. Zrobiłem tak jeszcze kilka razy i gość głupi nie jest połapał się że coś jest nie tak. Ja natomiast zdawałem sobie sprawę, że gość mnie w końcu przyłapie i jak mu już wyraźnie dałem do zrozumienia, że go tylko blefuje sprawdził mnie i nic wtopa kilka BB do tył wcześniej udało się to na kilku stołach po kilka raz więc ok. Pomyślałem sobie, że będę go dalej tak robił tylko tym razem for value bede stawiał identyczne bety jak wcześniej blefy, dwa razy udało mi się wepchnąc mu AA za wszystko i raz seta ( grałem bez pozycji on grał zUTG i był agresywny w 3/4 - 1 puli non stop ładował więc JJ+

Postaraj się przeczytać grę przeciwników obok siebie ja gram na 4 stołach i pierwsza kolejności do dwóch po prawej i po lewej :) Nawet jak czekam na BB to już patrzę jak grają.

phonik

Pozwolę się przypiąć.
Niedawno przesiadłem się na suwaki (wcześniej fl sh), więc mam na razie niewiele rozdań. Niepokoi mnie wysoka agresja, hm pokazuje vpip:17.9 pfr:16.7 3b:8.2 sqz:5.5 no i najważniejsze AF:5.41 i AF%:36.9 (po 14k rozdań).
Gdzie mam szukać dziur? Ostrożnie cbetuję (ok.80%), nie blefuję prawie w ogóle (chyba, że mam dobry read), czasami zdarza mi się 4bet blef w blindwarze, ale tylko gdy znam przeciwnika. Może za dużo gram cbet flop i c/f turn?

pozdr